mutiara kata

PERKONGSIAN PAGI

November 25, 2014


Selamat pagi dan selamat memulakan tugas. Semoga semuanya berada dalam keadaan kesihatan yang baik.

Sumber : Instagram Fedtriyahya

Jauhi sikap riak..Terkadang tak sedar diri begitu. Ingatan buat diri sendiri dan semua ..



astro

BERSAMA UPIN IPIN !

November 24, 2014



Tak sabar menanti nak jumpa family yang bakal datang ke Jb.. Menghitung detik-detik waktu..

Dapat gambar Baby Mat dari 'wassap' family.  Amboi.. Berpimpin tangan dengan Upin dan Ipin ye.. Mak Ude tengok dari jauh je.. Masa di kat Planet Gempak Astro di Amanjaya Mall Sungai Petani, Kedah...



macam macam

AKU TANYA APA KHABAR

November 22, 2014


Selamat petang semua. Hai, hai,hai. Hihi. Tajuk entry ala-ala lagu Joe Flizow gitu.
Apa khabar semua? Aduhai seminggu tak jenguk blog dan seminggu tak jalan -jalan blog kengkawan. MAAF semuanya....

Dalam seminggu ni tak ada perkembangan sangat pun. Tapi kan, saya ada hadiri ceramah agama dan ceramah motivasi anjuran jabatan. Nanti saya kongsikan yer.. 

Macam biasa hari ni di Batu Pahat. Esok pagi baru gerak ke Jb untuk kerja semula... (kata hati : bila nak dapat tukar ni?...)

Ok sehingga berjumpa di lain entry ;)


lirik lagu

Lirik Lagu Knock Knock - Elizabeth Tan

November 17, 2014


Kakak saya, Along tanyakan saya lagu ni. Ade ke tak?. Dia bagi tajuk Knock Knock. Katanya perempuan yang nyanyi. Haa? Tak pernah dengar pulak. hihi. Maklumlah jarang dengar radio. Lepas tu, saja buka youtube cari lagu ni. Try dengar. Lagu ciptaan Faizal Tahir... Ok la.. Elizabeth Tan ni selalu je buat cover lagu penyanyi lain di youtube.. Jom hayati liriknya. Bolehlah dengar sambil menyanyi kan. hihi.

Lirik Lagu Knock Knock - Elizabeth Tan
Bulan bintang kau janjikan
Tidak aku teruja
Cakap memang mudah
semuanya mampu
Kata manis kau beri
Ku terpikat belum tentu
Cakap memang murah
Oh, kau pun tau
Kiranya kau benar mahu
Kiranya kau benar mahuku
One two ku sayang kamu
Jangan sakiti aku

Knock knock
Mahuku perhatian
Knock knock
Mahuku kau buktikan
Jangan tersalah, jangan tersilap
Jangan abaikan ku
Knock knock
Ku berikan semua
Knock knock
Ku buktikan diriku
Jangan tersalah, jangan tersilap
Jangan abaikan ku
Jaga jaga hati, jaga jaga nanti
Kalau ku hampa, kau kan rasa
Jaga jaga hati, jaga jaga nanti
Kalau ku terluka kau pun kan sama
Bukan mahu tunjuk diva
Bukan nak mengada
Cuma ku tak mahu kecewa selalu
Dan andai apa ku beri
Tidak cukup untukmu
Katakan padaku apa kau mahu

Kiranya kau benar mahu
Kiranya kau benar mahuku
One two ku sayang kamu
Jangan sakiti aku

Knock knock
Mahuku perhatian
Knock knock
Mahuku kau buktikan
Jangan tersalah, jangan tersilap
Jangan abaikan ku
Knock knock
Ku berikan semua
Knock knock
Ku buktikan diriku
Jangan tersalah, jangan tersilap
Jangan abaikan ku
Jaga jaga hati, jaga jaga nanti
Kalau ku hampa, kau kan rasa
Jaga jaga hati, jaga jaga nanti
Kalau ku terluka kau pun kan sama
Satu, haruslah setia
Dua, jangan cakap bohong
Buatku menangis jangan, jangan
Tiga, buatku tersenyum
Empat, pelangi jadi satu
Knock knock
Mahuku hanya perhatian
Knock knock
Mahuku untuk kau buktikan
Jangan pernah kau abaikan ku
Knock knock
Mahuku perhatian
Knock knock
Mahuku kau buktikan
Jangan tersalah, jangan tersilap
Jangan abaikan ku

***********


luahan

EMOSI MENGGANGGU AKAL DAN TINGKAH LAKU

November 14, 2014



Jangan menbuat keputusan
ketika sedang marah.
Jangan membuat janji
sewaktu sedang gembira.

Betul kan, petikan kata-kata di atas.. Mesti semua pernah lakukan.. Termasuk saya. Kadang-kadang emosi marah tu datang..Rasa nak lepaskan je... Tapi bila dah dilepaskan, mulalah rasa bersalah.. Sebab tu pentingnya kita dalam mengawal emosi! Memang bahaya kalau kita meletakkan emosi di atas sekali mengatasi yang lain. Seharusnya, kita seimbangkan.. 

Macam tu jugak tatkala kita bergembira. Hati berbunga riang. Jangan mudah menabur janji. Bimbang tak dapat ditepati nanti. Perlulah berpada-pada dalam segala segi.

Hati-hatilah. Jangan biarkan emosi menjuarai diri kita.. Perlu bijak mengawalnya. Biar seiring dengan akal fikiran :)

 Salam Jumaat dari saya.. 



malaysia

Mokhtar Dahari

November 13, 2014



Jom kenali Arwah Mokhtar Dahari 


Allahyarham Dato' Mohamad Mokhtar Dahari ( 13 November 1953 - 11 Julai 1991) adalah legenda pemain bola sepak kebangsaan Malaysia dari Selangor. Beliau telah diberi gelaran SuperMokh kerana kecemerlanganya menjaringkan banyak gol sepanjang kariernya. Dia mewakili Malaysia dari tahun 1972 hinggalah 1985.

MULA WAKILI SELANGOR: Piala Burnley 1971
PIALA MALAYSIA: Wakili Selangor 1972
MULA WAKILI NEGARA: Pestabola Merdeka 1972
KALI TERAKHIR WAKILI NEGARA: Pra-Piala Dunia menentang Korea Selatan di Seoul 1985
KAPS: 167
GOL PIALA MALAYSIA: 177
GOL ANTARABANGSA: 125
JARINGAN TERBAIK: Gol penyamaan menentang England B pada 1978
PENCAPAIAN: Membantu Selangor memenangi Piala Malaysia 10 kali. Menang pingat gangsa Sukan Asia 1974 di Teheran
ANUGERAH: Olahragawan Kebangsaan 1976

Pada usia 23 tahun, Mokhtar atau lebih terkenal dengan gelaran SuperMokh diiktiraf Majalah World Star Soccer sebagai penyerang terbaik Asia dan ketika itu jugalah dia dinobatkan sebagai Olahragawan Kebangsaan 1976.

Kelebihan dimiliki ‘Supermokh’ banyak dengan sepakan deras bak peluru menjadi elemen penting hinggakan tiga jari mendiang R.Arumugam, bekas penjaga gol negara pernah patah ketika cuba menampannya. Itu belum dikira bijaknya penyerang ternama negara itu membaca gerakan lawan dan meloloskan diri.
Dengan 167 kaps antarabangsa, dia berjaya meletakkan Malaysia di kedudukan tertinggi pentas bola sepak Asia seterusnya mampu membuka mata dunia hingga kuasa bola sepak dunia. Skuad England B bimbingan Bobby Robson turut merasa bahangnya selepas diikat skuad negara 1-1 hasil jaringan menakjubkan Mokhtar.


Garis Masa Karier Mokhtar Dahari

1971: Mewakili Selangor dalam Pertandingan Piala Burnley (sekarang Piala Razak), di Kuching, Sarawak. Perlawanan pertama menentang Kedah dan menjaringkan gol pertamanya pada perlawanan itu.

1972: Kali pertama turun mewakili pasukan utama Selangor menentang Kelab Hitachi dari Jepun dan perlawanan akhir pertama Piala Malaysia ialah ketika Selangor menewaskan Perak 3-0 dengan Mokhtar menjaringkan satu gol. Mula mewakili Malaysia di Kejohanan Belia Asia, di Bangkok.

- Kali pertama terpilih mewakili pasukan utama Malaysia ke Kejohanan Piala Jakartaraya. Perlawanan pertama menentang Sri Lanka.

1973: Mewakili Malaysia ke pra Piala Dunia di Seoul. Kali pertama beraksi di Pestabola Merdeka menentang Kuwait pada perlawanan akhir. Malaysia menang 3-1 dan Mokhtar jaringkan dua gol.

1974: Mencipta gol terbanyak dalam satu perlawanan antarabangsa apabila menjaringkan lima gol ketika menentang Filipina di Sukan Asia Teheran.

1975: Mewakili negara menentang ArsenalMalaysia menang 2-0. Mokhtar menjaringkan kedua-dua gol itu.

1976: Mendapat kaps Malaysia ke-100 ketika menentang Jepun di Pestabola Merdeka.

1977: Mendapat Anugerah Olahragawan Kebangsaan 1976.

1977: Membawa negara meraih pingat emas Sukan Sea pertama apabila menewaskan Thailand 2-0 pada perlawanan akhir. Mokhtar menjaringkan 1 gol.
1978: Menjaringkan gol penyamaan ketika menentang England `B'. Perlawanan berkesudahan seri 1-1.

1979: Kali pertama dipilih menjadi ketua pasukan Piala Malaysia Selangor (menentang Tentera) apabila Soh Chin Aun enggan meneruskan tugas itu. Mengakhiri zaman bujang selepas berkahwin dengan Tengku Zarina Tengku Ibrahim. Mempertahankan pingat emas Sukan Asia Tenggara dengan mengalahkan Indonesia 1-0 menerusi jaringan gol tunggal. - Mengumumkan persaraan arena bola sepak antarabangsa.

1980: Kembali beraksi di Pestabola Merdeka dan membawa negara muncul naib juara selepas tewas kepada Maghribi di final.
1981: Menerima kad merah pertama dan terakhir dalam kariernya ketika menentang Singapura (Piala Malaysia). Pengadil `bersejarah' itu ialah Othman Omar. Mewakili negara ke pra Piala Dunia di Kuwait. Malaysia dikecam kerana gagal. Mokhtar mengumumkan persaraannya bagi kali kedua.

1982: Mengetuai Pilihan Selangor menentang Boca Juniors yang diketuai Diego Maradona.

1985: Kembali menyarung jersi negara ke pertandingan pra Piala Dunia di Seoul menentang Korea Selatan. Malaysia tewas 0-2 dan Mokhtar mengumumkan persaraannya bagi kali ketiga dan terakhir.

1986: Memimpin Selangor menjadi juara Piala Malaysia dan muncul sebagai `Pemain Terbaik Perlawanan Akhir'. Mengumumkan persaraan peringkat negeri dan menghadiahkan jersi `keramat' nombor 10 kepada Raja Muda Selangor.

1987: Menarik balik persaraannya untuk mewakili Selangor semusim lagi.

1987: Menyertai Kwong Yik Bank (sekarang Bank RHB) dan membawa kelab itu menjadi juara Liga Selangor. Khabar angin bertiup Mokhtar mengidap penyakit ganjil.

1989: Disahkan mengidap penyakit Distrofi otot. - berlepas ke London untuk mendapat rawatan lanjut. Pulang ke tanah air tanpa sebarang perubahan.

1990: Keadaan Mokhtar semakin buruk.


**********

SUMBER : WIKIPEDIA





AF

LIRIK LAGU DI PINTUMU – FIRMAN AF 2014

November 12, 2014


Semua pun dah tahu kan siapa yang jadi juara Akedemi Fantasia 2014. Firman.. dah dengar ke lagu baru beliau?.. M.Nasir yang buat tu.. Mula tu dengar macam biasa je. Tapi, bila dengar lagi, eh macam best je. hihi.. So, layankan. Kat sini, saya sharekan lirik dia ek. 

LIRIK LAGU DI PINTUMU – FIRMAN AF 2014

Apakah aku tak mampu
Apakah aku tak layak
Mendaki takhta hatimu
Dan kau jadi permaisuriku

Bagai telah dilewati
Jejaki jalan berduri
Di pintumu aku berdiri
Menantikan kau tunjukkan wajahmu

Kerna cinta aku tunduk
Kerna cinta aku rebah
Melutut hadapanmu

Tapi engkau hanya pandang
Dengan hijab yang menghalang
Pandanganku padamu

Aku pinta kau rasakan belas
Aku pinta kau merasakan kasih tanpa syarat
Kerna aku telah beri segalanya

Kerna cinta aku tunduk
Kerna cinta aku rebah
Melutut hadapanmu

Aku pinta kau rasakan belas
Aku pinta kau merasakan kasih tanpa syarat
Kerna aku telah beri segalanya

Kerna cinta aku tunduk
Kerna cinta aku rebah
Melutut hadapanmu

Tapi engkau hanya pandang
Dengan hijab yang menghalang
Pandanganku padamu

KOMPOSER : M. NASIR


cuti rehat

JANGAN DITANYA BERAPA BAKI CUTI KU

November 11, 2014


Amboi.. tajuk tak menahan.. hihi.. 

Anak sedara saya, Nil call. Excited nak mai rumah saya time cuti sekolah. Eh dah nak dekat cuti sekolah!




Seronoknya depa.. Cuti .. Tapi, Mak Uda ni yang sedih.. huhu. Pilu je hati bila melihat baki cuti sendiri. Nampak gayanya, bila anak sedara mai JB nanti. duduk rumah je. Kita jalan hari Jumaat dan Sabtu je. Sebabnya Mak Ude tak de cuti. Ha, boleh gitu?. hihi.. Kesian anak -anak sedara Mak Ude ye.. Eleh, kalau Mak Ude ada cuti banyak pun, korang duduk rumah jugak. Sebabnya Pak Ude kan kat Batu Pahat. hikhik.. 

Walau cuti rehat dah tinggal sikit, saya tetap ok je. Tak menyesal pun. Iyalah, sebab guna cuti di jalan yang betul. Bukan cuti saja-saja.. Semua digunakan dengan perkara yang bermanfaat.. Bukan cuti untuk bermalas-malasan kan. Hahaha.. Alasan!

Dahla, jangan nak tanya-tanya berapa baki cuti saya. Tapi, walau sikit, masih boleh ambil lagi tu kalau nak. hihi.. (Eh ada hati tu nak cuti lagi!) Selagi masih ada angka kat baki cuti tu, ambil je. Tahun depan kumpul balik cuti. hihi.





doa

DOA AGAR TERHINDAR DARI KESUSAHAN HUTANG

November 11, 2014



Selamat pagi. Apa khabar semuanya?. Semoga semua berada dalam keadaan kesihatan yang baik.. 

Pagi ni nak share satu doa dengan semua. saya ambil dari FB,.. Tapi, sorry tak ingat sumber mana.. 

DOA AGAR TERHINDAR DARI KESUSAHAN HUTANG


Moga bermanfaat :)



jac

Lirik Lagu Ikut Rentakku – Jaclyn Victor

November 10, 2014


Pernah dengar tak lagu ni? Bukan lagu baru tau. Tapi, bukanlah lagu lama. Lagu sedang-sedang je. hihi.. Best lagu ni. Bila dengar, mulalah nak gerakkan badan ikut muzik. 

Jom, saya sharekan liriknya di sini.

Lirik Lagu Ikut Rentakku – Jaclyn Victor

Dulu bila kita bermula
Bukankah sudah ku kata
Jangan mengawal perhubungan
Engkau mahu ku serah diri
Bila nak bermanja kasih
Tapi sebelum itu renungkan

Ku wanita berkerjaya
Punya impian dan cita
Tak bergantung harap untuk berdikari
Dan diriku hanya mampu
Luangkan masa tertentu
Bercengkerama dengan teman lelaki


** Jika mahu menjadi pacarku
Haruslah ikut rentakku dulu
Ku tak selesa dikawal selia
Dan didominasi hey! hey!
Sebelum kita melangkah jauh
Haruslah ikut rentakku dulu
Dari gerak-geriku diatur
Lebih baik solo oh! oh!


Usah timbulkan rasa curiga
Setiap kali ku tiada
Untuk menemani hari sepi
Kita dua insan yang dewasa
Perlu matang dalam cinta
Kenalah selalu memahami


Dengarkan kata-kataku
Tiada ragu-ragu
Ikut rentakku
Kau harus terima
Itulah hakikatnya
Ikut rentakku



*********



header

TERIMA KASIH BLOGGER AMY J !

November 10, 2014



Hari tu saya ada beritahu yang header saya bertukar kan. Tapi, belum berkesempatan nak beritahu siapakah yang buat header tu.. Asyik bertangguh je nak publish entry ni..

Jadi, hari ni saya umumkanlah siapa yang baik hati tu kan. Yang tolong saya buat header baru yang cantik macam kat atas tu kan.. 
Beliau ialah adik AMY J.




Terima kasih Amy! Kerana sudi buatkan untuk Kak Ros.. Kak Ros hargainya.. Sayang Amy! eh tetiba. hihi.

Mesti ramai yang dah kenal kan siapa Amy ni.. Ala, yang header blog di aboleh gerak-gerak tu.. Hihi.. Kalau nak berkenalan, jom singgah blog Amy.. Amy ni peramah dan mesti korang nak singgah selalu bila dah pernah singgah.. 

Jom singgah sini : AMY J


Terima kasih lagi sekali Kak Ros ucapkan. Jangan marah Kak Ros bagitahu Amy yang buatkan header ni. hihi..



macam macam

MENCARI RENTAK SEMULA

November 09, 2014


Setelah tak aktif di bulan Oktober, mula insaf diri. hihi. Nak mencari semula rentak.. Tangan gatai pi check ranking Alexa tadi, aduhh jatuh .. hikhik.

Semuanya bermula apabila saya agak busy dengan urusan temuduga(jadi urusetia). Kemudian, keadaan kesihatan tidak mengizinkan. Setelah itu, masalah internet pula.  Tu yang dah tak berjalan melawat kawan-kawan masa tu.. Bila tengok jumlah entry di bulan Oktober, agak tinggi juga.. Kebanyakkan entry tu disiarkan di awal bulan Oktober tu. Start pertengahan, yang dah jadi slow..

Sekarang ni, ada azam dah. Nak kembali seperti sedia kala... 

Maaf kawan-kawan, saya lambat sikit ke rumah anda. Dan perlu bom jugak bila sampai rumah anda. hikhik..


FOLLOWERS

CONNECT

SEO Reports for inilahrealitibukanfantasi.blogspot.com PRchecker.info free web site traffic and promotion