Nasi Viral | Senangnya Masak Nasi, Periuk Dah Tak Melekat dan Berkerak dah!. Assalamualaikum. Nasi Viral atau Nasi Cawan. Mesti ramai yang dah tahu kan. Dan ramai juga yang dah mencuba.
Cik Rose sendiri pernah nampak beberapa orang teman kongsikan hasilnya di instagram dan facebook. Eh macam menarik jer.
Cara masak Nasi Viral / Nasi Cawan
Basuh beras macam biasa. Letakkan dalam cawan. Korang boleh letakkan dalam mug seramik atau cawan kaca. Kuantitinya macam mana? Contoh, kalau letak beras separuh, lepas tu isi air sampai penuh mug/ cawan tu. Dalam masa yang sama, isi juga air dalam periuk elektrik. Kemudian masukkan cawan daam periuk tu. Tekan suis macam biasa. Biarkan. Bila bunyi ting! Haaa nasi dah masak uols.
Contohnya macam gambar kat bawah ni. Ni nasi yang Cik Rose masak ya. Tudung tau periuk tu. Ni Cik Rose nak ambil gambar, jadi bukalah kejap kan.
Bila dah masak, bolehlah keluarkan. Hati-hati ya, cawan tu panas. Nampak nasi naik ke atas kan? Elok je terletak. Tak jatuh pun.
Tadaa... terbalikkan dalam pinggan. Tengoklah bentuknya tu, elok jer.
Kenapa nak masak nasi guna cara ni?
Ok, caara ni sangat mudah dan praktikal kalau kita nak masak nasi dalam kuantiti sedikit. Contohnya untuk seorang atau dua orang yang makan. Nak masak nasi cara biasa tu boleh jer. Tapi, rugilahkan. Kita masak sedikit, nanti melekat dekat periuk tau kalau masak sikit-sikit ni. Lepas tu nak basuh tu seksa. Nak kena rendam dulu periuknya.
Jadi, buat apa pening kepala memikirkan. Guna je cara ni. Hihi.
Cik Rose dah tengok lama dah kengkawan kongsi, tapi tak cuba-cuba lagi. Semalam baru berpeuang nak cuba. Tiba-tiba teringat. Eh menjadi!
Lepas ni bolehla masak nasi berperisa pula. Nyum nyum.
Mudahnya kerja di dapur semudah A B C ! Hihi.
20 Comments
Dah buat macam ni jugak semenjak tau ni. Nasi dah tak banyak terbuang dah... :)
ReplyDeletehari tu housemate saya try buat, tapi lama gilaaaaa nasi tu nak masak...rupanya sebab dia buh air dalam periuk tu banyak sangat..lambat nak mendidih..ahahaha
ReplyDeletexpernah cuba lg...menarik kan, nasi xterbazir...
ReplyDeleteXpernah cuba tapi ramai share da buat kan. Jimat masa dan x berkerak periuk kita.
ReplyDeletesenangnyaa nak masak nasi hehe follow sini #1148
ReplyDeletehttp://sayesyadiya.blogspot.com/
Ramainya yang buat tapi saya ramai yang rumah tu tak boleh masak macam ni nanti tak cukup
ReplyDeleteIols skrg ni masak nasi perang dlm cawan..msk sekali ngan nasi putih
ReplyDeleteBanyak jgk org share.. Nak try nanti.. Skg ni kt rumah mmg ramai org sbb abg ipar n ank buah duk sekali
ReplyDeletebagus cara ni kak ros... Bole buat klo tgl sorg husband g kursus nnti..hehe
ReplyDeleteNi mmg jimat kalau utk mkn sorang dua buat mcm ni. Jimat beras, sbb tak melekat di periuk. Boleh jugak tips nak diet ni.. Hihi..
ReplyDeleteBagusnya idea, boleb jimat dan x membazir,lepas ni xda dh rasa syg tgk kerak nasi yg kembmg dlm periuk
ReplyDeleteBagusnya idea, boleb jimat dan x membazir,lepas ni xda dh rasa syg tgk kerak nasi yg kembmg dlm periuk
ReplyDeleteSally belum teringin nak cuba sbb kat rumah ade 3 org, tak cukup satu cawan..hahaha..plus rice cooker Sally mmg jenis tak melekat..hiihi
ReplyDeleteMemang betul jimat dan praktikal.kalau sorang sorang boleh buat cara rose ni
ReplyDeleteCT tunjuk kat mak hahaha dia pun excited nak cuba nanti =D
ReplyDeleteOoo..baru tau pasal ni..betul masalah bila nasi melekat..membazir je rasanya
ReplyDeleteOh good idea, nanti i try and it looks good macam nasi kat restoran.
ReplyDeleteSenang kan masak mcm ni. Ala ala nasi kukus gitu kan..
ReplyDeleteKalau bulan puasa ni berbaloi buat tuk ank2 kan.
Menarik idea ni.mesti best klau nk masak nasi/ bubur tuk baby mesti ok jgk cara ni kn?
ReplyDeleteKak liez pun buqt mcm ni bila masak broqn rice.. senang nak sukat dan 2 in 1 keejanya
ReplyDelete