PEMBELAJARAN SEJARAH DI SEKOLAH - INILAH REALITI

Wednesday, 13 November 2013

PEMBELAJARAN SEJARAH DI SEKOLAH




Wah, tajuk macam nak bagi syarahan pulak.. Ala-ala cikgu gitu.. hihi.. 

Hari ni paper Sejarah kan?.. Moga adik-adik SPM berjaya menjawab dengan tenang ok..


 Sejarah... Teringat pulak kenangan lama masa kat sekolah. Antara subjek kegemaran saya ni.. Masa kat sekolah, saya ambil aliran Sains, jadi subjek Biologi, Fizik dan Kimia kena ambil la kan.. Ramai kengkawan saya yang tak berminat dengan subjek Sejarah dan lebih menumpukan subjek sains tersebut.. Macam saya ni, memang minat Sejarah ni.. Yang best kalau soalan eisei.. Memanglah kita kena hafal isi kandungan buku tu. Tapi, ada juga jawapan yang tak memerlukan fakta 100 %.. Alhamdulillah,  saya berjaya dapat A1 untuk subjek Sejarah.. Terima kasih buat cikgu Sejarah yang masih saya ingat iaitu Cikgu Norliah di Sekolah Menengah Kebangsaan Ibrahim, Sungai Petani, Kedah.. 



14 comments:

  1. wow. hebat.. dulu x de la minat sejarah sangat. tapi kalau pergi muzium ngan member, asyik2 saya je yg nk kena jelaskan balik sejarah kat kawan. diorg semua dah lupa dah apa yg belajar dulu.. hehehe

    ReplyDelete
  2. tengok katun tuu..teringat SPM dulu masa muda2 dulu

    ReplyDelete
  3. Saya dulu paling minat sejarah, biologi dengan kimia. Tapi yang paling obses sangat biologi dengan kimialah. Last2 sejarah yang dapat A1 and sekarang kena jadi cikgu sejarah. Sob2.

    ReplyDelete
  4. noe pun minat subjek sejarah masa SPM dulu...tapi letih nk menghafal sikit la..penuh dinding rumah...hehe..sib baik dpt A1 gak..

    ReplyDelete
  5. sejarah banyak nak ingat fakta kan.. nasb la spm sejarah A..hahaha

    ReplyDelete
  6. Wowww!! Suka Sejarah ye? MJ subjek tu paling tak minat..hahaa

    ReplyDelete
  7. kalau saya terus melupakan je kenangan2 SPM dulu sis.. hahhaha
    mmg bukak kaki belajar punya sy ni. pffttt

    ReplyDelete
  8. time SPM, paper petang...siap tido kot sejam..hahaha...nasib baik dapat B :P

    ReplyDelete
  9. akak dlu time sejarah la xsuke..hahaha

    ReplyDelete
  10. good luck utk adik2 yg amek SPM .. yela.. teringat masa amek SPM dulu, ida tu dok belakang deqla jer tau.. sbb nama kami kan bermula huruf N.. sama plak tu NOR.. dok dkt2 tu yg best.. ;)

    ReplyDelete
  11. sejarahlah yang paling susah nak masuk dalam kepala. hehehe

    ReplyDelete
  12. ciksu dapat brapa erkk
    spm dapat 5 kot
    stpm sejarah malaysia dpt A
    sejarah dunia B-

    ReplyDelete