RESEPI DONUT YANG GEBU DAN LEMBUT


Assalamualaikum.

Selamat petang. Harap semuanya berada dalam keadaan yang baik. 

Alkisahnya hari Jumaat lepas, saya afa buat kuih donut. Alhamdulillah. Menjadi. Mula tu takut juga tak jadi . Sebab try resepi baru. Ambil dari group Masak Ape Hari Ni di fb. Sejak join group tu, membuak-buak rasa nak cuba resepi baru. Tapi tak tercuba lagi. Hihihi.

Ok, inilah hasil donut yang saya buat : 


Makan donut dan minum nescafe! Sedap aih.. hihi. 


Kasi satu lagi gambar donut gebu gebass.


Ni pula air wajib ade. Nescafe tarik!


Sekali sekala buat time cuti. Kalau time kerja,  macam tak semangat pula. Hihi. 

Ok. Kat sini saya sertakan resepi donut yang gebu dan lembut ni yer. Terima kasih buat pemilik resepi asal kuih donut ni. Maaf saya tak tahu empunya resepi ni. 

Resepi Kuih Donut Gebu dan Lembut

BAHAN-BAHAN:

A:
2 sudu susu pekat
2 sudu gula
1 paket yis ( serbuk)
1 cawan air suam
*campurkan bahan ini dan biarkan kembang

 B:
4 cawan tepung gandum
2 sdm marjerin
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam

CARA-CARANYA:

♡♡Ramaskan bahan A hingga jadi macam serbuk roti. 
♡♡Kemudian, campurkan bahan A yang telah kembang tadi dengan bahan B.  Gaul rata. 
♡♡Biarkan selama satu jam. Bekas tadi tutup dengan kain lembab. 
♡♡Lepas satu jam, tumbuk sikit doh tadi untuk keluarkan angin. 
♡♡Terus canai dan terap. ♡♡Kemudian boleh goreng dengan minyak yang banyak. 
♡♡Dah siap, gaul dengan gula. 
Sedia untuk dimakan :)
*doh memang lembik. Tapi kalau terlalu lembik tambah tepung sikit waktu nak mencanai tu. 

Selamat mencuba! Mudah kan :)







Previous
Next Post »

25 comments

Click here for comments
2 November 2015 at 16:47 ×

Senangnya.. boleh la try

Balas
avatar
admin
2 November 2015 at 16:51 ×

fuyoo.. dia naik tu cantik betul kejadian dia.. haha
resepi ni macam pernah tengok,resepi ummi ke siapa entah. lupa la..
resepi yang saya follow pun gebu juga,cuma kuantiti jadi banyak n malas betul nak membulat doh. jadi buat bebola terus. senang..

Balas
avatar
admin
2 November 2015 at 17:37 ×

gulp! sedapnyaaa. hujan2 ni kene donut dgn nescafe

Balas
avatar
admin
2 November 2015 at 18:41 ×

sedap tu akak...
mohon share ... http://jmbelog.blogspot.my/2015/09/segmen-jom-tambah-follower.html

Balas
avatar
admin
2 November 2015 at 19:47 ×

edapppnyeee... umm .. aritu masak2 ngan kengkawan, ade gak diorang try buat donut, tp xjadi segebu yang disangka.. haha.. keras je ,, rase mcm makan churros. kah3..

Balas
avatar
admin
2 November 2015 at 22:49 ×

ya Allah jijah nak sgt buat donut ni.. dah copy resepi dlm group masak tapi xbuat2 lagi ni...sedappnyaa!!

Balas
avatar
admin
6 November 2015 at 12:54 ×

Sama-sama sis Anum. :)

Balas
avatar
admin
6 November 2015 at 12:55 ×

Haa cuba jangan tak cuba :)

Balas
avatar
admin
6 November 2015 at 12:55 ×

Hihi ye kak. Ramai yang share resepi ni di fb. Mudah..

Balas
avatar
admin
6 November 2015 at 12:56 ×

Tak pasti resepi siapa. Ros ambil dari fb.. ramai yang share resepi di group. Tu yang Ros try :)

Balas
avatar
admin
6 November 2015 at 12:57 ×

Emmm memang sedap. sekali sekala Ros buat..

Balas
avatar
admin
6 November 2015 at 12:57 ×

Ye sedap. Nanti try tau :)

Balas
avatar
admin
6 November 2015 at 12:58 ×

Wahhh macam churros.. sedap gak tu :)

Balas
avatar
admin
6 November 2015 at 12:58 ×

Jijah. Nanti cubalah yer.

Balas
avatar
admin
6 November 2015 at 12:58 ×

:) nyum nyum. Hihi

Balas
avatar
admin
6 November 2015 at 21:31 ×

gebusnyaaaa.. tadi baru mokcik bawak mai donut lg besar dari tapak tangan..
potong tiga tau ahaha..

Balas
avatar
admin
6 November 2015 at 23:17 ×

Montel lak donut nie. Hikhik Thanks share resepi... Nampak mudah... Ada rezeki nak cuba :)

Balas
avatar
admin
7 November 2015 at 22:23 ×

Wahh besarnya... makan satu mesti kenyang sangat...

Balas
avatar
admin
7 November 2015 at 22:24 ×

Sama-sama... nanti cuba yer...

Balas
avatar
admin
8 November 2015 at 00:46 ×

2sdm marjerin tu sukatan mcm mana eh

Balas
avatar
admin
8 November 2015 at 18:32 ×

OMG! combine dgn nes tarik!!!
terbaik...
aida x pernah buat donut.

Balas
avatar
admin
Thanks for your comment