Bibir Kering ?

August 01, 2012

Selamat Pagi. Alhamdulillah, hari ini kita melangkah ke 12 Ramadhan. 

Nak tanya ni, ada tak yang mengalami bibir kering sekarang ni?.. yelah, mungkin sebab keadaan cuaca dan kekurangan minum air kan sekarang..

Haa...anda runsing? Tak tahu nak buat apa?..

Jangan risau.

Hari ni saya nak bagi satu petua. Bukan petua turun temurun keluarga saya ye.. hihihi.. tapi, saya dapat petua ni dari Majalah Harmoni.


Ambil beberapa kelopak bunga mawar dan rendamkan ke dalam susu segar selama satu jam. Kemudian, sapukan pada bibir dan amalkan selalu. InsyaAllah, bibir anda akan kembali berseri. Tapi, ingat tau. Sekarang ni kan bulan puasa, jadi buat waktu malam je ye.. Jangan buat waktu siang. Tak pasal-pasal batal pula puasa tu sebab terminum susu tu.. hihihi...

Meh, nak bagi contoh bahan yang diperlukan.. hihi.. Mana tahu ada yang tak tahu kan... (ade ke yang tak tahu?)





p/s : Tak pernah try lagi petua ni sebenarnya :)


 Ros.reeza

You Might Also Like

56 comments

  1. menariknyer...

    sbb bibir ni sepanjang tahun kering, siap darah2 lg... bley try nih...

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah..blom lagi..sbb ciksu pakai lipbalm je ;)

    selamat pagi

    ReplyDelete
  3. bgus petua nih..mulut saya br je baik dr kering..huuuu..seksa jgk..xthu nk letak ap..hihi..tq

    ReplyDelete
  4. ayu first time dengar ;-)..salam 12 ramadhan dear ;-)

    ReplyDelete
  5. sll kalau bibir kering pakai Vaseline jer...skrg pn br lps pakai...=P

    ReplyDelete
  6. xpernah lagi cuba..biasa pakai lipbalm je:)

    ReplyDelete
  7. thnx sharing .. bln pose mmg bibir kering.

    ReplyDelete
  8. kering sgat2 sbb puasa kan..duduk lak dalam econ lagi laaa..

    jenuh nk cari bunga mawar tu hehe..

    ReplyDelete
  9. @lia
    yeke.. nape sampai berdarah ni.. better rawat cepat..

    ReplyDelete
  10. @QasehnyaRania
    Slamat tengahari CIk Sue :)
    ooo guna lipbalm ek.. brand ape?.. lipice ke?...

    ReplyDelete
  11. @are_lin@yu
    hai Ayu.. salam 12 Ramadhan jugak :)

    a'a.. Ros pun first time baca kat majalah Harmoni..

    ReplyDelete
  12. @pinky
    oo pakai vaseline ok ke?.. ada jugak kawan Ros yg guna.. Macm Ros, Ros guna nivea..

    ReplyDelete
  13. @~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~
    lipbalm je senang kan.. tapi ni petua tradisional..

    ReplyDelete
  14. @Yana Aina
    ye, betul tu.. pastu waktu berbuka minum air manis.. jarang nak minum air masak.. huhuhu

    ReplyDelete
  15. @fazitaismail
    ye, kalau dah keja kat econ..lagi la bertmbah kering.. huhu.. haa, jgn amik bunga jiran pulak. hihihi..

    ReplyDelete
  16. xpenah cuba. pakai lip balm je

    ReplyDelete
  17. Thanks for sharing. Nak kena cari bunga mawar nih.

    ReplyDelete
  18. salam ramadhan ros...

    bibir kita memang jenis kering..banyak minum air pon nanti mulalah menggelupas...hehehe...

    ReplyDelete
  19. @fiza
    sama-sama.. jom2 kita carik :)

    ReplyDelete
  20. @Dinda Iva
    ye, slamat berpuasa :)

    bibir sensitf ye?.. try la petua ni nanti :)

    ReplyDelete
  21. bulan2 pose ni mmg mudah jd kering bibrkn..uhuhuh!!!seksa :(
    jmput follow kmbali,ye :))

    ReplyDelete
  22. alahai..nk kena cari mawar lak..huhu.

    ReplyDelete
  23. @QA's ~ mamapapa
    salam perkenalan :)

    dah follow dah.. rajin2 singgah sini ye

    ReplyDelete
  24. @izla
    yup, sama ngan Ros.. lip balm je takat ni..

    ReplyDelete
  25. mmg bibir kering.. bgus petua ni... tq sharing :))

    ReplyDelete
  26. blh cuba ni..:)

    jom snggah baca entry kenangan ramadhan
    http://yayabunga.blogspot.com/2012/07/hari-ini-aku-nak-join-segmen-dari-kak.html

    ReplyDelete
  27. memang kering pon bibir ni. huhuhu
    tapi selalu pakai lip balm jek.:D

    ReplyDelete
  28. wahh..guna bunga mawar pun boleh ye...tapi saya tak suka bau mawar..huhu

    ReplyDelete
  29. aah mmg bibir kering.sakit.tp mana pulak nk dpt bunga ros bulan2 pose ni.hehehe

    ReplyDelete
  30. @dyabunga
    ye, dah try nanti gitau ye, berkesan ke tak :)

    ReplyDelete
  31. @J.Syazwana
    emm tu la.. time-time gini ramai yang bibir kering.. guna lip balm pun dah ok kan...

    ReplyDelete
  32. @nur anis
    eh, nape lak tak suka?.. wangi tau bunga mawar ni..

    ReplyDelete
  33. @Cik Puan Rara
    hihihi.. kena cari kat kedai bunga la gayanya :)

    ReplyDelete
  34. bibir deqla jarang kering.. tp kalo dah kering tu mmg kering betul..tips yg berguna nih!

    ReplyDelete
  35. missha guna lipbalm je..hehe..

    err..mane nak cari kelopak mawar tu.hee :)

    ReplyDelete
  36. @Deqla manjew
    bagus la jarang2 bibir kering.. Deqla pandai jaga bibir :)

    ReplyDelete
  37. @missha
    nampak gayanya kena lah g kedai bunga :)

    ReplyDelete
  38. pertama kali dengar gak ni..

    ReplyDelete
  39. nak cri kelopak mawar tu baik2 kering dh boleh jd bsah blik bibir ye.hihihi.ssh tu nak crik kan?

    ReplyDelete
  40. @fieda nanti, kalau rajin, boleh cuba kan :)

    ReplyDelete
  41. adehhh... kena beli bunga mawar la ni. hehehe... letak madu pun okay jugak.

    ReplyDelete
  42. nanti boleh la try kalau bibir ni kering ...

    ReplyDelete

FOLLOWERS

CONNECT

SEO Reports for inilahrealitibukanfantasi.blogspot.com PRchecker.info free web site traffic and promotion APDM SAPS