Ok, hari ni kan saya cuti. Maklumlah, kite kan keje kat Johor.. hihihi.. Selamat bekerja bagi yang bekerja hari ni :)
Jadi, hari ni nak buat entry masak-masak je.. hahahha..
Ni kisah masa hari Selasa lepas. Cuti Maulidur Rasul kan. Tak buat apa pun, suami pun kerja.. Jadi, merajinkan diri memasaklah uols.. Buat menu simple je. Kari ayam. Permintaan dari suami.. Jadi, saya buatkanlah... Saya ni bab kari, tak terror lagi. Mesti bila buat kari jadi pekat, sebab terlebih rempah.. muahahaha.. Iyelah, orang masak guna rempah tu agak-agak je. Yang saya ni masak macam nak buat kenduri je gaya rempahnya..
Oklah, tanpa membuang masa saya nak kongsikan resepinya. Ni cara saya, mungkin tak sama dengan anda. Iyelah, saya ni bukan masterchef allstar, cuma masterchef junior jerr.. Hihihihi,,,
Bahan-bahan
(saya masak ikut sukatan ayam saya)
5 ketul ayam
2 biji ubi kentang
5 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
Sedikit halia
(dikisar)
Kayu manis
Buah pelaga
Bunga Lawang
Rempah kari daging (agak-agak je ye)
Serbuk cili
(rempah dan serbuk cili bancuh dengan air)
Santan
Garam
Minyak
Cara-caranya :
Panaskan minyak. Masukkan 3 sekawan(kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga).. Bila dah harum, masukkan bahan yang dikisar. Tumis sampai naik bau dan kekuningan bawang tu.
Lepas tu, masukkan rempah dan serbuk cili. Tumis hingga masak. Kemudian masukkan ayam dan ubi kentang. Kalau kering, tambahkan air. Tutup periuk/kuali. Bagi ayam tu cepat empuk. Bila ayam dah masak, masukkan garam. Last sekali masukkan santan. Perlahankan api dan kacau je.. Tadaaa, dah masak pun kari ayam yang sedap lagi simple :)
Ni gambar masa kat dalam kuali :
Tadaa, inilah kari ayam saya..
Jemput makan semua ....
28 Comments
thanks share resepi.rasa lapar plak.hehe
ReplyDeleteSama -sama;)
Deletenampak sedap..boleh cuba ni..saya pun tak pandai masak kari..hehe
ReplyDeleteDah cuba ke?
Deleteteringin nk buat kari ayam utk suami. tp dia sah2 xmkn. sup ayam jea dia makan. kari2 dia xsuka. :(
ReplyDeleteOh kalau husband tak suka, baik jgn buat. Hihi. Nanti kita je yg kena habiskan ;)
DeleteSedapnye kari ayam...
ReplyDeleteakak pun cuti jugakkk..hehehe
Terima kasih kak
Deletesedapnyee..
ReplyDeleteNanti cuba tau
Deletesedapnyaaa.. cikna mmg hantu kari tp masaknya tak reti.. huhu..
ReplyDeleteTak cuba tak tahu kan. Entah entah Chic Na lagi pandai masak dari kak Ros ;)
Deleteok la ni. janji ada rupa kari + rasa kari. maka kari lah jadinya kan.
ReplyDeletenak senang ros guna yg peket kecik tu. ciksu guna peket kecik la. jenama Alagapas. hihi. balik kedah ciksu beli seplastik. dok ada 10bungkus. amik dua jenis. senang + lagi murah + nak masak pon senang. hihi
ciksu jrng beli yg paket besar sbb masa mula kawin dulu beli mcm tu la, pastu x rajin masak, rempah macam dh masuk angin je..
A'a ciksu. Mula tu konon nk jimat beli paket besar. Last last masuk angin. Heee. Sekarang beli paket kecik juga
DeleteAd nmpk pekat ye tu..tp sedap je.ni klu xabis mkn bt roti jala..sedaptu bt cecah..hihi
ReplyDeleteCicah roti jala, cucur, emmm sedap
Deletekalau tambah kicap mesti lagi sedap ni kak.. masak kicap ayam berempah kari.. hehehe..
ReplyDeleteEh yeke? Tak pernah pula buat mcm tu
Deleteoklah tu..jadi juga karinya..yg penting sodappp
ReplyDeleteAlhamdulillah kak ;)
Deletebyk share resepi...ni yg syok ni
ReplyDeleteResepi biasa biasa je kak ;)
Deletepekat la sedap rose.. deqla pun suka buat pekat2...lebih kurang jer cara masakan rose ni ngan cara deqla masak.. heee.. mmg simple kan...
ReplyDeleteYeay sama eh cara kita ;)
DeleteKelihatannya sedap
ReplyDeleteTerima kasih atas resepnya :D
Sama-sama;) nanti cuba buat yer
DeleteTiba-tiba terasa lapar plak.. hehheheee.. ok, pasnie nk terus beli ayam.. nak terua buat!!!
ReplyDeleteEh dah buat ke.. Thanx sudi mencuba;)
Delete