Tuesday, February 19, 2019

Sinopsis Drama Leftenan Zana Lakonan Janna Nick di TV3

Sinopsis Drama Leftenan Zana  Lakonan Janna Nick di TV3. Mengisahkan mengenai impian Zana  yang bercita-cita mahu menjadi anggota tentera tetapi cita-citanya itu tidak direstui bapanya. Zana adalah anak perempuan bongsu Mejar (B) Rahmat.


Sejak kecil, Zana sangat rapat dan manja dengan bapanya sehinggakan dia ingin menjadi seorang askar seperti Rahmat. Malangnya, Rahmat tidak suka dan tidak akan membenarkan Zana untuk menyertai bidang ketenteraan. Rahmat lebih mengharapkan Zaidi, anak lelaki sulungnya untuk menyambung legasinya tetapi Zaidi tidak berminat.

Walaupun dihalang, Zana tekad untuk meneruskan cita-citanya dan dalam diam telah membuat permohonan secara online untuk menjadi anggota tentera Angkatan Tentera Malaysia (ATM). Zana telah terpilih untuk menjalani ujian saringan dan akhirnya berjaya diterima sebagai pelatih ATM dan perlu menjalani latihan di Melaka.

Pada mulanya, Zana berbohong mengatakan bahawa dia diterima bekerja di sebuah syarikat swasta. Namun, di saat akhir Zana berterus terang kepada Rahmat dan ibunya, Mah.

Walaupun marah, Rahmat tetap menghantar Zana ke kem untuk latihan. Rahmat pasti Zana tidak akan bertahan lama di sana. Ujian Zana bermula dan ternyata apa yang dikatakan oleh bapanya tentang kepayahan di kem, semuanya benar. Selain Sarjan Qamar yang menggerunkan, Zana tertekan dengan pelbagai latihan yang memenatkan fizikal dan mental.

Di kem juga Zana turut dibuli oleh Raz yang membencinya. Sehinggalah suatu hari, Zana tekad membuat keputusan untuk melarikan diri daripada kem.

Adakah Zana akan terus berputus asa dan akhirnya mengaku kalah pada bapanya?

WATAK PELAKON
Janna Nick sebagai Zana
Tunku Hanis sebagai Raz
Sheila Rusly sebagai Sarjan Qamar
Redza Rosli sebagai Kapten Haniff
Zarul Husin sebagai Arul
Hairie Othman sebagai Kapten Rahmat

Drama ni ditayangkan di tv3, setiap Rabu hingga Jumaat, pukul 9 malam. Cik Rose tengok dan  memang ikuti. Maklumlah cerita ketenteraan, memang jiwa lah kan dengan Cik Rose ni. hihi.

Lakonan Janna Nick pun best. Sukalah lakonan dia dalam drama ni. Tak sabar ank tunggu episo seterusnya esok. 


4 comments:

 1. singgah ptg selasa
  suka layan drama ni

  ReplyDelete
 2. kita follow jugak cerita ni sikit2..macam best lain dari yang lain..

  ReplyDelete
 3. Best..xsabar tggu yg nextnya..kan best lau setiap hari..xla ternant2

  ReplyDelete
 4. Yg lagu slow sedih tu siapa nyanyi

  ReplyDelete