7 ANEKA RESEPI MENU BERBUKA PUASA YANG MUDAH, SEDAP DAN MENYELERAKAN.| Assalamualaikum. Masak sendiri di rumah untuk juadah berbuka puasa menjadi pilihan ramai orang. Yelah, kalau nak beli, takut tak menepati selera ahli keluarga. Juga harga yang agak tinggi dijual. Penyelesaiannya, jom masak sendiri.
Bila masak hari-hari, sampai dah tahu nak masak apa. Pernah tak rasa macam tu? Tak ada idea kadang-kadang tu. Pening memikirkan nak masak apa. Sudahnya, menu yang sama bakal berulang. hihi.
Di sini, Cik Rose kongsikan 7 resepi menu berbuka puasa yang memang mudah, sedap dan menyelerakan! Bolehlah cuba masak satu hari, satu resepi.
Resepi yang akan Cik Rose kongsikan berasaskan ikan, sotong dan udang. Resepi yang sudah tentu simple dan menjimatkan masa untuk disediakan. Antaranya adalah :
- Resepi Ikan Masak Asam Sedap Dan
Mudah
- Resepi
Sambal Udang
- Resepi
Sotong Goreng Kunyit
- Resepi
Tomyam Yang Sedap Dan Pekat Macam Di Kedai Tomyam Thai
- Resepi
Sotong Masak Serai Bersantan Yang Sedap Dan Mudah
- Resepi
Masak Lemak Cili Api Kulat Sisir Bersama Udang
- Resepi Ikan Siakap 3 Rasa
RESEPI IKAN MASAK ASAM SEDAP DAN MUDAH
Bahan-bahannya:
Udang
Bawang putih, bawang merah- dikisar bersama belacan yang dibakar
Cili kering - dikisar
Asam keping atau air asam jawa
Gula, garam
Sedikit air
Cara-caranya :
Tumis bawang yang dikisar tadi hingga naik bau. Kemudian, masukkan cili kisar. Biar sampai cili kita masak. Boleh masukkan udang dan asam keping. Kalau kering, boleh tambahkan air. Bila udang dah masak, masukkan gula dan garam. Haa, dah siap!
Simple kan? Kalau korang ada alahan dengan belacan, tak payah masukkan ya. Tapi, kalau tak ada alahan, boleh masukkan belacan. Nak sambal yang kick, jangan lupa bakar dulu belacan tu. Cik Rose letak kat dapur gas je. Hihi.
Cubalah. Lauk yang simple macam ni, pembuka selera kita. Jangan buat pedas sangat. Korang adjust jumlah cili tu. Jangan letak banyak.
RESEPI SOTONG GORENG KUNYIT
Resepi Sotong Goreng Kunyit
- Tiga ulas bawang putih dihiris
- Setengah biji bawang besar juga dihiris
- Halia sedikit juga dihiris
- Satu biji bawang besar dipotong bulat
- Satu batang cili merah dan 7 biji cili padi ditumbuk. (Bilangan cili ikut citarasa masing-masing ya)
- Lobak merah dipotong nipis dan memanjang
- Asam keping/air asam jawa
- Garam
- Serbuk cukup rasa
- Serbuk kunyit
- Sotong digaul kunyit
Cara-cara penyediaan sotong goreng kunyit
Cik Rose akan letak sotong yang telah digaul kunyit tadi dalam kuali panas terlebih dahulu. Untuk mengeringkan air sotong. Dan kalau kita masak nanti, tak adalah sotong mengecut sangat.
Panaskan minyak. Masukkan hirisan bawang pitih dahulu. Bila dah kekuningan, baru masukkan hirisan bawang besar.Kemudian cili yang ditumbuk tadi. - Ada sebab Cik Rose tumis satu-satu. Dulu, Cik Rose masuk je semua. Tapi, ada yang kongsikan dalam facebook, kalau kita masukkan satu-satu, lagi sedap. Jadi, Cik Rose cubalah kan. Ada bezanya tau.
Kemudian masukkan lobak merah,
biar sekejap je. Terus masuk asam keping atau air asam jawa. Kalau korang guna
asam keping, tambah air sedikit ya.
Kemudian
masukkan sotong, serbuk kunyit sedikit dan bawang besar yang dipotong bulat tu.
Perasakan dengan garam dan serbuk perasa jika suka.
Masa masukkan
sotong tu, boleh besarkan api ya. Jangan masak terlalu lama pula, nanti sotong
jadi liat.
Sotong goreng kunyit ni amatlah mudah dan pastinya akan
membangkitkan selera. Bukan sahaja sesuai untuk berbuka puasa, juga untuk lauk
sahur.
RESEPI TOMYAM YANG SEDAP DAN PEKAT MACAM DI KEDAI TOMYAM THAI
Bahan-bahan buat tomyam campur pekat:
1 paket perencah tomyam
1 kiub pati tomyam
Bahan kisar :
2 ulas bawang merah
1 biji tomato
5 batang cili padi
Sebatang serai
lengkuas atau halia(agak-agak)
6-7 batang cili padi (kalau nak lagi
pedas, letak lebih )
-di belah dua atau ketuk je.
2 batang serai(dititik)
Halia (dihiris)
2 biji bawang besar (dipotong bulat)
3 biji tomato-belah 4
4 daun limau purut
ayam / udang / sotong
bunga kubis
carrot
jagung kecil
-atau sayur-sayuran lain.
Air
garam
Cara buat tomyam ayam pekat:
* Kisar 2 ulas bawang merah , 1 batang
serai, 1 biji tomato, halia dan 5 batang cili padi.
* Masukkan air untuk buat kuah.
* Masukkan bahan kisar tadi ke dalam
kuali dan masukkan juga 1 paket perencah tomyam.
* Masukkan carrot sampai setengah
empuk.
* Kemudian, masukkan lebihan cili,
serai yang di titik, halia yang di hiris, bawang besar, garam, dan kiub
pati tomyam.
* Bila sudah mendidih, masukkan ayam /
udang / sotong, bunga kubis, tomato dan daun limau purut.- untuk udang
dan sotong, Cik Rose didihkan asing. Cik Rose masukkan udang dan sotong yang
dah masak, ke dalam tomyam. Sebab tak nak air udang dan sotong mengganggu rasa
tomyam.
* Rasa, dan siap di makan!
Resepi Sotong Masak Serai Bersantan
Yang Sedap dan Mudah
Bahan – bahan:
Untuk pes:
• kunyit hidup
• 3 sudu minyak masak
• 6 tangkai cili merah
• lengkuas
• 1 biji bawang Holland
• 1 kotak santan kecil
Untuk
masak:
●
sotong
● 2
batang serai
● 3
helai daun limau purut
●
garam
Cara membuatnya:
- Potong
semua bahan untuk membuat pes dan letak ke dalam blender.
- Masukkan
1/2 kotak Santan. Kisar sehingga menjadi pes. Simpan 3 sudu besar pes
untuk perap sotong.
- Bersihkan
sotong. Perap dengan serai, daun limau purut dan pes tadi.
- Panaskan
minyak dan masukkan lebihan pes, 1/2 kotak Santan dan garam. Masak
sehingga pecah minyak. Tak perlu tambah air ya. Dah siap.
RESEPI MASAK LEMAK CILI API KULAT SISIR BERSAMA UDANG
Bahan-bahan:
5 ulas bawang merah
4 ulang bawang putih
Halia (sikit)
Kunyit hidup (sikit)
9 tangkai cili padi hijau
2 tangkai cili besar hijau
(tumbuk sekali)
*nampak tak Cik Rose gigih menumbuk
bahan-bahan ni?. Korang boleh blender je k :)
2 batang serai( dititik)
Santan 1/2 kotak kecil (Cik Rose guna
santan segera je)
Sedikit air
Sedikit garam
Kulat Sisir (basuh dan rendam seketika)
Udang (agak-agak nak banyak mana)
Cik Rose letak dalam 10 ekor je.
Cara-caranya :
1.Tumiskan bahan yang dah ditumbuk tadi
dengan sedikit minyak.
2.Bila dah naik bau, masukkan serai
yang dititik.
3. Masukkan kulat sisir dahulu, dan
kemudian baru masukkan udang.
4.Bila agak-agak udang hampir masak,
terus masukkan santan. Kacau perlahan-lahan. Perasakan dengan garam.
RESEPI IKAN SIAKAP 3 RASA
2 ekor ikan siakap ( dilumur garam, kunyit
dan tepung jagung)
Goreng hingga garing dan ketepikan.
Bahan-bahan sosnya :
5 ulas Bawang putih -dikisar
3 biji Bawang besar - dikisar
Halia ( suka letak banyak, ikut suka
ye)
3 senduk cili kisar (ikut tahap
kepedasan masing-masing)
Sos cili - Agak-agak banyak mana
3 batang cili merah (dikisar.)
2 batang serai ( dipotong halus)
Cili merah (dipotong )
Cili Merah (dikisar)
Nenas ( dipotong kecil)
Timun( dipotong kecil)
Bawang besar ( dipotong bulat)
Daun limau purut
Gula
Garam
CARA- CARA :
1. Tumis bawang putih dan bawang besar
yang dikisar bersama.
2. Bila bawang dah garing, masuk cili
kisar. Biar cili masak dulu.
3. Masukkan cili merah yang dikisar
pula.
4. Bila cili dah masak, masuk sos cili.
Agak-agak je banyak mana, ikut kepekatan dan kepedasan yang kita nak. Masukkan
gula jika terlalu pedas. Biarkan seketika. Jika perlu, boleh masukkan air.
5. Masukkan nenas, serai yang dipotong
halus dan daun limau purut.
6. Kemudian, boleh masukkan timun dan
bawang besar.
7. Akhir sekali boleh masukkan garam
dan cili merah yang dipotong. Kacau seketika.
8. Bila dah masak, boleh tuangkan ke
atas ikan siakap yang telah kita goreng tadi..
Selamat mencuba. Moga resepi-resepi yang Cik Rose kongsikan ini bermanfaat buat semua. Moga anda dapat mencubanya sendiri di rumah. Selamat berbuka puasa!
0 Comments