IKAN CENCARU BAKAR SEDAP DI MAKAN DENGAN SAMBAL KICAP. Tajuk tak menahan. Hihi. Alkisahnya, nak bercerita tenang menu yang simple dan menaikkan selera. Kadang-kadang runsing memikirkan nak masak apa hari-hari kan.
Cik Rose bukan jenis yang hari-hari masak. Ikut mood. Mood nak masak datang, memang masak. Kalau mood tak ada, memang tak masak. hikhik. Masak yang simple, bolehlah. Bukan kategori yang terror masak. Kita anak bilis je wak. hikhik.
Tapi, sekarang ni lain jadinya. Cik Rose dah tersuka pula dengan ikan cencaru. Tu yang Cik Rose buat ikan cencaru bakar. Tapi, versi yang paling mudahlah. Janji sedap ditekak.
Cicah pulak dengan kicap. Cuma hiris cili padi dan bawang besar je, letak kicap. Simpan kejap dalam peti ais. Nyum nyum. Sedap.
Masak dua jenis je masa tu. Ikan cencaru bakar dan carrot. Buat goreng kunyit gitu jer. Campur bendi, bawang dan cili.
Cik rose buat bakar tu, cuma letak kunyit, black paper dan paprika. Sedap tau!
Lauk simple pun makan bertambah. Cuba bayangkan kalau lauk yang meriah. Oh tidak. hihi.
10 Comments
nyum2
ReplyDeletesedap kan sesekali makan macam ni :)
DeleteI love fish! Especially fresh ones. But frying fish can make the kitchen a bit oily
ReplyDeleteLauk macam ni bahaya tau..buat bertambah makan...tapi ikan bagus untuk mereka yang diet termasuk carrot tu...
ReplyDeletesamalah kite cik rose oi... kadang akak boh garam n kunyit je ikan tu, klu rajin sikit balut ngn daun kunyit,... bagi bau dia lg menarik
ReplyDeleteMemang sedap ni ikan bakar.. Tapi jarang nak membuatnya..
ReplyDeleteSedapnya makan panas panas dgn nasi panas dan sambal tu wajib pedas! Memang bertambah nasi dibuatnya.
ReplyDeleteMemang sedap ikan caru bakar cicah sambal kicap.. Nikmat tak terkata betul.. Hahaha..
ReplyDeleteOh yes! I agree. I also like sambal kicap sometimes ayam goreng or telur goreng with sambal kicap pun sedap.
ReplyDeleteKalau malas masak, duduk sensorang takpe cikrose. Takde orang mara. Hihi
ReplyDeleteKita kalau ikan cencaru ni suka ikan sumbat je. Kalau mil buat bakar tak kena dengan tekak. Tak tahu napa.