SAWI IKAN MASIN YANG SEDAP

January 17, 2014






Amboi, tajuk makanan dalam blog saya ni, mesti saya letak perkataan "sedap" kat hujungnya.. Tak apala kan.. Pilihan masing-masing kan.. hihihi.. 

Hari ni memang entry makanan jadi pilihan saya.. hihihi.. Jangan marah haa...

Kali ni nak share tentang antara sayur yang jadi kegemaran saya. Sebenarnya banyak.. Sawi ni antaranya lah.. Kalau sayur lain, macam kailan, carrot, kobis bunga, bayam, jagung muda, dan banyak lagi. Haa, kan dah kata penggemar sayur. Jadi macam-macam jenislah kan yang saya suka.. Kangkung?.. Ops, tak nak cerita bab kangkung. Kangkung dah terlalu glamer meninggalkan jauh rakan-rakannya yang lain. Muahaahha..

Kalau saya beli sayur sawi, sama ada nak letak dalam mee goreng atau buat masak biasa je.. Ni saya goreng biasa je. Sayur sawi goreng berikan masin. Ko hado?.. hikhik..

Inilah rupanya.. Tak sangka terang sungguh warna hijaunya dalam camera ye.. hihi.




Apa? Nak resepi?.. Jangan buat malu saya.. hihihi..

Masak campak-campak je. Oklah, saya sertakan juga resepinya.. (tak malu sungguh puan blog ni) hihihi..

Bahan-bahan:

Seikat sawi

5 ulas bawang putih
2 ulang bawang merah
(bawang diricih je)
Cili besar (tumbuk kasar)

Ikan gelama masin
(kalau style saya, saya goreng separuh masak dulu ikan masin tu, pastu angkat dan racik-racikkan isinya)

Cara-caranya :

Panaskan minyak. Pastu masukkan bawang dan cili besar. Bila dah naik bau, terus masukkan ikan masin yang kita dah racik isinya tadi. Kemudian masukka sayur sawi.. Kacau-kacau.. Boleh tambah air kalau suka.. Cuba rasa dulu, kalau tawar, masukkan garam.. Tadaa.. Dah siap pun :)

Mudah kan?..

Jom masak sendiri. 



You Might Also Like

17 comments

  1. hari ni nina wat kailan ikan masin. hehe. baru jea ciap! terus bw blog sis :)

    ReplyDelete
  2. Bagus jgk resepi ni ros...leh try nnti..slalu msk sawi tumis air je...hubby xbrapa suka...kali ni msti dia suka...hehe. .

    ReplyDelete
  3. resepi yang mudah..tetiba teringat kailan ikan masin..

    ReplyDelete
  4. eh selalu makan kailan ikan masin.. hehe..

    ReplyDelete
  5. Tengah belajar makan sayur. Lepasni nak belajar makan sawi lah, macam sedap! Hehehe

    ReplyDelete
  6. Bagus2 suka mkn sayur, kita ni kurang gemarbtp en suami jns wajib mkn sayur, kita pun terfolow dah.. menariknya sawi berikan masin :-)

    ReplyDelete
  7. ciksu kurang sikit sawi. cikabe dgn mak ciksu cukup suka.
    sedap jug ni letak ikan. masin kan. ros gun ikn masin apa? tenggiri ke?

    ReplyDelete
  8. Slalu kailan..hihi.sawi ayut kurang klu masak mcmni...sbb ad phit cikit. :)

    ReplyDelete
  9. wahh..lebih kurg kailan ikan masin je kan.. husna suka sayur jugak!! hehehe..

    ReplyDelete
  10. mmm...sedap juga...akakpun suka sayur..takde lauk, buat sayur jadi camni pun jalannn

    ReplyDelete
  11. style masak tu macam kailan ikan masin ya Ros?

    ReplyDelete
  12. deqla kelmarin pun masak sayur sawi..tp goreng biasa jer letak telur.. heee.. slalu buat khailan atau kangkung yg glemer tu ngan ikan masin jer.. hee..nk try la dgn sawi plak.. :)

    ReplyDelete

FOLLOWERS

CONNECT

SEO Reports for inilahrealitibukanfantasi.blogspot.com PRchecker.info free web site traffic and promotion APDM SAPS