RESEPI AYAM MASAK MERAH MADU

RESEPI AYAM MASAK MERAH MADU.

Assalamualaikum. Masa cuti sekolah lepas, family Cik Rose datang ke rumah. Jadi, masaklah sikit kan. hihi. 

Untuk makan malam, jenuh fikir nak masak apa. Ada lauk ayam. Mula tu, ingat nak buat sambal. eemmm tapi macam dah selalu.

Sekali, mata terlihat botol madu. Eh buat ayam masak merah madu lah macam ni. 

Alahai sedapkan rupanya ayam masak merah madu. 



Resepi Ayam Masak Merah Madu

Bahan-bahan

Bawang merah dan bawang putih dikisar.
Cili kisar (kalau nak berkuah sikit, lebihkan)
4 sekawan (  kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih)
Sos cili
Madu
Ayam ( goreng dahulu)
Daun sup dan bawang goreng ( untuk ditabur di atas)

Cara masak

Tumis bawang kisar dahulu. Kemudian, masukkan 4 sekawan. 

Bila dah naik bau, masukkan cili kisar. Biarkan cili tu masak. 

Lepas tu, boleh masukkan sos cili dan madu. Kacau rata. 

Masukkan ayam goreng. Letak sedikit garam. Tadaaa dah siap. Senangkan. 

Hidangkan dengan taburan daun sup dan bawang goreng. 


Makan dengan nasi, bertambah-tambah jadinya nanti. hihi.

Selamat mencuba!


Post a Comment

3 Comments

  1. Wowww nampak sedap bangattt....pepagi nengok jadi lapar ...

    ReplyDelete
  2. sedap niii..mesti pedas2 manis kannn...nyum nyummmm

    ReplyDelete