lirik lagu

Lirik Lagu Titian Hasrat - Samudera

February 28, 2017


Assalamualaikum.

Gara-gara nyanyian Usop di Mentor Milenia, membuatkan Cik Rose mencari semula nyanyian asal oleh kumpulan asalnya. Lagu Titian Hasrat dinyanyikan oleh Usop malam tu. Nyanyian asal oleh Kumpulan Samudera. Dikesempatan ini, kita kirimkan bacaan Al Fatihah buat penyanyi asalnya, Ujang yang telah meninggal dunia. 




Macam biasa, Cik Rose share lirik lagu Titian Hasrat dengan korang yer. 


Lirik Titian Hasrat - Samudera

Kita bagai merpati
Yang sering beriringan
Menuju ke syurgawi pelangi






Kita mengumpul hasrat
Tiada henti-hentinya
Mencari persinggahan
Bina istana


*(chorus)
Namun ku tak berdaya membina cinta
Syurgawi yang dicari dilanda gelita
Gugurlah harapanku bersama hujan
Bagai ada sesuatu cinta terhalang


Dimanakah kau sayang di mana
Jika hilang ku nanti kembali
Andai duka dimana khabarmu
Jika bahgia,apalah ertinya
Ku menunggu...dan menunggu

Ulang*

Titian hasrat cinta,antara kita,
Lebur dipersinggahan



--------------------------------------------------------------

Memang menusuk jiwa lirik lagu ni, Ditambah dengan suara syahdu penyanyinya lagi membuatkan hati kecil Cik Rose tersentuh. 


Alat tulis

Suka beli alat tulis

February 28, 2017

Assalamualaikum.

Selamat pagi!. Bangun...bangun.. pergi kerja. Pergi sekolah. Jangan bermalasan atas katil. Semangat! Yeahhh.

28 Februari 2017.
Dah nak tiba penghujung Februari. Korang....cepatnya masa berlalu! 

Just nak share satu tabiat Cik Rose. Suka beli alat tulis terutamanya pen warna-warni, pensel warna dan lain-lain. Bukan boleh masuk kedai alat tulis. Bahaya. Geram je tengok colourful ni! Rasa membuak-buak nak beli. Tapi, cuba juga ku kawal nafsu sebaik-baiknya. Hihi. Tapi, kerap kali Cik Rose tewas! Mesti ada je yang dibeli. Kalau gi sorang atau dengan kawan-kawan, amboi bermaharajalela lah Cik Rose. Tapi, kalau pergi dengan suami, pandai pula kawal diri! Hikhik. 


Takpe, tabiat beli alat tulis ni ok ape. Memang Cik Rose guna pun kan. Takdelah membazir ke  kan. Perasan tak kat gambar atas ni, terselit pensel IKEA? Hihi. Kenangan pertama kali menjejakkan kaki ke IKEA masa pergi kursus di Putrajaya dulu. Tahun 2014. Dah alang-alang kursus tu, singgah ke IKEA Damansara. Tapi, masa tu tak membeli sangat pun. Boleh pula tak de keinginan nak shopping. Beli ape je. Frame, bekas plastik sampah dengan tempat letak sudu garpu. Aduhai.. Entah pape. 

Sehingga berjumoa di entry akan datang.


Islam

PANDUAN SOLAT - CARA MELAKUKAN SOLAT TAUBAT

February 26, 2017

Assalamualaikum.

Hari ni, Cik Rose nak kongsikan cara melakukan Solat Taubat. Moga bermanfaat buat semua pembaca blog Cik Rose. Cik Rose kongsikan di sini untuk ingatan dan panduan Cik Rose juga sebenarnya. 

Di samping tu kalau korang nak mengetahui lebih lanjut Panduan Solat,  boleh klik di sini :  PANDUAN SOLAT SEMPURNA DAN KHUSYUK

Cara Melaksanakan Solat Taubat

1. Niat solat taubat

NiatSahaja aku mengerjakan solat sunat taubat dua rakaat kerana Allah Ta’ala.

2. Bacaan semasa solat

Pada rakaat pertama hendaklah membaca surah al-Fatihah dan al-Kafirun. Manakala pada rakaat yang kedua pula hendaklah membaca surah al-Fatihah dan al-Ikhlas.

3. Bertasbih

Semasa sujud terakhir pada rakaat kedua iaitu selepas membaca tasbih biasa, bacalah Tasbih berikut sebanyak 40 kali:
TasbihTidak ada Tuhan selain Engkau. Maha Suci Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim.

4. Beristighfar

Banyakkan beristighfar selepas memberi salam.
a. Bacalah istighfar berikut sebanyak 10 atau 100 kali.
istighfarAku memohon keampunan Allah yang Maha Besar, tiada Tuhan melainkan Allah, Dialah yang Maha Hidup, Maha berdiri sendiri dan aku bertaubat kepadaNya.
b. Istighfar Tauhid berikut sebanyak 10 atau 100 kali.
istighfar2Aku memohon ampun kepada Allah yang Maha Agung yang tiada Tuhan melainkan Dia, Yang Maha Hidup Lagi Maha Mengurus! Aku bertaubat kepada-Nya selaku taubatnya seorang hamba yang banyak dosa yang tiada menguasai akan dirinya dan tidak mampu membuat, menolak mudharat dan manfaat serta tidak dapat menguasai kematian, hidup dan kebangkitan.
c. Penghulu istighfar sebanyak 3 kali
istighfar3Ya, Allah Engkaulah Tuhanku, Tidak ada Tuhan selain Engkau, Engkaulah yang menjadikan aku. Sedang aku adalah hamba-Mu dan aku di dalam genggaman-Mu dan di dalam perjanjian setia ( beriman dan taat ) kepada-Mu sekuat mampuku.
Aku berlindung kepada-Mu dari kejahatan yang telah aku lakukan. Aku mengakui atas segala nikmat yang telah Engkau berikan kepada ku dan aku mengaku segala dosaku. Maka ampunilah aku. Sesungguhnya tidak ada yang dapat mengampuni segala dosa kecuali Engkau. ”

5. Baca doa taubat


Bacalah doa yang biasa dibaca untuk memohon keampunan dan taubat daripada Allah SWT. Berdoalah dengan penuh harapan untuk mendapat keampunan daripada Allah.

Sumber : TAZKIRAH.NET


Moga bermanfaat.

lirik lagu

Lirik Lagu D’Bagindas - Suka Sama Kamu

February 26, 2017

Assalamualaikum.

Antara lagu yang berjaya menawan hati Cik Rose, nyanyian kumpulan D'Bagindas iaitu Suka Sama Kamu. Best lagu ni. Cubalah korang dengar. Sampai SMULE pun nak nyanyi lagu ni. Eh, kantoi ade SMULE. hahaha.

Macam biasa, Cik Rose share liriknya. Bolehlah nyanyi sama-sama.

Lirik Lagu D’Bagindas - Suka Sama Kamu

Hatiku berkata ingin katakan cinta
Namun ku malu untuk mengawalinya
Jantungku berdebar saat kau menatapku
Jadi salah tingkah bicara sama kamu

Bibirku terbungkam melihat senyummu
Aku tak kuasa saat di depanmu

Sebenarnya aku ingin mengungkapkan rasa
Tapi mengapa aku selalu tak bisa
Bagaimana caranya agar dirimu
Bisa tahu kalau aku suka
Suka suka suka sama kamu



















Jantungku berdebar saat kau menatapku
Jadi salah tingkah bicara sama kamu

Bibirku terbungkam melihat senyummu
Aku tak kuasa saat di depanmu

Sebenarnya aku ingin mengungkapkan rasa
Tapi mengapa aku selalu tak bisa
Bagaimana caranya agar dirimu
Bisa tahu kalau aku suka
Suka suka suka sama kamu

Sebenarnya aku ingin mengungkapkan rasa
Tapi mengapa aku selalu tak bisa
Bagaimana caranya agar dirimu
Bisa tahu kalau aku suka
Suka suka suka sama kamu


Eksa

BLOG EKSA JABATAN KASTAM DIRAJA MALAYSIA BATU PAHAT

February 26, 2017

Assalamualaikum.

Selamat pagi semua.

Hari ni Cik Rose nak promote lagi. BLOG EKSA bagi JKDM Batu Pahat. Jemputlah singgah dan follow : http://eksakastambp.blogspot.my/




Sekarang ni EKSA dah tak guna sudut EKSA di papan kenyataan tu. Guna Sudut Maya iaitu melalui website atau blog. Jadi, kami updated melalui blog, boleh lihat perkembangan semasa di sana. Carta Perbatuan, Aktiviti-aktiviti gotong royong dan lain-lain.

Moga blog EKSA JKDM Batu Pahat memberi manfaat pada semua dan terus berkembang maju. Wahhhh ayat!

Korang, jomlah support Cik Rose!

BEAUTY

TIPS MENCARI SYAMPOO YANG SESUAI DENGAN RAMBUT

February 21, 2017

Assalamualaikum.

Hai semua! Ceria-ceria selalu di pagi Selasa yang indah ini. Excited hari ni. Tak tahu kenapa. Hihi. Apa khabar? Cik Rose doakan semua berada dalam keadaan kesihatan yang baik. Aminn. Semalam Cik Rose kena sakit kepala. Tak sure kenapa. Tapi, rasanya sebab makan makanan yang ada serbuk perasa kot? Aduhhh duhh menahan sakit kepala semalam. 

Rambut yang sihat memang menjadi idaman setiap orang kan. Tak kisah perempuan atau lelaki. Nak menjaga rambut bukan mudah. Salah guna shampoo boleh gugur rambut. Rambut rosak. Dan mungkin timbul kelimumur. Oh no! 

Cik Rose akui sendiri, yang Cik Rose juga menghadapi keguguran rambut. Cik Rose cuba pelbagai jenia shampoo. Ikut suka je. Kadang tu tergoda dengan iklan! Hahaha parah gini. 

Ada beberapa jenis shampoo yang sesuai dengan rambut Cik Rose. Dan ada juga yang memang tak sesuai. Sayangnya! Huhu.

Cik Rose ada baca tips penjagaan rambut bagi rambut gugur. Menurut info tu, kalau kita ada masalah rambut gugur, jangan pilih shampoo yang khusus untuk rambut gugur. Ianya akan membuatkan rambut kita kering dan bertambah gugur. Perlu pilih shampoo untuk perawatan kulit kepala. Maksudnya dia jaga dari akar rambut tu. 

Ada benarnya tau. Sebab dulu Cik Rose akan cari dan guna shampoo untuk rambut gugur. Sudahnya rambut jadi kering dan sukar diurus. Sejak tu, Cik Rose bertukar ke shampoo untuk perawatan kulit kepala dan untuk mengawal kelimumur. 


Kat atas ni, shampoo terbaru yang Cik Rose cuba. Shampoo dari Sunsilk jenis Soft and Smooth. Macam mana boleh beli? Sebab memang nak cari shampoo untuk rambut lembut dan senang diurus. 

Cik Rose dah cuba pakai. Shampoo dan perapi. Kesannya? Rambut memang lembut tau! Buktinya, tak ada lagi rambut yang dok lekat kat getah rambut! Kalau tak, dulu banyak tau rambut putus/gugur yang melekat kat getah rambut. Kali ni, tak ada! Cik Rose puas hati. Bila Cik Rose letak gambar shampoo ni kat Instagram, ada yang komen rupanya mereka juga pakai. Yeayyyy ada geng. Eh?. Hikhik.

Cubalah korang. Tapi, kalau korang dah jumpa yang sesuai untuk rambut tu janganlah tukar-tukar pula. Setia je dengan shampoo korang tu. Keadaan rambut kita berbeza kan. 

Hatta, Cik Rose cuba shampoo yang kakak Cik Rose guna, tak sesuai dengan rambut Cik Rose. Tapi, dengan dia elok je. 

Jom share dengan Cik Rose korang guna shampoo ape. 



luahan

Hubungan persahabatan yang dulunya erat, kini telah menjauh!

February 20, 2017

Assalamualaikum.

Selamat pagi. Apa khabar semuanya, Cik Rose harap baik-baik saja. Alhamdulillah di atas apa yang kita ada ketika ini.

Korang.... 
Pernah tak korang terkadang rasa terusik? Ye, terkecil hati. Kadang-kadang benda tu biasa je. Selalunya korang ok je benda tu jadi. Tapi, tiba-tiba satu masa, korang tak dapat nak terima. Rasa kecil hati sangat. Merajuk. Hati luka. Air mata jatuh! 

Ada banyak sebab kenapa benda tu jadi. 

Mungkin korang selalu sangat disakiti. Sampai satu masa, ianya meletop. Tak tertahan. Cik Rose bercakap dalam konteks 'sensitif' - sedih. Bukan amarah.

Siapa yang tak de perasaan kan. Bohonglah kalau cakap tak pernah berasa hati. Kalau betul tak pernah kecil hati, sadonya hati korang!

Cik Rose akui yang Cik Rose pun pernah juga merasainya. Cik Rose bukan over sensitif. Cik Rose sensitif bertempat kata orang. Selagi boleh sabar, Cik Rose sabar. Selagi boleh bertahan, Cik Rose cuba bertahan. 

Korang... janga salah faham. Ini bukan entry luahan hati Cik Rose. Hihi. Ini tulisan secara general sahaja. Hal emosi, hal hati tak siapa boleh duga kan. Tak siapa boleh nampak apa yang ada dalam hati kita. Kita boleh bohong dengan riak wajah, kita boleh sorok.

Cuma, Cik Rose tertanya satu hal. 

Ramai orang boleh sorokkan kesedihan yang melanda hatinya dengan mengukir senyuman dan sedikit gelak tawa. Tapi, tak ramai yang boleh sorok kegembiraan hatinya dari terpancar di wajahnya. Kenapa ek? Hihi. Apa yang Cik Rose cuba cakapkan ni? 

Dah...dah.. no more hal hati. Nak makan coklat lah!


Coklat ni pemberian teman Cik Rose. Teman merangkap Kak Long di pejabat. You know who you are! Thank you. Walaupun Cik Rose tak pasti dia baca ke tak entry ni, tetap Cik Rose nak ucapkan terima kasih. Sayang akak! Bukan sebab coklat ni je. Tapi, sebab sudi berkawan dan memberi nasihat buat adik-adik ni. 

Tak tahu kenapa tiba-tiba Cik Rose rasa sayu! Aduhhhh benci... hal-hal sahabat ni memang Cik Rose sensitif sikit. Mulalah terbayang-bayang macam-macam memori. Memori suka duka. Dari zaman sekolah hingga berkerja. 

Korang nak tahu tak? Hingga saat ini. Cik Rose masih ingat insan yang pernah singgah dalam hidup Cik Rose dan sudi jadi sahabat. Sudi berkongsi suka dan duka. Cik Rose bukanlah istimewa. Cik Rose bukan sesiapa. Cik Rose tak outstanding pun. Tapi, masih ada insan yang berdiri di sebelah  Cik Rose dan sudi berkawan. Cik Rose akui terkadang dalam perhubungan, kita tersalah langkah. Kita tersasar dari landasan. Tapi semua tu akan mematangkan kita. 

Cik Rose rindukan insan-insan yang pernah jadi teman Cik Rose. Cik Rose boleh sebut nama mereka. Tapi, biarlah mereka terpahat dalam sanubari Cik Rose je. Hingga sekarang, Cik Rose masih ingat moment-moment indah tu. 

Alaaaa tak nak cerita bab sahabat. sedih!. Cik Rose cuma nak cakap yang Cik Rose sayang dorang.!.

Entry rojak hari ini. Ada bab sensitif, tetiba selitkan coklat dan kemudian hal persahabatan. 

Hal persahabatan tak dapat Cik Rose  cerita panjang. Cik Rose sedih. Teringat kenangan lalu. Teringat sahabat lama. 

Korang... Cik Rose terbaca di facebook, ada yang kongsikan. Hingga saat ini, mereka masih teringat kawan-kawan rapat mereka dahulu. Tapi, sekarang semua dah menjauh. Susah nak terangkan betapa remuk hati saat tu. 

Ya.kejadian tu Cik Rose dah rasa. Dulunya rapat-serapatnya. Tiba-tiba semua menjauh dan membawa haluan masing-masing. Sakit sangat hati macam di tusuk sembilu.... 
🎶🎶🎶kelam malam...sepi melamar kerinduan... tak terbayang ingatanku terhadapmu🎶🎶


Terima kasih sudi baca entry "sensitif" Cik Rose ni. Hingga berjumpa di entry akan datang. 

Eksa

AUDIT EKSA, MESYUARAT BAKISKA DAN CERITA KENDURI KAHWIN.

February 19, 2017

Assalamualaikum.

Selamat pagi! Bersiaran awal lagi hari ni. Hari Ahad, hari minggu dan juga merupakan hari bekerja bagi Cik Rose yang bertugas di Johor. Yeahh semangat, semangat, semangat! Mulakan hari dengan senyuman. Jangan nak berblues bagai! Hikhik.

Apa khabar semuanya? Moga semua berada dalam keadaan kesihatan yang baik. Anak sedara Cik Rose di Kedah demam. Moga Dania  cepat baik!

Ok, hari ni  Cik Rose mungkin sibuk sedikit. Pagi ni akan ada Audit Dalaman EKSA oleh jawatankuasa audit di sini. Sebabnya Selasa ni akan ada Audit EKSA dari JB. Oh EKSA. Blog EKSA Cik Rose tak updated lagi ni. Relax....relax...Cik Rose. Tiap kali nak audit, mesti berdebar-debar! Hahaha. Padahal audit tu nanti kejap je. Persediaan dia tu yang lama. Mengemas dan sebagainya. Alhamdulillah. Semua rakan sekerja sibuk Khamis lepas. Kitorang ada gotong royong perdana Khamis lepas, 16 hb Februari. Cik Rose maintain berbaju kurung gotong royong. Kah kah!. Yang penting semangat. 

Petang nanti pula ada mesyuarat BAKISKA. Badan Kebajikan Islam Kastam. Mesyuarat Agung Tahunan. Insyaallah Cik Rose akan menghadirkan diri. Dengarnya ada cabutan bertuah. Ehhh ni yang excited ni! Barangan elektrik pulak tu. Aih kalaulah boleh pilih. Nak coffee maker atau periuk nasi. Amboi demand lah Cik Rose ni. Dapat apa pun Cik Rose bersyukur dari tak dapat apa kan. 

Kat sini Cik Rose kongsikan doa kemudahan semua urusan. Jom sama-sama kita baca dan amalkan. Moga dipermudahkan urusan kita hari ni dan seterusnya. Moga bermanfaat untuk semua. Panjang-panjangkanlah doa ini. Kita berkongsi benda yang baik. Insyaallah, doa baik-baik, dan kita lakukam yang terbaik. 



Jumaat nanti pula ada aktiviti hiking ke Bukit Banang, Batu Pahat. Anjuran KESURA. Iaitu kelab sukan jabatan Cik Rose bertugas. Tak dapat melibatkan diri sebabnya, Cik Rose nak balik Kedah. Kenduri kahwin adik ipar di sebelah pihak perempuan. 25 hb ni. Moga dipermudahkan. Cik Rose akan balik naik  bas.

Oklah, berhenti di sini dulu. Nak bertolak ke tempat kerja. Sehingga berjumpa di entry akan datang.

Positifkan diri. Insyaallah, semuanya baik-baik saja!

coffee lover

Cafe Latte dari Farm Fresh - Susu yang penuh rasa kopi

February 18, 2017

Assalamualaikum.

Penggemar kopi! Sila angkat tangan. Yeayyy kita geng. Coffee lover. 

Kalau dah nama suka kopi, sampai susu pun nak cari perisa kopi. Cafe latte dari Farm Fresh lah jawapannya. Cafe latte with real coffee! Wow!

Cik Rose selalu juga beli. Sebelum ni beli dari kawan. Dia order dari kenalan di facebook. Cik Rose beli perisa Cafe Latte dan Kurma. 

Yang di bawah ni, gambar terbaru. Cik Rose beli di Aeon Big. Yang no botol kecil. Kat Aeon Big pun ada jual susu keluaran Farm Fresh. Semua perisa Cik Rose pernah nampak, cuma perisa kurma ja yang tak nampak. Hot item kan. Cepat habis. Tekak Cik Rose ni minum perisa kurma tu rasa macam cendol. Hihi. Sedap!


Minum waktu pagi memang syok susu kopi ni. Cerah ja mata. Sebab tu Cik Rose tak berani minum waktu malam. Memang tak tidurlah nanti. Hihi. Cik Rose dah cuba dah.

Dah alang-alang buka cerita bab susu ni. Cik Rose nak tanya. Korang suka tak minum susu? Ada yang tak boleh minum susu kan. Ada alahan dan sebagainya. Rasa nak muntah.

Cik Rose ok je minum susu. Tapi minum gitu je. Bukanlah kegemaran  Cik Rose dan bukan juga Cik Rose tak suka. Kalau ada minum. Kalau tak ada, tak apa. Haa gitu konsepnya.

Sebenarnya bagus minum susu ni. Tapi, tak tahu kenapa Cik Rose tak amalkan sangat minum susu. Jarang minum. Kalau teringin, baru cari susu. Selalunya cari kopi je! Haha.

Korang yang suka minum susu tu, share lah dengan Cik Rose. Korang suka susu perisa apa? Korang minum susu jenama apa? Tak kisahlah susu formula atau susu segar. Saja Cik Rose nak tahu. Nanti boleh Cik Rose cuba jugak. 

Cik Rose pernah beli susu omega. Konon nak amalkan minum setiap hari. Tapi, tak jalan pun. Cuma bulan puasa ja displin. Minum masa sahur. Tu pun time bujang masa duduk rumah sewa dulu. Hihi. Alaaa rindu pula dengan room mate dulu!

Ok, sehingga berjumpa di entry akan datang. Jangan lupa kongsikan susu-susu yang korang minum dengan Cik Rose yer!

BEAUTY

Susahnya Mencari Lipstick Yang Tahan Lama Di Bibir !

February 18, 2017

Assalamualaikum.

Selamat pagi! Awal hari ni Cik Rose bersiaran. Apa khabar semuanya? Moga semuanya berada dalam keadaan kesihatan yang baik.

Pagi ni nak cerita bab kecantikan - iaitu lipstick. Lipstick dan wanita tak dapat dipisahkan. Semua wanita sukakan lipstick kan? Eh tapi ada juga yang alah pada lipstick. Macam kakak Cik Rose, tak boleh pakai sembarangan lipstick. Nanti bibir jadi gatal dan naik biji-biji kecil. Ada pula kawan Cik Rose yang tak boleh pakai lipstick, nanti bibir jadi terlalu kering! 

Korang pula macam mana? 

Terus terang Cik Rose cakap. Dulu Cik Rose jarang beli lipstick dan jarang juga pakai lipstick. Cik Rose beli lipstick, tak pernahnya pakai habis. Dulu Cik Rose pakai Maybeline je. Yang jenis shine-shine tu. 

Pernah beli lipstick Simply Siti. Tapi, ianya tak sesuai dengan bibir Cik Rose. 

Nak tahu sejak bila Cik Rose berubah? Maksudnya dari yang tak kisah pasal lipstick, menjadi seseorang yang gilakan lipstick. Tak boleh tengok warna-warna yang cantik. Rasa nak beli je! Hihi. Sejak Cik Rose pindah Batu Pahat. Entah kenapa hormon wanita tu jadi tinggi. Suka pula bab-bab beauty ni. Hahaha. 

Korang boleh tengok dekat entry TIPS PEMILIHAN LIPSTICK . Cik Rose ada tunjukkan beberapa lipstick yang Cik Rose ada. Sudah pasti dari Maybeline. Yang lain adalah MAC, Silky Girl, Revlon, dan lain-lain. Boleh jengah entry tu yer. 

Ok, kat bawah ni lipstick yang terbaru yang Cik Rose beli dan cuba. Dari Mary Kay. Gel Semi Matte Lipstick Mary Kay. Cik Rose pilih warna Rich Truffle dan Mauve moment. Eh betul ke ejaan tu? Kalau salah, ampun ya! Best paai lipstick ni. Sesuai dengan bibir Cik Rose. Lembut jer. Dan warnanya pun cantik bagi Cik Rose. 


Ok, selain warna dan jenama lipstick, apa lagi yang korang titik beratkan masa pemilihan lipstick?  

LIPSTICK YANG TAHAN LAMA MENJADI IDAMAN SETIAP WANITA

Bagi Cik Rose, ketahanan lipstick di bibir tu menjadi idaman! Susah nak cari lipstick yang tahan lama di bibir. Pakai lawa-lawa, tapi bila minum atau makan hilang terus. Macam mana korang buat bagi lipstick tu tahan lama? Lipstick apa yang korang pakai? Teknik apa yang korang buat? Ehhh banyak pula soalan Cik Rose ni kan. Hikhik.

Cara supaya warna lipstick tahan lama di bibir.

Ok, Cik Rose ada baca di majalah dan juga ada yang share di blog dan facebook berkenaan cara untuk buatkan lipstick tahan lama di bibir. Antaranya ialah : 

  • Mula-mula pakai lipstick macam biasa. Tekap bibir dengan tisu. Kemudian oleskan lagi sekali lisptick tu. 
  • Cara kedua, sebelum pakai lipstick, masa berbedak tu bedak sekali bibir. Lepas tu, oleskan lipstick di bibir.

Kedua-dua cara tu Cik Rose pernah buat. Tapi, tak adalah tahan lama jugak. Hihi. Ke Cik Rose salah teknik ni? 

Kalau korang ada tips-tips untuk bibir ni, share lah di ruang komen kat bawah ni. Bolehlah Cik Rose praktikkan. Kita cantik sesama! Hihi.

 #moodcantikon
 #jomcantik
 #tipspemilihanlipstick


astro

SENARAI PENUH PESERTA MAHARAJA LAWAK MEGA 2017 YANG DITAYANGKAN DI ASTRO WARNA DAN MUSTIKA HD

February 17, 2017

Senarai penuh peserta Maharaja Lawak Mega 2017 |Assalamualaikum.

Hai korang!
Kejap lagi pukul 10 malam ada Maharaja Lawak Mega 2017. Di astro warna dan mustika HD. Best ke tak ni? Hihi. 

Peserta Maharaja Lawak Mega 2017

Siapa yang masuk Maharaja Lawak Mega kali ni? Ada pelawak yang popular ke tidak? Yang pasti tiada Johan, Zizan, Jep dan Shuib lah yer. Dorang memang dah tak nak masuk pertandingan. Jadi siapa yang masuk? Meh Cik Rose kongsikan  senarai peserta kali ni.



Senarai Peserta MLM 2017 Maharaja Lawak Mega 

1. Bocey
Ramai peminat Bocey ni. Abam, Fad dan Acey.

2. Abioso
Peserta dari Indonesia. Macam mana agaknya persembahan mereka ni kan. 

2. Danial
Juara Lawak Solo. Siapa tak kenal kan? Cik Rose suka juga persembahan Danial ni.

3. Dzawin
Juga dati Indonesia. Sama-sama kita lihat kehebatannya.

4. Hobit
Gabungan Bucil, Amir dan peserta Lawak Solo. Adeh boleh pula lupa nama dia masa taip entry ni. Ampun!

5. Joras
Joras dianggotai oleh Joey, Syuk dan Rahim. Cik Rose suka betul Syuk dan Joey!

6. Mad
Mad Sabah! Naib juara Lawak Solo.

7. Mamu 
Mamu! All the best ya.

8. Masin
Masin? Dengarnya gabungan 3 buah negara. Best ke idak ni? Jeng jeng jeng. Tunggu kejap lagi.

9. Nice
Nice pula menggabungkan Ropie, Tauke dan Acong. 

10. Pistol
Cik Rose tak kenal. Eh sorry... hahaha.

11. Puteh
Puteh! Ha ni Cik Rose suka. Lawak!

12. Shiro
Shiro kembali bertanding tahun ni. Tahun lepas Ajak team lain kan sebab Shahrul tak masuk. 

 14. XOXO
 Pun tak kenal sangat. Muka pernah nampak. Eh sorry!

 15. Zero
Zero! Macam mana momentum kali ni? 

Meh Cik Rose kongsikan gambar peserta Maharaja Lawak Mega 2017. Sebabnya kalau tulis nama kumpulan je, ada yang tak kenal. Cik Rose pun ada tak kenal beberapa nama. Hihi.


Ada nama besar, ada muka baru. Moga mereka semua menampilkan persembahan yang best dan menghiburkan. Tak nak lah krik krik krik je. Hihi.

Pengacara Maharaja Lawak Mega 2017 masih mengekalkan Dato Ac Mizal. Juri pula tak pasti. Kejap lagi baru akan diumumkan. Agaknya siapalah yer. 

Korang layan tak Maharaja Lawak? Dulu-dulu best. Cik Rose tengok ulangan pun gelak. Masa time Jozan, Sepah, Jambu dan lain-lain. Tapi yang baru-baru macam tak boleh nak pergi. Ni pendapat peribadi Cik Rose je yer. Ikut citarasa masing-masing lah kan. 

Jom kita saksikan Maharaja Lawak Mega 2017 kejap lagi. Korang sokong sape? Pilihan Cik Rose? Cik Rose nak tengok dulu persembahan pertama dorang kejap lagi, baru nak nilaikan. Hihi. 



Bezday

Ulangtahun kelahiran suami - 17 Februari yang penuh makna

February 17, 2017

Assalamualaikum.

Hai! Apa khabar semuanya? Moga kita semua diberikan kesihatan yang baik. 

Hari ni, 17 Februari 2017. Ada apa dengan 17 Februari? Ehem..ehem... Hari ni hari ulangtahun kelahiran suami Cik Rose. Alhamdulillah. 

Happy birthday Abang ❤

Usia makin menginjak. 31 tahun. Sekejap je masa  berlalu. Eh yeke sekejap? Memandai je Cik Rose ni. Hihi. Cik Rose buat entry ni sekadar melakar memori untuk insan kesayangan. Ucapan-ucapan romantik tak payahlah Cik Rose tulis kat sini. Nanti je Cik Rose call dan whatsapp. Hihi. Kalau tulis di sini ucapan-ucapan tu, berkemungkinan besar suami Cik Rose tak baca. Sebab handphone nak on pun tak boleh dua tiga hari ni. Terlibat dengan kursus kan. 


Kalau korang perasan, gambar buku kat atas ni Cik Rose dah letak dalam entry sebelum ni. Colourful! Untuk entry birthday ni, Cik Rose letak lagi. Kenapa? Ehem ehem. Cuba baca apa yang tertulis atas buku tu. I Love You! Hihi. Love tu untuk suami Cik Rose lah. 

Sengaja tak nak letak gambar suami. Sebab dah post di instagram dan facebook. Tak naklah letak di blog lagi. 

Tadi macam-macam nak tulis sebenarnya. Taip, taip, delete. Taip, taip, delete. Hati nak tulis. Tapi, akal kata jangan. So, kita pertimbangkan dan buat keputusan. Maka, Cik Rose tak teruskan apa yang hati nak berkata-kata tadi. Cukup-cukuplah! Hikhik.

Korang.... yang di Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu, hari ni kan cuti. Pergi mana tu? Jalan-jalan ke? Syoknya! Nak ikut.... eh tetiba pulak. 

Tekak nak makan kek. Chocolate cheese cake... atau pun kek berasaskan kopi ke. Cappucino... mocha... Apa-apalah.. asalkan kopi. Mana nak cari. Duduk rumah memanglah tak ada. Kenalah keluar kan pergi beli! Amboi...amboi...amboi!

Cerita bab kek. Cik Rose hanya pernah buat kek coklat je dulu. Tu pun tahun bila. Hikhik. Nampak sangat rajin! Kah!

Teringin nak belajar buat kek @ roti @ kuih @ biskut! Lagi satu jangan dilupakan brownies kedut! Cik Rose ni simpan resepi je dah banyak. Tapi belum cuba lagi. Hikhik.

Ok. Sehingga berjumpa lagi!

#cikrosewithmrarmy
#birthdayboy


lirik lagu

LIRIK LAGU PERMATA CINTA NYANYIAN AIMAN TINO

February 17, 2017

Assalamualaikum.

Lagu Permata Cinta dari Aiman Tino.

Fenomena Aiman Tino. Lepas meletop dengan lagu Ku rela dibenci tu, Aiman Tino tampil dengan lagu Permata Cinta. Lagu ni ramai yang minat.  Korang suka tak lagu ni? Ok, Cik Rose jujur. Cik Rose pun terlayan lagu ni. Hihi.

Lagu ni juga dinyanyikan oleh protege Hazama iaitu Usop. Dalam minggu pertama program Mentor. Best suara Usop tu. Ramai yang buka mata malam tu dengan bakat yang Usop ada. Bakat suara ada, ramai yang suka sikap Usop yang bagi mereka jujur. Korang tengok tak Mentor? Ada yang suka Usop? Tahniah untuk Usop berjaya menjadi protege kepada Hazama dalam sesi pemilihan minggu lepas. 

Eh tercerita bab Usop pula. Asalnya nak kongsi lirik lagu Permata Cinta je. Tapi, takpelah. Alang-alangkan. Cerita je lah. Hihi.

Ok, lagu ni kategori boleh masuklah di telinga Cik Rose. Cik Rose lagi suka lagu ni berbanding lagu pertama dari Aiman Tino, Ku Rela Dibenci. 

Macam biasalah, Cik Rose kongsikan lirik lagunya. Jom nyanyi!




LIRIK LAGU PERMATA CINTA - AIMAN TINO

Lihat diri ini tatap mata ini
Adakah aku pendusta cintamu
Renungku disini di dalam hatimu
Adakah aku insan yang engkau cintai

Mana kau campakkan hatiku
Hati yang kuberikan padamu kasih
Semua jawapannya ada padamu

Ku disini kan setia 
Menunggumu oh kasihku
Meskipun maut datang menjemputku

Mengapa kau pergi dari diri ini
Mengapa harus kau merelakan aku
Mudahnya kau melepaskanku oh kasihku
Mudahnya kau mencari teman penggantiku

Mana kau campakkan hatiku
Hati yang kuberikan padamu kasih
Semua jawapannya ada padamu

Ku disini kan setia 
Menunggumu oh kasihku
Meskipun maut datang menjemputku

*Mana kucampakkan hatimu
Hati yang kau berikan padaku kasih
Semua jawapannya ada padamu

Ku disini kan setia 
Menunggumu oh kasihku
Meskipun maut datang menjemputku


- Tapi kenapa lirik lagu nyanyian Aiman Tino ada bab-bab kematian ni? Hikhik. Ni pun jadi isu juga, Cik Rose baca di beberapa portal hiburan. 

- Malam tadi tengok ulangan Melodi di TV3. Aimam Tino melawat seorang peminat ciliknya di hospital. Cik Rose tak ingat pula nama adik tu. Tapi, doa Cik Rose. Moga adik tu cepat sembuh dan dipermudahkan cara mendapat rawatan. Juga buat semua yang sedang berjuang - menjalani rawatan kesihatan. Sedih melihat anak-anak kecil diuji dengan keadaan kesihatan. 


Sehingga berjumpa di lain entry!


batu pahat

PENGALAMAN PERTAMA KALI MENDERMA DARAH

February 16, 2017

Pengalaman pertama kali menderma darah | Assalamualaikum.

Pernah tak korang derma darah? Ke takut darah ni?. Hihi. Cik Rose selama ni dok dengar je pengalaman orang lain menderma darah. Tak pernah alami. Tertanya-tanya dalam hati, layak ke aku ni derma darah? Apa ciri-ciri orang yang sesuai nak derma darah ni? Banyak persoalan tau.

TAHUN 2016
Bermulalah segalanya. Ecewahh...
Asalnya Cik Rose teman kawan-kawan office yang nak menderma darah. Kitorang pergi BP Mall, Batu Pahat. Kitorang berlima. Yang asalnya, hanya 3 orang nak menderma darah. Lagi dua orang, termasuk Cik Rose hanya nak teman. Sebab kitorang memang tak pernah menderma. Kitorang pergi dalam tengahari macam tu. Sampai sana, ambil nombor dan perlu check dulu. Masa kengkawan tengah check tu lah, Cik Rose dan lagi sorang member terbuka hati! Hahaha. Kitorang pun ambil nombor. Dan terus check juga. Alhamdulillah, Cik Rose dan member lepas. Bacaan darah dan lain-lain normal. Tapi, dari 3 orang kawan yang memang nak derma darah pada awalnya, hanya seorang je lepas. Lagi dua tak lepas sebab bacaan hb darah rendah. Makanya, total semua yang dapat derma darah pada hari tersebut adalah 3 orang. 

Cik Rose dapat buku merah kecil macam kat bawah ni.


Ada tertera maklumat kita. Nama, alamat, jantina, nombor kad pengenalan dan jenis darah. Cik Rose punya darag jenis B positif (B+). 


Ini pula bahagian dalam buku. Kalau kita derma, akan dicatatkan berapa jumlahnya, nombor siri darah, hospital di mana darah kita di bawa, dan tarikh derma. Alhamdulillah! Moga darah yang Cik Rose dermakan bermanfaat bagi yang memerlukan. 


Sakit ke derma darah?
Mesti itu persoalan pertama bagi orang yang tak pernah menderma. Itulah juga apa yang Cik Rose fikir dulu. Sakit ke? Jarumnya macam mana? Ok, sejujurnya bagi Cik Rose tak sakit. Ye, betul. Jarumnya agak besar. Tapi, takdelah sakit. Cuma, masa first nak cucuk tu, terasalah sikit. Tapi, bukan tahap sakit yang tak tahanlah. Biasa je. Masa dah cucuk jarum, darah kita pun berjalan masuk dalam beg plastik tu. Janganlah asyik nak tengok je darah tu. hihi. Relaxkan diri. Dan jangan banyak bergerak. Kalau banyak bergerak, nanti terganggu pulak perjalanan darah korang tu. Ada jumlah tertentu yang kita boleh derma. Masa mula-mula check tu, doktor ada tulis berapa jumlah yang kita boleh derma.  Macam Cik Rose boleh derma sebanyak 35 ml. Doktor tu cskap nanti next time kalau nak derma lagi, jumlah tu boleh ditingkatkan lagi. Ni sebab first time. 

Alhamdulillah, proses menderma darah Cik Rose berjalan lancar. Apa yang Cik Rose perhatikan hari tu, ada yang cepat dan ada yang lambat perjalanan darahnya. Tak sama.

Tadaa... Inilah apa yang Cik Rose dapat lepas derma darah. Dapat sweater pink! I like! Lepas tu dapat air tin milo, air mineral, roti, biskut, dan nutririce tu. Nyum nyum. hihi. Program derma darah ni kerjasama Hospital dengan sebuah company di Batu Pahat.


Korang pernah derma darah tak? Jomlah share pengalaman korang pulak macam mana. Sama-samalah kita jalankan tanggungjawab kita. Jom menderma darah :)

Cik Rose punyalah excited lepas derma darah tu, terus tanya member kat mana lagi boleh derma darah. Rupanya, kalau kita dah derma darah, kena tunggu 6 bulan lagi baru boleh derma. Yeke? Itu apa yang member Cik Rose bagitahulah. hihi. 

Minggu lepas, Cik Rose jenjalan dengan suami. Nampak ada program derma darah lagi. Tapi, tak join sebab ada urusan sikit, kejar masa. Insyaallah, nanti akan terus menderma. 

Jangan takut untuk menderma darah. Jom sama-sama kita dermakan darah demi membantu mereka yang memerlukan. 



Kerja

Sembang Pagi - EKSA, Kenduri dan Sukan Jabatan

February 15, 2017

Assalamualaikum.

Apa khabar semua? Moga baik-baik saja. Awal bersiaran hari ni. Bangun awal- sakit perut!  

Beberapa hari sunyi tanpa coretan di sini. Rindu aih! Ni ada masa sikit, bolehlah tulis something.

Haritu singgah kedai buku Popular cari kertas-kad kahwin untuk majlis adik ipar. Sekali ternampak buku nota warna-warni. Geramnya. Tak sempat pilih. Sebab kalut sikit masa tu. Terus ambil jer yang macam kat bawah ni. Niat di hati nak beli pen colour-colour juga. Tapi, tak sempat. Kena balik juga - husband ada tugas kena balik kem. Hihi.

Tadaaa inilah dia buku tu :


Dah bawak gi office. Jadikan as a planner lah. Catat hal penting-penting. Dah beli buku ni 5 hari. Tapi, masih kosong. Sebab sayang! Hahaha.

EKSA. Bukan 5S dah yer. 
Busy dengan EKSA sekarang ni. Lawatan audit dijangkakan pada 19-21 Februari ni. Maksudnya minggu depan! Banyak benda nak kena betulkan. Cik Rose is kalut! Haha. Sekarang ni EKSA dah guna Sudut Maya iaitu blog atau website. Jadinya untuk Jabatan Cik Rose, dah ada satu blog. Cik Rose lah yang handle sekarang. Jemputlah singgah yer :


Banyak lagi yang perlu dibaiki. Tapi Cik Rose happy jugakla sebab ada juga viewer setiap entry tu. Thank you untuk yang sudi singgah. Jangan lupa follow tau.

Majlis.
Banyak juga majlis kenduri kahwin dan kesyukuran melibatkan family dalam masa terdekat. 
25 Feb 2017 - Majlis kenduri adik ipar Cik Rose di sebelah perempuan. Juga ada majlis perkahwinan sepupu Cik Rose. Insyaallah akan balik. Tapi terpaksa hadir satu majlis je. 
04 Mac 2017 - Kenduri kesyukuran di rumah keluarga Cik Rose - kakak buat. Insyaallah akan balik juga.
01 April 2017 - Kenduri adik ipar Cik Rose. Kali ni belah lelaki pula di rumah mertua. 

Program Jabatan.
Program sukan jabatan. Wahhh juga dalam masa terdekat. Banyak acara akan diadakan! 25 Februari 2017 aktiviti hiking di Bukit Banang. Tak dapat join sebab ada kenduri. Lepas tu, bulan 3 ni ada sukan 3 penjuru pula. Antara sukan yang diadakan ialah badminton, futsal, bola tampar, carom, ping pong dan bowling. All the best semua nanti! Sebut pasal ping pong, abang ipar Cik Rose atlet pi g pong untuk Navy! Motif cerita? Hihi.

Sekian celoteh Cik Rose di pagi hari. Jom mulakan hari ini dengan semangat positif dan senyum selalu. Niat baik-baik, Insyaallah baik-baik juga hasilnya.




bola sepak

Tonton live Kedah lawan Pahang di TV9

February 11, 2017

Assalamualaikum.

Kali ni nak cerita bab bola sepak. Di tahun 2017 ni, ini entry berteraskan sukan yang pertama Cik Rose tulis. Kekangan masa dan keadaan. Boleh baca entry sukan do bahagian 'sport' di menu di atas yer. Sebagai peminat sukan tanah air, haruslah Cik Rose updated cerita bola. Bila tulis bab sukan, teringat Cik Rose pada blogger MV. Kami punya minat yang sama suka menulis tentang sukan juga dalam blog!

Sabtu , 11 Februari 2017.
Ok, perlawanan liga super malam ini menjangkau perlawanan yang keempat. Cik Rose nak highlightkan perlawanan antara Kedah menentang Pahang. Pulun Kedah Pulun! 

Yang dok Kedah tu, pi lah tengok di Stadium Darul Aman. Penuhkan stadium. Jangan bila dah semi final atau final je baru nak pi. Hihi. Tapi, Stadium Darul Aman memang full house kan. Hijau Kuning negeriku. Cik Rose pun pernah tengok bola lat stadium. Semangat dia lain macam sikit kalau tengok lat stadium! Berkobar-kobar. Stadium yang Cik Rose pernah pergi ialah Stadium Darul Aman, Kedah dan Stadium Larkin, Johor. Bila pula nak dapat pi stadium ni. 

Yang tak dapat pi stadium, jangan sedih. Jangan berduka lara. Boleh tengok secara langsung di TV9. Pukul 8.30 dah boleh ready. Game start pukul 9 malam.


Jomlah sama -sama menyokong pasukan pilihan masing-masing. Kalau tanya Cik Rose antara Kedah dan Pahang, dah tentulah Cik Rose pilih Kedah kan. Apapun, berikan sokongan secara berhemah. Jangan keterlaluan. Kawal tuturkata. Jangan sampai sakitkan hati orang lain. 

Kena ingat tu. Kita dah dewasa, cuba bersikap matang. Jangan dok provok penyokong pihak lawan. Nanti ada pula insiden yang tidak diingini. No no no.

Keratan akhbar di bawah ni Cik Rose ambil dari facebook Kedah FA. Tulah Liridon. Antara pemain berbisa Kedah. Hihi.


TV3 pun ada live bola juga malam ni. Boleh pilih nak tengok yang mana. 

Korang suka tengok bola? Kalau suka korang prefer tengok di rumah atau di stadium? Jomlah share kt komen di bawah.

Ada yang suka tengok di rumah bersama keluarga. Lebih santai boleh baring-baring sambil makan kuaci/kacang. Lagi satu lebih jelas siapa yang bawa bola diiringi suara pengulas kan. 

Ada pula lebih suka tengok kat stadium. Lebih meriah dan bersemangat. Sama-sama menyanyi dan bersorak untuk pasukan!

🎵🎶Biar jasa jadi kenangan
Hijau Kuning lambang kemegahan
Jelapang Padi tempat sanjungan
Negeri Kedah Darul Aman 🎶
🎵




kek coklat

Jangan suka kecam pendapat orang lain sebaliknya raikan setiap perbezaan pandangan

February 11, 2017

Assalamualaikum.

Minggu lepas, Cik Rose ada beli satu kek keluaran Mightywhite. Kek Lava Coklat Kacang Hazel. Tergoda sebab plastiknya warna purple. Kah! Hashtag mudah tergoda. Taklah tekak ni teringin kek coklat. Masa balik kerja tu singgah kedai runcit. Nampak kek ni, terus ambil. Beli satu je. Nasib tak ikut nafsu. Kalau tak, mahu satu beg plastik agaknya. Ok tipu!

Inilah kejadiannya kek tu : 


Kalau tengok cara hidangan kek lava ni yang tertera di plastik tu, kena panaskan dalam microwave lebih kurang 10 atau 20 saat. Maaf, Cik Rose lupa berapa saat secara tepat. Tapi, antara 10 ke 20 saat gitulah. Memandangkan Cik Rose tak ada microwave, maka Cik Rose tak dapatlah menikmati lava dari kek tu. Ala boleh je letak kek tu tepi cawan air kopi panas! Hihi. Contoh je air kopi tu. 

Dalam plastik tu dah ada satu sudu comel. So senanglah. Cik Rose makan habis satu kek tu. Cuma, tak dapatlah menikmati lelehan lava coklat tu. Coklat tu duduk elok je kat tengah kek tu sebab tak panas kan. 

Pendapat Cik Rose, rasanya biasa-biasa je. Tak membuatkan Cik Rose rasa nak tambah atau nak beli lagi. Tapi, sepupu Cik Rose suka kek ni. Dia kata sedap. 

Iyalah kita kan berbeza-beza. Ada yang suka, ada yang tak gemar. Raikan perbezaan tu. Jangan tak terima pulak pendapat orang lain. Itu yang Cik Rose selalu tekankan. Janganlah merendah-rendahkan pandangan dan citarasa orang lain. Kita tak sama. Pandangan kita juga berbeza. Cik Rose kecewa dengan sesetengah individu yang ada sifat 'nak menang' je. Maksudnya apa yang dia cakap semua betul. Apa yang orang lain cakap semua tak betul. 

Janganlah macam tu. Cuba belajar untuk menerima. Kadang-kadang pendapat orang lain tu lebih bernas kan. Kalau tak dapat nak terima pun janganlah sampai kecam atau memperlekahkan pula. Tak baik kan. 

Ha, tujuan entry ni ditulis sebenarnya sebab Cik Rose nak tekankan tentang perbezaan pendapat dan pandangan. Cik Rose cuma berkias dengan menceritakan tentang kek lava tu dulu. Dimana pada selera Cik Rose biasa- biasa dan pada sepupu Cik Rose pula sedap. Sebab tu kita ada banyak pilihan. Contoh warna. Ada yang suka merah. Ada pula yang tengok biru lebih cantik. Macam tu jugak dengan kedai makan. Ada yang suka makan di kedai Aliff dan ada yang suka makanan di kedai Kak Leha. Kita semua ada citarasa tersendiri. Tak semua sama.

Dalam banyak hal, Cik Rose lihat ramai yang suka label melabel orang. Cik Rose rimas dengan suasana begitu. Lagi satu janganlah terlalu racist. Tak salah untuk ada rasa patriotik dalam diri cuma jangan sampai menghancurkan ikatan yang terjalin. 

Apa yang Cik Rose tulis ni sebagai satu ingatan untuk diri Cik Rose sendiri.

Moga bermanfaat.

FOLLOWERS

CONNECT

SEO Reports for inilahrealitibukanfantasi.blogspot.com PRchecker.info free web site traffic and promotion APDM SAPS