Buat sendiri Dalgona Coffee di rumah guna 3 bahan sahaja ! Mudah dan sedap macam Kopi Mahal.

Assalamualaikum.

Dalgona Coffee!
Tiba-tiba viral minggu ini dengan Dalgona Coffee. Ramai yang kongsikan kopi masing-masing di media sosial. Sungguh menggoda! Lalu lalang di facebook dan instagram. Macam-macam versi dan kaedah boleh digunakan untuk menghasilkan kopi yang memikat. 

Penggemar kopi mesti tersenyum bila tahu boleh buat sendiri kopi yang sedap setanding dengan kopi mahal yang dijual di restoran/cafe.

Nak buat Dalgona Coffee sungguh mudah! Kalaulah tahu dari awal, memang  buat sendiri je kan. Betul tak?  Memang mudah sangat. Hanya guna 3 bahan. Yes, guna 3 bahan sahaja! 



Biar betul guna tiga bahan? Jangan main-main! Eh betul. Cik Rose dah cuba sendiri. Dan hasilnya memang wow. 

Bahan untuk hasilkan Dalgona Coffee yang sedap :

2 sudu nescafe
2 sudu gula perang/ gula 
2 sudu air panas

Itu sahaja! 

Campurkan dalam bekas. Boleh pukulkan 3 bahan ini. Cik Rose guna mixer. Senang, terus gebu jadinya nescafe tu. Korang nak pukul guna sudu pun boleh, ala-ala nak buat telur dadar tu. 




Bila dah elok kejadiannya, boleh letak beberapa ketul ais kiub dalam gelas. Tuangkan susu segar hingga 3/4 gelas. Lepas tu letaklah bancuhan nescafe di atasnya. 

Wahhh elok kejadiannya! Ambil gambar dulu. Hihi. Sebelum minum, kacau rata. Sedap! 



Korang boleh adjust gula dan nescafe sendiri. Nak manis, lebihkan gula. Nak kopi yang kick, lebihkan nescafe. Ikut selera masing-masing. 

Penggunaan susu segar memang mainkan peranan yang penting dalam penghasilan Dalgona Coffee ni. Pilihlah susu segar yang korang suka. Jangan ikut pilihan orang lain. Citarasa kita tak sama kan. Ada yang suka full cream, ada yang suka low fat.

Terpulanglah. Banyak jenama susu di kedai-kedai. Buat pilihan yang terbaik. Wow gitu. 




Tak ada mixer? 

Macam mana nak buat Dalgona Coffee ni. Saya tak ada mixer. Eh eh, jangan risau. Dah cakap tadi, nak buat kopi yang sedap macam dekat coffee house/cafe yang terkemuka kan. Sudah pasti ada caranya.

Mai Cik Rose ajar caranya. Hihi. Tak ada mixer, jangan risau. Mesti ada sudu kan? Jangan nak cakap korang tak ada sudu pula. Hahaha. Korang jangan memacam yer. 

Guna sudu pun boleh. Tapi, kena tambah tenaga lah lebih sikit. Hihi. Sebab kita nak pukul sampai ia kembang. 

Don't worry ok. Keep calm and drink your Dalgona Coffee. 



Bahannya masih sama. Korang campurkan ke dalam mangkuk. Ambil sudu, dan pukullah ia. Lama sikit pukul, sampai ia berbuih dan ringan. Nak gebu, pukul lagi lama. 

Kejadiannya memang wow! Korang cubalah sendiri di rumah. Memang puas hati. 



Kalau tanya Cik Rose mana yang sedap. Cik Rose suka yang cara yang pukul guna sudu. Bila kita letak dalam susu, dia terapung dulu, dan perlahan-lahan turun ke bawah. Cantik kejadiannya. Dan rasa kopi dia lebih wow. 

Kalau guna mixer, rasa dia sangat sedap! Cuma kena kacau lebih sikit untuk ia larut dalam susu segar tu. 



Mudah kan caranya. Lepas ni, korang buat sendiri je di rumah. Jimat pun jimat! Puas hati. Nampaknya stok susu kena selalu ada dalam peti ais. Hihi. 


Kalau tak minum nescafe, tak berapa suka kopi, korang cubalah buat guna coklat atau milo. Caranya sama juga. 

Olah sendiri bahan ikut citarasa korang. Nak campur nescafe dan milo pun boleh. Jafi mocha uols! 

Selamat mencuba. 

Ingat, Stay At Home. Janganlah ingkar arahan ya. Demi kesejahteraan kita bersama. 


Post a Comment

0 Comments