SAYA BEROTAK KANAN

March 05, 2014


Tadi bw ke blog KAK FARAH , baca entry berkenaan ujian otak.. Tu yang terus tertarik, dan nak buat jugak... Keputusannya?





Itulah keputusannya.. saya ni berotak kanan.. Dengan 72 %. Bila dah tahu keputusan tu, nak tahu jugak apa ciri-ciri menggunakan otak kanan kan. Terus ajukan soalan pada cikgu google. Cikgu google pun jawab dengan tenangnya. hihihi..

Cuba tengok gambaran yang saya jumpa kat bawah ni.. 



Ni pula, saya kongsikan dengan apa yang jumpa berkenaan ciri-ciri berotak kanan :


*Memilih kelas seni atau puisi daripada matematik atau sains

*Ingin bekerja bidang kreatif,sosial,penasihat,guru,dan lain-lain.

*Percaya pada kekuatan imaginasi.

*Tidak suka hal-hal yang memeras otak.

*Boleh mengingat mimpi-mimpi dengan jelas.

*Mudah faham makna gambar yang dilihat,daripada angka-angka.

*Suka menggunakan perasaan yang kuat untuk mengambil keputusan.

*Tidak suka hal yang terstruktur.

* Mampu menghasilkan gagasan dan idea-idea hebat.

*Genius dalam menghadapi setiap peluang dan kesempatan.

*Menyukai sesuatu yang unik dan baru.

*Suka kebebasan, Tidak suka terikat.


********************



  • Anda pulak macam mana?.. Kiri ke kanan?.. Tak kisah la kan. Kiri ke kanan, yang penting kita enjoy dengan apa yang kita buat :) Dan kena ingat, kalau kita berotak kanan, tak semestinya semua ciri tu kita ada,, Ada juga sebaliknya. Sebab keputusan bukan 100% kan. Dua-dua bahagian pun kita ada. Macam tu jugak kalau kita berotak kiri, ada jugak ciri otak kanan pada kita kan?.. hihi.

  • Saya tak tahu kesahihan ujian ni. Sekadar suka-suka ambil je ujian ni.. Tapi, saya pernah ikut kursus Kenali Personaliti Anda masa kerja kat Kementerian Pertahanan. Ada beberapa set soalan yang perlu kita jawab masa tu. Dan keputusan masa tu saya lebih kepada kreatif dan sukakan seni. Saya tak berapa ingatlah detail ujian tu. Nak kena tengok balik nota tu kat rumah. Eh, mana ntah saya simpan. Maklumlah, bila dah berpindah -pindah ni kan. Mesti doak ada dalam kotak lagi tu. hikhik..

  • Kalau ada, saya kongsikan yer :)


  • You Might Also Like

    21 comments

    1. nak try gak buat la... ;)

      ReplyDelete
    2. same la kite. otak kanan. hehehe

      ReplyDelete
    3. mula baca ingatkan bota kanan.. (kampung akaklertu)...
      akak tak ingat kanan ke kiri dah penah buat tak silapnyer...

      ReplyDelete
    4. gimme 5 la ros. akak pun otak kanan jugak. sama percent ngan ros jugak. tgk ciri2 tu, mmg bnyk persamaan dgn akak. hehehe

      ReplyDelete
    5. ntah ciksu pon x ingt otak kanan ka kiri.

      ReplyDelete
    6. saya dah try dah.. berotak kiri.. ehehe

      ReplyDelete
    7. berotak kanan banyak perkara2 yang positif ye??

      ReplyDelete
    8. otak kanan ni kirnya mmg unij,kreatif n sukakan aktiviti seni la ekk..sy kerja kementerian pertahanan gak..:)

      ReplyDelete
    9. ikut kuiz ni saya guna dua2.. eh mmg la guna dua2 kan..hihi.. guna sama banyak le tu kut..

      ReplyDelete
    10. Banyak orang yg berminat pasal entri otak ni!Banyak dah okje jumpa!

      ReplyDelete
    11. macam menarik je.. wahhh berseni ros ye..

      ReplyDelete
    12. x sure kite ni otak kiri ke kanan

      hahaha

      sbb rasa konpius dgn minat sendiri hiks

      ReplyDelete
    13. oh gitu eh? nak try la.. nk gak tau deqla otak kiri ke kanan..hihi

      ReplyDelete
    14. Persekitaran juga mempengaruhi cra kita bfikir kan....,?tp kecenderungan tu mgkn blh nmpk kot klu kita bt ujian..hihi

      ReplyDelete

    FOLLOWERS

    CONNECT

    SEO Reports for inilahrealitibukanfantasi.blogspot.com PRchecker.info free web site traffic and promotion APDM SAPS