PERTUKARAN

PERTUKARAN SUKA SAMA SUKA PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN DAN OPERASI) GRED N17

March 31, 2014



Dilema.. 

Saje buat entry ni, mana tahu kan ada rezeki nak bertukar. hihi..

Nak bertukar dari Johor Bahru ke Batu Pahat, Johor.

Jawatan : Pembantu tadbir(perkeranian dan operasi) Gred N17.

Tempat berkhidmat sekarang : Jabatan Kastam Johor Bahru.

Tempat ingin bertukar : Mana-mana Jabatan Persekutuan di Batu Pahat..

Sebab bertukar : Mengikut suami.

******

Dah mohon di HRMIS.. 

Dah post di FB Pertukaran Suka Sama Suka..

Harap ada yang terbaca entry ni.. Dan ada perkhabaran berita baik :)






tutorial

ADA MASALAH UNTUK FOLLOW BLOG ?

March 31, 2014



Ok, kat sini saja nak sertakan cara nak follow blog.. Kan ada masalah sekarang ni.. Tak boleh nak follow... Tapi, jangan risau. Ada penyelesaiannya.. hihi..

1) Klik dekat 'JOIN THIS SITE' tu dulu.

Saya hidekan pic blogger tu yer :)


2)Kemudian dia kan keluar macam kat bawah ni kan.. Klik pulak dekat "MORE OPTION".


3) Pastu, terus klik dekat "FOLLOW' tu.


SELESAI... Anda dah berjaya follow blog yang lain :)


~Selamat mencuba ~



sedih

AL FATIHAH

March 31, 2014







Terima berita kurang enak tentang pesawat MH370.  Ya Allah...  Kasihanilah kami Ya Allah....



entry

DAH ADA TAB MENU SENDIRI

March 27, 2014


Tadaa... Mempekenalkan tab menu di blog saya :



Punyalah dok mencari tutorial semalam. Memang jumpa tutorial nak buat tab menu ni. Dan dah pun buat. Tapi, tak jumpa pula cara nak masukkan entry dalam tab menu ni. Yang saya jumpa pun hanya masukkan link tu. Tak nak.. Nak yang kalau kita kli tab menu tu, dia keluar entry.. 

Last-last, dok godek-godek sendiri je. Jumpa jugak.. Senang je rupanya.. Masa kita nak masukkan 'pages' dekat layout tu, ada button yang boleh masukkan link label terus.. Kan mudah.. hihihi...

Ok, tu jer nak cerita pagi ni..


Makanan

WORDLESS WEDNESDAY #34 : WESTERN FOOD

March 26, 2014



MAKAN- MAKAN DI SECRET RECIPES, DANGA CITY MALL, JOHOR BAHRU


Chicken Parmigiana ke?. Entah.. dah lupa pula nama hidangan ni.

SPAGHETTI MEATBALLS


FRIES UNTUK BABY MAT DAN BABY ARIF


ICED BLENDED CAPPUCHINO DAN ICED CHOCOLATE

BABY MAT MENIKMATI BURGER KIDS


P/S : Makan dengan family kakak, Kakyang masa dorang datang JB 2 minggu sudah :)






Makanan

SOTONG GORENG TEPUNG KEGEMARAN ANAK SEDARA

March 26, 2014



Kalau saya balik kampung, atau anak sedara saya datang rumah saya, mesti dorang nak makan sotong goreng tepung tau. Bukan macam kat kedai yang bertepung tu. Tapi, yang jenis rangup. 

Saya guna tepung segera je. hihi.. Potong sotong tu kecik-kecik. Gaul dalam telur. Celup dalam tepung segera. Terus goreng. Sotong kita takkan meletop ye. Jangan risau. Jangan cuba-cuba nak goreng sotong tanpa salutan. Kalau tak, memang meletop-letoplah kat dapur tu. hihihi...




Senang dan sedap!




Makanan

SAMBAL IKAN SELAR YANG SIMPLE TAPI MENYELERAKAN

March 25, 2014



Amboi, panjangnya tajuk entry ni kan.  Nak cerita berkenaan sambal je pun. Hihihi.. Sebenarnya, saya ni memang penggemar sambal. sama macam kakak saya, Kakyang jugak. Tak kisahlah sambal apa pun. sambal ikan ke, sambal ayam, sambal udang, sambal sotong, sambal belacan. Asalkan namanya sambal, semua pun saya suka. 

Tapi kan, sejak saya kahwin ni, saya suka masak sambal ikan versi lain. Versi apa tu?.. Saya suka kalau sambal ikan saya kehitam-hitaman sikit. Bukan hitam legam ye. Cuma warna dia gelap sikit je. Tapi, untuk ikan je lah. Kalau yang lain, saya suka merah terang!

Kat bawah ni contoh sambal hitam ikan yang pernah saya buat. Sambal ikan selar hitam si tompok manggis. Hihihi..




Resepi? Eh janganlah.. malu saya.. hihi..

Masak macam sambal biasa je. Cuma saya tambah kicap.

Ok, saya tetpa nak tulis jugak resepi sambal ni. Boleh buat kenang-kenangan diri saya jugak kan.

Bahan-bahan :

Ikan selar - goreng dulu, gaul garam dan serbuk kunyit.
Untuk kisar - Bawang merah, Bawang putih, Cilil kering.
Kicap
Asam keping
Garam

Cara-cara :

Goreng ikan yang dah kita gaul garam dan kunyit. Jenis saya, saya memang suka goreng dulu ikan atau ayam yang nak dibuat sambal. Setengah orang tak suka goreng. Tapi, saya suka ikan yang garing-garing.

Tumis Bawang yang kita kisar tadi. Bila dah naik bau, masukkan cili kering. Biar sampai cili tu masak. Tambah air kalau perlu. Masukkan asam keping. Kemudian, masukkan kicap. Agak-agak je banyak mana nak masuk. Kacau-kacau. Masa ni, sambal kita akan jadi pekat tau. Terus masukkan ikan. Perasakan dengan garam. Tadaa, dah pun siap. 

Senang je kan :)

Selamat mencuba!

~ Menu simple di kala kesibukan ~






Makanan

RESEPI AYAM PERCIK SEDAP !

March 24, 2014



Kat sini saya nak kongsikan resepi ayam percik yang mudah dan sedap :)

Inilah dia rupa ayam percik versi Ros. Versi Ros?.. Ros kan nama saya. Saje gatal nak jugak letak nama sendiri . hihihi.



Bahan-bahan :

Untuk kisar - Bawang merah, bawang putih, halia, serai, cili kering.
Santan
ayam
Serbuk kunyit
Garam

Cara-cara :

1) Gaulkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Panggang dulu. Boleh guna pemanggang ajaib. Kalau tak de, boleh je guna kuali ke, bekas pemanggang ke kan. Ayam tu jangan lupa kelar-kelar sikit isi dia ye. Supaya isi dalam masak dengan sekata. Takdelah nanti ayam kita luar masak, dalam tak masak nanti :)

2) Sambil tu, boleh campurkan bahan kisar dan santan dalam periuk. Masak atas api yang perlahan dan sentiasa kacau. Masukkan garam. Agak-agak je ye masak tu. Kalau saya, suka yang pekat-pekat. Ada yang suka berkuah.. 

3 ) Lepas tu, panggang lagi sekali ayam kita tu berserta dengan kuah percik dia. Barulah dia macam sebati kat dalam isi ayam tu kan. ada yang suka letak kuah tu atas ayam dan terus makan. Tapi, kalau saya suka panggang lagi sekali. Baru mesra kan. 

Senang kan?.. Mudah je. Tak payah susah-susah nak beli lagi kat pasar malam. Buat sendiri je kat rumah..

Selamat mencuba :)


Mencari Katering Sekitar Sungai Petani, Merbok, Bedong dan sekitar ?CATERING TERBAIK DI SUNGAI PETANI, KEDAH

keyword

JOM KAHWIN !

March 23, 2014




Tak sangka pula boleh tersangkut di blog ni bila ada yang mencari keyword macam kat atas tu :)

Ayat Melamar Ajak Kahwin

Wah, siap tanya Encik Google bagai ni nak melamar.. Ni mesti nak buat yang romantik habis ni. hihihi...

Semoga berjaya untuk melamar pilihan hati tu nanti.


p/s : Bekerja di hari Ahad memang best!




Petua

PETUA SALAH BANTAL

March 20, 2014



Pernah tak rasa sakit tengkuk @ leher akibat 'salah bantal'?

Aduhh sakitnya.. Pagi ni terasa pulak sakitnya ni. Bangun pagi tadi tak rasa lagi.. Masa nak gi kerja, baru terasa sakitnya. Makin lama makin sakit pulak ni. Kena belah kiri.. Nak toleh ke kiri tak boleh. nak tunduk sakit, nak dongak sakit.. Help me!

Kat Office baru rasa sakit yang amat.. Dah bubuh minyak dah bagi berangin sikit... 

Teringat pesan mak dulu-dulu, kalau salah bantal, kena jemur bantal yang kita tidur malam tadi tu.. Ok, misi pertama balik japgi, nak tepuk-tepuk bantal tu dan letak kat luar kejap, walau hari mendung :) 

Member office ada juga bagi petua, kalau kena "salah bantal" ni, ambil bantal yang kita tidur malam tadi, tepuk-tepuk manja kat leher yang sakit.. Ok, balik nanti nak buat jugak.. 

 Tadi,s empat tanya encik google, ad ajumpa di satu blog ni, dia kata, sapu minyak zaiton atau minyak ape-ape, kat bahu yang sama kita sakit. Contoh, kalau sakit kat leher kiri, sapu dan urut sikit kat bahu kiri. Jangan pi urut kat leher tu, kang bertambah sakit.. Dah try dah tadi, sapu minyak. Tapi still sakit.. 

Dugaan..

Ya Allah, kau sembuhkanlah kesakitan ku ini...


p/s : First time kena yang sakit sangat ni. Baru tahu macam mana perasaan orang yang pernah rasa. Dulu pernah kena jugak. Tapi, biasa-bisa je dan masih boleh tahan.. Kali ni kena, rasa tak tahan sangat sampai nak menangis...


diet

MOGA KUAT HADAPI GODAAN

March 19, 2014



Amboi, tajuk.. hihi.. Godaan?.. Godaan apakah?.. 

Sebenarnya malu nak cerita, tapi nak buat macam mana.. Blog ni kan dah macam diari.. So, kena luahkan apa yang terpendam hati sanubari. Kan?.. hihi.

Ok, hari ni nak cerita tentang DIET.. Jangan gelak ek. Betul. INI SERIUS. Dah tak nak main-main. Semakin hari, semakin bam bam.. Kena bertindak sebelum terlambat.. 

Dah lama nak start diet, tapi asyik bertangguh je.. Camner tu?.. Tapi, setelah melihat KEJAYAAN kakak sendiri, terus rasa semangat.. Terus korek rahsia.. hihi.. 

Semoga saya pun cekal dan tabah macam dia.. hihihi.. Bukan senang tau nak tahan GODAAN dari orang sekeliling!

.. 
Berat saya?.. Usah ditanya.. Malu... hihihi..

p/s : Kagum dengan kejayaan kakak sendiri,. Berjaya tanpa ubat atau supliment untuk turunkan berat badan. Kadang-kadang terfikir jugak, hari-hari aku naik turun tangga 4 tingkat, kenapa tak kurus?..  ( Rumah saya tingkat 4) Penat woo naik turun tangga,... hikhik.





macam macam

PAGI ISNIN

March 17, 2014



Hai..hai..hai.. Selamat pagi :) 

Apa khabar semuanya?.. Semoga semuanya sihat.. Seminggu meninggalkan dunia blog seketika. Ecewah... hihi.. Nak tunjuk busy la konon?.. Tak ada maknanya ok. hihihi..

Bukan apa, kan kakak saya datang rumah.. Haruslah meluangkan masa bersama dengan dia dan anak-anak sedara yang comey belaka tu. hikhik.. 

Dorang dah pun balik Kedah.. Nanti saya ceritakan apa yang berlaku sepanjang dorang kat rumah saya :)

Ok, tu je. Pagi ni ada ceramah kewangan.. Petang-petang baru singgah rumah korang yer :)


p/s : Masih menanti berita tentang kehilangan pesawat MAS MH370.. Semoga Allah permudahkan segalanya..



berdoa

TERUSKAN BERDOA

March 11, 2014



PIC :KREDIT fb AKUCINTAALLAH DAN FB IKIM FM


Jangan pernah berhenti berdoa, agar Allah berikan petunjuk tentang kehilangan pesawat MH 370.



Family

SETIAKU MENANTIMU DI SINI

March 10, 2014


Tajuk entry dah macam tajuk lagu je.. Setiaku menantimu sayang.. hihihi..

Sebenarnya, nak relatedkan dengan penantian saya terhadap anak-anak sedara saya. Kakak saya, Kakyang dah pun selamat sampai rumah mertua dia kat Mersing petang semalam.. Hari Khamis ni, dorang akan singgah saya pula di JB ni ha.. Tu yang tak sabar tu :)

Ni gambar terbaru, Baby Mat dan Baby arif yang Kakyang bagi kat wassap semalam...





artis

GAMBAR PERNIKAHAN SYAMSUL YUSOF DAN PUTERI SARAH

March 08, 2014



Alhamdulillah.. Syamsul Yusof dan Puteri Sarah telah pun bergelar suami isteri.. Dengan hanya sekali lafaz, pada jam 10.30 pagi di Masjid Al-Mukarramah, Bandar Sri Damansara.. Jumlah mas kahwinnya ialah RM 1,111.00. 

Jom kita tengok gambar-gambar pernikahan Syamsul Yusof dan Puteri Sarah... Kredit untuk fb Media Hiburan. 










Tahniah buat Syamsul Yusof dan Puteri Sarah... Selamat menjalani kehidupan sebagai suami dan isteri... Semoga berbahagia... Buat pengetahuan, beberapa hari sebelum hariakad nikah iaitu hari ini, Syamsul Yusof telah dimasukkan ke hospital akibat demam denggi. Semoga Syamsul Yusof kembali sihat...  Berseri wajah pengantin perempuan, Puteri Sarah :-)



astro

SIARAN LANGSUNG MALAYSIA LAWAN YAMAN

March 05, 2014





Kepada semua yang minat sukan bolasepak, malam ni boleh tengok Malaysia lawan Yaman kat astro Arena saluran 801. Jam 9.30  malam.. Jangan lupa k.. Puan blog haruslah tengok.. Kata peminat no satu kan. hihihi..

Semoga pasukan negara kita berjaya... 


kuiz

SAYA BEROTAK KANAN

March 05, 2014


Tadi bw ke blog KAK FARAH , baca entry berkenaan ujian otak.. Tu yang terus tertarik, dan nak buat jugak... Keputusannya?





Itulah keputusannya.. saya ni berotak kanan.. Dengan 72 %. Bila dah tahu keputusan tu, nak tahu jugak apa ciri-ciri menggunakan otak kanan kan. Terus ajukan soalan pada cikgu google. Cikgu google pun jawab dengan tenangnya. hihihi..

Cuba tengok gambaran yang saya jumpa kat bawah ni.. 



Ni pula, saya kongsikan dengan apa yang jumpa berkenaan ciri-ciri berotak kanan :


*Memilih kelas seni atau puisi daripada matematik atau sains

*Ingin bekerja bidang kreatif,sosial,penasihat,guru,dan lain-lain.

*Percaya pada kekuatan imaginasi.

*Tidak suka hal-hal yang memeras otak.

*Boleh mengingat mimpi-mimpi dengan jelas.

*Mudah faham makna gambar yang dilihat,daripada angka-angka.

*Suka menggunakan perasaan yang kuat untuk mengambil keputusan.

*Tidak suka hal yang terstruktur.

* Mampu menghasilkan gagasan dan idea-idea hebat.

*Genius dalam menghadapi setiap peluang dan kesempatan.

*Menyukai sesuatu yang unik dan baru.

*Suka kebebasan, Tidak suka terikat.


********************



  • Anda pulak macam mana?.. Kiri ke kanan?.. Tak kisah la kan. Kiri ke kanan, yang penting kita enjoy dengan apa yang kita buat :) Dan kena ingat, kalau kita berotak kanan, tak semestinya semua ciri tu kita ada,, Ada juga sebaliknya. Sebab keputusan bukan 100% kan. Dua-dua bahagian pun kita ada. Macam tu jugak kalau kita berotak kiri, ada jugak ciri otak kanan pada kita kan?.. hihi.

  • Saya tak tahu kesahihan ujian ni. Sekadar suka-suka ambil je ujian ni.. Tapi, saya pernah ikut kursus Kenali Personaliti Anda masa kerja kat Kementerian Pertahanan. Ada beberapa set soalan yang perlu kita jawab masa tu. Dan keputusan masa tu saya lebih kepada kreatif dan sukakan seni. Saya tak berapa ingatlah detail ujian tu. Nak kena tengok balik nota tu kat rumah. Eh, mana ntah saya simpan. Maklumlah, bila dah berpindah -pindah ni kan. Mesti doak ada dalam kotak lagi tu. hikhik..

  • Kalau ada, saya kongsikan yer :)


  • indonesia

    Lirik Lagu Masih Mencintainya nyanyian Papinka

    March 05, 2014


    Jika teringat tentang dirimu

    Berlinang air mataku
    Ku rindu saat-saat bersamamu
    Kasih sayangmu padaku



    Kini kau bukan milikku
    Dan berakhir sudah cintaku
    Biarkan saja hatiku bicara
    Ku masih sayang padamu



    Aku selalu mendoakanmu
    Agar kau bahagia
    Bersama dirinya selamanya



    Mengapa mudahnya hatimu mendua
    Ku lapangkan dada walau aku terluka
    Semoga bahagia bersama dirinya
    Karena kau telah memilih dia



    Betapa sakitnya apa yang ku rasa
    Tuhan kuatkanlah hatiku yang terluka
    Semoga ku bisa tuk melupakannya
    Karena ku masih mencintainya



    Kini kau bukan milikku
    Dan berakhir sudah cintaku
    Biarkan saja hatiku bicara
    Ku masih sayang padamu



    Aku selalu mendoakanmu
    Agar kau bahagia
    Bersama dirinya selamanya
    wooo wooo



    Mengapa mudahnya hatimu mendua
    Ku lapangkan dada walau aku terluka
    Semoga bahagia bersama dirinya
    Karena kau telah memilih dia



    Betapa sakitnya apa yang ku rasa
    Tuhan kuatkanlah hatiku yang terluka
    Semoga ku bisa tuk melupakannya
    Karena ku masih mencintainya


    ************


    First time dengar lagu ni kat radio, dah jatuh cinta.. Best.. dengan liriknya lagi,,. Tapi, bila tengok video clip lagu ni, terus macam tak minat.. hihihi.. Tak sukalah video clip lagu ni.. 

    Tapi kan, malam tadi saya tengok program Meletop. Ada jemput kumpulan Papinka ni.. Dorang nyanyi live.. Terus jatuh cinta kali kedua. hahhaha..

    So, kalau nak dengar lagu ni, sila cari kat youtube ke.. Kat radio pun selalu je main lagu ni.. saya share liriknya aje.. hikhik.. 



    BRIM

    CHECK BRIM ONLINE

    March 05, 2014




    Pagi ni saja buka akaun nuffnang.. Kot-kot lah ada BE kan.. Tapi, nanhado.. Tak ade. Wahai nuffnang, kenapa tak nak bagi BE kat blog Inilah Realiti ni?.. Bagilah sikit..hikhik.

    Pastu terus ke bahagian keyword.. Macam-macam yang dicari rupanya. Semoga entry di blog saya ni membantu anda yang sedang buntu mencari jawapan tentang sesuatu :)

    Inilah dia :


    Mata ni tertarik pula dengan keyword brim tu ha.. Ada yang cari 'semak brim on linll".. Eh, salah eja tu dik. Online :)
    Sayu je hati bila tengok keyword tu. Almaklumlah, puan blog ni mana dapat Brim.. Tak apalah, apa boleh buatkan..



    amalan mulia

    PERKONGSIAN PAGI

    March 05, 2014



    Selamat pagi kawan-kawan semua :)

    Apa khabar?.. Semoga semuanya berada dalam keadaan kesihatan yang baik..

    Sebelum kita memulakan tugas pada hari ini, jom sama-sama kita baca ayat di bawah.. Jadikan amalan seharian...


    *************



    lirik lagu

    LIRIK LAGU SEMALAM NYANYIAN HAZAMA

    March 04, 2014



    Semalam terimbas di mataku
    tarian cahaya di tubuhmu
    Semalam bagaikan seribu mimpi
    meniti awangan menyisih janji

    # Haruskah ku menelan perih janji
    Haruskah ku melihat air mata kau mengalir
    Kerna semalam....

    Semalam makin bersulam kelam
    biarpun tak mungkin ku padamkan
    Semalam satu senyuman yang hilang
    menanti kata sakti mengakhiri

    Ulang #

    Terpaksa ku melangkah
    meninggalkan pintu Syurga kita
    takkan bisa kulepaskan dia ...

    Kau mengalir kerna semalam ...

    Haruskah ku menelan perih janji
    Haruskah ku melihat air mata kau mengalir
    Kerna berakhir semalam
    Namun pasti ku genggam..semalam..selalu..

    ************

    Ni lagu nyanyian Hazama.. First time saya dengan masa tengok cerekarama kat Tv3.. Tajuk drama tu Potret Duka.. Lagu ni lah ost drama tu. Menyentuh perasaan saya.. Cerita tu best.. Lagu ni pun best. Suara Hazama pun best... 



    buah

    BAWAK BEKAL STRAWBERRY CINTA

    March 04, 2014



    Strawberry cinta... Iye, saya bawa bekal buah.. Memang namanya Strawberry cinta.. Sebabnya, buah ni di beli dengan penuh perasaan cinta si suami di Giant Plentong, Jb.. Wah gitu.. hihihi.

    Memang suka pulak sekarang ni makan buah-buahan. Tak kisahlah buah-buahan tempatan atau import. Asalkan namanya buah.. Sebenarnya, memang kita ni kena amalkan makan buah yang banyak pun kan. Banyak khasiatnya kan. Tapi, biasalah saya ni makan gitu-gitu je sebelum ni.. Sekarang ni dah amalkan makan buah-buahan dah.. 

    Cer tengok gambar kat bawah ni.. Comel je kan bekas buah saya.. Lima biji strawberry tu, saya potong-potong.. Bawa gi office makan bersama dengan kawan-kawan.. Sikit, sorang sikit.. Sama-sama dapat khasiatnya kan. hihihi..



    Esok, kita bawak buah lain pulak ok kawan-kawan.. hihihi..

    Eh, buah ni manis tau. Tak masam pun. Kalau macam tu, tak yahlah susah-susah nak ke Cameron cari buah strawberry.. hihi. Eh, mana boleh cancel. Tu tempat yang dalam list tahun ni tu. Tak pernah pun saya sampai Cameron. Tu yang dok plan ngan husband nak ke sana. Bila tu tak tahulah kan. Kena plan betul -betul dulu.. hikhik...




    johor

    MEE REBUS UDANG DI GALLERIA JOHOR BAHRU

    March 03, 2014



    Tengahari tadi, saya keluar dengan kawan-kawan office.. Sekali sekala nak lunch kat luar jugakkan.. Tempat pilihan kami kali ni ialah Galleria ataupun dikenali sebagai Kotaraya dulu.. Orang Jb mesti tahu kan kat mana?.. Kat tengah bandar tu kan..

    SUMBER GAMBAR : GOOGLE

    Kitorang makan kat food court dia je.. Dok tengok-tengok setiap gerai yang ada.. Dok fikir-fikir nak makan apa.. Akhirnya saya buat keputusan memilih Mee Rebus Udang... Saya ni kalau dengar udang je, terus rasa membuak-buak nak beli . hihihi... 



    Pada saya, sedap tau.. Memang habislah saya makan.. Rangup je udang tu.. Mee rebus yang sedap juga pada saya area JB ni kat Plaza angsana.. Mee Rebus Hj Wahid.. Terbaiklah.. Tempat lain saya tak berapa nak tahulah.. Tak round habis lagi JB ni, walau dah setahun lebih kat sini. hihi.. Nak menjangkau ke 2 tahun..



    kesihatan

    AWAS STROK HABA

    March 03, 2014



    Apa khabar semuanya?.. Semoga semuanya berada dalam keadaan kesihatan yang baik. Hari ni, saya nak berkongsi tentang Strok Haba... Kawan-kawan, sekarang ni cuaca panas. Banyakkan minum air kosong walaupun kita tak merasa dahaga... Dan jangan terlalu terdedah dengan keadaan di luar. Hadkan aktiviti di luar.. Semalam, saya ada baca artikel di Metro Ahad berkenaan dengan Strok Haba.. Jadi, saya akan kongsikan dengan anda....

    Kesan Cuaca Panas Pada Tubuh :-

    #cuaca panas memberi tekanan fizikal kepada tubuh manusia.

    #Kesan terhadap kesihatan boleh terjadi daripada tahap sederhana hingga kepada yang boleh membawa maut, contohnya akibat Strok Haba.

    # Keadaan panas terlalu teruk boleh menyebabkan dehidrasi (kekeringan), kekeliruan, dan tidak sedarkan diri(koma).

    Simptom Penyakit :-

    #Sakit kepala.
    # Keletihan.
    # Lemah tumpuan. 
    # Pening.
    # Lemah otot atau kekejangan.
    # Mual dan muntah.

    Golongan yang Berisiko :-

    # Golongan yang selalu terbabit dengan aktiviti luar seperti buruh,peladang, ahli sukan, tentera dan polis.
    # Orang dewasa berusia 40 ke atas.
    # Kanak -kanak berumur 5 tahun ke bawah. 
    # Penghidap penyakit pernafasan.
    #Penghidap penyakit darah tinggi, jantung, kencing manis dan penyakit kelenjar tiroid.

    Cara Kurangkan Kesan :-

    # Minum air kosong dengan banyak tanpa mengira tahap aktiviti fizikal yang kita lakukan.
    #Jangan tunggu hingga dahaga!
    # Hadkan aktiviti luar.
    # Kerap berehat.
    # Mandi atau gunakan kipas angin untuk menyejukkan badan. 
    # Pakai pakaian yang ringan dan longgar.


    ~Sumber: Kementerian Kesihatan melalui Akhbar Harian Metro Ahad.~


    ~Gambar di bawah sekadar hiasan~




    *********




    FOLLOWERS

    CONNECT

    SEO Reports for inilahrealitibukanfantasi.blogspot.com PRchecker.info free web site traffic and promotion APDM SAPS