Makanan

KEROPOK LEKOR YANG SEDAP

September 30, 2013



Apa menu minum petang korang hari ni?... Pilihan saya hari ni, keropok lekor. Kebetulan ada kenalan di pejabat jual. Satu batang RM2 je.. So, balik rumah terus goreng.. Makan panas-panas.. Sedap :-)


Jemput makan ye kawan-kawan :-)


Suka tak makan kopok lekor?...



comel

HOUSE OF MINI (DONUT MINI)

September 30, 2013




2 minggu sudah saya ke Aeon Bukit Indah, Johor Bahru. Pergi dengan kengkawan office. Maklumlah, hari jumaat kan rehat lama.. Hihi. 

Bila sampai Aeon ternampak lah kedai yang jual donut mini ni. Eh, bukan donut je yang ada, cupcake pun ada. Semuanya saiz mini. Apalagi kitorang pun beli la donut ni. Cuma cupcake je tak beli sebab dah kenyang. Comel -comel belaka tau.

Pada saya, bagus tau dia buat saiz mini macam ni. Yela, kadang-kadang kita beli yang besar tu, makan tak habis.. Kan dah membazir. Bila ada saiz.mini.ni, kita boleh rasa pelbagai perisa kan?... Saya tak tahu kat tempat lain ada ke tak.. Cuma setakat yang saya tahu di Aeon Buku
it Indah... 

Try la ye :-)



Family

BUAH HATI PENGARANG JANTUNG

September 30, 2013






Inilah dia buah hati saya a.k.a anak-anak sedara saya. Semuanya lima orang. Cuma yang kiri sekali tu je bukan anak sedara. Dia sepupu saya, Farid. Sepupu pun dah baya-baya anak sedara...

Tiga orang anak kakak saya, Along dan dua orang pula anak kakak saya, Kakyang. Ok, dari kanan ialah Dania @Nya, Daniel @Nil, Baby Arif, Danish @Koci  dan Baby Mat.

Ni gambar masa kenduri Along saya, minggu lepas. Baru jumpa minggu lepas, sekarang ni Mak Ude dah rindu korang!

Salam Sayang Penuh Kerinduan dari Mak Ude di JB untuk korang di Sungai Petani, Kedah :-)

Love uols ♥♥♥



anniversary

HAPPY ANNIVERSARY SAYANG

September 30, 2013

Alhamdulillah...

Hari ni, 30 September 2013..  Kita masih di panjangkan usia untuk bernafas di Bumi Allah..




Sayang, 
Pada tarikh ini  dua tahun lepas, kita sah menjadi suami isteri. Alhamdulillah... Hari ini kita masih bersama dalam melayari bahtera rumahtangga...

Sayang, suka dan duka kita jalani bersama.. Kita harungi bersama. Terima kasih atas penerimaanmu terhadap kekurangan atau kelebihan diri ini..
Terima kasih atas sabarmu terhadap perangai ini...
Terima kasih atas doronganmu tatkala hati ini diruntun sedih dan pilu. 
Terima kasih juga atas kesudianmu mendengar bebelan dari bibir ini yang kadang-kadang ntah pape  je.. 
Terima kasih sudi jadi peneman jiwa..
Terima kasih sudi mempertahankan diri ini bila dilanda ribut gelora kehidupan. 

Terima kasih sayang, bukan untuk dua tahun ini sahaja. Tapi juga untuk masa-masa depan yang bakal kita lalui bersama...


Sweet September :-)

Bila saya tengok balik gambar-gambar kahwin kitorang, banyak perubahan  dah terjadi..  hihi...

Moga dapat kita harungi setiap yang terjadi bersama...

Love u, my husband, Muhammad Sabri!



Ps : Hari ni tak ada Monday Blues. Hati berbunga-berbunga...  Selamat bertugas kawan -kawan :-)



Kurma

KURMA NABI @ KURMA AJWA

September 29, 2013




Semalam saya ke Giant.. Singgah nak beli barang sikit. Then, saya ternampak dekat satu sudut, promosi jualan kurma. Memang niat nak beli kurma.. Pastu ternampak kurma ni. Kurma Ajwa atau Kurma Nabi. Memang saya tak pernah rasa pun kurma ni. So, saya pun beli la.. Keluaran Syarikat Yusuf Taiyoob. Sepaket ni, RM 27.90. 


Alhamdulillah, dapat merasa kurma ni... 
Kepada kawan -kawan yang sedang mencari juga Kurma Ajwa ni, try lah cari dekat Supermarket kan. Kalau bulan Ramadhan memang senang nak beli kurma sebab ramai yang jual.. Kalau bulan-bulan yang lain, macam susah kan?.. Tapi jangan risau kat Giant pun dah ada :-)

Banyak khasiatnya kalau kita amalkan makan kurma kan. Saya pun sedang berusaha untuk menjadikan buah kurma sebagai makanan harian..




Makanan

MENU TENGAHARI YANG SIMPLE

September 29, 2013




Inilah dia menu makan tengahari saya hari ni.. 

Nasi putih + Sambal ikan bilis + Telur rebus masak rempah + telur mata + ikan masin. 

Mulanya malas nak masak. Sebab lauk dalam peti ais pun tak ada. Tak pergi pasar/kedai pun. Tapi, tiba-tiba rasa nak makan masakan dari air tangan sendiri. So, apalagi kan. Terus ke dapur tengok apa yang ada.. Dan inilah hasilnya... 


Jemput makan kawan-kawan.. Tuan blog dah kenyang. Alhamdulillah....



johor

ABC KAMPUNG MELAYU, JOHOR BAHRU

September 29, 2013



Rasa sekejap je masa berlalu. Dah hampir setahun duduk JB ni. 15 hb ni betul-betul genap la.. Ok, antara yang besy kat JB ni kan, ialah makanannya.m. Macam-macam ada. hihi.. 

Ok, entry kali ni nak share ABC yang best kat JB ni. Lain orang? lain seleranya kan. Bagi saya secara peribadinya, lebih suka ABC di Kampung Melayu, Johor Bahru. Sedap sangat! Nak beli pun memang kena beratur. Dekat medan selera Kampung Melayu. Bukak lebih kurang pukul 11 pagi sampai malam...


Yang ni saya beli yang special, sebab tu ada aiskrim. Kalau yang biasa, tak ada aiskrim yer. Harganya pulak, yang special , RM3 dan yang biasa RM2.50. 

Kalau yang duduk area JB mesti tahu kan ABC ni?... Saya suka sebab kacang dia banyak. hihi. Eh, boleh gitu?. Memang sedap lah :-)



Haa tengok kacang dia tu. hihi.

Ok, korang suka tak makan ABC a.k.a Ais Kacang :-)



baby

BABY ALAF BARU ?

September 29, 2013



Sumber : FB


Tadi masa bukak FB jumpa gambar ni. Heeee. Sekadar gurauan kan.. Untuk ibu -ibu mengandung, terkejut tak kalau tengah scan tetiba nampak macam ni?.. hihi. 

Moga dipermudahkan urusan bersalin untuk dua orang sepupu saya, Kak Nazu dan Ateh.. Juga buat kawan satu office, kak Feeza.. Tak lupa juga rakan, yang juga isteri kawan suami saya, Siti.. Dan kepada semua ibu-ibu mengandung yang lain :-)

Moga semuanya berjalan lancar dan anak-anak kita dapat menjani anak yang soleh/solehah....


bola sepak

SUKU AKHIR PIALA MALAYSIA 2013 : JDT VS KELANTAN

September 28, 2013





Pelawanan antara Johor Darul Takzim melawan Kelantan.  Peringkat suku akhir Piala Malaysia 2013. Perlawanan ini di Stadium Larkin, Johor Bahru. Siapa yang tak dapat hadir, mana tahu kan, kot-kot tiket habis atau jauh ke. Bolehla menonton Siaran Langsung di Astro Arena di saluran 801. 

Mesti menarik perlawanan ni kan. 

Minat bola tak?.. Saya ni memang minat bola.. Sayangnya pasukan pilihan saya tak ada... Oh Kedah. hihihi..

Selamat menonton :-)



LAWAK

DUNIA SUDAH MAJU ?

September 27, 2013






Hihihi.. Bila dunia semakin maju.. Budak ni pun malas nak berbual ngan ayah dia.. Boleh pulak suruh ayah dia baca je kat blog.. 

Oh no..no.. Jangan amalkan ye adik-adik.. Jaga hubungan komunikasi dengan keluarga kita :)




amalan mulia

JOM ZIKIR

September 27, 2013



SUMBER : FB JANJI ALLAH ITU PASTI


Tengok, secara tak langsung, entry ni membuatkan kita berzikir kan?.. dapat menambah pahala.. Jom share ramai-ramai.. Lebih ramai yang berzikir, lebih baik, kan :)

SUBHANALLAH

ALHAMDULILLAH

ALLAHUAKBAR




amalan mulia

TANGAN MEMBERI LEBIH BAIK DARI MENERIMA

September 27, 2013



SUMBER : FB PROF DR MUHAYA


Banyakkan amalan bersedakah.. Ye, sedang berusaha ke arah itu.. Sedang berusaha untuk sucikan hati dan niat ke arah itu.. Banyak ganjarannya,.. Sebagai bekalan di akhirat.. :)





amalan mulia

TAZKIRAH PAGI JUMAAT

September 27, 2013




SUMBER : FACEBOOK


Alhamdulillah.. masih diizinkan Allah untuk bernafas lagi hari ni..  

Alhamdulillah

Alhamdulillah

Alhamdulillah




kedah

BEKAS MENTERI BESAR KEDAH TELAH MENINGGAL DUNIA

September 26, 2013





Dukacita dimaklumkan...


Bekas  Menteri Besar Kedah 

Tan Sri Ustaz Azizan Abdul Razak meninggal dunia jam 

11.10 pagi tadi di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar.


Bersama samalah kita doakan kesejahteraan Almarhum dan 

moga moga rohnya ditempatkan di kalangan mereka yang 

beriman dan beramal soleh.



Al-Fatihah...





SUMBER : FB HIJAU KUNING.COM



Sejujurnya, saya memang berasa sedih yang amat atas

 berita ni.. dapat tahu dari kiriman sms ayah pada jam 12.00

 tengahari. Terus bukak Facebook.. Ya Allah, Kau cucuri 

rahmat ke atas roh arwah Ustaz Azizan dan juga buat 

semua umat Islam yang telah meninggal dunia.. 

Cuaca di JB 

hujan+mendung dari pagi tadi.. Semendung perasaan saya 

ketika ini..








Family

ALHAMDULILLAH, SELAMAT BERNIKAH ALONGKU SAYANG

September 26, 2013




Untuk kakakku sayang, Along.

Alhamdulillah, selamat sudah kau menjadi isteri kepada Muhammad Firdaus pada 20.09.2013.
Semoga berbahagia disamping suami, anak-anak dan keluarga tersayang..
Selamat menjalani kehidupan sebagai seorang isteri..
Dan moga menjadi isteri, mama, dan anak yang solehah..
Kami sentiasa mendoakan kau.. 




Love you, Along!



entry

ENTRY YANG SELALU DITERJAH

September 24, 2013



Inilah entry yang selalu diterjah oleh pembaca blog saya.. Maksudnya, dari awal berblog sampai sekarang, entry ni yang paling banyak dibaca la :)




Terima kasih buat semua yang sudi berkunjung ke blog saya ni ..





haiwan

MINAT PADA IKAN KELISA

September 19, 2013

Apa khabar kawan-kawan?...  Harap-harap semuanya sihat.. Alhamdulillah, kita masih diberikan kesempatan untuk bernafas lagi pada hari ni :)

Hari ni tuan blog happy sikit datang kerja.. Sebab ape?.. Sebab tuan blog akan balik kampung malam ni.. hihi.. Balik sekejap je.. Ahad balik semula ke JB.. Malam ni gerak naik bus pukul 9.30 malam. Doakan saya dan suami selamat sampai yer :)  

Balik kampung sebab ada kenduri kat kampung.. Tak dapat nak cuti lama-lama, sebab cuti nan hado.. huhu.. Bila fikir bab cuti, alangkah bestnya jadi surirumah.. Tak payah fikir bab cuti.. Tapi kan, semua pekerjaan pun ada kelebihan dan kekurangan.. Jadi, bersyukur dengan apa yang kita miliki. Ramai kat luar sana yang nak kerja, tak dapat peluang nak kerja.. So, hargailah pekerjaan kita :)

Pagi ni jugak saya nak share satu lagi kesayangan suami saya..

Si Kelisa Manis. hahahha.. Dah sebulan lebih kami bela dia.. Start bela, masa lepas cuti raya.. Masa beli tu kecik sikit dari ni.. Suami saya memang suka bela ikan, burung.. Boleh bagi ketenangan katanya :)





Ada tak yang bela jugak ikan macam ni?.. 


Nanti bila-bila saya cerita detail sikit pasal ikan ni.. Apa yang dia makan, macam mana nak jaga air dia.. hihi.. 




coklat

KEK COKLAT MOIST VERSI KUKUS

September 18, 2013



Kali ni, saya letak gambar dulu ye,.. Nanti next entry, saya sharekan resepinya.. Memang saya tahu ramai yang dah terror buat kek coklat kan?.. Pejam mata pun boleh buat.. hihihi.. Saya ni asyik mencuba je resepi yang berlainan kek coklat. Setengah orang kan, kalau dah cuba satu tu, terus jatuh cinta.. Dan bila nak buat lagi akan guna resepi yang sama.. Setakat ni, saya belum lagi statik pada satu resepi. Asyik bertukar je.. Resepi yang saya try buat ni, special sikit. Sebab tak guna telur.. Haaa, siapa yang ada alahan terhadap telur, bolehlah cuba ok :)




Tunggu ye.. Saya share resepi ni nanti :)






amalan mulia

AMALAN MURAH REZEKI

September 18, 2013



Jom kita amalkan sama-sama :)

SUMBER GAMBAR : FACEBOOK



Kadang-kadang ada yang takut untuk bersedekah/derma.. Takut duitnya habis atau berkurang.. Jangan jadi macam tu ye.. Jika kita bersedekah/derma, tak berkurang pun harta/duit kita. Malah Allah akan gandakan lagi.. Banyak kelebihan bersedekah.. Jadiakan ia satu amalan kita.. Dan jika tangan kanan menghulur, jangan biar tangan kiri tahu.. 






amalan mulia

HIKMAH DI SEBALIK UJIAN

September 18, 2013


Sumber gambar : IKIM FM

Terkadang kita tak sedar perkara ni kan?.. Bila kita diuji dengan kekurangan atau kehilangan, sudah tentu kita berasa sedih.. Namun, di sebalik setiap yang terjadi, sudah tentu ada hikmah.. Dan yang pasti, akan ada pengakhiran yang kita sendiri tak sangka..

Ya Allah, aku bersyukur padaMU dalam setiap yang terjadi padaku, dalam setiap apa yang aku miliki. Terima kasih Ya Allah.. Alhamdulillah..


NOTA PAGI :

Bila melihat sekeliling, jangan pernah kita iri hati bila melihat ada yang lebih dari kita. Sebaliknya ucaplah Alhamdulillah.. Ajal, maut, rezeki, jodoh, semua sudah tertulis.. Yang pasti jangan pernah berhenti untuk terus berusaha dan berusaha!

Bila mana kita tidak dapat apa yang dihajati, cuba lihat di sebelah kita.. Ada yang telah diuji lebih hebat dari kita.. 

Jom jadi positif! Mulakan hari ini dengan aura positif..  Bila kita positif, orang disekeliling kita turut positif.. Jangan sebarkan cas negatif,.. Kerana virus negatif memang pantas berjangkit :)


p/s : Tukar warna tulisan jadi hijau hari ni.. Kenapa?.. Sebab tuan blog pakai baju hijau gi kerja.. Kenalah sedondon.. hahaha.. Wah gitu :)





Bezday

IEJA HOT ?

September 17, 2013



Alkisahnya, ni kek masa birthday saya yang lepas.. 9 Mei. Kakak saya yang belikan.. Terkezut tengok apa yang tertera kat atas kek tu.. Ieja Hot.. hahahaha.. Hot ke?... huahuahau.. Layankan je lah.. 







p/s : Bajet hot pulak petang-petang gini. hikhik...





Hari Bahagia

HARI ULANGTAHUN PERTUNANGAN

September 17, 2013



Selamat pagi kawan-kawan semua :)

Hari ni 17 September 2013. Hari ni jugak merupakan ulangtahun pertunangan saya dan suami, 3 tahun yang lepas.. Kami bertunang pada 17 September 2010. Dah 3 tahun la bertunang :) hihi.. Walau dah kahwin, tapi ulangtahun tunang pun kena ingat  tau.. heeee..



Bekas letak cincin


Ok, hari ni mood happy datang keje, sebab dah tak ada Monday Blues.. hihi.. Datang keje, dah selasa kan. Kalau tiap minggu gini, bahagia rasanya :) hahaha..





Family

PART 2 : MENEROKAI ISLAND HOPPING

September 13, 2013


Ok, ni sambungan dari entry  Percutian Singkat Ke Pulau Langkawi. Sebab entry tu macam dah panjang je kan. Jadi, saya buat Part 2. 

Perjalanan bermula pukul 2 petang dengan menaiki bot. Masa ni, ada 5 family la termasuk kami.. Semuanya dari negara luar. kami je dari Malaysia. 2 family dari Negara China,  satu pasangan omputih, dan 3 sekawan dari Pakistan/Kazastan( tak pasti),.. hihi.. Lebih kurang dalam 15 orang la satu bot termasuk kanak-kanak kan..

Pertama sekali, kami menuju ke Pulau Beras Basah. Perjalanan mengambil masa lebih kurang sejam.. Subhanallah.. Amat indah ciptaan Allah.. Suka saya melihat laut yang terbentang luas, dengan gunung-ganang, ombak lagi.. Tapi kan, saya ni jenis penakut sikit. Dahlah, tak pandai berenang kan. Macam-macam la terbayang. Dalam hati, tak henti-henti saya berzikir dan mengucap.. Alhamdulillah, perjalanan kami semua lancar masa tu. Tapi, kawan-kawan jangan takut tau.. Kita semua akan diberi jaket keselamatan untuk disarung :)

Bila dah sampai ke Pulau Beras Basah tu, kitorang diberi masa satu jam. Tak kisahlah nak buat apa kan. Nak mandi-manda ke.. Nak bergambar ke.. Kat sini, saya nak bagitahu la. Kat Pulau Beras Basah ni tak ada tandas tau. Juga tak ada kedai ke apa ke.. Jadi, kalau nak ehem, ehem, Sila tahan dulu. heee.. Dan sebelum naik bot tadi tu, beli siap-siap air atau makanan ringan kat Jeti Pulau Langkawi tau.. 

Memandangkan, kami tak bawak baju kan, jadi kami hanya bermain di gigi air je lah.. Wah, ayat.. heee..


Inilah keindahan Pulau Beras Basah.. Memang cantik airnya. Belum tercemar lagi.. Kalau dapat mandi, memang syoklah :)



Dan sempat lagi saya mengukir nama kami suami isteri di pasiran pantai.. Ala, konon-konon nak sweet la kan.. hihi.. Bila lagi kan nak buat macam ni.. Dah ada peluang, terus lukis tanpa mempedulikan orang sekeliling. Ecewahh...

~~ Ros dan Sabri ~~




Ok, seterusnya kami dibawa ke Pulau Singa Besar untuk melihat Burung Helang. Sebenarnya, dulu kita boleh bagi burung helang tu makanan. Tapi, atas sebab-sebab keselamatan, sekarang ni dah tak boleh.. Kita boleh tengok je la.. Memang banyak tau.  Nak ambik gambar pun macam takut-takut je saya. Ye la, kita duduk dalam bot di tengah-tengah lautan la katakan. Bila nampak Burung helang tu terbang ke arah bot kitorang, dengan spontan saya tundukkan kepala. heee. Penakut sangat!.. Tapi, memang seronok tau.. Nampak dekat-dekat.. Hebatnya ciptaan Allah..

Ni antara gambar yang sempat saya ambil :)









Helang tu nampak kecik je, al maklumlah ambik gambar tak zoom.. hihi.. Bila helang tu terbang dekat, memang tak ambik gambar sebab sibuk tundukkan kepala.. Helang ni terbang bukan slow tau. Kalau dia dari atas, nak ke bawah, zuuppp dia terbang . Laju. Memang banyak helang kat sini.. 


Setelah tengok burung helang, kami di bawa ke pula ke Pulau Dayang Bunting.  Part ni yang seronok.. Sebab keunikkan sejarah Pulau Dayang Bunting ni.. Semua tahu kan?..

Gambar ni saya ambil dari web KOSMO. 

Ok, kat sini saya share sikit apa yang tertulis kat papan atas tu :

Menurut legenda tempatan, ia bermula bila seorang teruna bunian bernama Mat Teja telah jatuh cinta pada pandangan pertama dengan seorang gadis bunian bernama Dayang. Dengan bantuan air mata duyung yang disapu ke wajahnya, Mat Teja telah berjaya memenangi hati Dayang. Hubungan cinta mereka yang intim dan romantis menjadi lengkap dengan buntingnya si Dayang.

Dayang kemudian mengambil keputusan untuk bersemayam di kawasan TDB untuk bersalin. Setelah genap 9 bulan, Dayang yang bunting telah melahirkan seorang anak tetapi malangnya anak tersebut meninggal dunia selepas tujuh hari dilahirkan.

Disebabkan berasa terlalu kecewa dan sedih, Dayang mengambil keputusan untuk menyemadikan anaknya ke dalam tasik. Setelah peristiwa tersebut, tasik ini telah dinamakan TDB sebagai tanda simpati orang ramai kepada pasangan malang ini.


Ok, yang uniknya kan, di tengah-tengah laut masin, tiba-tiba ada tasik air tawar, yang dikelilingi batu kapur. Itulah ciptaan Allah.. Subhanallah.. Indahnya...

Namun, menurut dari segi geografi pulak, Tasik Dayang Bunting terbentuk kerana lekukan hasil hujan yang turun yang telah mengenai Gua batu Kapur tu.. Jadi, air di tasik dayang bunting tu adalah hasil dari air hujan yang dipisahkan oleh gua batu kapur tu lah..

Inilah gambar yang sempat saya ambil. Yang dikatakan menyerupai perempuan mengandung yang sedang berbaring...



Bila dah sampai kat Pulau tu, kita kena naik tangga tau nak sampai ke Tasik tu.. huhu.. Memang penat la.. Banyak anak tangganya tau. Memang menduga kekuatan fizikal .. heee.. 

Dan sepanjang laluan ke sana, memang banyak monyet. Jadi, janganlah bawak beg plastik ye.. Nanti kena kejar ngan monyet -monyet tu.. Berebut makanan :)


Kat bawah ni, saya sempat ambik gambar seekor monyet yang tengah menjamu selera. Makan petai lagi tu.. hihi.. Memang dia tak pedulikan orang yang lalu lalang dah tu.. Kalau mak mertua dia lalu pun, dia tak sedar... hahahah.. Betapa nikmatnya dapat makan petai.. hihi..



Oh ye, gambar di tasik tak sempat saya nak ambik tau.. memang dah tak ingat camera dah masa tu.. Melayan kepenatan la katakan. hihi.. Terus duduk main-main air je.. Dan ada satu pesana kalau aanda ke sana. Ada satu papan tanda yang besar tau. Dia tulis, tolong berhati-hati walaupun anda seorang perenang yang handal. Yelah, tempat macam ni kan, kena hati-hatila kan :)

Dalam pukul 6 macam tu, kitaorang naik bot bergerak semula ke Jeti Pulau Langkawi. Alhamdulillah, dalam pukul 6.30 petang macam tu kitorang sampai.. 

Apa lagi, berlari lah ke Jeti nak naik feri.. hahaha..

Walaupun percutian ni singkat sangat, tapi amat menyeronokkan bagi saya.. Satu kenangan yang indah bagi saya dan tak mungkin saya lupakan...


Saya syorkan, silalah datang ke Pulau Langkawi.. Dapat menerokai alam semulajadi. Janganla pulak datang Langkawi, tujuan nak shopping je.. hihihi.. 

Memang best tau.. Kalau diberi peluang , saya nak lagi ke sana :)






Jalan-jalan

PERCUTIAN SINGKAT KE PULAU LANGKAWI :MENEROKAI ISLAND HOPPING

September 13, 2013




Selamat pagi kawan-kawan :) Alhamdulillah, bertemu lagi kita pada hari ni, hari Jumaat.. Diharapkan semuanya sihat-sihat sahaja yer :)

Ok, hari ni 13 September 2013. Nak updated entry berkenaan dengan Langakwi pun, asyik bertangguh je.. Dah sebulan dah pun. hihi.. Konon busy la kan. Al maklumlah, nak cerita bab percutian  kena ambik masa lebih sikit, baru syok. Nak ingat balik memori daun pisang, eh bukan. Memori di Langkawi, pastu nak tambah-tambah garam sikit bagi penyedap cerita. Ok, gurau je ye.. 

Al kisah percutian ke Langkawi ni, sebenarnya bukanlah percutian yang dirancang. Ianya terjadi secara tiba-tiba tanpa diduga,.. Amboi, ayat.. nampak benar bohongnya. Hihihi.. Walaupun saya dan suami berasal dari Kedah, namun bukanlah bermaksud yang kami ni selalu gi Langkawi tu. Saya baru gi Langkawi 2 kali je, tapi bukan pergi holiday ke ape ke. Cuma pergi rumah Maksu saya(adik ayah saya).. Suami saya pulak memang tak pernah pergi. Yela, sejak umur beliau 18 tahun, dah merantau ke Johor Bahru, mencari rezeki, sesuap nasi.. EH, nak berdrama pulak. Suami saya kan sertai pasukan tentera darat, dan beliau ditempatkan di salah sebuah kem di Johor Bahru. Slang atau loghat Kedah pun dah hilang tau. Cakap ala-ala orang Johor gitu. hihihi :)

Masa cuti hari raya lepas, kami dapat cuti dan balik kampung. Tahun ni giliran di rumah mertua saya di Jitra. Kita kan raya 8 hb, hari Khamis, jadi kami ambil keputusan pergi Langkawi pada 10 hb, hari sabtu. Mulanya cadang pergi berdua je. Tiba-tiba tukar program, jadi bertiga sebab adik ipar saya nak ikut.  Jadi, bertigalah kami. Pergi gitu je. Tak bawa baju ke apa ke. Memang nak pergi sehari je. Dan tujuan utama pergi pun bukan nak jalan-jalan ke, shopping ke.. Cuma nak pergi pulau-pulau kecil kat Langkawi tu je..

Kami naik feri di Jeti Kuala Perlis. Ambil feri pukul 9 pagi. saya ni memang jenis yang mabuk laut. Pergi sana tak ada persediaan kan, jadi manalah ingat nak beli ubat mabuk kat farmasi. Jadinya, naik je feri, terus saya pejam mata. Kalau bukak mata, confirm muntah nanti.  Saya pejam mata, makan gula-gula hacks dan terus tertidur. hahaha. saya ni memang jenis mudah tidur kalau naik kenderaan..  Tiket ke Langkawi dari Jeti Kuala Perlis untuk dewasa RM18 dan kanak-kanak RM 13 yer :)

Ni tiket masa nak pergi :



Ni pulak tiket nak balik :


Sampai Pulau Langkawi dalam pukul 10 lebih, hampir ke 11 la.. Terus ke Kaunter yang menyediakan pakej nak ke Pulau  tersebut. Nama pakej tu Island Hopping. Kita akan dibawa ke 3 pulau, iaitu Pulau Beras Basah, Pulau Singa  Besar(tengok burung helang) dan Pulau Dayang Bunting. Dia ada dua trip je,. Trip pertama dari pukul 9 pagi sampai pukul 1 tengahari. Dan trip kedua pulak, dari pukul 2 petang sampai pukul 6 petang. Oleh kerana kami sampai agak lewat, jadi kami memilih trip kedua. Masa kat kaunter tiket tu, siap tanya kat dia, betul ke balik pukul 6?.. Bukan apa, kitorang kan kalau boleh nak balik dalam hari yang sama, tak nak bermalam di Langkawi. Dah siap beli tiket feri pukul 7 balik ke Kuala Perlis. Tapi, orang kat kaunter tu kata, dia tak boleh janji. Selalunya bukan tepat pukul 6 petang, akan lajak ke 6.30 petang. Hah?.. Kami pun terus je beli tiket tu. Seorang, dia cas RM30,. Jadi, semuanya RM90 sebab kami bertiga kan. 



Sementara nak tunggu pukul 2 tu. kami pun makan kat kedai nasi kandar kat jeti tu. Lepas tu terus gi  jalan-jalan kat  Dataran Helang. Hujan turun renyai-renyai.. Kami, suami isteri pun berlari-lari anak dan nyanyi lagu hindustan sambil golek-golek kat dataran tu.. adik ipar hanya mampu melihat dan merakam menggunakan handphone samsung S3.. hahhaha. Ok, tu semua bohong.



Eh, macam dah panjang je entry ni. 

Ok, kita sambung ke next entry :)





Makanan

Cheese Baked Meetballs

September 12, 2013



Petang-petang gini, tengah kesejukan pulak, tiba-tiba teringin nak makan ni :



Cepat, sape yang nak belanja tadi?.. macam terdengar tadi. hihihi.




follower

FOLLOWER MENCECAH 600

September 12, 2013



Petang semalam saya ada buat entry berkenaan nak cukupkan follower ke 600 kan?.. Kira macam target untuk semalam la kan.. hihi.. Alhamdulillah, hari ni dah pun mencecah angka 600.. 

~~ Terima kasih ~~




Terima kasih buat semua yang sudi follow blog saya ni yer.. Tanpa anda-anda semua, siapalah blog saya ni kan.. ecewahh.. hihi,..

Follower yang ke 600 saya ni ialah ~FARIHA~ . Jom berkunjung ke blog beliau yer :)




Rajin-rajinlah singgah blog saya ni yer, buat semua follower ku sayang :) hihihi












follower

MENANTI PENUH DEBARAN

September 11, 2013



Wah, tajuk bukan main lagi.. Menanti penuh debaran.. hihi. Apakah??

Saje je buat tajuk gitu.. Sebenarnya tengah menunggu follower ke 600. hahahha.. Sekarang kan 597.. Maknanya lagi 3 orang insan bertuah la kan..

Apapun, saya sayang semua follower saya. Eh, boleh gitu?.. hihi..

Siapakah anda wahai follower yang ke 

600


dup dap dup dap


Daa, sehingga berjumpa lagi :)

FOLLOWERS

CONNECT

SEO Reports for inilahrealitibukanfantasi.blogspot.com PRchecker.info free web site traffic and promotion