patriotik

MERDEKA

August 30, 2012


Tak nak cakap banyak. Cuma nak bagitahu, esok 31 Ogos 2012. Ada apa dengan tarikh tu?.. Jika anda rakyat Malaysia, dah tentu boleh jawab kan.. hhihihi..

Selamat menyambut Hari Merdeka.. Esok cuti! yeay.. hihihi.. Selamat bercuti ye kawan-kawanku sayang :)




Kibarkan jalur gemilang ye :)

p/s : Sape-sape yang besday dia esok, mesti rasa best je kan.. Satu Malaysia cuti sambut besday dia.. hihihi...

Ros.reeza

Family

Mengapa bah kau berubah....

August 30, 2012


Mengapa bah kau berubah, mengapa bah?.. (ala-ala Stacy gitu) hihihi..

Cuma nak bagitahu yang Baby arif, anak sedara saya yang ke5 dah berubah.. huhuhu..

Nama sebenar : Muhammad Arif Fikri.
Nama manja/glamour/timangan : Baby Arif.
Usia : 1 tahun 2 bulan.

Saya pernah ceritakan tentang Baby Arif ni kat SINI dan SINI JUGAK ...

Minggu lepas kan kami sempat berjumpa.. Baby Arif ni buat perangai...huhuhu.. Dia tak nak ngan saya.. Bila saya nak ambil dia dari ibu dia, nangis-nangis pula.. Oooo, dah shumbung ngan Mak Ude ye.. Tapi, kalau ibu dia tak ada, nak pula dengan saya..Siap ketawa kih kih lagi... hihihi.. Depan ibu dia, bukan main lagi tak nak.. 


Nak tunjuk gambar dia masa pagi raya :

Alala... tomei-tomei ni... Serba kuning :)
Ni pula aksi-aksi dia yang terbaru jugak la :) Tapi, gambar sebelum raya la, time ada rambut lagi.. hihihi..

Semangat patriotik tu, penyokong kuat Pasukan Kedah :)

Siap dengan cermin mata hitam lagi :)


Pakai baju raya tahun lepas :)

p/s : Baby Arif, rindu tak dengan Mak Ude sekarang ni :)



Ros.reeza


Jalan-jalan

JALAN-JALAN RAYA KE 2

August 30, 2012



Selamat Pagi.. Tengok tajuk di atas, terpaksa melangkau ke raya ke 2, kerana gambar-gambar raya pertama semua tertinggal kat rumah di JB. hihihi...

Sebenarnya, keluarga saya dari Kedah datang beraya di rumah saya. Mereka bertolak petang raya pertama dan sampai pada tengah malam.. Terima kasih mak, ayah dan semua yang sudi berkunjung :)
Kebetulan, kakak saya iaitu Kakyang beraya di rumah mertuanya di Mersing. Sebab tu, mak rasa kesunyian, dan ajak ayah beraya di Johor... Jauh tu, dari nun jauh di Utara ke Selatan...


Kami pergi beraya ke Mersing, rumah mertua kakak.

Pemandangan di sekitar Mersing.


Kemudian, kami singgah ke Air Papan, yang juga terletak di Mersing. Sekali masuk Rm3 bagi sebuah kereta.
Sukanya tengok airnya yang jernih... Tapi, tak sempat mandi pun.. huhuhu..




Kenangan suami isteri :)

Dari Mersing, kami menuju semula ke JB. Nak jalan-jalan di Danga Bay pula :)

Keadaan di lebuhraya...
Pemandangan di Stulang, on the way nak ke Danga Bay...




Ramai jugak orang kat Danga Bay malam tu :)


Ni pula pemandangan dari rumah saya...



p/s : Seronok dapat berkumpul :)


Ros.reeza

baby mat

Baby Mat yang manjeee....

August 29, 2012


Hai semua.. Macam mana hari ni?.. mesti banyak terima jemputan rumah terbuka, kan? kan?... 

Nak cerita tentang anak saudara saya yang ke 4 ni.. Anak kakak saya no 2... 


Nama sebenar : Muhammad Mahdi Fikri.
Nama glamour/manja/ timangan : Baby Mat.. (tetap ada baby, walaupun dah 2 tahun 2 bulan..hihihi)


Baby Mat ni memang manja tau.. hihihi.. Suka dengar kalau dia panggil nenek dan atuknya(mak dan ayah saya).. Lembut dan manja jee... Atuuukk.... Neeekk..... hihihi.. 
Dan pandai jugak berlakon tau.. Kalau kita pegang tangan dia, macam nak halang dia buat sesuatu.. Cepat-cepat dia cakap : Neekk...Akit...akit... Aaa, ampak?... ( Nenek, sakit..sakit.. Aaa,nampak?..) hihihi...



Rindu dengan gelagat manjanya... Suka tidur di riba saya kalau naik kereta :)

p/s : Rambut ikut style nenek, kerinting gitu :)



Ros.reeza

Makanan

ice Cream

August 29, 2012





Nak makan ni.. Ada sape-sape nak belanja tak?...
Jangan malu-malu ye.. Cakap je kalau sudi belanja... hihihihi


p/s: Dari petang semalam dok google cari gambar ais krim... Hujung minggu ni kot, dapat.. hihihi..



Ros.reeza


KEMBALI PULANG

August 27, 2012




Hai semua :)

Hari ni dah start kerja.. Yeay! Eh, seronok ke dah masuk kerja ni?.. hihihihi.. Setelah seminggu bercuti kan...
Masih dalam mood raya lagi ni.. Ada ke yang masih bercuti lagi ni?.. Janganlah cuti lama-lama, k?.. Mai masuk kerja ye ..  

Banyak benda nak cerita, tapi jap lagi ye..  Sekarang nak tengok-tengok ruang kerja dulu.. hehhehe...



Ros.reeza

Raya

Salam Aidilfitri

August 15, 2012



Oleh kerana esok dah start bercuti, di petang yang mulia ini, saya nak berikan siap-siap ucapan hari raya untuk semua.. 

 * Selamat Hari Raya Aidilfitri untuk semua umat Islam di seluruh dunia. 

*Di kesempatan ini, saya ingin memohon maaf andai tersalah bicara sepanjang berblog :)

* Kepada yang bakal pulang ke kampung, hati-hati memandu ye..

* Bersederhanalah di hari raya, ingatlah pada mereka yang tidak berkemampuan :)

* Jangan cuti lama-lama tau untuk raya ni. (Eh?.. apakah?..Saya jeless sebenarnya..hihihi..)

*Kalau ada peruntukan lebih untuk duit raya, jangan segan silu hulurkan pada saya ye :)

Ni khas untuk anda semua ye :




p/s : Motif gambar ketupat?..
*Sebab tak dapat rasa ketupat mak buat tahun ni.. huhuhu. sebab raya ni kat JB.. Takpe, nanti balik kampung, boleh minta tolong mak buatkan :)


Ros.reeza

emosi

Air mata di LRT

August 15, 2012

  Selamat pagi semua.. Selamat menjalani ibadah puasa untuk anda-anda ye :) 
Hari ni dah 26 Ramadhan.. Terasa cepat masa berlalu, kan?...


Nak cerita sesuatu ni.. Suatu keadaan yang mengusik hati saya.. Kejadian ni berlaku pada Jumaat lepas.. Masa tu, saya nak berangkat ke JB. Seperti biasa, saya akan naik bas menuju ke stesen LRT.. 


Setiba di Stesen LRT Masjid Jamek, saya pun menunggu train untuk ke Bandar Tasik Selatan. Orang memang ramai pada hari tu. Memang sesak.. Sesak dengan pelbagai lapisan usia.. Semuanya mempunyai destinasi masing-masing... 

Sebaik train tiba, semua orang berasak-asak untuk masuk ke dalam train. Alhamdulillah, ada tempat duduk untuk saya melepaskan penat berjalan tadi.. Dari Stesen Masjid Jamek nak ke stesen Bandar Tasik Selatan, banyak stesen perlu dilalui.. Plaza Rakyat, Hang Tuah, Pudu, Chan Sow Lin, Cheras, Salak Selatan, Bandar Tun Razak, kemudian barulah Tasik Selatan....

Di hadapan saya terdapat seorang gadis pelancong, dari negaraTimur Tengah , saya kira... Manis... sentiasa tesenyum ceria sambil mendengar sesuatu dari 'earphone' nya... Di sebelahnya pula, ada seorang gadis melayu.. tertunduk sahaja sambil memegang 'handphone' nya... Sesekali melihat di skrin 'handphone' nya dan memicit-micit 'button'...

Entah kenapa, mata saya asyik melihat gelagat mereka berdua...  Dan pandangan saya sering kali bertemu dengan gadis pelancong itu.. hihihi.. Saya hanya menghulurkan senyuman sahaja :) Termalu sendiri...

Tiba-tiba saya terlihat ada air mata yang jatuh dari gadis melayu itu.. Mengalir laju.. Gadis itu mengesat air matanya.. terus laju mengalir.. matanya masih merenung skrin 'handphone' nya.. Sesekali dia memicit-micit pula kepalanya.. Mata saya tidak berkelip melihatnya.. Apakah yang bersarang di hatinya?.. Macam-macam yang bermain di fikiran saya.. Sakitkah dia?... Ada hal kecemasan kah?... 

Kemudian, gadis pelancong di sebelahnya itu merenung wajah gadis melayu itu.. Dia mengeluarkan tisu dari beg sandangnya, lalu dihulurkan kepada gadis melayu itu.. Oh, sungguh, hati saya tersentuh melihat adegan itu.. Sungguh prihatin gadis pelancong itu!

Gadis melayu itu hanya mengambil tisu itu tanpa berkata apa-apa.. Lalu, dia mengesat air matanya.. Setiba di Stesen Bandar Tun Razak, gadis melayu itu bangun.. Mungkin sudah sampai ke destinasinya.. Dia menoleh ke arah gadis pelancong itu, dan mengucapkan 'thank you' sambil tersenyum.. Gadis pelancong itu membalas senyuman itu,.. 

Walau apa pun yang berlaku pada gadis melayu itu, saya harap dia tabah untuk menghadapinya. Ada sesuatu yang dia pendam di dalam hatinya.. Dia keluar dari train, dengan tergesa-gesa..seperti ada sesuatu..

Dan kepada gadis pelancong itu, saya amat terharu dengan keprihatin awak.. Dan awak sentiasa tersenyum di dalam train, membuatkan mata saya mahu terus melihat wajah awak ketika itu  :)

Air mata membawa pelbagai maksud.. Air mata gembira.. air mata kedukaan... Pergilah air mata kedukaan..Tinggalkan saja air mata kegembiraan...


Ros.reeza




Raya

MACAM-MACAM

August 14, 2012



Hai semua.. Selamat menjalani ibadah puasa yang ke 25 ye.. Puasa tak hari ni?.. Alhamdulillah, kita semua masih diberi kesempatan untuk meneruskan ibadah puasa pada kali ini.. Ada ke yang masih penuh puasanya?.. Tahniah ye :)

Cuma nak bagitahu je ni.. Saya akan balik ke JB esok malam.. Saya akan mula bercuti pada hari Khamis ni.. Last minute, tukar plan.. hihihi... Ada member yang cakap awal betul saya start bercuti.. Ada lagi yang lebih awal dari saya, kan? hihihi...

Raya kali ni memang bermakna bagi saya.. Tahun pertama beraya sebagai seorang isteri .  Saya akan beraya di JB dengan suami.. Tahun ni tak balik ke Kedah kerana suami tak dapat cuti banyak pun.  

Semoga semuanya berjalan lancar.. Masih lagi berfikir nak buat menu apa untuk raya ni.. Rendang dan nasi impit  tu, dah tentu ada. Mungkin nak buat laksa penang atau pun nasi hujan panas kot?.. hihihii...


Ros.reeza

lirik lagu

Lirik Lagu Teman Pengganti – Black feat Malique

August 13, 2012


Selamat pagi semua..  Hari ni cuma nak share lirik lagi ni je :)

Sekarang ni suka dengan lagu ni, sedih je dengar :(

Suara Black tu yang buat tambah-tambah sedih lagi...

Cuba tengok liriknya ye :)


Lirik Lagu Teman Pengganti – Black feat Malique


Ketawa bersama
Menangis bersama
Ku bersumpah harap kita
Mati pun bersama


Sejak dua menjak ini
Makin kerap ku diganggu visi
Bila celik, juga bila mimpi
Aku nampak kau, tapi bukan aku yang di sisi
Dia membelaimu dengan izin dan permisi
Sentuhan katanya semuanya kau iakan
Sentuhan jari kau diamkan dan biarkan
Aku redha walau tidak ku damba
Walau hampa semuanya dah dijangka

Beberapa purnama dulu cinta bertahta
Kenangan dibina kita indah belaka
Ketawa bersama, menangis bersama
Ku bersumpah harap kita mati pun bersama
Namun hakikatnya, bukan mudah
Aku sembunyikan gulana-gundah
Segalanya kan berubah
Dengarkan apa yang ku mahu luah


*Rahsia ini
Telah lama ku pendamkan
Tiba masanya
Segala-galanya
Ku ceritakan
Aku kan pergi
Pergi ku tak akan kembali
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti


Dalam dunia yang maya, prejudis dan bias
Kita tak terlepas dari terkena tempias
Rimas, ditindas, sembunyi dalam puisi dan kias
Tidak kau bidas, tak berpaling walau sekilas
Hanya kau yang tahu kodeksku yang kompleks
Dalam disleksia cuba kekal dalam konteks
Bila dunia seolah tak memahami
Kau sudi selami, dalami dan mengalami

Setia mendengar, sentiasa hadir
Ingat setiap ulangtahun, setiap hari lahir
Tiba pagi Syawal, kaulah yang terawal
Syawal yang terakhir ini pasti rasa janggal
70 000 hijab harus ku singkap
Ku sorok kitab balik tingkap penjara hinggap
Dalam diam ada, seorang yang ku puja
Kau teristimewa tapi dia yang sempurna


Ulang *

Sejak dua menjak ini, ku mencari fungsi kewujudan
Dalam persekitaran yang penuh kejumudan
Terperangkap dalam jasad, ku keliru
Mujur ada kau si peneutralisasi pilu
Namun aku tetap murung, berkurung
Tubuh makin susut, menunggu tarikh luput
Komplikasi di halaman rusuk kiri
Makin sukar nak bernafas, nak bergerak, nak berdiri

Lagu ini yang terakhir aku sajikan
Kalau rindu nanti bolehlah kau nyanyikan
Jaga diri, jangan makan hati
Yang patah kan tumbuh, yang hilang kan berganti
Bilik dah ku kemas, katil dah ku rapi
Cincin, kunci, dompet dalam laci
Ada sikit wang, itu saja baki
Moga-moga cukup untuk majlis itu nanti

Aku kan pergi
Bertemu kekasih abadi
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti




Raya

KECELARUAN FIKIRAN?

August 09, 2012

Selamat petang semua..

Hari ni 20 Ramadhan.. Lebih kurang seminggu lagi, kita akan bertemu dengan Syawal..
Memang excited nak raya tapi ada 2 benda yang mengganggu fikiran.. huhuhu

1. Beraya di mana??
Inilah masalah besar sekarang ni..Lagi seminggu je nak raya, boleh pula tak de kata putus lagi nak raya kat mana?... Sudah semestinya lah bukan di KL.. takkan nak raya sorang-sorang kot kan?..(saya dan suami masih PJJ lagi) hihihi.. Sebenarnya, suami saya tak tahu lagi dapat cuti ke tak ni.. Suka bagi tahu last minute la Unit beliau ni.. huhuu.. So, tak tahu lah sama ada kami beraya berdua di Johor bersama jiran tetangga atau balik kampung di Kedah, beraya dengan keluarga kedua-dua belah pihak?.....

2. Baju Raya??
Macam mana boleh tak prepare lagi baju raya untuk tahun ni?... Kalau macam tahun-tahun lepas, belum puasa lagi dah siap dah baju raya.. Kenapa tahun ni lain macam je?.. huh. Nampaknya, perlu berusaha mencari baju raya dengan gigih hujung minggu ni.. Kalau gagal, pakailah apa yang ada dalam almari tu, ok?... Bukan main lagi dah cop awal-awal nak baju warna hijau daun pisang tahun ni, nak sedondon ngan suami, konon-konon. Tapi, boleh pulak tak beli lagi?.. emmm...takpe... tak kisah la warna apa pun nanti.. pakai yang mana ado je nanti :)


Tapi, bab-bab kuih raya, memang cemerlang.. hihihi.. Ada yang buat, ada yang beli.. Kalau tengok kuih raya yang saya dah tempah, memang semangat nak raya betul... 

Duit raya pun dah tukar... Sampul pun dah ada.. Sampul Boboyboi lagi...
Nanti nak tunjukkan sampul raya saya tu pada kekawan blog :)


Ros.reeza

kuih raya

KUIH YANG SIMPLE

August 09, 2012

Selamat pagi semua.

Alhamdulillah, bertemu lagi kita hari ni kan?.. Selamat menjalani ibadah puasa yang ke 20 :)

Hari ni nak share satu kuih yang amat simple.. hehehhe..

jeng..jeng..


KUIH CORNFLAKES COKLAT BADAM



Ni lah kuih yang paling senang sekali, kan?... Tiap-tiap tahun mesti buat... Mesti semua orang pun tahu kan cara nak buat ni.. hhihihi.. So, tak yah lah saya tulis resepinya kat sini, kan ?.... 


p/s : kebetulan sungguh, Along saya pun buat kuih ini pada hari yang sama di rumahnya.. Mungkin kami memiliki naluri yang sama?... atau ini semua sudah ketentuan ?...


Ros.reeza


kuih raya

KUIH PERTAMA RAYA KALI INI

August 08, 2012

Selamat pagi semua..

Selamat berpuasa ye.. Hari ni 19 Ramadhan. Alhamdulillah, kita masih di beri kesempatan untuk menjalani ibadah puasa,..

Oleh kerana masih belum membeli oven, maka tahun ini saya telah memilih untuk buat kuih-kuih yang tidak menggunakan oven. Ha, maksudnya semua kuih yang bakar-bakar ni saya beli je.. Saya akan buat kuih goreng-goreng je :)

Kuih pertama yang saya buat ialah Kuih Siput. Ni resepi mak saya.
Alhamdulillah, rasanya menjadi jugak. Encik suami pun memuji dengan berkata : kuih siput ni pass. (hihihi, maksudnya saya dah dapat cop SIRIM la tu) 

Terima kasih abang :)
  
Penat membuat kuih siput ni terus hilang bila suami memuji. hihii.. Mana taknya, sekilo tepung, saya buat sorang-sorang.. Terasa jugaklah bahu ni.. hihihi...

Ni je gambar yang sempat saya ambil.


Resepinya mudah sangat. Mintak resepi kat mak melalui telefon :)

Terima kasih jugak untuk mak :)


Bahan-bahannya :

1 kg tepung gandum
Santan RM1
3 sudu marjerin
 *Daun kari di potong halus-halus.

Bahan B
1 biji telur
3-4 biji bawang merah
Serbuk cili (ikut rasa)
Jintan manis (ikut rasa)
Udang kering (ikut rasa)
Sedikit garam
Sedikit sahaja air

Cara-caranya :

Blender bahan-bahan B.
Pastu, campurkan bahan-bahan B dengan tepung gandum dan marjerin.
Masukkan santan sedikit demi sedikit mengikut keadaan tepung tu. Kalau keras, masukkan sedikit air. Kalau lembik, tambahkan sedikit air.
Kemudian, campurkan daun kari tu untuk menambahkan keharumannya.
Bila dah siap, bolehlah menggentel kuih siput tu :)
Kemudian bolehlah menggoreng dalam minyak yang banyak. Letakkan juga daun kari tu dalam minyak untuk menambahkan lagi bau dan rasanya :)

***Selamat Mencuba! ***

p/s : Mood raya dah datang.. hihhihi..


 Ros.reeza



FOLLOWER ke 1K

August 07, 2012

Selamat petang semua.. haa, jangan terkejut tengok tajuk kat atas tu ye.. Untuk makluman follower saya baru je mencecah 300+. 

Ni nak bagi tahu ni.. Saya dapat award dari tuan punya blog ni, aida4eva sebab saya jadi follower yg ke 1K :)
Tahniah ye, dah bertambah follower awak :)



Nak tahu, apa hadiahnya?
jeng..jeng..jeng..
ini dia :






Terima kasih banyak-banyak ye..


p/s : Alhamdulillah, banyak berita gembira yang diterima dalam Bulan Ramadhan ni.. Menunggu satu lagi berita gembira dengan penuh debaran. Ya Allah,  Kau permudahkanlah segalanya.. Aminn..

Ros.reeza

kad raya

Memori Kad Raya

August 07, 2012

Selamat pagi semua..

Dah 3 hari tak buka blog sebab saya balik JB.. Kat sana tak de tenet-tenet ni... hehhehe..

Semalam, saya ambil cuti. Kenapa KL tak ambil cuti untuk Nuzul Quran ?...
 
Pagi-pagi ni, datang opis macam biasa.. Then, tengok ada 2 kad raya atas meja. Eh, dapat kad raya.. Sape yang bagi ni?.. hahahaha. Buat-buat tanya je, padahal dah tahu dah dari siapa.. 

Kad raya pertama dari  ** HUSNA ** . Tq ye Husna.
 








 Kad kedua pula dari ** wanieys ** .Terima kasih juga untuk orang kampung, Kedah.. hehhehe...






 Sorry ye, Ros upload pic ni.. Saja nak berkongsi dengan kawan-kawan yang lain.. Sungguh, dah lama tak dapat kad raya ni sejak teknologi dah berkembang. Orang sekarang lebih suka ucap guna sms, fb, tweeter... dan kad raya semakin dilupakan.. Tapi, ucapan melalui kad raya menyimpan seribu satu rasa buat Ros...


Ros.reeza

Makanan

sirap + laici = Sirap laici

August 03, 2012

Selamat pagi :)

Alhamdulillah, hari ini 14 Ramadhan.. Macam mana puasa kita?.. Semoga kita semua akan berkesempatan untuk menunaikan ibadah puasa hingga bertemu Syawal.


Kenapa tajuknya macam tu?

Ok, ni nak cerita ni.. Petang semalam, saya keluar dengan housemate. Tujuannya ada dua. Dia nak cari baju raya. Maka, kami pergilah ke Jalan TAR. Lepas tu, kami ke Terminal Bersepadu Selatan(TBS) pula. Saya nak cari tiket nak balik JB hari ni. Bila sampai sana, tibalah waktu berbuka puasa. Jadi, kami masuk lah ke salah satu Restoran yang ada kat TBS tu. Saya order la air sirap laici, kawan saya teh o ais limau. Makan pula, nasi goreng paprik dan kawan saya memilih mee goreng mamak. 

Tapi, nak tahu apa yang saya dapat?..  Saya dapat 2 gelas air. Satu Sirap. Yang satu lagi Laici ais. Haa,nape jadi macam ni?.. Tadi saya order sirap laici.. huhuhu.. Saya pun tanya lah kat orang buat air tu. So, dia tunjuk kat resit. Ada 2 pesanan. Sirap, RM1.50 dan Laici, rm2.00. Saya pun terangkan lah pada dia. Dia pun marah pada cashier yang ambil order tu. Nak tahu apa jawapan yang cashier tu bagi?

Dia kata dekat kaunter dia tu, tak ada air sirap laici. So, dia kena tekan pada 2 jenis air sebab mesin tu automatik ada menu,.. Yang buat air dan cashier tu saling bertekak.. So, saya buat keputusan ambil je lah kedua-dua air tu dengan hati yang terbuka.. Pastu kawan saya ni tergelak-gelak.. Sebab dia order teh o ais limau. Nasib baik tak dapat teh o ais dan limau ais.. hihihihi...

Kemudian, makanan yang kami order dah siap. Saya dapat nasi goreng paprik yang agak menarik saya rasakan.. Kawan saya pulak, dapat nasi goreng mamak.. Aik? Dia order mee goreng mamak kot.. Dia pun cakap la kat orang bahagian masak tu, ni dah tersalah buat ni.. Lagi sekali, ada perbalahan antara cashier tadi dengan orang bahagian dapur..  Then, kawan saya kata, tak apa lah.. ni pun ok je.. Nasib baik sedap nasi goreng tu, kata kawan saya.. 

Macam-macam kan.. Ni semua mungkin berpunca dari salah faham je..

Pasal air tu, saya campurkan je sirap tu dalam gelas laici. Jadilah Sirap laici kan.. tapi, memang minum tak habis, sebab banyak sangat.. huhu..

Pengajarannya, bila nak order tu, sebutan biar jelas.. hihihi.. kang,salah pesanan pulak..

p/s: kalau masuk restoran tu, dah tak boleh order sirap laici, tembikai laici dan seangkatan dengannya.. hihihi..


Ros.reeza



Raya

Mercun PoP!

August 02, 2012

Hai semua.. Nak imbau balik zaman dulu-dulu kala. Eh, yeke?.. hihihi.. Sape pernah main mercun pop?.. Sudah semestinya saya pernah main :)
Apa,tak pernah main?. yeke ni.. Macam ni mercun pop, tengok ni :


Ni je lah mercun yang pernah saya main time budak-budak dulu.. Yang lain-lain memang tak berani. Takut sangat. hihihi..

Nak bagi pesanan ikhlas ni, tolonglah jangan main mercun ye. Bahaya.. Tapi, ramai je budak-budak yang main dan jadi mangsa ni. Jadikan apa yang kita dah dengar dari berita tentang kecederaan bermain mercun tu sebagai iktibar ye.. Jangan diulang lagi ye..


p/s : masa kecik-kecik dulu pernah kena kejar ngan mercun lebah.. huhuhu.. jiran-jiran yang main. Takut giler masa tu..


Ros.reeza

Petua

Petua Masakan Cukup Rasa..

August 02, 2012

Selamat pagi semua.. Alhamdulillah, hari ini 13 Ramadhan.. Kita semua masih berpeluang menjalani ibadah puasa :)

Pagi ni saya nak bagi satu petua tau.. Tapi, bukan petua dari saya. Petua ni saya ambil dari Majalah Harmoni.. Saya rasa petua ni macam menarik. Sebab tu nak kongsikan dengan anda-anda semua..

saya tahu ramai yang suka memasak sendiri juadah berbuka puasa untuk keluarga kan.. Tapi, kita kan puasa.. Macam mana nak rasa?.. Kalau dah terror masakan tu tak apa, main agak je kan?.. Tapi, untuk resepi yang jarang-jarang kita cuba, macam mana nak buat?.. Kang termasin ke, tawar ke, manis ke kan?...

ha, petua ni boleh digunakan untuk kita mengetahui sama ada masakan kita sudah secukup rasa atau tidak.
Letakkan setitik kuah di atas kuku ibu jari tangan anda. Jika anda dapati bulatan kuah berbentuk kecil dan kemas, itu bermakna masakan anda telah secukup rasa. Haa..senang kan? Cubalah! Ros tak pernah cuba lagi..



p/s : teringat kat mak.. masak tak ikut sukatan pun.. sedap je.. secukup rasa.. Mak memang best! Sayang mak :)


Ros.reeza



Petua

Bibir Kering ?

August 01, 2012

Selamat Pagi. Alhamdulillah, hari ini kita melangkah ke 12 Ramadhan. 

Nak tanya ni, ada tak yang mengalami bibir kering sekarang ni?.. yelah, mungkin sebab keadaan cuaca dan kekurangan minum air kan sekarang..

Haa...anda runsing? Tak tahu nak buat apa?..

Jangan risau.

Hari ni saya nak bagi satu petua. Bukan petua turun temurun keluarga saya ye.. hihihi.. tapi, saya dapat petua ni dari Majalah Harmoni.


Ambil beberapa kelopak bunga mawar dan rendamkan ke dalam susu segar selama satu jam. Kemudian, sapukan pada bibir dan amalkan selalu. InsyaAllah, bibir anda akan kembali berseri. Tapi, ingat tau. Sekarang ni kan bulan puasa, jadi buat waktu malam je ye.. Jangan buat waktu siang. Tak pasal-pasal batal pula puasa tu sebab terminum susu tu.. hihihi...

Meh, nak bagi contoh bahan yang diperlukan.. hihi.. Mana tahu ada yang tak tahu kan... (ade ke yang tak tahu?)





p/s : Tak pernah try lagi petua ni sebenarnya :)


 Ros.reeza

FOLLOWERS

CONNECT

SEO Reports for inilahrealitibukanfantasi.blogspot.com PRchecker.info free web site traffic and promotion