Asid folik (Folic Acid) penting untuk kesuburan dan kehamilan

Asid folik (Folic Acid) penting untuk kesuburan dan kehamilan


Apakah Asid Folik?

 • Asid folik dan folat adalah bentuk vitamin B larut air. Folat berlaku secara semula jadi dalam makanan, dan asid folik adalah bentuk sintetik vitamin ini.
 • Asid folik diperlukan untuk perkembangan tubuh manusia yang sesuai. Ia terlibat dalam menghasilkan bahan genetik yang dipanggil DNA dan dalam banyak fungsi tubuh yang lain.
 • Jumlah vitamin yang berlebihan meninggalkan tubuh melalui air kencing. Ini bermakna badan anda tidak menyimpan asid folik. Anda perlu mendapatkan bekalan vitamin secara tetap melalui makanan yang anda makan atau melalui ubat ubatan.
 • Ia adalah vitamin B kompleks, mirip dengan vitamin B12. Vitamin B9 dan bentuknya menjalankan fungsi-fungsi penting dalam mewujudkan lebih banyak sel darah merah, mencegah kehilangan pendengaran, dan memelihara kesihatan otak bayi.
 • Asid folik juga diambil oleh wanita yang ingin mengandung atau yang sedang mengandung untuk kesihatan otak bayi dan juga untuk menambahkan sel merah dalam wanita. 

Asid folik adalah penting untuk membuat sel darah merah, serta :


 • sintesis dan pembaikan DNA dan RNA
 • membantu pembahagian sel cepat dan pertumbuhan
 • meningkatkan kesihatan otak
 • kehilangan pendengaran berkaitan umur

Ia amat penting bagi wanita yang hamil untuk mengambil asid folik yang mencukupi. Ini membantu mengelakkan janin daripada mengalami kecacatan kongenital utama otak atau tulang belakang, termasuk kecacatan tiub neural, seperti spina bifida dan anencephaly.Wanita yang rancang untuk kehamilan mereka harus mengambil suplemen asid folik untuk setahun penuh sebelum kehamilan untuk mengurangkan risiko perkembangan ini. Asid folik ini juga meningkatkan kesuburan wanita. Asid folik berlaku secara semulajadi dalam makanan berikut:


- Sayuran berdaun hijau gelap
- Kacang kering dan kacang polong (kekacang)
- Bayam
- Brokoli
- Selada
- Okra
- Asparagus
- Pisang
- Tembikai 
- Ragi
- Cendawan
- Daging 


 Banyak makanan kini diperkaya dengan asid folik. Sebahagian daripadanya adalah:


- Roti yang diperkaya
- Bijirin
- Tepung
- Pastas
- Nasi
- Produk bijirin lain


Terdapat juga banyak produk khusus kehamilan di pasaran yang telah diperkaya dengan asid folik. Sebahagian daripadanya berada di tahap yang memenuhi atau melebihi RDA untuk folat. Wanita perlu berhati-hati supaya tidak memasukkan sejumlah besar produk ini dalam diet mereka bersama dengan multivitamin pranatal mereka. Mengambil lebih banyak tidak diperlukan dan tidak memberikan sebarang faedah tambahan.

Tahap pengambilan atas yang boleh diterima untuk asid folik ialah 1000 mikrogram (mcg) sehari. Had ini berdasarkan kepada asid folik yang berasal dari makanan tambahan dan makanan yang diperkaya. Ia tidak merujuk kepada folat yang didapati secara semula jadi dalam makanan.

9 Comments

 1. Nice sharing. . Saya banyak makan tauge je..hehe

  ReplyDelete
 2. Selalu kalau kawan pun mmg amalkan bila nak rancang hamil

  ReplyDelete
 3. Mmg kalau dlm mengandung or nak rancang kehamilan asid folik sgt mmbantu

  ReplyDelete
 4. taw pasal asid folik ni.. nanti nak try juga hihihi

  ReplyDelete
 5. Asid Folic. Dulu makan awal kawen. Sebagai persediaan badan. Kot kot lepas kawen trus pregnant. Then masa nak pregnt no.2 pun mcm tu. Makan sebulan tak sngka lepas tu prgnt. Penting asid folic ni..

  ReplyDelete
 6. Baca asid forid ni tetiba teringat bf, dia ada gout katanya sebab berlebih asid forid jadi kena jaga makan

  ReplyDelete
 7. I read about this and its good for those planning for pregnancy.

  ReplyDelete
 8. Emm saya tak berpeluang nak dapatkan kebaikan dari asid folik ni..sebab alahan yang teruk

  ReplyDelete
 9. Emm saya tak berpeluang nak dapatkan kebaikan dari asid folik ni..sebab alahan yang teruk

  ReplyDelete

Post a Comment

Previous Post Next Post

THANKS