RESEPI IKAN BAKAR ALA PERCIK

April 22, 2013




Selamat pagi :)

Pagi ni nak letak resepi ikan bakar ala percik style saya.. hihi.. Alkisahnya semalam, nak buat ikan bakar. Tapi, saya ni suka yang berkuah sikit.. Saya letak pemerap dia banyak sikit. Bila dah bakar, jadi ala percik.. hikhik.. 

Senang je nak membuatnya tau.. Saya bakar guna oven je, maklumlah nak membakar guna arang mana la nak cari kan.. Saya duduk rumah flat (alasan je..hihi)..

Jom semak resepinya. Memang mudah dan ringkas..

Bahan kisar

Bawang putih    
Bawang merah
Halia
3 batang serai 
5 batang cili padi
4 batang cili merah
Sedikit cili kering

Bahan lain

Air asam jawa
Sedikit garam
Sedikit gula

Jumlah bawang, halia, cili tu agak-agak je ye.. Saya tak sukat pun.. Kalau nak letak santan pun boleh.. Tapi, saya tak letak.

CARA-CARA

Lumur ikan dengan sedikit garam dan kunyit. Biarkan dahulu.

Panaskan minyak sikit. Masukkan bahan kisar. Tumis samppai pecah minyak. Masukkan gula, garam dan air asam jawa. Bila cili tu dah masak, tutup api..

Letakkan sedikit perapan tu kat atas aluminium foil. Letak ikan, dan tuangkan perapan ke atas ikan. Bungkus aluminum foil tu. Sementara tu, panaskan oven selama 10 minit. Kemudian, baru masukkan ikan ke dalam oven. Bakar dalam suhu 150 darjah celcius selama 50 minit. (Ikut masing-masing punya oven dan bergantung kepada ikan anda.. (check dulu masak ke tak )



 Ikan yang sudah diperap.


Yeay, ikan dah masak.. Ni lah dia bila dikeluarkan dari oven :


Jeng..jeng..jeng.. :


Alhamdulillah, dah siap ikan bakar ala percik :



Selamat mencuba :)


Mencari Katering Sekitar Sungai Petani, Merbok, Bedong dan sekitar ?CATERING TERBAIK DI SUNGAI PETANI, KEDAH



You Might Also Like

23 comments

  1. Allah... terliur da ni.. dappp nyer... mkn dgn nasi panas2... perghhh

    ReplyDelete
  2. sedap2, ingtkan percik yg ala2 mcm kelantan tuh.... akak kalu bt selalu yg beli ikan bakar adabi je hehehe...

    ReplyDelete
  3. wahhh...bleh tiru resepi nie...tengs for sharing...

    ReplyDelete
  4. nampak sedap.. kalau ikan, husband saya kurang sikit..boleh cuba guna ayam.. kalau pakai alumunium foil camni bakar atas pan pun boleh rasanya..

    ReplyDelete
  5. tengok pn dh terliur ni..hehe

    ReplyDelete
  6. bestnye.. nk cubalah kalau saya besar nanti (^_^)

    ReplyDelete
  7. tgk dlm gmbr pun tau sdp... kalo terhidang dpn mata ni x ckp byk, trs ngap je nih..dah la tgh lapar ni..haha

    ReplyDelete
  8. mcm besh je....hihi nk kena try ni...

    ReplyDelete
  9. nampak menarik..leh try kt umah ni...=)

    ReplyDelete
  10. sedapnyer weh.. nak cubalah jugak...

    ReplyDelete
  11. sedapnya rosss.....semerbak wangi ikan bakar tu..yum yum

    ReplyDelete
  12. Nampak best la..Tq sharing resepi best tu

    ReplyDelete
  13. comfirm menyelerakan makan pula dengan nasi panas cicah air asam atau sambai kicap :)"

    ReplyDelete
  14. sedapnye..lum pernh buat lg ni..tq share resepi

    ReplyDelete
  15. sedapnyer tengok bulan puasa ini..nk cubalah,
    Terima kasih atas info tersebut.silalah singgah diblog saya http://dirawanhartawan.blogspot.my/

    ReplyDelete

FOLLOWERS

CONNECT

SEO Reports for inilahrealitibukanfantasi.blogspot.com PRchecker.info free web site traffic and promotion APDM SAPS