Thursday, 30 November 2017

Fattah dan Fazura | Selamat Pengantin Baru #fattzura


Assalamualaikum. Malam-malam gini, nak updated tentang berita gembira. Cerita pernikahan Fattah Amin dan Fazura. Cik Rose lambat pula updated, maklumlah busy sikit minggu ni. Cuti katakan. Lagipun hati sarat dengan pelbagai perasaan minggu ni. Oklah, back to the story, kisah #fattzura . Hashtag jangan lupa uols. 


Berita pertunangan #fattzura pun dah membuat Cik Rose terkejut, inikan pula cerita pernikahan. Alhamdulillah, selamat dah semuanya. Cik Rose tumpang gembira. Sama cantik sama padan. 

Hashtag fattzura bermula apabila mereka digandingkan dalam drama bersiri arahan Michael Ang, Hero Seorang Cinderella. Rupanya kisah ini bukan fantasi uols... Realiti! 

Cik Rose share juga gambar mereka di sini ya. Buat kenang-kenangan. 

Pengantin lelaki, Fattah Amin. Cik Rose ni baru tahu umurnya 27 tahun. Hihi. 


Ini pula gambar yang paling Cik Rose suka. Terserlah keayuan Fazura. Berseri-seri. 


Gambar bersama, Cik Rose pilih yang ini. Untuk yang lain, korang boleh tengok di instagram milik mereka. Ada video juga. Aihhhh sweet like candy! Cik Rose suka padanan warna pelamin belakang tu. Soft... 


Ok, lagi satu gambar. Gambar full Fazura dengan jubahnya. Cantik!


Selamat pengantin baru buat Fattah dan Fazura. Moga berbahagia hendaknya dalam melayari alam rumahtangga. 

#fattzura


Tiba-tiba Cik Rose teringat kisah 6 tahun lalu. Ada apa 6 tahun lalu? Pernikahan Cik Rose dan Mr Army. Hihihi... nak jugakkkk... Mestilah.. sweet memory. Cik Rose nikah baju warna grey. Masa tu, warna grey tengah in la katakan. Ok. Cukup. Kang tercerita kisah nikah sendiri pulak. Hihi. 


Lirik Lagu Aku Takut - Repvblik


Assalamualaikum. Tadi Cik Rose buka youtube. Terlihat satu video muzik dari kumpulan Repvblik. Cuba dengar, bestla. Menyentuh hati. Nak, nak pula ada askar dalam video muzik tu. Lagilah suka. Hihi.


Mendebarkan juga perjalanan cerita dia. Kisah sepasang kekasih dalam dunia ketenteraan. Konfliknya apabila dalam adegan peperangan di mana hero telah ditembak. Flashback balik, sebenarnya hero dah terlantar dan tiba-tiba tiada denyutan dah. Tapi, biasalah lagu. Hero mesti hidup. Hihi. 


Macam mana Cik Rose baru tahu lagu ni. Tertinggal keretapi ni. 

Macam biasa, Cik Rose kongsikan lirik lagunya ya. 

Lirik Lagu Aku Takut - Repvblik


katamu cintaku berlebihan
cemburuku tak beralasan
membuat dirimu tak nyaman
maafkan aku sayang

aku takut kehilangan dirimu
aku takut takut kehilanganmu
aku takut kehilangan cintamu
aku takut hidup tanpa dirimu

aku tak akan bisa, aku yang bisa gila
bila kau pergi meninggalkanku

katamu cintaku berlebihan, cemburuku tak beralasan
bagaikan burung dalam sangkar, maafkan aku sayang


aku takut kehilangan dirimu, aku takut takut kehilanganmu
aku takut kehilangan cintamu, aku takut hidu tanpa dirimu

aku tak akan bisa, aku yang bisa gila
bila kau pergi meninggalkanku

aku takut kehilangan dirimu, aku takut takut kehilanganmu
aku takut kehilangan cintamu, aku takut hidup tanpa dirimu

aku tak akan bisa, aku yang bisa gila
bila kau pergi meninggalkanku


30 November | Ada apa dengan tarikh ini


Assalamualaikum. Tajuk macam sesuatu sangat. Ada apa dengan 30 November. Hihi. Selama 3 hari cuaca mendung dan hujan, menggambarkan kesedihan hati Cik Rose ni. Alhamdulillah hari ini cuaca baik. Panas dan berangin. Namun isi hati Cik Rose tidaklah sepanas mentari. Sayu dan muram menahan rasa. Ehhh bermadah pulak! 

Hari ni. 
Mr Army Cik Rose dah mulakan perjalanan untuk tugasan luar. Moga perjalanan mereka dipermudahkan dan baik-baik saja. Pagi tadi dah hujan lebat dalam rumah. Hihi. Walau dah alami, dah selalu, tapi jiwa Cik Rose ni kan sensitif. Iya, siapa yang tak nangis kan. Tipulah kalau tak nangis. Kuat memang kuat, tapi nangis tetap nangis. Itulah Cik Rose. Kah kah. 


Cik Rose hanya mampu melihat dari atas. Memandang sayu dari kejauhan. Tak sanggup nak tengok dekat-dekat. Tengok jauh pun dah merambu air mata. Kalau dekat? Bayangkan. Hik hik . 

Tiada apa yang kami para isteri harapkan buat Perwira-perwira. Pergilah demi tugas anda. Semoga baik-baik di sana. Jaga diri, jaga kesihatan. Ingatlah yang tersayang. Moga tugas anda dipermudahkan dan berjalan lancar. Doa mengiringi langkah anda. Doakan juga kami isteri-isteri di sini. Moga kuat menggalas tanggungjawab. Moga terus diberikan kesabaran. Aminn.

Maaflah yer. Entry ni lebih kepada luahan perasaan pulak. 



Di balik tetingkap kecil, Cik Rose melihat satu demi satu bas yang meninggalkan kem. Lagilah hati ni sebak. Tak dapat bayankan kalau Cik Rose tunggu kat bawah, bimbang Cik Rose akan mengejar bas tu pulak. Ok, tipu. Hihi. Biasalah nak drama aje. Hikhik. 

Di sebalik kesedihan kami para isteri di sini, sebenarnya akan wujud kegembiraan. Kegembiraan para isteri yang menanti kepulangan para suami pula. Ini kerana apabila ada pergerakan pergi, sudah tentu ada pergerakan keluar. 

Tujuan entry ini bukan merintih ya. Ianya kerana Cik Rose ingin menulis sesuatu di sini supaya menjadi kenang-kenangan buat diri sendiri. 

Pergi demi tugas, pulang demi cinta” 

Ewah ewah. Hihi. 

Maka, bermulalah episod Cik Rose dok ‘counting days’. Hihihi.

Cik Rose sibukkan diri dengan bunga-bunga ni ha. Menemani hari-hari Cik Rose. Cuaca hari ni elok, panas dia. Setelah 3 hujan dan mendung, bila dapat cahaya macam ni, gembiralah pokok-pokok Cik Rose. Bunga Daisy masih berbunga. 


Bunga Rose pula dah habis bunga. Cik Rose dah potong batang-batangnya nak galakkan pertumbuhan bunga. Baru letak baja semalam. Tapi, ada dua pokok je ni. Satu pokok dah sakit. Dan satu lagi dah mati. Aduhai... Virus-virus cinta punya angkara ni. Hikhik. Terlebih baja barangkali. 

‘Pokok burung’ pula dah elok membesar. Kena alih ke pasu lebih besar nampaknya. Suka suka suka.. hihi. 




Best ada hobi ni. Apa hobi korang? Jom kongsi dengan Cik Rose. 



Monday, 27 November 2017

Positive Vibes : Do good for others

Assalamualaikum. Tajuk english lagi uols. Saje je sekali sekala kan. Apa salahnya. Kalau yang follow Cik Rose di instagram, mungkin perasan yang hashtag positivevibes banyak digunakan. Cik Rose sukakan hashtag tersebut. Kali ini, Cik Rose nak bawa di blog peribadi pula. 

Do good for others.
It will come back in unexpected ways. 


Cik Rose sendiri nak terapkan nilai tersebut dalam diri. Buat baik pada semua orang. Jangan memilih bulu. Jangan membeza-bezakan. Layanan sama rata harus diberi. 

Bila buat baik pada orang, mana tahu kita juga akan menerima layanan seperti itu. Tak naklah kita pula melayan orang lain dengan sikap yang kurang sopan. Bimbang kelak kita pula menerimanya. 

Korang... 

Pernah tak terasa hati dengan layanan orang lain pada diri korang? Kalau pernah, ni Cik Rose nak pesan. Macam tu lah juga apa yang dirasai oleh orang lain jika kita berbuat demikian. So, jangan sekali-kali buat benda yang kita tak suka terjadi pada diri kita. 


Debaran

Cik Rose tengah berdebar menanti sesuatu perkhabaran. Moga baik -baik sahaja hendaknya.. Amin. 

Cuti-cuti ni pergi mana? Cik Rose masih belum ada kesempatan nak menulis tentang percutian ke Cameron Highland baru-baru ni. Juga jalan-jalan ke Taman Rama-Rama di Melaka awal tahun hari tu. Delay memanjang. Bukan apa, bak menulis tentang itu kena bagi perhatian lebih. Gaya penceritaan tu kena baik. Gambar mesti nak lawa. Hihi. Sebab tu ambil masa sikit. Insyaallah Cik Rose akan kongsikan juga ya. Oh ya juga entry balik kampung. Hihi. Masih belum menulis.  

Hari ni cuaca mendung sahaja dari pagi di tempat Cik Rose. Sejuk je rasa. Moga kita semua  lakukan yang baik-baik, Insyaallah jadi yang baik-baik. 



Tuesday, 21 November 2017

BEAUTY IN THE DROPS UV Face Primer And Luminous Day Serum

BEAUTY IN THE DROPS UV Face Primer And Luminous Day Serum |Assalamualaikum. Dalam entry yang lepas, Cik Rose ada ceritakan tentang kebaikan Beauty In The Drops kan. Korang boleh baca penerangan Cik Rose tentang kandungannya dan kelebihannya. Cik Rose ada cerita panjang lebar dalam entry tu. Korang boleh baca di sini ya : BEAUTY IN THE DROPS PART 1


Nak tahu tak, bila Cik Rose tengok kawan-kawan yang pandai make up ni, selalu Cik Rose tertanya-tanya. Macam mana make up dorang tahan lama??? Hahaha. Cik Rose nak juga macam tu. Dan dorang pakai apa bagi make up tak bercapuk ni? Rupanya, kena cari primer yang sesuai dengan kondisi kulit wajah kita. Sebab kulit kita ni berbeza-beza. Mana sama kan. 


Tadaaa... tengok gambar di atas ni. Sehinggalah Cik Rose ditemukan dengan Beauty In The Drops. Sekali melihat dari luaran, hati dah terpaut dengan warnanya. Maklumlah Cik Rose ni kan purple lover. 

Beauty in the Drops merupakan UV Face Primer dan Luminous Day Serum. Ia dijadikan sebagai asas sebelum make up atau sebagai make up finisher. Juga boleh digunakan tanpa make up. Cik Rose dah mula displin pakai hari-hari. Cik Rose akan pakai setiap pagi, sebelum ke tempat kerja. Best pakai ni. Cik Rose sapu nipis je, kemudian pakai bedak compact. Kadang-kadang tak sempat nak pakai foundation bagai tu. Bestlah pakai, terasa perbezaannya. Malam pula, jadi rajin lagi. Pakai juga. Jangan risau, tak berminyak atau melekit. Terus meresap elok je. Dia ada glitter-glitter sikit, macam gambar kat bawah ni. 


Beauty in the Drops ni mengandungi minyak Argan dan minyak Jojoba yang sangat kaya dengan antioksidan dan membantu mengawal minyak yang berlebihan tanpa mengeringkan kulit. 


Cik Rose ulang lagi cara penggunaannya ya. 
Cara Penggunaan Beauty In The Drops ni senang je. Goncang dulu sebelum digunakan. Kalau tak goncang, tak rata pula kandungan dia kan. Better goncang dulu, tapi jangan over pulak. hihi. Titikkan pada dahi, pipi, hidung dan dagu, kemudian ratakan ke seluruh wajah kita. Tak melekit dan cepat meresap. Tapi, jangan pakai banyak sangat pula. Less is more gitu. hihi. Untuk kesan lipstick yang lebih lama dan fresh, boleh titikkan  pada bibir dan ratakan. Serbaguna kan.



Untuk pembelian Beauty in the Drops di website 9Herbs, korang berpeluang menikmati special offer dengan menggunakan Promo Code IMC-BitD#1

Untuk sebarang pembelian dan maklumat lanjut, sila layari :-

Website

Facebook

Instagram

Whatsapp
012-454 0187 - Kak Raaina


#9herbs #BeautyintheDrops #SafeEffectiveConvenient

Monday, 20 November 2017

SAFI RANIA GOLD BARU DENGAN FORMULASI TEKNOLOGI BEETOX DAN BIO NANO GOLD 24K

SAFI RANIA GOLD BARU DENGAN FORMULASI TEKNOLOGI BEETOX DAN BIO NANO GOLD 24K | Assalamualaikum. Mencari set rangkaian penjagaan wajah yang sesuai ni bukannya mudah. Betul kan. Kena pilih yang bersesuaian dengan kondisi kulit wajah dan juga usia. Maksudnya, kalau umur kita makin bertambah ni, takkan masih nak guna set penjagaan untuk remaja, ye dak? Macam Cik Rose, dah menginjak ke usia 29 tahun. Macam tak percaya tahun depan nak masuk sweet 30. Hihihi. Sweet yer.. 

Sesuai dengan peningkatan usia Cik Rose, adalah lebih baik Cik Rose buat persiapan. Hahaha. Sediakan payung sebelum hujan konsepnya. Korang tahu tak Safi ada mengeluarkan rangkaian antipenuaan yang baru? Tadaaa :



Rangkaian antipenuaan yang lengkap dengan kehebatan teknologi BEETOX dan BIO NANO GOLD 24K. Teknologi BEETOX berfungsi seperti suntikan yang mendorong sel kulit memulih muda agar kulit kekal anjal dan tegang secara semulajadi. Teknologi ini akan membuatkan kita tampak anggun muda berkekalan dengan sel kulit yang memulih pada kadar muda remaja!


Nak tahu tak kandungan dalam Safi Rani Gold ni?

Ianya mengandungi Nano Gold 24K yang mampu menyerap ke dalam lapisan dermis dan merangsang kolagen agar tekstur lebih anjal dan halus, malah mampu mengurangkan kedalaman kedutan dengan lebih ketara.

Selain itu, ianya juga mengandungi :
* Honey yang merupakan pelembap semulajadi untuk mengekal lembapan dan meningkatkan keanjalan serta kehalusan kulit.
* Royal Jelly yang kaya dengan 20 jenis asid amino, vitamin dan mineral untuk pembaharuan kulit dan menegangkan kulit yang stress dan tidak bermaya.
* Propolis pula merupakan antioksidan semulajadi yang melawan radikal bebas utnuk mencegah penuaan awal.
* Bee Venom - Kulit menegang seolah bertindakbalas terhadap sengatan lebah. Hasilnya kulit menjadi lebih anjal.


Di dalam set ini, sebenarnya mengandungi banyak produk seperti pembersih wajah, skrub wajah, krim pelembap siang, krim pelebap malam, serum, penyegar, eliksir. Haa banyak kan?. Untuk permulaan ni, Cik Rose mencuba 4 jenis sahaja iaitu pembersih wajah (royal jelly), Esen Emas Keremajaan (honey), Eliksir Keremajaan (Beetox dan Propolis) dan Krim Pelembap Siang. 


Pembersih wajah - Royal Jelly
Formulasi Micro-Foam dan agen antioksidan secara mendalam. Cik Rose suka pembersih wajah ni. Lepas pakai rasa lembut je kulit. Pembersih ni jenis foam, sedikit wangi dan berwarna kuning/gold. Korang picit sikit je tau. Jangan banyak, nanti rugi. hihi.




Esen Emas Keremajaan
Mengunci lembapan sehingga 24 jam dengan Hyaluronic Acid serta menyediakan kulit untuk menyerap produk seterusnya. Ni best, cepat meresap dan tak melekit. Ambil sedikit, ratakan ke seluruh wajah, tepuk-tepuk sikit. Yang ni pakai waktu siang, sebelum korang nak pakai krim pelembap siang tau.




Eliksir Keremajaan - Beetox dan Propolis
Beetox, Nano Gold 24K dan Vitamin C yang akan meningkatkan keanjalan 3x , merawat pada lapisan epidermis dan memudarkan pigmentasi dengan berkesan. Sebelum nak pakai, goncang dulu botolnya ya. Kemudian, titiskan  sedikit di tapak tangan, ratakan ke seluruh wajah, dan tepuk-tepuk lembut juga. Sama macam Esen Emas tu. Tapi, yang ni korang kena pakai malam, sebab fungsinya merawat. Yang ni pn Cik Rose suka, ia tak menjadikan kulit Cik Rose ni berminyak ke ape tau. Elok ke meresap dalam kulit. sejak pakai Eliksir ni, Cik Rose ayik tengok cermin je malam-malam. Hihihi. 




Krim Pelembap Siang - SPF25 (Propolis) 
Melembap dan mengukuhkan struktur kulit agar tahan sinaran UVA, UVB, dan Infrared (IR). Krim ni berwarna putih, sapu nipis je ye di muka. Setakat yang Cik Rose pakai, ok je. Cik Rose pakai lepas sapu Esen emas tu. 

REVIEW
Secara peribadi, Cik Rose sukakan pembersih wajah safi Rania Gold ni. Setakat yang Cik Rose guna, ia melembutkan kulit Cik Rose dan tidak mengeringkan. Juga Cik Rose dah jatuh hati dengan Eliksir tu. Nak pakai secara konsistenlah, supaya dapat memiliki kulit idaman hati ni. hihi. Botol dia pun eksklusif gitu. Suka, suka, suka.



Kalau korang nak juga, boleh dapatkan di pasaraya atau farmasi berhampiran. Cubalah, memang best. Tapi, kena buat pilihan yang tepat bersesuaian dengan kondisi kulit tau. Sebab ada beberapa pilihan untuk set Safi Rania Gold ni, untuk kulit normal, kulit berminyak, dan kulit kering. 

Untuk maklumat lanjut, boleh rujuk di :

Facebook : https://www.facebook.com/SAFI.MY/
Instagram : https://www.instagram.com/safimalaysia/









Lirik Lagu Dangdut Wulan Merindu - Cici Paramida

Lirik Lagu Dangdut Wulan Merindu - Cici Paramida

Assalamualaikum. Nak tahu sejak dua menjak ni, suka pula Cik Rose dengar lagu Wulan Merindu. Lagu dangdut dari Indonesia nyanyian Cici Paramida. Aduhai, dah kenapa Cik Rose ni. Pertama kali dengar, dah terpaut. Hihi. Ia bukanlah lagu dangdut yang berat, bagi Cik Rose, dangdutnya sopan gitu. 

Tiba-tiba lagu ni menarik perhatian Cik Rose. Dalam Gegar Vaganza 4, episod minggu yang ke 3, Elyana ada menyanyikan lagu ni. Suara Elyana kan power. Best jugak. Lepas tu, Baby Shima juga menyanyikan lagu ni dalam pertandingan D'Academy Asia 3. Ala kontroversi yang Baby Shima dikritik oleh juri, Mas Idayu. Cik Rose tengok di youtube lepas dorang dok share di facebook. Masa tu memang tak tahusiapa Baby Shima ni. Kenapa nama dia ada Baby. hihi. Rupanya Baby Shima ni popular di Smule. Manalah Cik Rose tahu kan. Nampak benar tak mengikuti perkembangan Smule. Cik Rose kenal Khai Bahar je. 


Macam biasa, Cik Rose kongsikan lirik lagu Wulan Merindu ni ya. Kalau tanya Cik Rose, Cik Rose lebih suka versi asal yang dinyanyikan oleh Cici Paramida. Best!


Lirik Lagu Dangdut - Wulan Merindu - Cici Paramida

Sunyi sepi malam tanpa sinar bulan
Sesepi diriku sendiri dalam penantian
Tak tahan rasanya gelora di jiwa 

Ingin segera bertemu
Duhai kekasihku, duhai pujaanku
Aku rindu kepadamu


Sekian lamanya ku memendam rasa
Tak tertahan lagi rasa gundah didalam dada
Teringat dirimu, terbayang kau selalu
Setiap malam-malamku
Datanglah sayangku, hadirlah kasihku
Wulan ini merindumu


Betapa indahnya dunia terasa
Bila kau ada di sisiku
Alangkah syahdunya seakan terasa
Bagaikan ku di alam surga




Bawalah diriku oh sayang
Kuingin selalu bersamamu
Tak sanggup lagi diri ini 

Berpisah denganmu kasih

Cintaku sayangku kasihku
Kuserahkan hanya kepadamu
Semoga tuhan merestui
Bahagia selamanya


Sunday, 19 November 2017

LIRIK LAGU VIRGOUN - Surat Cinta Untuk Starla

Assalamualaikum. Tadi, Cik Rose terdengar satu lagu di radio. Dengar rangkap pertama, Cik Rose dah jatuh hati. Jatuh hati dengan bait-bait liriknya. Bila dengar part ' Aku pernah berpikir tentang, Hidupku tanpa ada dirimu' Cik Rose dah mula rasa sebak. Oleh kerana jarang dengar radio, Cik Rose tak pasti siapa yang nyanyikan lagu ni. Tapi, seingat Cik Rose, pernah lihat satu video di instagram. Tapi, memang tak ingat siapa yang edit masukkan gambar keluarga dengan berlatang belakangkan lagu ini. Cik Rose tanya teman sepejabat, namun tak dapat jawapan.

Oleh kerana Cik Rose ada ingat satu baris lirik tu, maka Cik Rose google je. hihi. Dah dapat jawapan. Lagu nyanyian Virgoun, berjudul Surat Cinta Untuk Starla.


Macam biasa, Cik Rose kongsikan liriknya. Bolehlah kita nyanyi sama-sama kan. Lagu ni bukan berentak sedih. Lagu ni lebih kepada penceritaan, tapi liriknya memang menyentuh hati Cik Rose. Biasalah jiwa sensitif kan. hikhik.



LIRIK LAGU VIRGOUN - Surat Cinta Untuk Starla

Ku tuliskan kenangan tentang

Caraku menemukan dirimu
Tentang apa yang membuatku mudah
Berikan hatiku padamu

Takkan habis sejuta lagu
Untuk menceritakan cantikmu
'kan teramat panjang puisi
'tuk menyuratkan cinta ini

Telah habis sudah cinta ini
Tak lagi tersisa untuk dunia
Karena telah ku habiskan
Sisa cintaku hanya untukmu

Aku pernah berpikir tentang
Hidupku tanpa ada dirimu
Dapatkah lebih indah dari
Yang ku jalani sampai kini


Aku selalu bermimpi tentang
Indah hari tua bersamamu
Tetap cantik rambut panjangmu
Meskipun nanti tak hitam lagi

Bila habis sudah waktu ini
Tak lagi berpijak pada dunia
Telah aku habiskan sisa hidupku
Hanya untukmu

Dan telah habis sudah cinta ini
Tak lagi tersisa untuk dunia
Karena telah ku habiskan sisa cintaku
Hanya untukmu
Untukmu, hidup dan matiku

Bila musim berganti
Sampai waktu terhenti
Walau dunia membenci
Ku kan tetap di sini

Bila habis sudah waktu ini
Tak lagi berpijak pada dunia
Telah aku habiskan sisa hidupku
Hanya untukmu

Telah habis sudah cinta ini
Tak lagi tersisa untuk dunia
Karena telah ku habiskan sisa cintaku
Hanya untukmu

Karena telah ku habiskan sisa cintaku
Hanya untukmu



Friday, 17 November 2017

CARA MENANAM DAN CARA MENJAGA BUNGA ROS AGAR SUBUR DAN BERBUNGA



CARA MENANAM DAN CARA MENJAGA BUNGA ROS AGAR SUBUR DAN BERBUNGA | Assalamualaikum. Kalau yang follow Cik Rose di instagram dan facebook, mesti selalu tengok  bunga-bunga yang Cik Rose tanam kan. Bila upload, Cik Rose akan gunakan #minigardencikrose . Supaya senang Cik Rose nak tengok dan rujuk sendiri. Cik Rose tanam pelbagai jenis bunga, tapi yang paling banyak adalah Bunga Daisy, Bunga Ros (Mawar) dan Bunga Orkid. Untuk lebih detail, bunga Daisy ada tujuh pasu, bunga Ros ada empat pasu dan bunga Orkid ada empat pasu juga. Disamping bunga-bunga ini, ada juga beberapa bunga lain, nanti Cik Rose cerita lebih detail ya. Cik Rose sayang semua bunga-bunga Cik Rose. Tak ada pilih-pilih kasih. Jika sebelum ni, Cik Rose pernah buat entry khas Cara Penjagaan Bunga Daisy, kali ini Cik Rose nak fokus dengan Bunga Ros. Mungkin di masa akan datang, Cik Rose tulis tentang Orkid pula ya.


Setakat ini, Cik Rose ada empat pasu bunga Ros. Terdiri dari warna merah, putih, pink dan kuning. Manakala ada lagi satu pasu kecil baru cucuk batang. Alhamdulillah, bunga Ros merah dan putih berbunga dan subur. Tapi, Cik Rose mengalami masalah dengan Bunga Ros pink dan kuning. Ros pink berbunga tetapi tak nak kembang elok. Manakala Ros kuning pula macam nak mati. Daun mula kekuningan dan putik bunga gugur. Oh tidak. Risaunya hati ni. Mulalah bertanya kawan dan google macam-macma petua. hihi. Banyak benar petua yang ada tau. Kenalah try and error. Tapi, nak jaga bunga ni kena sabar. Janganlah nak bunga sentiasa. Ada prosesnya tertentu kan. 


Sekuntum mawar merah. Wahh ala -ala tajuk lagu uols. Mekar berkembang, Alhamdulillah. Belanja satu gambar dulu, buat penyejuk mata di awal entry. 


Bila Cik Rose letak gambar-gambar bunga Cik Rose di fb atau ig,ada yang bertanya tips penjagaan bunga Ros. Menurut mereka, bunga ros sukar untuk dijaga. Jujur di sini, Cik Rose bukanlah arif tentang bunga-bunga. Cik Rose masih dalam proses pembelajaran. Cik Rose tanya pada yang pakar iaitu pemilik kedai pokok bunga, banyak tips-tips yang mereka kongsikan. Tak lokek ilmu. Terima kasih. Juga Cik Rose tanya pada teman baik yang juga berkongsi hobi yang sama ketika ini. Kami bertukar-tukar cerita dan petua untuk perkembangan pokok-pokok kami. Sesekali Cik Rose tanya juga dengan pakcik Google. Hihi. Cik Rose dihantar ke blog-blog bunga. Wah cantik-cantik bunga mereka! Lagi bertambah semangat.


Selingan gambar kedua. Mawar putih, sesuci lebaran atau sesuci hatimu padaku? Eh bermadah pula ya. Be serious Cik Rose! Untuk pengetahuan pembaca blog ini, bunga Rose merah dan bunga Ros putih merupakan bunga Ros pertama yang Cik Rose beli berbanding warna pink dan kuning. Nanti Cik Rose tunjuk lagi gambar-gambar ya. 

Melihat perkembangan bunga Ros kuning dan pink Cik Rose, bikin hati jadi gelisah. Takut layu atau diserang penyakit. Ini kerana Cik Rose perasan warna daun seakan berubah. Janganlah macam tu. Gundah hati ini memikirkannya. Hasil dari pencarian Cik Rose di google, Cik Rose temui pelbagai tips dan petua penjagaan bunga Ros. Terima kasih buat semua. Ada yang Cik Rose buat dan ada yang belum buat. Iyalah mana boleh buat semua petua sekali gus. Dan Cik Rose juga tak nak jadikan bunga-bunga Cik Rose sebagai bahan eksperimen. hihi. Sabar memang kunci terbesar dalam penjagaan pokok bunga. 


Ini bunga Ros kuning Cik Rose. Gambar ni diambil masa baru beli. Terletak elok je uols. Terang warnanya dan banyak kuntumannya. Akan Cik Rose usahakan untuk mengekalkan ketahanan jangka hayat pokok bunga Ros ini. 

Ok, di sini Cik Rose selitkan cara menanam bunga Ros. Amat berguna bagi yang mula nak berjinak-jinak dengan bunga Ros. Ada caranya. Orang kata, bunga Ros ni manja dia lain sikit. Perlu perhatian lebih. iyeke? Kenalah cuba tanam, nanti korang tahu. Cik Rose rasa mula-mula je macam kita kena beri perhatian yang lebih berbanding bunga lain. Tapi, bila dia dah mula berbunga, emmm tengoklah. Memang happy tahap maksimum bila dia dah start berbunga!

Eh selingan gambar lagi, nak tunjuk bunga Ros yang mula banyak berputik bunganya. Tengoklah ni :



Cara menanam Bunga Ros


Antara tips-tips untuk menanam Bunga Ros adalah :

1) Pokok bunga ros memerlukan tanah hasil campuran tanah kompos ( yang mengandungi sabut kelapa, pasir, sekam dan tanah bakar) , air, matahari dan sumber nutrien baja. Campuran tanah kena betul. Jangan letak satu jenis tanah je.  Cik Rose tak ada sukatan terperinci, Cik Rose letak ikut agak-agak ja. Iya, betul. Masa alih anak pokok ke pasu lebih besar, kena pastikan tanah kita tu betul campurannya. Jangan main salin pasu je tau.  


2) Pokok bunga ros perlu disiram dua kali sehari dan sebaik-baiknya pagi dan petang. Semasa menyiram jangan siram terlalu banyak air pada daun dan batang kerana pokok yang terlalu lembab boleh mengundang pelbagai penyakit. Ini sangat betul. Masa Cik Rose beli anak pokok tu, penjual tu ada beritahu. Siram di bahagian tanah, jangan terkena bunga. Nanti bunga rosak. Hanya siram sekadar membasahkan tanah.Pastikan air disiram dengan jarak dan tekanan yang rendah. Ini dapat mengelakkan tanah tidak lagi gembur dan tidak lagi sesuai. Macam Cik Rose, akan siram setiap pagi sebelum pergi kerja dan lagi sekali pada waktu petang, lepas balik kerja. Untuk siraman pada waktu petang, Cik Rose tak siram dengan jumlah air yang banyak. Cukup sekadar membasahkan tanah, bergantung pada keadaan cuaca juga. 





3) Berikan baja pokok dan bunga untuk menambahkan nutrien pokok. Cik Rose beli tiga jenis baja dah setakat ni. Hihi. Tak adalah letak semua sekali. Semuanya secara berkala. Cik Rose try and error je kalau bab-bab baja ni. Ada yang kata, guna air basuhan beras dan  ikan  diletakkan  bersama-sama kulit pisang pada pangkal pokok bunga ros kerana kulit pisang yang mengandungi potassium boleh membantu pokok bunga. Kulit pisang dipotong kecil-kecil boleh diletakkan di dalam pasu atau ditanam didalam pasu pokok ros.  Tips ni Cik Rose baru tahu. InsyaAllah, akan cuba nanti. Ada yang pernah cuba tak? Boleh kongsikan hasilnya dengan Cik Rose? 




4) Selain itu, kulit udang, dan ketam juga boleh digunakan sebagai penambah makro & mikro nutrien yang tinggi untuk pokok bunga ros. Oh ini belum pernah cuba lagi. 


5) Pokok bunga  ros yang telah habis berbunga perlu dicantas untuk menggalakkan dahan dan pengeluaran bunga. Kaedah Cubitan pada tangkai ros baru adalah salah satu kaedah yang boleh meningkatkan pengeluaran bunga yang banyak. Jangan dibiarkan je lepas bunga-bunga tu layu. Korang kena cantas tau. Nanti lagi banyak bunga yang akan tumbuh.



6) Jika korang nampak daun menjadi kuning dan akhirnya gugur, ini kerana kekurangan air. Air yang berkurangan membuatkan pokok bunga ros telah kekurangan air. Jadi penyiraman yang betul boleh mengelakkan keadaan ini. Ini terjadi pada pokok bunga ros kuning Cik Rose. Sedihnya! Di bawah ni gambar masa baru alihkan ke pasu. Elok je dia. Tapi, lepas beberapa hari daunnya berubah kekuningan. Aduhai di mana silapnya. Sebab tu Cik Rose dapatkan banyak maklumat mengenai penjagaan pokok bunga ros.



Penyakit yang selalu menyerang  pokok bunga ros ialah:

1.Thrip-kutu halus yang menghisap nutrien pokok. Tanda-tanda yang dapat dilihat adalah seperti kecacatan (kerinting) pada pucuk ,bunga, dan perlahan-lahan membantut pucuk bunga seakan-akan   'terbakar' seterusnya perlahan-lahan mati.
Kawalan  penyakit - Ia boleh dikawal dengan spray ridsect water base atau berasaskan air seminggu sekali atau sehingga simtom penyakit berkurangan. 
Pada peringkat serangan yang serius, pokok bunga ros harus dirawat dengan cara daun bunga dan dahan yang dipangkas terlebih dahulu,  di bakar atau dibungkus dengan plastik dan dibuang jauh dari kawasaan tanaman pokok bunga ros . 

2. Blackspot- Merupakan penyakit sering terjadi di musim hujan. Penyakit ini lebih membahaya dari thrip biasanya.
Apabila diserang akan mengakibatkan 50 -50 hidup dan mati pokok. Ianya merupakan penyakit kulapuk atau kulat. spora kulat bercambah apabila daun atau batang lembab atau basah. 


Moga dengan perkongsian ini dapat membantu mereka yang juga mempunyai minat yang sama dengan Cik Rose. Seronok sebenarnya tanam bunga ni. Terapi minda dan mata. Sejuk mata memandang. Cuma kita perlu rajinlah. Jangan hangat-hangat tahi ayam. Dan juga jangan abaikan pokok-pokok kita walau sehari. Kesian dia nanti merajuk tak nak berbunga. hihi. 


Petua orang tua-tua, selalulah bercakap-cakap dengan pokok bunga kita. Nanti pokok bunga tu bertambah subur dan mengeluarkan bunga yang lebat! Cubalah. Cik Rose memang selalu je berbual dengan pokok-pokok bunga Cik Rose ni ha. Hihi. Macam faham je bunga ros Cik Rose. Hikhik. 

Selamat menanam bunga!
Go green uols.







Thursday, 16 November 2017

STUDIO PERFECT SPF 15 FOUNDATION FROM MAC COSMETIC

STUDIO PERFECT SPF 15 FOUNDATION FROM MAC COSMETIC | Assalamualaikum. Terus terang Cik Rose katakan yang Cik Rose bukanlah individu yang pandai make up. Wah guna perkataan ‘individu’ ok. Nampak formal sangat. Hihi. Yes, tak pandai make up tapi suka tengok orang yang make up. Cantik. Biasalah naluri ‘girl’ kan.  Teringin nak belajar, kekangan waktu je sekarang ni. Busy mengalahkan PM uols. 

Untuk entry hari ni, Cik Rose nak cerita tentang ‘compact powder’. Rasanya setiap dari kita ada bedak kan. Tak kisahlah jenama apa, asalkan sesuai dengan kulit kita kan. Kondisi kulit kita ni bukan sama, jadi kena bijak memilih apa yang sesuai. 

STUDIO PERFECT SPF 15 FOUNDATION FROM MAC COSMETIC



Alkisahnya bukan Cik Rose yang beli. Kakak Cik Rose yang bagi. Thank you Kakyang. Asalnya dia beli untuk pakai sendiri. Tapi, tak sesuai dengan kulit dia, maka dia beri pada Cik Rose. Cik Rose terima apa adanya. Hihi. Inilah untung dapat kakak. Kalau ada je yang dia tak nak, boleh bagi pada adik dia yang comel ni. Hahhaha comel? Larikkkkk.



Bedak dari MAC, comfirmlah Cik Rose suka. Nak beli, kena fikir dua tiga kali. Bila dapat free, syok bukan main. Opsss.  Bedak ni sesuai pula dengan Cik Rose, Alhamdulillah. Memang selalu je pakai bedak ni. Cik Rose pakai pelembab muka, boleh terus pakai bedak ni. Tak payah pakai Cc cream atau foundation dah. Sebabnya dia dah ada SPF dah siap-siap dan dia jenis foundation jugak kan. Rata je kat muka ni ha. Masa mula-mula dapat, sayang nak guna. Eh sape lagi yang sama dengan Cik Rose? Sayang nak guna pakai barang baru. 



Cik Rose ni bukan pandai nak beli jenis bedak, foundation dan krim-krim muka bagai ni. Tak tahu nak pilih warna yang sesuai dengan tona kulit. Takut tersalah pilih kod warna, kang menyesal pula kan. Tapi, lega bila kakak bagi, terus sesuai je semua. Apakah maksudnya? Kakak je la yang tahu maksudnya. Nak pm tepi kakaklah macam ni. Hahahha. 


Korang jenis yang setia pada satu jenama atau tak ya? Kalau tanya Cik Rose pula, Cik Rose bukan jenis yang tak setia tau. Cuma lebih kepada suka mencuba benda baru. Amboiii ayat cover line. Hihi. Tak adalah, Cik Rose ni bukan boleh tengok iklan. Mulalah nak tergoda. Lepas tu baca pula review rakan-rakan blogger, memang comfirm rasa tergedik-gedik nak beli. Hahaha.

Ni terkeluar tajuk sikit. Nak cerita tentang pengaruh rakan blogger. Memang berkesan uols. Nak jadi cerita, Cik Rose ni baru tukar jenama shampoo, setelah setia denga satu jenama tu. Bila Cik Rose beli yang baru, siap beli botol besar. Baru guna sekali dua. Satu hari tu, tengok instagram rakan blogger. Review shampoo Follow Me yang baru tu, yang green tea tu. Cik Rose punyalah kusyuk tengok sampai rasa nak beli! Lepas tu kalut cari kat watsons. Rupanya tak dijual. At last, dapat juga. Cik Rose beli di Pasaraya Nirwana Parit Raja, Johor. Guna dah dua minggu. Moga setia. Hihi. Bestlah shampoo tu. 

Ok, tu je ceritanya. Hihi.