Selamat pagi semua.. Alhamdulillah, hari ini 13 Ramadhan.. Kita semua masih berpeluang menjalani ibadah puasa :)
Pagi ni saya nak bagi satu petua tau.. Tapi, bukan petua dari saya. Petua ni saya ambil dari Majalah Harmoni.. Saya rasa petua ni macam menarik. Sebab tu nak kongsikan dengan anda-anda semua..
saya tahu ramai yang suka memasak sendiri juadah berbuka puasa untuk keluarga kan.. Tapi, kita kan puasa.. Macam mana nak rasa?.. Kalau dah terror masakan tu tak apa, main agak je kan?.. Tapi, untuk resepi yang jarang-jarang kita cuba, macam mana nak buat?.. Kang termasin ke, tawar ke, manis ke kan?...
ha, petua ni boleh digunakan untuk kita mengetahui sama ada masakan kita sudah secukup rasa atau tidak.
Letakkan setitik kuah di atas kuku ibu jari tangan anda. Jika anda dapati bulatan kuah berbentuk kecil dan kemas, itu bermakna masakan anda telah secukup rasa. Haa..senang kan? Cubalah! Ros tak pernah cuba lagi..
p/s : teringat kat mak.. masak tak ikut sukatan pun.. sedap je.. secukup rasa.. Mak memang best! Sayang mak :)
Ros.reeza
42 Comments
ooo ye ke blh la try karang...hihi..
ReplyDeletetak pernah cuba lg..samala mama ayu pun mcm tu..jles plak..hehe
ReplyDelete@fieda
ReplyDeleteok, nanti kak fieda gitau ye, menjadi ke tak petua ni..
@are_lin@yu
ReplyDeleteyup, mak memang hebat kan.. Rindu mak...
uiks yeke, tak pernah cuba lagi ni..
ReplyDeleteoo..gitu ea?hahaha..simple jer..nk try la.. :D
ReplyDeletewah baru tahu... sgt tkut nk masak bile tak dpt rasa. nnti masin la xcukup garam.. :)
ReplyDeleteSalam 12 Ramadhan Cik Rose...
pnh dgr jgk...tp letak kat tapak tgn...org sabah yg bgth ni...
ReplyDeletetips yg bgs ni..slalu deqla masak utk berbuka was2 tau...takot tak cukop rasa la kan..hihi...ok, boleh cuba nih!
ReplyDelete@ieedaz @ mama_isha
ReplyDeletetu la.. Ros pun tak penah cuba lagi.. nanti nak try gak ni..
@ayut
ReplyDeletejom..jom.. kita cuba sama2 :)
@nanieybarnieylurviey
ReplyDeletesalam Ramadhan juga:)
betul tu.. ROs, kalau tawar tak ape lagi, boleh tambah garam nanti.. tapi, kalau masin, camno tu?.. huhuhu
@pinky
ReplyDeleteoyeke.. thanks.. boleh bertukar2 petua kan..
@Deqla manjew
ReplyDeletepasni, dah tak yah was-was dah kan :)
terima kasih! memang dilema betul bab ni..jadi tak reti nak agak pulak.. hehe..
ReplyDeleteoo camtu ke.. senang je ek.. saya pulak kalau masak nak tau cukup rasa saya bau je.. kalau bau dia sempurna dan sedap maknanya ok dah.. tapi bila bau ada yang kurang baru la tambah lagi garam dan gula contohnye hehe..
ReplyDeleteboleh jugak la terai petua ni.. tq kak ros
@Rai sama-sama :)
ReplyDeleteboleh try nanti tau :)
@BERT
ReplyDeleteooo macam tu.. ada banyak cara kan nak tahu masakan tu ok ke tak.. thanks jugak kongsi cara tu :)
Haishh, kena cuba ni. Mana tahu betul.
ReplyDelete=)
petua menarik.. bley cuba nih...
ReplyDeletemenarik petua nie...boleh cuba nanti..tapi kalau nak cepat main letak jer ikut gerak hati...fuhh nasib baik stkt nie semua rasa oke jer hihi..
ReplyDeletebetul tue mak masak xikut sukatan pun, men campak jer..tp semenya sesedap rasa..kalo sy wat mcm tue, semenya nti kena campak dlm tong sampah hihihihi
ReplyDeleteowhh mcm tu ker..senang jgak tu..bleh gak ler try..hehe
ReplyDeletesalam kenal Ros..
ReplyDeletebulan2 puasa ni masak mmg takleh nak expect sangat la kan rasa yang sedap2 sebab tak boleh rasa..
nyways bagus petua ni..lepas ni nak kena cuba buat macam ni..tu pun time masak la..ahah..
Mana boleh nak samakan mak punya kecekapan Ros.
ReplyDeleteKakak baru tahu petua ini tau:)
@♥ dak pink ye, silakan mencuba :)
ReplyDeletekite tengok menjadi ke tak nanti :)
@lia
ReplyDeletea'a kak.. menarik.. tak sangka cara ni pun kita boleh tahu tentang rasa masakan kan..
@misz_eyza
ReplyDeleteooo, kira terror gak la ni.. hihihi.. selama ni pun Ros main agak2 je..
@Mrs Lurve hihihi.. jgn la campak kat tong sampah...
ReplyDelete@fazitaismail
ReplyDeletemmg senang.. tp, bila dah dok memasak abis semua petua terlupa.. hihi
@Prettywrite salam perkenalan jugak :) aik,lain macam je bunyi.. tak masak kat umah, masak kat bazar je ye:)
ReplyDelete@Kakzakie betul tu kak.. mak memang yang terbaik.. tak ada tandingan :)
ReplyDeleteRos pun ambil petua ni dari majalah :)
wahhh amazing!
ReplyDeletesalam kenal :)
balas kunjungan di sini...
ReplyDeletebanyak juga info..! suka!
@Bitt (doubeIS)
ReplyDeletesalam perkenalan juga :)
@sitisaliza.com
ReplyDeletehai, terima kasih.. sudi singgah di sini :)
selamat berpuasa :)
yeke?
ReplyDeleteharus try nanti. hehehe
taq dear ;-)
ReplyDeletehttp://coratcoretkuini.blogspot.com/2012/08/segmen-tambah-follower-blog-sampai-1000.html
@J.Syazwana ROs pun tak penah cuba lagi.. baru baca semalam.. nanti kalau Ros dah try, Ros gitau ye..
ReplyDeletemenarik..x pernah dengar lagi petua ni..:)
ReplyDeletemenarik ni..nk cuba lah
ReplyDeletejomsinggah
http://yayabunga.blogspot.com/2012/07/hari-ini-aku-nak-join-segmen-dari-kak.html
boleh try ni.
ReplyDelete