Monday, December 29, 2014

Sesi persekolahan 2015 ditangguh seminggu


SUMBER : berita harian online.
KUALA LUMPUR: Kementerian Pendidikan bersetuju untuk menangguhkan permulaan sesi persekolahan di seluruh negara bagi tahun 2015 selama seminggu berikutan banjir yang melanda negara ketika ini, demikian umum Menteri Pendidikan, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Beliau berkata, dengan penangguhan ini, tarikh baru sesi bermula persekolahan tahun 2015 bagi negeri Kedah, Kelantan, Terengganu dan Johor adalah pada 11 Januari 2015 (Ahad).
Manakala bagi negeri-negeri lain akan bermula pada 12 Januari 2015 (Isnin).
"Seperti semua pihak maklum banjir yang sedang melanda negara sekarang masih berterusan khususnya di negeri-negeri pantai timur Semenanjung Malaysia.
"Sehingga pada tarikh 28 Disember 2014, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mendapati sejumlah 340 sekolah daripada tujuh negeri terlibat dengan banjir, sama ada dijadikan sebagai Pusat Pemindahan Sementara (PPS) atau sekolah tersebut ditenggelami air akibat banjir.
"Sebagai Menteri Pendidikan, saya amat memahami dan mengambil berat akan kesukaran yang bakal dihadapi oleh semua pihak termasuk pengurusan sekolah, guru-guru, ibu bapa dan murid-murid sekiranya persekolahan bagi tahun 2015 dibuka seperti dijadualkan iaitu pada 4 Januari 2015 (bagi negeri Kedah, Kelantan, Terengganu dan Johor) dan pada 5 Januari 2015 bagi negeri-negeri lain.
Sehubungan itu, sukacita dimaklumkan bahawa KPM dengan ini bersetuju untuk menangguhkan permulaan sesi persekolahan di seluruh negara bagi tahun 2015 selama seminggu," katanya dalam satu kenyataan.
Penangguhan ini juga dibuat setelah mengambil kira;
a) Sekolah-sekolah yang terlibat sama ada sebagai PPS atau ditenggelami air akan mengambil masa untuk dipulihkan; dan
b) Keadaan guru-guru, ibu bapa dan murid yang menjadi mangsa banjir serta serba kekurangan perlu mengambil masa untuk pemulihan dan membuat persiapan persekolahan mereka.
Muhyiddin berkata, sekiranya keadaan banjir pulih, pihak pengurusan sekolah hendaklah menggunakan tempoh berkenaan untuk mengadakan gotong royong pembersihan kawasan sekolah masing-masing.

9 comments:

 1. alhamdullilah
  takziah utk mangsa banjir termasuk my family

  ReplyDelete
 2. Tangguh seminggu tu agak-agak kena ganti tak ye..

  ReplyDelete
 3. Kesian nyer.. dugaan sungguh tahun 2014 nie.. moga mmberi pengajaran pd semua dan semua dpt mengambil hikmah..

  ReplyDelete
 4. itu la...
  sronok anak anak kt cni...
  sebabnya penang alhamdulillah xde yang banjir...
  dorg extand cuti la...

  ReplyDelete
 5. yaaaaabedabedu hahaha
  eh macam ada kaitan plak :p

  mak kene keje gak duduk kat sek walaupun x bukak lagi huurm..

  ReplyDelete
 6. Ok jugak tangguh.
  Saya belum prepare untuk anak :(

  ReplyDelete
 7. Alhamdulillah berita yg mengembirakan semua pihak

  ReplyDelete
 8. smga segalanya dipermudahkan
  byk kelengkapan dan harta benda sekolah rosak

  ReplyDelete