MEMORI BAS EKSPRESS - INILAH REALITI

Thursday, 12 July 2012

MEMORI BAS EKSPRESS

Selamat pagi :)

Hari ni, nak tanya anda-anda semua.. Pernah tak naik bas ekspress?... Mesti pernah kan.. Takkan tak pernah naik kot???.. Macam saya ni, bas ekspress dengan saya ni dah macam BFF.. hahhaha.. dah tak boleh dipisahkan dah.. Macam lagu 'Jangan pisahkan, aku dan bus ekspress, Tuhan tolonglah..ku cinta dia..' hehhehe..

Ok, oleh kerana saya kerja di KL ni sorang-sorang, haruslah kan saya kena naik bas untuk balik kampung kat kedah dan jumpa suami kat JB.. dan lagi satu, puduraya dan Terminal Bersepadu Selatan tu dah macam rumah kedua saya dah.. hehhehe... Tiap-tiap hujung minggu je mesti ke sana kan.. Cuma dalam tempoh 3 bulan ni je, saya tak berapa nak mesra dengan Terminal Bersepadu Selata(TBS) tu.. hehhehe.. Sebab suami saya ada  kursus kat Sabah kan.

Ada beberapa jenis bas yang menjadi pilihan hati saya untuk balik kampung ke Kedah.



 Pilihan no 1, dah tentulah Transnasional. Saya suka naik bas ni sebab di jalan on time.. Tak lambat macam sesetengah bas, yang tunggu bas penuh dulu, baru nak jalan.. Tapi, satu je kekurangan bas ni, seat dia sempit la.. Tak macam bas-bas lain, seat dia luas...


Bas kedua menjadi pilihan ialah, Plusliner.. Bas ni adik beradik jugak dengan Transnasional ni.. Sama je, bagi saya.


Kat bawah ni, antara bas yang pernah saya naik.





Kat bawah ni pula, antara koleksi tiket ke Jb yang sempat saya simpan.. Ada yang saya dah buang dah..


Kalau ke JB, saya lagi suka naik bas KKKL. Sebab bas ni jalan tanpa henti.. Jimat masa kan..


Sekarang ni kalau nak ke Selatan, macam ni la rupa tiketnya. Kalau kita beli tiket kat luar, kita kena tukar tiket kat kaunter dalam TBS tu.  Lagi sistematik tau. Ada nama penumpang. Bagus dia buat macam ni. Maksudnya dorang boleh kenalpastilah siapa yang naik bas.


p/s : Letih tau, naik bas tiap-tiap minggu.. Emmm, masih berharap agar dapat posting ke JB. Doakan saya ye :)



Ros.reeza

18 comments:

  1. wahh banyaknya tiket sis..hehe..mmg arif bab bas ni ;-)

    ReplyDelete
  2. wah naik bas mcm bff hehe..Insyaallah ada rezeki dapat la posting sana...sama2 kita doakan :-)

    ReplyDelete
  3. ciannya awak terpaksa travel jauh²..saya dah lama tak naik bas, apatah lagi bas ekspres...last naik masa gi genting 2-3 tahun lalu kot ;-)

    saya doakan awak cepat dapat posting ke JB

    ReplyDelete
  4. selalu jgak naik bas tp masa bujang dulu la..skrg dah beranak pinak lama dah tak merasa naik bas nie..hehe..
    amboii bnyaknya koleksi tiket dia..klau hitung tu berapa rm ye hehe..insyallah semoga dipermudahkan yekk..)

    ReplyDelete
  5. zaman sekolah dulu selalu lah naik bas express.,..sekarang dah tak pernah naik..dulu selalu naik KKKL dengan Cepat Ekspress..:)

    ReplyDelete
  6. mcm2 bas naik ye:) kite naik transnasional n mutiara je...:)

    ReplyDelete
  7. ouh ye...dila follow sni..slm prknalan:)

    ReplyDelete
  8. dh lama x naik bus ni
    dulu masa single if g key ell selalu naik jelita ngeee...eh baru tahu uols org kedah ekkk....geng la area mana kat kedah???

    ReplyDelete
  9. start naik bas xpress ni since belajar kat johor... menapak la sorg2 p puduraya dgn kendong beg maha berat he3...

    tp skng pudu pon da bersih, nyaman x mcm dulu kan...

    ReplyDelete
  10. terima kasih yer semua, doakan untuk saya :)

    Lady ayu : yup, org kedah.. asal sg petani.. la ni, family dah pindah merbok lak..

    ReplyDelete
  11. kalau naik bas takut nak tido, lagi2 kalau driver bawak laju..

    ReplyDelete
  12. pernah naik bas Transnasional, Plusliner dan KKKL tu...sbb dulu pernah praktikal kat JB...

    hopefully ko boleh posting ke JB dgn cepat...kesian ko...

    ReplyDelete
  13. dulu ms belajar naik bas utama.. sbb bas tu yg gerak g utara.. :-)

    ReplyDelete
  14. dlu study kt kulim, selalu naik pusliner.. n transnasional xde r plak kt kulim tu.. :(

    ReplyDelete
  15. pilihan ciksu ke pendang MARALINER

    ke JB TRANSNASIONAL dari TBS
    kalau dari kedah ke JB KONSORTIUM

    hahaha..kelas kita kan...

    ReplyDelete
  16. siyess bnyk gle tiket..he...mm,law blh selatn mmg bas gagap ( kkkkkkkl ) plg jmat msa..he p law nk seat y bsa,tebal,selesa bek amek konsortium,maju,transtar,5star,jelita..bas len vvip gak p takat ne mmg ne kot bas y seat bsa n vvvip..g utara tambh bas grassland,eagle,pancaran.,p law pnti tmo 2 msia thai,e.budaya,double deck perdana,kmk klang,one eks,mutiara le p smpt gak..sani ok p seat keras...trans,mara,shamisha,pluslnr pangkh je..naseb2 je kna bas y elok...he.,still ok drp kt sabah nye..rta2 2+2 g seat..law kompeni bas 2+1 da,bankrup kot sykt len..he

    ReplyDelete
  17. siyess bnyk gle tiket..he...mm,law blh selatn mmg bas gagap ( kkkkkkkl ) plg jmat msa..he p law nk seat y bsa,tebal,selesa bek amek konsortium,maju,transtar,5star,jelita..bas len vvip gak p takat ne mmg ne kot bas y seat bsa n vvvip..g utara tambh bas grassland,eagle,pancaran.,p law pnti tmo 2 msia thai,e.budaya,double deck perdana,kmk klang,one eks,mutiara le p smpt gak..sani ok p seat keras...trans,mara,shamisha,pluslnr pangkh je..naseb2 je kna bas y elok...he.,still ok drp kt sabah nye..rta2 2+2 g seat..law kompeni bas 2+1 da,bankrup kot sykt len..he

    ReplyDelete