Hari Jumaat lepas punya cerita.. Saya buat laksa.. Kebetulan adik saya ada. Datang dari Kedah.. Kitorang ni hantu laksa. hihi.
So, saya buatlah laksa hari tu..
Mesti ramai yang suka makan laksa kan?.. Sedap kan?... hikhik.
Selain laksa penang, saya suka jugak makan laksa Johor dan laksa Sarawak :)
Kat sini saya selitkan sekali resepinya.. Buat simpanan saya sendiri jugak sebenarnya...
RESEPI LAKSA PENANG STYLE ROSE
Bahan-bahan untuk kuah laksa :
2 kg ikan kembung
Bawang besar-kisar
Belacan-kisar
2 senduk cili kisar (lebihkan kalau suka pedas)
Asam keping secukupnya
2 bunga kantan
2 ikat daun Kesum (saya memang suka letak lebih)
Garam
Bahan hiasan
Telur - rebus
Timun - hiris
Daun selom-hiris
Bawang besar - hiris
Cili hidup - hiris
Limau kasturi
Cili padi
CARA-CARA :
1. Rebus ikan kembung. Kemudian asingkan isi ikan dari tulang.
2. Kisar isi ikan dulu. Kemudian, kisar jugak tulang ikan bersama air . Lepas tu, tapis tulang yang kita kisar tadi.
3. Campurkan semua bahan-bahan tadi dalam periuk dan masak dengan api yang perlahan hingga masak. Kemudian baru perasakan dengan garam.
Senang, kan :)
Laksa pula, rebus bersama asam keping hingga masak.
Tadaa..dah siap. Tapi, gambar saya ni tak ada telur pula.. Tak siap rebus lagi masa ni, terus nak rasa. hihi..
Alhamdulillah, kenyang makan hari tu. Dapat jugak beri pada kawan-kawan suami saya rasa :)
20 Comments
akak pun suka makan laksa yg dibuat sendiri, kekadang dengan ikan sardin dalam tin pun jadik buat laksa...heheheh, kalau dah teringin sangat
ReplyDeletemmg nmpk sedap..
ReplyDeletexpnh lg buat sdri...
biasa mkn y org buat je.. hehe
sedap2
ReplyDeleteERMM SEDAPNYA LAKSA..DAH LAMA BERPANTANG...XMULA MAKAN LAGI..
ReplyDeletelaksa penang is my favourite...all time favourite...
ReplyDeleteFebret Cikna ni,kecur air liur la plak.... xpe2 mlm ni cari kat pasar malam..;-)
ReplyDeletepehh sedapnya laksa penang! mudah nak buat kan..
ReplyDeletebest friend saya pun hantu laksa. kalau bagi dia resepi ni, kompem dia suka :D
ReplyDeletelaksa penang always my faberet. nyum2!
ReplyDeleteslalu dah ai buat cuma tak ltk belacan ....
ReplyDeletekadang ikan kembung uji rashid 4 ekor pun jalan .....
mkn dlm pinggan leper tak feel la nk menghirup
akak pun suka laksa pastu teringin sgt nk mkn wlaupun sorang buat je leh mkn tuk 1 hari sampai kembong peyut :-)
ReplyDeleteSaya x minat sangat laksa.
ReplyDeleteTapi, kalau free depan mata saya akan langsaikan :p
Laksa oh laksa...sedap di makan sampai tak panggung kepala...nak2 pulak yg isi ikan kaw2 punya...
ReplyDeleteSiap tisu di tgn habuan lap air hidung yg meleleh gara2 menikmati kesedapan laksa...nyum2...
Laksa oh laksa...sedap di makan sampai tak panggung kepala...nak2 pulak yg isi ikan kaw2 punya...
ReplyDeleteSiap tisu di tgn habuan lap air hidung yg meleleh gara2 menikmati kesedapan laksa...nyum2...
Balik perak time raya tu puas makan lemang dgn laksa..hihihi..masak laksa ni renyah..tp slmt sedap..hihi
ReplyDeletePerghhh...laksa penang mmg terbaik..=D
ReplyDeletememg sedap
ReplyDeletealahai...sedapnya laksa penang ni...kecur air liur dibuatnya...
ReplyDeletesedapppnyeee...makanan kegemaran tu...
ReplyDeletenk kene try ni..
jemput ke blog saye..
http://norzuryati.blogspot.com
~perkongsian ttg kehidupan, anak2, tips kesihatan, kecantikan, tazkirah dll..
Moga bermanfaat :)
lorhh..senang je buat laksa ni..mak suka buat kalau ikan banyak lebih..dia taw anak2 dia xmakan ikan peti ais.. =.=
ReplyDeletesalam perkenalan..
datang dari Giveaway Travelog Oman IIUM by Blog Iqa :D
PS : Nak Beli Chocolate MOist Cake yg Super Murah?