CARA LETAK POLL 2.0 NUFFNANG DI BLOG

December 13, 2013



Selamat pagi semua.. Apa khabar?.. Semoga semuanya berada dalam keadaan yang sihat :)

Ok, first sekali nak bagitahu yang saya dah letak sesuatu di blog saya ni.. Apakah?.. Dan tentulah anda dah tahu, dah baca tajuk kat atas kan :) hihi..

Poll 2.0. Wah namanya ala-ala BRIM 2.0 gitu.. hikhik..

Mula-mula saya ni nak letak poll je kat blog. Tapi, dah habis buat soalan, dah tekan yes, tak muncul-muncul pulak poll kat blog.. Apalagi, saya pun mengoogle la.. Mengoogle?.. hentam sajalah. hihi. Tapi, tak jumpa.. Yang jumpa cara letak Poll 2.0 je. So, alang-alang dah jumpa, buat je lah kan..

Macam ni :


Nak lebih jelas :


Ok, kat sini saya sertakan cara -cara nak letak di  blog yer..

1. Buka akaun Nuffnang masing-masing.

2. Bila dah buka, tengok kat bahagian 'services' dan pilih Poll 2.0.


3. Kemudian, boleh pilih nak warna ape. Ada 3 pilihan warna je yer..  Macam kat bawah ni :


4. Lepas tu copy kod kat bawah ni. Kod ni akan terpapar kat bawah, lepas anda pilih warna tadi.




5. Dalam masa yang sama, gi kat template blog kita, tick edit html. Lepas tu tekan Ctrl+F, cari perkataan </body>. Paste kan kod tadi sebelum perkataan </body>. 

Tadaaa, dah jadi.. Tu je caranya :)

Lepas korang dah buat, sudi-sudikanlah jawab soalan-soalan yang ada di blog saya ni.. hihi.. Soalan tu memang dah disediakan oleh Nuffnang. Bukan saya yang buat.. 

Apa, tak jumpa?.. ada.. 


Nampak tak di bahagian bawah belah kanan blog tu?..

Macam ni rupa dia :


Klik je '+' tu..

Sudi-sudikanlah menjawab yer :)

Terima kasih semua !




You Might Also Like

12 comments

  1. thanks for the tips..saya kurang arif sikit bab-bab coding ni

    ReplyDelete
  2. salam ros...

    rndu ros juga le...hehe,tp dh lama sgt akak tak belek entry ciksu,tu yg rindu sgt pd dia tu...

    akak dh baca kedua2 tips tu...akak nak mencuba bila ada lapang masa,just cuba utk copy banner je x blh join lagi takut...

    tekan start utk cek semua tu..?yg n nak cuba sekarang...tq ros...lebiu...

    ReplyDelete
  3. tq buat tutorial nie..
    dah buat sama n dah jwb soalan kat blog ni hihi..

    ReplyDelete
  4. Fiza tak letak pun ros. Apalah jugak keistimewaan letak poll tu?

    ReplyDelete
  5. salam ros...jenuh gak mencari..upanya kat bawah nun...dah jawab dah..

    ReplyDelete
  6. dah letak gak.. jemputla membuang undi.. kikik..

    ReplyDelete
  7. Ala, ros ni buat ciksu tersenyum sensorang bc komen kanda wirda. Hihi

    dulu ciksu letak pastu malas letak. Hahaa.

    ReplyDelete
  8. oh mcm menarik pulak poll 2.0 ni..hehe sbb boleh minimize maximize..:)

    ReplyDelete
  9. nice tutorial.. tp kalo deqla letak pun x nmpk bkk kat opis ni.. blocked2.. huhuhu..

    ReplyDelete
  10. thanks..jadik dah :) lau free singgah la blog kite

    ctnariha.blogspot.com

    ReplyDelete

FOLLOWERS

CONNECT

SEO Reports for inilahrealitibukanfantasi.blogspot.com PRchecker.info free web site traffic and promotion APDM SAPS