Kenapa Mata Asyik Berkedip-kedip



Assalamualaikum

Mata saya ni asyiklah nak berkedip-kedip.. Selalu gak jadi. Dan banyak jugak dengar sebab mata kita ni berkedip-kedip. 


Sumber : GOOGLE


Kata orang-orang tua, :


kalau yang bergerak tu kelopak mata kanan, ada saudara sebelah ayah yang meninggal , kalau sebelah kiri , ada saudara sebelah mak pula yang meninggal” dan “kalau mata kanan yang bergerak, nak tengok orang atau nak jumpa orang jauh”. Ada juga yang kata “nak dapat berita baik”. Kalau kelopak mata kiri yang bergerak, katanya “ada berita kurang baik yang akan didengar dan akan menangis”.


Terpulanglah sama ada nak percaya atau tak. Tapi, sebenarnya mata berkedip ni pun sejenis penyakit. Cuma tak lah  merbahaya sangat. Saya pernah hadiri satu kursus tahun lepas. Penceramah tu kata, kalau mata kita ni selalu berkedip, maknanya mata kita ni letih.. dan cuba lah pejam seketika dan buka semula. Ulang beberapa kali.. Untuk merehatkan mata la.. Kadang-kadang kita ni asyik mengadap komputer kan.. 


Ini hasil yang saya temui bila tanya Mak Cik Google :


"Nama saintifik untuk penyakit mata bergerak ini ialah "myokymia". Berdasarkan kata-kata pakar masalah ini adalah akibat pergerakan otot di bahagian kelopak mata atas dan kadang-kadang di bahagian kelopak mata bawah bawah . Mata bergerak-gerak ini berkait rapat dengan stress, fatigue, kurang tidur dan overdose minum kopi. Anxiety/depression juga boleh mengakibatkan kepada masalah mata bergerak-gerak ini. Kerisauan yang terlalu tinggi dalam diri kita juga turut menyumbang kepada masalah ini. Faktor personaliti juga turut menyumbang kepada masalah ini"



p/s : Pernah tak jadi macam ni?.. Dan ada kena mengena tak dengan apa yang orang-orang tua cakap?. Cuba share sikit :)





Mencari Katering Sekitar Sungai Petani, Merbok, Bedong dan sekitar ?CATERING TERBAIK DI SUNGAI PETANI, KEDAH

 
Previous
Next Post »

70 comments

Click here for comments
7 February 2013 at 09:19 ×

anum x pernah jadi lagi

Balas
avatar
admin
7 February 2013 at 09:21 ×

pernah jugak jadi... tapi biasanya kalau jadi mata berkedip sebelah kanan memang nak jumpa orang yang dah lama x jumpa... kalau sebelah kiri...confirm menangis... tapi x selalulah... lama dah x kena dah...

*nama macam nama jepun lah...ekekekek..."myokymia"... lembut jer bunyinya...

Balas
avatar
admin
7 February 2013 at 09:27 ×

mate berkedip2.. mak saya pon cakap.. if mate berkedip2 uh ade la yang nak pergi meninggalkan kita.. tp tataw la betol ke tak..hihihihi

Balas
avatar
admin
7 February 2013 at 09:34 ×

penah jugak jadi camni tapi tak kerap la kdg2 je...

Balas
avatar
admin
7 February 2013 at 09:36 ×

pernah juga jadi mcm ni..tuleh org tua2 cakap mcm tue..terpulang pada kit ajer nak percaya atau x...tapi MV dulu mmg betul ada saudara yg meninggal dunia

Balas
avatar
admin
7 February 2013 at 09:53 ×

pernah jugak terjadi camni. tapi xde la nak percaya sgt dgn ape yg org2 tua ckp

Balas
avatar
admin
7 February 2013 at 10:01 ×

ntah le.. akakpn tak pasti

Balas
avatar
admin
7 February 2013 at 10:03 ×

yg penting, xselesa..

Balas
avatar
admin
7 February 2013 at 10:47 ×

selalu jugak mata berkedip² tapi tak nak fikir sangat..

Balas
avatar
admin
7 February 2013 at 11:28 ×

huhu..ayu pnh gk jd..

Balas
avatar
admin
7 February 2013 at 11:36 ×

Tu kepercayaan orang lama... =D
Tapi yang tang penyakit tu, baru tau...... =D
Thanks for ur info... =D

Balas
avatar
admin
7 February 2013 at 13:24 ×

akak penah gak jg bekedip-kedip tu :-)

Balas
avatar
admin
7 February 2013 at 13:24 ×

as-salam ross..
bab meninggal tu slalu dgq ggi bawah patah.

kalau mata berkedip slalu nak teriak

Balas
avatar
admin
7 February 2013 at 14:23 ×

pernah kena jugak macam ni.. selalunya saya kalau mata sebelah kiri berkedit tu tandanya akan menangis la...

Balas
avatar
admin
7 February 2013 at 21:40 ×

Selalu juga bergerak tapi tak pernah percaya cuma memang adakalanya kebetulan jadi kenyataan. Tapi apa pun, kita bersandar kepada Allah SWT kerana Dia yang Maha Berkuasa

Balas
avatar
admin
7 February 2013 at 21:57 ×

pernah.. tp buat xtau jek. huhuhu..

Balas
avatar
admin
8 February 2013 at 16:53 ×

org2 tua kata kalo kedip2 sebelah mata kanan nk tgk org kalo mata kedip2 sebelah kiri nak nangis

Balas
avatar
admin
9 February 2013 at 18:17 ×

macam macam maksud orang tua katakan. terpulang pada diri kita.

Balas
avatar
admin
4 April 2013 at 17:34 ×

sekarang ni selalu jadi.tu sbb google then tejumpe blog ni.tatau laa sb tress k apa tp skg ni sye tgh final.

Balas
avatar
admin
Anonymous
5 April 2013 at 00:52 ×

Saya slh sorg.. Bnda ni dri kcik lg..dlu kejap jdi kejap x..skang ni rasanya dh hmpir 4 tahun non stop pnykit kejip mta ni.. Say pn naik pent dn skit bhgiaN mata n dahi.. Ada yg ckp bnda tu tabiat..ada yg kata reasung.. Saya buntu.. Sya dh la prempuan.. Kyakinan saya mmh rndah. saya bkrja sbgai s/u.. Mmg perlu brdpn dgn org ramai.. Lost confdnt kdg2..sesape bole bntu.. ?? Dh cuba nk stopkn tabiat ni tp xbole..adakah ni pnyakit??

Balas
avatar
admin
Anonymous
16 June 2013 at 16:17 ×

Pernah gak jd cm ni...asenya semua tu mitos jer..lau berlaku mungkin kbtulan...

Balas
avatar
admin
1 July 2013 at 19:50 ×

hmmm saya pn jdi jga hmmm tak tau la knpa

Balas
avatar
admin
1 July 2013 at 19:51 ×

hmm sy pn sllu jdi mcm tu

Balas
avatar
admin
nurul
8 July 2013 at 19:56 ×

penah jd.mate berkedip blh atas knn slme 2 mgu.mmg btol jupe org yg lme kite x jupe.dlm 10 thun.plk tu org yg kita suka .skg ni bkedip da smgu.

Balas
avatar
admin
23 July 2013 at 16:20 ×

m3h biasa kne ,,dan ianya mmg btl2 terjadi..sangat takut kalo mata kiri yg berkedip2

Balas
avatar
admin
8 September 2013 at 16:33 ×

Sy skg ni kejap mata kiri gerak kejap mata kanan. Plg kerap mta kanan. Gerak xhenti2 lak. Bersambung2 gerakan dia. Lepastu skg ni sllu lak mmpi buruk. Berkaitan ke??? Tpi sy xnk pkr sgt.

Balas
avatar
admin
8 September 2013 at 16:34 ×

Sy skg ni kejap gerak mata kiri kejap mata kanan. Plg kerap mata kanan la. Gerak xhenti2. Lagi stu skg sllu mmpi buruk. Berkaitan ke ek??? Sy xnk pkr bukan2.

Balas
avatar
admin
9 September 2013 at 11:26 ×

@zarra ezaraSorry, saya tak tahu pulak berkait ke tak dengan mimpi awak tu.. better jangan fikir yang bukan-bukan ye.. :)

Balas
avatar
admin
9 September 2013 at 11:28 ×

@mama3herooyeke jadi?.. takut jugak ek.. macam peringatan pulak kan.. selalu dengar dari mak je.. kalau mata mak berkedip tu, mesti ada yang nak berlaku..

Balas
avatar
admin
9 September 2013 at 11:30 ×

@nurulo memang jadi ye?.. Ros kalau berkedip kan,memang tak terfikir langsung apa yang orang selalu cakap tu.. bila dah tak berkedip, baru teringat, 'eh, mata aku berkedip, apa yang jadi ye?..'

Balas
avatar
admin
9 September 2013 at 11:31 ×

@jai_hipjangan fikir sangat ye..

Balas
avatar
admin
9 September 2013 at 11:31 ×

@Anonymousyup, mungkin betul, mungkin tak..kan ?

Balas
avatar
admin
9 September 2013 at 11:32 ×

@aen rafioh, thanx singgah sini.. jangan fikir sangat ye dik.. nanti bertambah risau pulak..

Balas
avatar
admin
15 September 2013 at 22:29 ×

good info.. sbb mata sy kdg2 berkedip2 ... hahaha

Balas
avatar
admin
24 September 2013 at 00:30 ×

Menurut saya mata berkedip adalah kurangnya Istirahat mata atau tingkat stress sedang memuncak, coba istirahatkan sejenak saja.

Balas
avatar
admin
24 September 2013 at 16:45 ×

haha, baru je eda kena simptom mata kedip-kedip ni. belah kanan, so percaya lah konon nak jumpa someone. hehehe

Balas
avatar
admin
Anonymous
17 October 2013 at 00:16 ×

syee sllu kne cm tu..mse ngah tls komen nie pon tgah kedip2 y blh knan atas.. tp taon lps smue adk brdek kne cm tu .. kiri knan. lme gak dlm 2 mgu..rope nye ayah d jmpot ALLAH.. n mse ayh mngal tu sdre mare jaoh & dekat dtg.. :(

Balas
avatar
admin
Anonymous
24 October 2013 at 07:24 ×

Sy pon penah jugak mata kiri bergerak selama hmpr 2 bln..rupanya I
ibu bapa mertua nak pergi tnggalkan kami serentak..lpas tu trus je bhnti kedip mata ni..huhu..tkut bila diingat balik..

Balas
avatar
admin
Anonymous
29 October 2013 at 01:40 ×

Sekarang ni kelopak mata belah kiri berkedip tak henti2..adeh... hiiii...

Balas
avatar
admin
Anonymous
14 December 2013 at 20:53 ×

@zarra ezaraPnah happen to me dlm tahun 2008. Brgnti2 dari sebelah kanan pas tu kiri. After seminggu, ianya berulang kli brgerak2, pada paginya sya dpt bad news my bf telah mninggal dunia setelah 2 bulan tidak brjumpa.Apapun mungkin ianya kbetulan dan ianya skadar ptnda shja.

Balas
avatar
admin
Anonymous
11 January 2014 at 15:18 ×

Dah seminggu mata kiri sblh bwh bekedip..risau gak

Balas
avatar
admin
Anonymous
23 January 2014 at 09:11 ×

Mata kanan saya berkedip semalam, sehari suntuk. Rasanya sebab tengah depress kot, gaduh dengan kawan.

Balas
avatar
admin
17 February 2014 at 14:52 ×

mata saya dh dua ari berkedip2 belah kanan..risau juga..tp sy rsa sbb komputer agknya...cz satu hari saya ngadap lebih 8 jam..huk3.. rimas jgk kdg2 tu..huk3

Balas
avatar
admin
Anonymous
20 February 2014 at 22:38 ×

@Anonymous sama lah, malu berdepan dgn orang T__T

Balas
avatar
admin
22 February 2014 at 00:47 ×

Dah 2 mggu mata saya berkedip...saya tau saya stress...betul cakap pakar opthalmologist tpt keje saya di sbbkan stress...dia suruh tuamkan dgn tuala yg di celup dgn air suam ke mata...alhamdulillah ok

Balas
avatar
admin
22 February 2014 at 00:49 ×

Betul la kalau kita stress....mata akan berkedip...nasihat dr pakar opthalmology suh demah mata guna tuala yg bersih dan air suam...InsyaAllah mata kita akan ok...

Balas
avatar
admin
19 March 2014 at 10:37 ×

saya pun mata kiri tengah berkelip-kelip huhuhu

Jom lawati www.happyneasy.blogspot.com untuk perkongsian kesihatan :)

Balas
avatar
admin
3 April 2014 at 21:21 ×

Saye sedang mengalami keadaan kelopak mata berkedip @myokymia ni dah dekat 2 bln. Sangat rase tak selesa terutama mase cakap dgn org atau mase drive...nak tanye ape ubatnye ye

Balas
avatar
admin
3 April 2014 at 21:24 ×

Ape ubatnye yer

Balas
avatar
admin
27 April 2014 at 00:30 ×

Mmg dok kelip2 ni...xselasa langsung...sebelah atas kiri...
Dah 3 hari...ya Allah..jauhkan dr benda2 yg buruk...

Balas
avatar
admin
Anonymous
14 June 2014 at 15:12 ×

sy jarang mata berkedip-kedip.tapi baru-baru ni mata sebelah kiri bawah mmg selalu sangat berkedip-kedip...kawan saya kata alamatnya nk menangis...dan nak dijadikan cerita disebabkan sy pelajar degree dan mmg assignment bertimbun-timbun-stress, rindukan mak abah kat rumah dgn nak final examnya lagi x semena-mena haritu sambil saya baca buku dlm bilik saya menangis..ni menangis bukan 5 minit berhenti tapi mmg rasanya 1 jam lebih jugak saya menangis.dah kesat banyak kali pon still menangis...air mata x berhenti mengalir.haha..nilah perkongsian saya...

Balas
avatar
admin
Anonymous
14 June 2014 at 15:12 ×

sy jarang mata berkedip-kedip.tapi baru-baru ni mata sebelah kiri bawah mmg selalu sangat berkedip-kedip...kawan saya kata alamatnya nk menangis...dan nak dijadikan cerita disebabkan sy pelajar degree dan mmg assignment bertimbun-timbun-stress, rindukan mak abah kat rumah dgn nak final examnya lagi x semena-mena haritu sambil saya baca buku dlm bilik saya menangis..ni menangis bukan 5 minit berhenti tapi mmg rasanya 1 jam lebih jugak saya menangis.dah kesat banyak kali pon still menangis...air mata x berhenti mengalir.haha..nilah perkongsian saya...

Balas
avatar
admin
20 June 2014 at 04:03 ×

Just nk berkongsi.. sy dlu penah alami mata kiri sebelah atas bergerak2 selama 2 mggu..after a few months abah sy jatuh sakit then meninggal dunia.. pas je abah mnggl bru sy teringt balek yg sy penah alami mata gerak2..xtau laa ada kena mngena ke x

Balas
avatar
admin
20 June 2014 at 04:04 ×

Just nk kongsi..dlu sy penah alami mata sbelah kiri bhgian bwh bergerak2 slma 2 mggu..after a few months abah sy jatuh saket then meninggal dunia..pas je abah mnggl bru sy teringt tntg mata gerak2 tuu.. xtau laa ada kna mngena ke x

Balas
avatar
admin
25 June 2014 at 13:34 ×

dulu takut jugak kalau mata asyik berkedip, sebab mesti nak menangis lepas tuh, tapi bila dah tau sbnanye ade kaitan dgn perkara saintifik, baru lah x pikir sgt setiap kali mata berkedip

Balas
avatar
admin
6 August 2014 at 15:57 ×

sllu juga terjadi, kdg2 xselesa dibuatnya..huhuh

Balas
avatar
admin
Anonymous
6 September 2014 at 15:59 ×

Ni la mslhnya klu mata berkedip..buat hati risau

Balas
avatar
admin
Anonymous
3 October 2014 at 16:01 ×

hadoiiii...
mata kiri ni pon da seminggu kedip2

Balas
avatar
admin
Anonymous
6 October 2014 at 13:54 ×

aku sedang mengalaminye sekarang...
sebelah kanan atas...sangat tidak selesa....

Balas
avatar
admin
9 October 2014 at 15:09 ×

ada kaitan dengan stress dan kurang tidur rupanya2 ya.. pernah terjadi jugak, tapi sangat jarang. selalu eyebag ja kalo xcukup tido ni ha.. :D Tq for sharing the info kak. :D

Balas
avatar
admin
14 October 2014 at 16:01 ×

dah sulan lebih dah mata kiri dan kanan berkedip kedip sendiri.. sekarang mata kanan kelopak bawah.. kejap kelopak mata atas belah kiri..

mata pulak makin kabur..

Balas
avatar
admin
26 April 2015 at 20:56 ×

Btl scientific findings ni. Coz tday mmg my eyes asik bkedip2. Mmg not enough sleep kot coz i woke up at 4 am this morning n just napping like 20 mins atas krusi. Fatigue is also an additional factor

Balas
avatar
admin
Anonymous
23 November 2015 at 16:49 ×

Hmm.. dh 2 hari addicted dgn cappucino.. 2 hari ni juga mata kiri asyik berkedip2.. rasa kepala berat je almaklumlah sy juga ada migrain hehe.. tp rasanya xcukup rehat kot sbb anak asyik berjaga mlm huhu

Balas
avatar
admin
23 January 2016 at 11:05 ×

hai, mata awak dh okay ke?ye la.. kita pompuan ni memang.. tudung senget pun dah lost confident.. emm..

Balas
avatar
admin
2 February 2016 at 03:36 ×

Mata saya bkedip sblh kiri. Ckp org tua2 dulu tu x tau la betol ke x. Yg pasti sy x cukup tido,kuat minum kopi dan slalu ingt kt ssorg tu..risau. Klu dbndingkn dgn apa yg dtype kat blog ni...mmg cun sgt dgn keadaan sya skrg nih...dlu x da plk bknyit2 sbb ckup smuanya... bnar laa tuu...

Balas
avatar
admin
2 February 2016 at 03:44 ×

Sya x pcya la ramalan org tua dlu tu cma berserah dan pikir positif jer tp Mmg cun laa pa yg dtype kt blog nih dgn sya. Mata kiri bknyit2..sblum nih xde pon. Tp klu dteliti dgn apa yg dtype kt blog nih mmg kna dgn keadaan sya skrg ni tak cukup tido,kuat minum kopi dan mmikirkan ssorg jer...risau.. hrmm letih laa tuu sbnarnya.. tq for sharing...

Balas
avatar
admin
2 February 2016 at 03:51 ×

Mata saya bkedip sblh kiri. Ckp org tua2 dulu tu x tau la betol ke x. Yg pasti sy x cukup tido,kuat minum kopi dan slalu ingt kt ssorg tu..risau. Klu dbndingkn dgn apa yg dtype kat blog ni...mmg cun sgt dgn keadaan sya skrg nih...dlu x da plk bknyit2 sbb ckup smuanya... bnar laa tuu...

Balas
avatar
admin
Anonymous
16 February 2016 at 20:04 ×

Dulu masa sek men pernah gak dpt tabiat ni. Masalah selesai bila saya ambil vitamin A. X sempat habis sebotol masalah dh selesai.

Balas
avatar
admin
22 August 2016 at 14:11 ×

ok. dah tau dah kenapa mata ni asyik bekedip2. bukan stress bukan tak cukup tido. tapi telebih minum kopi. :D
terima kasih atas info..

Balas
avatar
admin
27 November 2016 at 21:47 ×

DuLu hampir2 percaya..
Tp kata umie saya.. Boleh jatuh khurafat.. Kalau betul pon.. Itu hanya kebetulan.. Semua ketentuan Allah..

Now mata saya dah hampir 3 bulan berkedip2.. Ini kerana.. Kurang tdor.. Mata tgk hp dalam keadaan bilik yang bgelap.. Dan stress..

Tp y pastinya mg x selesa.. Sgt2 x selesa.. :)

Balas
avatar
admin
Thanks for your comment