kulat sisir

RESEPI MASAK LEMAK CILI API KULAT SISIR DAN UDANG

March 23, 2016

RESEPI MASAK LEMAK CILI API KULAT SISIR DAN UDANG |Assalamualaikum.

Selamat pagi :) Moga semuanya berada dalam keadaan kesihatan yang baik. 

Pagi ni Cik Rose nak kongsikan resepi masak lemak cili api kulat sisir bersama udang. Wahh gitu.. Cik Rose bukan masterchef, Cik Rose bukan pro. Cik Rose hanya kongsikan cara masak Cik Rose. Resepi yang simple-simple jer. Bukan resepi yang hebat-hebat tau. Tapi, Cik Rose berharap moga perkongsian Cik Rose ni membawa 1001 kebaikan buat semua pembaca blog ini dan buat mereka yang tercari-cari resepi mudah. 

Buat pengetahuan semua, di blog Cik Rose ni memang ada tab khas Cik Rose buat bagi RESEPI MUDAH. Resepi-resepi tu memang Cik Rose buat dengan tangan sendiri(ada juga air tangan suami) dan gambar-gambar yang dikongsi juga gambar sendiri. Bukan hasil google ke apa ke. Dah nama pun resepi mudah, dan Cik Rose pun bukanlah terror mana dalam bidang masakan. 

Inilah dia rupa masak lemak cili api kulat sisir bersama udang yang Cik Rose masak. 



Alkisahnya, masa balik kampung hari tu, pergi pasar dengan suami dan mak mertua. Sekali ternampak ada jual kulat sisir. Tiba-tiba suami cakap nak makan dan nak Cik Rose yang masakkan. Sebenarnya kalau di rumah mertua, Cik Rose tak pernah memasak sorang lagi. Mesti masak dengan mak mertua atau kakak ipar. Cik Rose bantu siap-siapkan bahan memasak jer. hihi.

Ok, Cik Rose kongsikan resepinya yer. Memang simple jer :)

RESEPI MASAK LEMAK CILI API KULAT SISIR BERSAMA UDANG

Bahan-bahan:

5 ulas bawang merah
4 ulang bawang putih
Halia (sikit)
Kunyit hidup (sikit)
9 tangkai cili padi hijau
2 tangkai cili besar hijau
(tumbuk sekali)
*nampak tak Cik Rose gigih menumbuk bahan-bahan ni?. Korang boleh blender je k :)

2 batang serai( dititik)
Santan 1/2 kotak kecil (Cik Rose guna santan segera je)
Sedikit air
Sedikit garam

Kulat Sisir (basuh dan rendam seketika)
Udang (agak-agak nak banyak mana)
Cik Rose letak dalam 10 ekor je.

Cara-caranya :

1.Tumiskan bahan yang dah ditumbuk tadi dengan sedikit minyak. 
2.Bila dah naik bau, masukkan serai yang dititik.
3. Masukkan kulat sisir dahulu, dan kemudian baru masukkan udang.
4.Bila agak-agak udang hampir masak, terus masukkan santan. Kacau perlahan-lahan. Perasakan dengan garam. 
Tadaaa dah siap :)

Inilah hasilnya :


Senang,kan?

Ambik gambar dalam periuk terus! Hahaha. Yang dalam pinggan tak sempat ambil gambar sebab segan dengan mak mertua. hihi..

Selamat mencuba!


lirik lagu

LIRIK LAGU MUNGKIN SAJA - JANNA NICK

March 22, 2016


Sekali dengar, macam biasa je. Tak mengusik hati lagi. Tapi, bila dah berkali-kali dengar, eh eh best la pulak. Suara Janna Nick yang bersahaja dengan lirik yang mudah memang boleh layanlah. Dah asyik melekat je kat bibir ni. Huahuahua..

Jom, Cik Rose share liriknya yer :

LIRIK LAGU MUNGKIN SAJA - JANNA NICK  

Berlegar-legar

Bermain di mataku
Berdebar-debar
Degup jantungku
Makin lama
Makin ku rasa rindu
Makin lama
Makin tertarik padamu



Mungkin saja
Dia mencintaku
Dan mungkin saja
Sekadar temanku
Oh keliru
Bila dilamun cinta
Aku tak tahu
Ku tak tahu



Sekadar hello
Bisa membuat ku gamam
Dengan senyuman
Aku bagai di kayangan
Bagaimana harus ku luahkan kata
Bagaimana aku sudah jatuh cinta



Mungkin saja
Dia mencintaku
Dan mungkin saja
Sekadar temanku
Oh keliru
Bila dilamun cinta
Aku tak tahu
Ku tak tahu



Satu, dua, tiga kali
Jatuh cinta jatuh hati
Aduhai apa dah jadi
Mungkin tidak mungkin ia
Mungkin juga sama-sama
Mungkin masih malu kata cinta



Sekadar hello
Bisa membuat ku gamam
Dengan senyuman
Aku bagai di kayangan
Bagaimana harus ku luahkan kata
Bagaimana aku sudah jatuh cinta



Mungkin saja
Dia mencintaku
Dan mungkin saja
Sekadar temanku
Oh keliru
Bila dilamun cinta



Mungkin saja
Dia mencintaku
Dan mungkin saja
Sekadar temanku
Oh keliru
Bila dilamun cinta
Aku tak tahu
Ku tak tahu

lirik lagu

LIRIK LAGU PENCURI HATI - AYDA JEBAT (OST ISTERI VS TUNANG)

March 21, 2016


Best sangat lagu terbaru dari Ayda Jebat ni. Bagi Cik Rose lah kan.. Selera orang muda katakan :) Hahaha, muda ke?.. Muda remaja lah.. Memang kena dengan jiwa pula lagu ni. Happy go lucky.. Hati yang moody pun bertukar gumbira! Versi akustik yang Ayda nyanyi kat hot FM pun best jugak. Dia masukkan elemen dangdut gitu.

Macam biasa, Cik Rose share liriknya yer .

LIRIK LAGU PENCURI HATI - AYDA JEBAT (OST ISTERI VS TUNANG)


Jam di dinding terus berdetak
Kakiku juga terus berjalan
Tapi mengapa tak kau lepaskan tatapanmu dari diriku
Menembus hingga jantung ini terasa agak terhenti



Semua yang ada ada pada dirimu
Membuat aku ku aku jatuh cinta
Come on baby say you love me
Love me say you love me



Tak bisa ku sayang sayang selain dirimu
Penjara kamu mu kamu dalam hatiku
Come on baby say you love me



Tak kuasa ku menahan rasa
Hatiku makin semakin berdebar
Tapi mengapa tak kau lepaskan tatapanmu dari diriku
Menembus hingga jantung ini terasa agak terhenti



Semua yang ada ada pada dirimu
Membuat aku ku aku jatuh cinta
Come on baby say you love me
Love me say you love me



Tak bisa ku sayang sayang selain dirimu
Penjara kamu mu kamu dalam hatiku
Come on baby say you love me yeah



Satu, dua senyum manismu
Tiga, empat mirip matamu
Dengan tawa tawa riangmu
Bikin hatiku jadi rapuh
Si pencuri hatiku
Kau pencuri hatiku



Semua yang ada ada pada dirimu
Membuat aku ku aku jatuh cinta
Come on baby say you love me
Love me say you love me



Tak bisa ku sayang sayang selain dirimu
Penjara kamu mu kamu dalam hatiku
Come on baby say you love me



Semua yang ada ada pada dirimu
Membuat aku ku aku jatuh cinta
Come on baby say you love me
Say you love me



Tak bisa ku sayang sayang selain dirimu
Penjara kamu mu kamu dalam hatiku
Come on baby please don't hate me


Love me, love me oh
Love me, love me (hey close your eyes)
Love me, love me
 ohLove me, love me ah


keyword

TOP KEYWORD MINGGU INI

March 21, 2016


Assalamualaikum.

Selamat pagi semua. Apa khabar?. Moga semuanya berada dalam keadaan yang baik :)

Pagi ni nak updaed tentang keyword minggu ni di blog Cik Rose. Apa yang palin ramai orang cari dan terjumpa blog Cik Rose. hihi.

Seperti biasa, entry kenapa mata asyik berkedip-kedip menjadi pilihan pengunjung. Alhamdulillah, kerana entry ni juga membuatkan uv Cik Rose mantain :)


Terima kasih sudi membaca blog Cik Rose. Setiap satu kunjungan amat Cik Rose hargai :)



BAHAYA

TANDA-TANDA AWAL STROK HABA

March 19, 2016


Assalamualaikum.

Selamat pagi. Apa khabar semuanya? Moga berada dala keadaan yang baik.. 

Pagi ni Cik Rose nak kongsikan tanda-tanda awak Strok Haba. Jangan ambil mudah. Bahaya strok haba ni. Jaga diri dan jaga kesihatan. Cik Rose ambil dari facebook Kementerian Kesihatan Malaysia. Terima kasih.. Sesiapa nak copy dari sini pun dialu-alukan. Kita kongsi ilmu buat panduan semuanya.

Kat bawah ni tanda-tandanya :-


  1. Kerap sakit kepala.
  2. Mudah hilang fokus.
  3. Lidah menjadi bengkak.
  4. Suhu badan melebihi 39°c
  5. Nadi berdenyut laju.
  6. Tekanan darah rendah.
  7. Badan lesu dan kerap pengsan.
  8. Badan tidak berpeluh.
  9. Kulit kering dan kemerah-merahan.
Di waktu cuaca yang panas ni, banyakkan minum air kosong yer. Hadkan aktiviti di luar panas. 

Moga kita semua dilindungi dari sebarang penyakit yang berbahaya. 





gerhana matahari

GAMBAR GERHANA MATAHARI PADA 09 MAC 2016

March 16, 2016

Assalamualaikum.

Selamat pagi. Apa khabar semuanya.  Moga semuanya baik-baik saja :)

Di sini Cik Rose kongsikan gambar-gambar yang sempat Cik Rose ambil pada 9 Mac yang lalu. Bukanlah gambar yang clear pun sebenarnya. Tapi, bolehlah Cik Rose jadikan kenangan peribadi :)

Kat bawah ni sekitar awal pagi.. Masih belum kelihatan matahari .

 



Yang kat bawah ni pula sudah muncul matahari :) Subhanallah.









cuaca panas

PENGALAMAN BERKURSUS DI INTURA (INTAN WILAYAH UTARA)

March 14, 2016

Assalamualaikum.

Apa khabar semuanya?. Moga semuanya baik-baik saja. Kembali bersiaran di Batu Pahat. Ecewahh.. Setelah seminggu berada di kampung, Kedah. Bukan balik kampung bercuti, tapi ada tujuan lain. Kursus. Yeahh kursus di INTURA (INTAN Wilayah Utara) yang terletak di Sungai Petani, Kedah. 

Ok, sebelum nak cerita bab kursus, nak cerita bab lain dulu. 
Dalam seminggu yang lepas, macam-macam perkara yang berlaku. Semuanya telah di susun Yang Maha Esa. Setiap yang berlaku ada hikmahNya.

Bermula pada 01.03.2016. Hari yang gembira buat Cik Rose kerana suami telah pulang setelah 3 bulan menyertai operasi. Alhamdulillah. Kebetulan suami dapat cuti selama 9 hari bermula 04.03.2016 hingga 12.03.2016. Manakala Cik Rose pula dapat tawaran berkursus di INTURA bermula 06.03.2016 hingga 09.03.2016.

Kami ambil keputusan pulang ke kampung pada 04.03.2016. Dalam perancangan memang nak singgah rumah keluarga Cik Rose dulu di Merbok. Tapi, kami mendapat perkhabaran duka dari keluarga mertua. Tok Mertua sakit dan kami terus bergerak ke Jitra pada hari tu, Pada pagi Sabtu, 05.03.2016, dalam jam lebih kurang 8 pagi, tok mertua menghembuskan nafas terakhir di rumah. Innalillahiwainnailaihirojiun. Untuk makluman, tok mertua memang duduk di rumah keluarga mertua saya, Semua telah diaturkan, suami saya tamat operasi dan dapat cuti, manakala abang ipar yang berada di Lumut(Navy) pun tamat kursus dan pulang ke kampung. Keempat-empat adik beradik suami saya ada di rumah dan dapat membantu ayah mertua menguruskan jenazah, Alhamdulillah, semua dipermudahkan dengan bantuan orang masjid dan orang kampung yang hadir. Tok mertua selamat dikebumikan selepas Zohor. 

Kemudian, pada 06.03.2016 pula saya begerak ke Sungai Petani untuk mendaftar kursus. Berkursuslah saya selama 4 hari. Tajuk kursus tu ialah Bengkel Pengurusan Tatatertib. Best sangat kursus tu. Penceramah didatangkan khas dari Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), Encik Ahmad Ghazali Bin Ahmad Hanbali. Penyelaras kursus pula ialah Puan Nor Mah bt Che Meh(INTURA). Kedua-duanya memang terbaik! Penyampaian yang menarik, jelas dan bersahaja.

Nak bagitahu ni, masa kursus kat sana, Cik Rose jumpa rakan blogger! Kak Haryati namanya.Tapi, tak sempat begambar. Mulanya kitorang jumpa hari pertama. Borak-borak sikit. Cik Rose ingatkan bolehlah bergambar pada hari kedua atau ketiga. Tapi, tak terserempak pulak. Sebab kami berlainan kursus. Tak sangka boleh bertemu di sana :)

Sepanjang berkursus di sana, banyak ilmu yang Cik Rose dapat. Dari tak tahu, jadi tahu. Dari tahu, jadi lebih tahu :) Wahh gitu. Alhamdulillah, diberikan peluang berkursus di sana. Cik Rose tak tidur asrama sebab Cik Rose bermalam di rumah keluarga di Merbok semalam dan selebihnya di rumah mertua di Jitra :) Sambil menyelam minum air orang kata.

Tak banyak gambar yang Cik Rose ambil di sana. Lebih kepada selfie je. Haahahaha.. Jangan kecam Cik Rose. Nak tengok gambar, kenalah gi instagram Cik Rose kan. Eksklusif katanya! Hikhik. Kat sana juga, Cik Rose berkenalan dengan Kak Aminah atau lebih mesra dengan panggilan Min. Cik Rose berjiran dengan Min dalam kelas. Tak sangka pula yang Min adalah kakak ipar kepada kawan sekolah rendah Cik Rose iaitu Khairul Zahra(perempuan yer).. Jodoh pertemuan Allah tentukan. 

Kalau diberi peluang dan pilihan, sudah tentu Cik Rose memilih untuk hadir berkursus lagi di INTURA. Kursus berjalan lancar. Kemudahan di bilik kuliah yang terbaik. Makanan dan minuman yang sedap, sudah tentu :) Cik Rose bagi 5 bintang! (ala-ala lenggok Nora Danis gitu). Cuma satu je lah. Nama Cik Rose di sijil tu salah. Roshazareeza jadi Roshazarareeza. hihi.. Takpe, still boleh dimaafkan :) 


Di kesempatan ini, Cik Rose nak ucapkan terima kasih buat semua yang terlibat dalam penganjuran kursus selama 3 hari di INTURA :) Juga buat Puan Mimi yang menjadi penyelaras sewaktu ingin mendaftar pada 06.03.2016. 

Habis je kursus, terus Cik Rose buka laman web INTAN. Mohon kursus lagi! Hikhik :)

sedih

PEMERGIAN...

March 06, 2016


Assalamualaikum.


05.03.2016

Kirimkan doa buat tok mertua Cik Rose yang telah meninggal dunia pada pagi Sabtu lebih kurang jam 8 pagi di Jitra , Kedah.

Kebetulan Cik Rose dan suami sampai di kampung sehari sebelum itu. Cik Rose balik kampung kerana berkursus di INTURA( INTAN Wilayah Utara) yang terletak di Sungai Petani. Manakala suami pula dapat cuti kerana baru tamat operasi lebih 2 bulan di Banding, Perak.

Moga tok ditempatkan bersama golongan yang beriman...



ENGLISH

CUBA KELANCARAN LIDAH ANDA!

March 03, 2016

Assalamualaikum. 

Cik Rose jumpa petikan puisi ini di facebook. Jom kita cuba baca, nak tengok lancar ke tidak. Betul ke tidak sebutannya. 

Selamat mencuba!


Dearest creature in creation,

Study English pronunciation.
I will teach you in my verse
Sounds like corpse, corps, horse, and worse.
I will keep you, Suzy, busy,
Make your head with heat grow dizzy.
Tear in eye, your dress will tear.
So shall I! Oh hear my prayer.
Just compare heart, beard, and heard,
Dies and diet, lord and word,
Sword and sward, retain and Britain.
(Mind the latter, how it’s written.)
Now I surely will not plague you
With such words as plaque and ague.
But be careful how you speak:
Say break and steak, but bleak and streak;
Cloven, oven, how and low,
Script, receipt, show, poem, and toe.
Hear me say, devoid of trickery,
Daughter, laughter, and Terpsichore,
Typhoid, measles, topsails, aisles,
Exiles, similes, and reviles;
Scholar, vicar, and cigar,
Solar, mica, war and far;
One, anemone, Balmoral,
Kitchen, lichen, laundry, laurel;
Gertrude, German, wind and mind,
Scene, Melpomene, mankind.
Billet does not rhyme with ballet,
Bouquet, wallet, mallet, chalet.
Blood and flood are not like food,
Nor is mould like should and would.
Viscous, viscount, load and broad,
Toward, to forward, to reward.
And your pronunciation’s OK
When you correctly say croquet,
Rounded, wounded, grieve and sieve,
Friend and fiend, alive and live.
Ivy, privy, famous; clamour
And enamour rhyme with hammer.
River, rival, tomb, bomb, comb,
Doll and roll and some and home.
Stranger does not rhyme with anger,
Neither does devour with clangour.
Souls but foul, haunt but aunt,
Font, front, wont, want, grand, and grant,
Shoes, goes, does. Now first say finger,
And then singer, ginger, linger,
Real, zeal, mauve, gauze, gouge and gauge,
Marriage, foliage, mirage, and age.
Query does not rhyme with very,
Nor does fury sound like bury.
Dost, lost, post and doth, cloth, loth.
Job, nob, bosom, transom, oath.
Though the differences seem little,
We say actual but victual.
Refer does not rhyme with deafer.
Fe0ffer does, and zephyr, heifer.
Mint, pint, senate and sedate;
Dull, bull, and George ate late.
Scenic, Arabic, Pacific,
Science, conscience, scientific.
Liberty, library, heave and heaven,
Rachel, ache, moustache, eleven.
We say hallowed, but allowed,
People, leopard, towed, but vowed.
Mark the differences, moreover,
Between mover, cover, clover;
Leeches, breeches, wise, precise,
Chalice, but police and lice;
Camel, constable, unstable,
Principle, disciple, label.
Petal, panel, and canal,
Wait, surprise, plait, promise, pal.
Worm and storm, chaise, chaos, chair,
Senator, spectator, mayor.
Tour, but our and succour, four.
Gas, alas, and Arkansas.
Sea, idea, Korea, area,
Psalm, Maria, but malaria.
Youth, south, southern, cleanse and clean.
Doctrine, turpentine, marine.
Compare alien with Italian,
Dandelion and battalion.
Sally with ally, yea, ye,
Eye, I, ay, aye, whey, and key.
Say aver, but ever, fever,
Neither, leisure, skein, deceiver.
Heron, granary, canary.
Crevice and device and aerie.
Face, but preface, not efface.
Phlegm, phlegmatic, ass, glass, bass.
Large, but target, gin, give, verging,
Ought, out, joust and scour, scourging.
Ear, but earn and wear and tear
Do not rhyme with here but ere.
Seven is right, but so is even,
Hyphen, roughen, nephew Stephen,
Monkey, donkey, Turk and jerk,
Ask, grasp, wasp, and cork and work.
Pronunciation (think of Psyche!)
Is a paling stout and spikey?
Won’t it make you lose your wits,
Writing groats and saying grits?
It’s a dark abyss or tunnel:
Strewn with stones, stowed, solace, gunwale,
Islington and Isle of Wight,
Housewife, verdict and indict.
Finally, which rhymes with enough,
Though, through, plough, or dough, or cough?
Hiccough has the sound of cup.
My advice is to give up!!!


 “The Chaos” by Gerard Nolst Trenité.

Ditulis kira-kira 100 tahun yang lalu pada, 1922.

Kalau nak dengar sebutannya boleh ke link ini yer : https://youtu.be/tfRSvTSY0d4

Macam mana?. Ok ke tidak?.. heeee.



burger king

MAKAN DI BURGER KING BATU PAHAT

March 02, 2016

Assalamualaikum.

Makan ke ape ni? hew hew..  Besarkan burgernya. Cik Rose tak pernah makan burger king sebelum ni. Ini kali pertama mencuba. Makan dengan kawan pejabat. Agak besar pada Cik Rose burger yang kitorang order ni. 




Lokasi : Burger King, Batu Pahat.


Burger King di Batu Pahat ni baru buka. Jadi, haruslah kitorang cuba kan. Sesekali bolehlah kan. Selalu-selalu tak bolehlah, sendiri faham kan. Hi hi hi.

Macam biasa memang nescafe kegemaran Cik Rose. Nampak ada dijual di sini. Tu yang terus order. Tapi, macam tak sesuai masa tu sebab kitorang pergi waktu tengahari panas. Dapat air panas, tak hilang dahaga. 

Sesekali makan makanan segera dengan kawan, berbual-bual, best. Banyak benda yang dibualkan. Dari A to Z gitu. 




dalam kenangan

PUNCA IKAN AROWANA MATI

March 01, 2016

Assalamualaikum.


Baru-baru ni, ikan kelisa milik suami Cik Rose mati. Malaysian Golden pulak tu. Ye, Chet Chet kami. Sedihnya hati ni. Ialah sebab mati waktu dalam penjagaan Cik Rose.. Waktu ketiadaan suami(Beliau masuk operasi selama 3 bulan). Dah hampir dua tahun kami jaga dia. Sari saiznya sejengkal hinggalah saiznya lebih besar dari lengan sendiri.

Maknanya, Cik Rose yang bertanggungjawab! Aduhhh puas fikir kenapa boleh mati. Sebab tak de simptom-simptom pun. Tetiba hari tu, adik call waktu Cik Rose di pejabat. Katanya ikan kelisa dah terapung. 


Jadi, Cik Rose mencari maklumat. Akhirnya, Cik Rose menemui sebuah blog berkenaan ikan arowana. Blog RIMBAROWANA. Cik Rose kongsikan di sini antara punca-punca Ikan Arowana boleh mati.


PUNCA-PUNCA IKAN AROWANA MATI :

(i) Parameter air dan punca penyakit

Arowana memerlukan sumber air yang berkualiti untuk hidup selesa. Tukarlah air sekurang kurangnya seminggu sekali. Adalah bagus jika dapat menukarkan air 2 kali seminggu, jika anda ada masa.Kebanyakkannya punca penyakit Arowana adalah dari kualiti air akuarium yang teruk. Ikan Arowana sesuai untuk air yang agak lebih asid, PH of 6.5-7.5. Penggunaan "black water" ataupun daun ketapang boleh dibuat. Eloklah periksa pH air 30 minit selepas tukar air akuarium. Awas, jangan letak "black water" terlalu banyak kerana jika pH air meningkat, ia boleh membunuh ikan Arowana anda.

Penyakit
Kebanyakan punca penyakit berkaiatan dengan kualiti air akuarium yang teruk. Jadi sekiranya ikan arowana anda menunjukkan simptom-simptom mempunyai penyakit, janganlah pula terus beranggapan air adalah puncanya dan terus masuk ubat kerana apajua anda masukkan ubat ke dalam akuarium mengikut dos yang salah berupaya membunuh ikan Arowana serta merta. Apa yang perlu anda buat adalah, tukar air akuarium dalam lingkungan 40% hingga 50% dahulu, tambahkan garam dan masukkan lebih banyak buih buih oksigen. Tingkatkan suhu air akuarium kepada 30-32 Degree Celsius dengan menggunakan pemanas (heater) secara perlahan lahan (1 jam sebanyak 1 degC) dan perhatikan reaksi ikan Arowana anda untuk tempoh 5-7 hari sebelum tentukan ubat yang perlu diberi atau tidak perlu ubat langsung. Biasanya kita tidak perlukan sebarang ubat ubatan dan ia akan pulih sendiri. Namun sekiranya tiada kesan langsung, maka anda perlu beri ubat ubatan tapi berhati hatilah dengan dos yang patut diberikan.

(ii) Penyakit Arowana (Mata kelabu) dan cara pengubatannya

Punca:
1. Kecederaan di bahagian kornea akibat serangan bakteria
2. Kualiti air yuang teruk
3. Kandungan nitrogen dalam Arowana tinggi

Simptom:
1. Ia sering berlaku pada salah satu mata Arowana. Pada peringkat permulaan, anda dapati mata Arowana akan kelabu sedikit
2. Pada peringkat teruk, ia akan menjadi kelabu sepenuhnya sehinggakan mata Arowana akan membengkak seperti ketulan kapas terkeluar di bahagian mata yang dijangkiti bakteria itu. . Arowana pada peringkat ini boleh mati jika tiada tindakan susulan pengubatan dilakukan.

Perubatan:
1. Sekiranya mata Arowana kelabu sedikit, cuna tukarkan 1/3 dari air akuarium tersebut. Tambahkan sedikit garam atau "sea-additive" lebih kurang 5%. 
2. Suhu air akuarium dikekalkan di antara 30~33 degree C (86~91 degree F). 
3. Perhatikan selama 2 hari. Jika ia beansur pulih, apa yang perlu anda lakukan ialah tukar lagi air akuarium sebanyak 1/4 daripada keseluruhan air akuarium itu selama 3 hari dan tambah garam kasar sehingga ia betul2 pulih.
4. Namun sekiranya keadaan semakin parah, anda perlukan ubat ubatan. Letakkan ubat boleh larut seperti aureomycin, penicillin atau seumpama dengannya dan pastikan dos yang diberikan mengikut arahan. Suhu air akuarium perlu ditingkat 2~3 degreeC dan perhatikan reaksi Arowana anda. Pengubatan ini selalunya mengambil masa selama 3~5 bulan bagi memulihan penglihatan Arowana. Secara perlahan, hentikan pengambilan ubat ubatan jika anda dapati kesan bengkat tersebut surut. Bahagian iris akan kelihatan lebih kecil sekiranya pengubatan ini berjaya.

(iii)Penyakit Arowana (Insang terkepak) dan cara pengubatannya

Punca:
1. Kualiti air teruk kerana banyak lebihan makanan terampai akibat teknik memberi makanan yang tidak betul. Ini menyumbang kepada peningkatan kandungan nitrat dan ammonia dan menyebabkan kandungan oksigen terlarut diu dalam air berkurangan.
2. Ruang yang terhad kerana apabila Arowana membesar, ia memerlukan ruang yang luas di samping nutrisi yang sempurna.Saiz akuarium yang sepatutnya adalah sekurang2nya 3 kali ganda panjangnya daripada panjang Arowana tersebut. Insnag Arowana boleh jadi lemah jika ruang untuk ia berenang terhad.

Simptom:
1. Pada peringkat awal, anda akan dapati insang Arowana tidak dapat membuka dan menutup secara mudah ketika ia bernafas. 
2. Terdapat juga tisu luaran yang tumbuh di sekitar insang di mana lapisan keras insang tersebut gugur dan mendedahkan bahagian dalam insang.
3. Jika ia tidak ditangani dengan segera, Arowana akan mengalami kesukaran untuk bernafas dan anda boleh perhatikan Arowana akan mula naik ke atas permukaan air dan bernafas menerusi mulutnya di luar air. 
4. Arowana juga akan mula berhenti makan dan jangkitan bakteria akan mula berlaku mengakibatkan insangnya gagalk berfungsi dan seterusnya Arowana akan mati.

Perubatan:
1. Sekiranya Arowana sukar bernafas secara normal, tukarlah air akuarium sebanyak 20% setiap2~3 hari sekali. Gunakan pam udara serta bebuih batu untuk meningkatkan kandungan larutan oksigen dalam air.
2. Sekiranya sudah berada di peringkat kritikal di mana tisu insang sudah dijangkiti sclerosis, ikan Arowana anda perlu menjalani pembedahan untuk membuang bahagian yang telah dijangkiti penyakit.

*****
Terima kasih RIMBAROWANA !

Setelah meneliti antara punca-punca di atas, Cik Rose pun tak tahu sebab sebenar Ikan Arowana kami mati. Tak tahu nak cakap sebab air ke, sebab makanan ke atau sebab oksigen. Emm takpe, tunggu tuan(suami) dia balik nanti. Tahulah sebabnya. hihi
Kat bawah ni antara gambar-gambar Chet Chet yang sempat Cik Rose ambil untuk dijadikan kenangan. 









Masih Cik Rose simpan Chet Chet dalam peti ais tau. Nak bagi suami tengok dulu bila dia balik nanti . Tak sampai hati pulak nak buang. Abang Cik Rose kat kampung suruh masak je makan. Heehee. Tak sampai hati! Sedih. Bila Cik Rose google, memang ada yang makan ikan ni rupanya. 

Sedang memikirkan keberangkalian nak beli lagi ikan arowana. Tapi, nak jenis lain pula. Red mungkin?. hihi.





FOLLOWERS

CONNECT

SEO Reports for inilahrealitibukanfantasi.blogspot.com PRchecker.info free web site traffic and promotion