Petua Masakan Cukup Rasa.. - INILAH REALITI

Thursday, 2 August 2012

Petua Masakan Cukup Rasa..

Selamat pagi semua.. Alhamdulillah, hari ini 13 Ramadhan.. Kita semua masih berpeluang menjalani ibadah puasa :)

Pagi ni saya nak bagi satu petua tau.. Tapi, bukan petua dari saya. Petua ni saya ambil dari Majalah Harmoni.. Saya rasa petua ni macam menarik. Sebab tu nak kongsikan dengan anda-anda semua..

saya tahu ramai yang suka memasak sendiri juadah berbuka puasa untuk keluarga kan.. Tapi, kita kan puasa.. Macam mana nak rasa?.. Kalau dah terror masakan tu tak apa, main agak je kan?.. Tapi, untuk resepi yang jarang-jarang kita cuba, macam mana nak buat?.. Kang termasin ke, tawar ke, manis ke kan?...

ha, petua ni boleh digunakan untuk kita mengetahui sama ada masakan kita sudah secukup rasa atau tidak.
Letakkan setitik kuah di atas kuku ibu jari tangan anda. Jika anda dapati bulatan kuah berbentuk kecil dan kemas, itu bermakna masakan anda telah secukup rasa. Haa..senang kan? Cubalah! Ros tak pernah cuba lagi..



p/s : teringat kat mak.. masak tak ikut sukatan pun.. sedap je.. secukup rasa.. Mak memang best! Sayang mak :)


Ros.reeza



42 comments:

  1. ooo ye ke blh la try karang...hihi..

    ReplyDelete
  2. tak pernah cuba lg..samala mama ayu pun mcm tu..jles plak..hehe

    ReplyDelete
  3. @fieda
    ok, nanti kak fieda gitau ye, menjadi ke tak petua ni..

    ReplyDelete
  4. @are_lin@yu
    yup, mak memang hebat kan.. Rindu mak...

    ReplyDelete
  5. uiks yeke, tak pernah cuba lagi ni..

    ReplyDelete
  6. oo..gitu ea?hahaha..simple jer..nk try la.. :D

    ReplyDelete
  7. wah baru tahu... sgt tkut nk masak bile tak dpt rasa. nnti masin la xcukup garam.. :)

    Salam 12 Ramadhan Cik Rose...

    ReplyDelete
  8. pnh dgr jgk...tp letak kat tapak tgn...org sabah yg bgth ni...

    ReplyDelete
  9. tips yg bgs ni..slalu deqla masak utk berbuka was2 tau...takot tak cukop rasa la kan..hihi...ok, boleh cuba nih!

    ReplyDelete
  10. @ieedaz @ mama_isha
    tu la.. Ros pun tak penah cuba lagi.. nanti nak try gak ni..

    ReplyDelete
  11. @nanieybarnieylurviey
    salam Ramadhan juga:)

    betul tu.. ROs, kalau tawar tak ape lagi, boleh tambah garam nanti.. tapi, kalau masin, camno tu?.. huhuhu

    ReplyDelete
  12. @pinky
    oyeke.. thanks.. boleh bertukar2 petua kan..

    ReplyDelete
  13. @Deqla manjew
    pasni, dah tak yah was-was dah kan :)

    ReplyDelete
  14. terima kasih! memang dilema betul bab ni..jadi tak reti nak agak pulak.. hehe..

    ReplyDelete
  15. oo camtu ke.. senang je ek.. saya pulak kalau masak nak tau cukup rasa saya bau je.. kalau bau dia sempurna dan sedap maknanya ok dah.. tapi bila bau ada yang kurang baru la tambah lagi garam dan gula contohnye hehe..
    boleh jugak la terai petua ni.. tq kak ros

    ReplyDelete
  16. @Rai sama-sama :)
    boleh try nanti tau :)

    ReplyDelete
  17. @BERT
    ooo macam tu.. ada banyak cara kan nak tahu masakan tu ok ke tak.. thanks jugak kongsi cara tu :)

    ReplyDelete
  18. Haishh, kena cuba ni. Mana tahu betul.
    =)

    ReplyDelete
  19. petua menarik.. bley cuba nih...

    ReplyDelete
  20. menarik petua nie...boleh cuba nanti..tapi kalau nak cepat main letak jer ikut gerak hati...fuhh nasib baik stkt nie semua rasa oke jer hihi..

    ReplyDelete
  21. betul tue mak masak xikut sukatan pun, men campak jer..tp semenya sesedap rasa..kalo sy wat mcm tue, semenya nti kena campak dlm tong sampah hihihihi

    ReplyDelete
  22. owhh mcm tu ker..senang jgak tu..bleh gak ler try..hehe

    ReplyDelete
  23. salam kenal Ros..
    bulan2 puasa ni masak mmg takleh nak expect sangat la kan rasa yang sedap2 sebab tak boleh rasa..
    nyways bagus petua ni..lepas ni nak kena cuba buat macam ni..tu pun time masak la..ahah..

    ReplyDelete
  24. Mana boleh nak samakan mak punya kecekapan Ros.

    Kakak baru tahu petua ini tau:)

    ReplyDelete
  25. @♥ dak pink ye, silakan mencuba :)
    kite tengok menjadi ke tak nanti :)

    ReplyDelete
  26. @lia
    a'a kak.. menarik.. tak sangka cara ni pun kita boleh tahu tentang rasa masakan kan..

    ReplyDelete
  27. @misz_eyza
    ooo, kira terror gak la ni.. hihihi.. selama ni pun Ros main agak2 je..

    ReplyDelete
  28. @Mrs Lurve hihihi.. jgn la campak kat tong sampah...

    ReplyDelete
  29. @fazitaismail
    mmg senang.. tp, bila dah dok memasak abis semua petua terlupa.. hihi

    ReplyDelete
  30. @Prettywrite salam perkenalan jugak :) aik,lain macam je bunyi.. tak masak kat umah, masak kat bazar je ye:)

    ReplyDelete
  31. @Kakzakie betul tu kak.. mak memang yang terbaik.. tak ada tandingan :)
    Ros pun ambil petua ni dari majalah :)

    ReplyDelete
  32. balas kunjungan di sini...
    banyak juga info..! suka!

    ReplyDelete
  33. @sitisaliza.com
    hai, terima kasih.. sudi singgah di sini :)
    selamat berpuasa :)

    ReplyDelete
  34. taq dear ;-)

    http://coratcoretkuini.blogspot.com/2012/08/segmen-tambah-follower-blog-sampai-1000.html

    ReplyDelete
  35. @J.Syazwana ROs pun tak penah cuba lagi.. baru baca semalam.. nanti kalau Ros dah try, Ros gitau ye..

    ReplyDelete
  36. menarik..x pernah dengar lagi petua ni..:)

    ReplyDelete
  37. menarik ni..nk cuba lah

    jomsinggah
    http://yayabunga.blogspot.com/2012/07/hari-ini-aku-nak-join-segmen-dari-kak.html

    ReplyDelete