Sehari Tak Minum Kopi Rasa Tak Bertenaga |Adakah ketagihan yang berbahaya?

Assalamualaikum.

Selamat malam! Sape pencinta kopi? Coffee lover? Angkat tangan sikit. Kita geng. Hikhik. 

Kalau difikir balik, dulu Cik Rose bukanlah suka gila-gila kopi. Minum tu minum, tapi sekadar minum. Ada minum, tak ada tak apa. Ha gitu konsepnya. Tapi entah kenapa, bila dah kahwin semuanya berubah! 

Cik Rose jadi suka kopi! Nescafe la lebih tepat!. Tak minum nescafe sehari rasa tak sah. Kena gak minum. Pagi ka, tengahari ka, malam ka. Sehari sekali kena minum. Kalau dapat pagi, dah ok. Kalau pagi tak dapat, malam cari. Sampaikan kalau makan luar pun order nescafe. 

Cik Rose takde masalah tak dapat tidur kalau minum nescafe/kopi. Minum tak minum tidur gitu jugak. On time. Hahaha. Cuma Cik Rose ada masalah tidur kalau dah mengantuk, dok tahan mata. Tak tidur time mengantok. Kalau tak tidur time rasa mengantuk, hadapilah akibatnya. Mata jadi segar tak nak tidur dah. 

Iklan jap. Gambar di bawah sekadar hiasan. Boleh tengok website LAZADA kalau nak beli. Nescafe dengan aroma pandan! Klik je banner atas blog Cik Rose tu. Hikhik.


Ok, kembali ke cerita kopi.

Cik Rose pun tak tahu kenapa selera berubah ke arah kopi. Masuk warung order nescafe ais. Gi restoran mamak order nescafe tarik. Gi Secret Recipe order cappucino iced. Gi starbucks order dark mocha. Gi Lanoon order mocha latte. Eh semua kopi!

Tapi...tapi... Cik Rose mula fikir. Normalkah Cik Rose suka minum kopi? Sampai satu masa, Cik Rose cuba stop terus kopi/nescafe. Sehari dua tu rasa letih tau. Mungkin sebab dah terbiasa minum. Sekali tak minum. Tu yang rasa lain. Cik Rose gagal. Kembali ambil kopi semula. 

Baru Cik Rose sedar. Cik Rose tak boleh terus stop megejut. Cik Rose kena cuba slow-slow nak kurangkan. 

Cik Rose cuba strategi baru. Cik Rose tak beli stock kopi atau nescafe kat rumah. Pergi kedai Cik Rose kurangkan. Cik Rose mula berubah ke teh o dan barley. Alhamdulillah berjaya lupakan kopi. Tak dapat minum pun tak apa dah.

Cuma kan... baru-baru ni Cik Rose dah beralih arah ke kopi ais! Sedap. Awatla depa buat kopi ais kaw ni? Mana tahan... hahaha. Dah la sekarang ni kalau Cik Rose gi kedai akan order kopi ais! Pssssst neslo ais pun sodap! Hahaha.

Nasib di Batu Pahat tak ada Starbucks! Kalau ada agaknya selalulah Cik Rose pi beli Dark Mocha Frap ke, Java Chip Choc ke. Aihhhh dah la tak nak cerita bab tu la. Terliur dah Cik Rose! Hikhik.

Persoalan serius yang Cik Rose nak tanya, bahaya tak kalau ketagih kopi ni? Cik Rose ada baca yang nak minum kopi tu boleh cuma jangan lebih dari 2 cawan. Kalau macam tu, Cik Rose bukanlah dan tak pernah berada dalam kategori ketagihan kopi! Normal rupanya Cik Rose ni.

Korang macam mana? Suka tak kopi?

Previous
Next Post »

4 comments

Click here for comments
29 December 2016 at 10:41 ×

baru akak nk tanya cik rose sedap ke kopi bau pandan ni hehehhe...

mmg kadang blh addicted ngn kopi nih, mcm penyegar gitu

Balas
avatar
admin
29 December 2016 at 11:56 ×

kita suka kopi sebenar ... klu kopi yg mcm nescafe ke ... indocafe ke ... mmg sakit kepala tiap kali minum pelik juga tu ....

Balas
avatar
admin
29 December 2016 at 21:52 ×

Dulu tak suka kopi,,sekarang,, ari2 mau

Balas
avatar
admin
5 January 2017 at 16:34 ×

aida ni kalau nescafe, hmmmm memang ketagih!!!
hingga tak beli langsung stok nescafe kat umah tau, cik rose.
tapi tu la, kat ofis :(
da ada, minum ler.
kopi pon suka giler.
pendek kata, kita sama la, cik rose.

Balas
avatar
admin
Thanks for your comment