Cara Masak Mee Kari Yang Sedap dan Mudah

Cara Masak Mee Kari Yang Sedap dan Mudah | Assalamualaikum. Cerita bab makanlah malam ni. Sebabnya perut tengah bernyanyi riang minta diisi. Aduhh duhh.. Sabar...sabar.

Teringat-ingat Cik Rose akan kesedapan Mee Kari air tangan mak masa raya baru ni. Mee Kari Daging! Nyum nyum. 

Pagi-pagi lagi mak dan ayah dah pergi pasar cari daging dan tulang untuk dibuat mee kari. 

Balik sahaja dari pasar, terus mak memasak. Cik Rose bantu sikit-sikit apa yang patut. Potong itu ini. Bab masak semua mak yang uruskan. Itulah rahsia mee kari yang sedap. Air tangan mak dan dimasak dengan penuh kasih sayang.

Terima kasih mak!

Inilah dia Mee Kari yang mak Cik Rose masak tu. 


Ada hirisan daging. Tu yang buat Cik Rose lagi suka. Makan pula bersila ramai-ramai dengan ayah dan anak sedara. Hi hi. 

Hari tu juga, memang rezeki orang jauh. Kebetulan siap je masak, Tok Chik (sedara sebelah ayah Cik Rose) sampai satu keluarga. Dapatlah makan sama-sama Mee Kari ni. 

Cik Rose pernah juga buat Mee Kari. Tapi, untuk makan sendiri bolehla. Nak jamu orang, tak yakin lagi. Sebab suami Cik Rose tak bagi sijil kelulusan lagi. Ha ha ha. Tak kick kuahnya macam yang mak buat. 

Nak kena belajar lagi dengan mak ni sebenarnya. 

Macam mana nak pandai buat, asal nak makan mee kari kat kaampung, mesti minta mak yang masakkan. Alasan nak rasa masakan mak. Sebab tu tak tahu nak buat sendiri. Hi hi. 


Post a Comment

3 Comments