Selamat pagi :)
Pagi ni nak letak resepi ikan bakar ala percik style saya.. hihi.. Alkisahnya semalam, nak buat ikan bakar. Tapi, saya ni suka yang berkuah sikit.. Saya letak pemerap dia banyak sikit. Bila dah bakar, jadi ala percik.. hikhik..
Senang je nak membuatnya tau.. Saya bakar guna oven je, maklumlah nak membakar guna arang mana la nak cari kan.. Saya duduk rumah flat (alasan je..hihi)..
Jom semak resepinya. Memang mudah dan ringkas..
Bahan kisar
Bawang putih
Bawang merah
Halia
3 batang serai
5 batang cili padi
4 batang cili merah
Sedikit cili kering
Bahan lain
Air asam jawa
Sedikit garam
Sedikit gula
Jumlah bawang, halia, cili tu agak-agak je ye.. Saya tak sukat pun.. Kalau nak letak santan pun boleh.. Tapi, saya tak letak.
CARA-CARA
Lumur ikan dengan sedikit garam dan kunyit. Biarkan dahulu.
Panaskan minyak sikit. Masukkan bahan kisar. Tumis samppai pecah minyak. Masukkan gula, garam dan air asam jawa. Bila cili tu dah masak, tutup api..
Letakkan sedikit perapan tu kat atas aluminium foil. Letak ikan, dan tuangkan perapan ke atas ikan. Bungkus aluminum foil tu. Sementara tu, panaskan oven selama 10 minit. Kemudian, baru masukkan ikan ke dalam oven. Bakar dalam suhu 150 darjah celcius selama 50 minit. (Ikut masing-masing punya oven dan bergantung kepada ikan anda.. (check dulu masak ke tak )
Ikan yang sudah diperap.
Yeay, ikan dah masak.. Ni lah dia bila dikeluarkan dari oven :
Jeng..jeng..jeng.. :
Alhamdulillah, dah siap ikan bakar ala percik :
Selamat mencuba :)
Mencari Katering Sekitar Sungai Petani, Merbok, Bedong dan sekitar ?CATERING TERBAIK DI SUNGAI PETANI, KEDAH
23 Comments
Allah... terliur da ni.. dappp nyer... mkn dgn nasi panas2... perghhh
ReplyDeletesedap2, ingtkan percik yg ala2 mcm kelantan tuh.... akak kalu bt selalu yg beli ikan bakar adabi je hehehe...
ReplyDeletewahhh...bleh tiru resepi nie...tengs for sharing...
ReplyDeletesinggah pagi isnin :)
ReplyDeletewahhh..kreatif la ros
ReplyDeletewowo!
ReplyDeletesedapnya..
ReplyDeletenampak sedap.. kalau ikan, husband saya kurang sikit..boleh cuba guna ayam.. kalau pakai alumunium foil camni bakar atas pan pun boleh rasanya..
ReplyDeletenyumm...nyumm....
ReplyDeletetengok pn dh terliur ni..hehe
ReplyDeletebestnye.. nk cubalah kalau saya besar nanti (^_^)
ReplyDeletesedapppnyaaaaa...
ReplyDeletetgk dlm gmbr pun tau sdp... kalo terhidang dpn mata ni x ckp byk, trs ngap je nih..dah la tgh lapar ni..haha
ReplyDeletemcm besh je....hihi nk kena try ni...
ReplyDeletenampak menarik..leh try kt umah ni...=)
ReplyDeletesedapnyer weh.. nak cubalah jugak...
ReplyDeletesedapnya rosss.....semerbak wangi ikan bakar tu..yum yum
ReplyDeleteSedap tu nampak...
ReplyDeleteNampak best la..Tq sharing resepi best tu
ReplyDeletepergh... sedap tu
ReplyDeletecomfirm menyelerakan makan pula dengan nasi panas cicah air asam atau sambai kicap :)"
ReplyDeletesedapnye..lum pernh buat lg ni..tq share resepi
ReplyDeletesedapnyer tengok bulan puasa ini..nk cubalah,
ReplyDeleteTerima kasih atas info tersebut.silalah singgah diblog saya http://dirawanhartawan.blogspot.my/