Resepi Sotong Masak Serai Bersantan Yang Sedap dan Mudah. | Assalamualaikum. Siapa penggemar sotong? Selalunya kalau ada sotong, Cik Rose mesti buat sambal atau goreng tepung. Itu je yang berselera. hihi.
Tapi, bulan Ramadhan yang lepas, mak Cik Rose masak resepi baru. Sotong masak serai bersantan. Alahai, sedapnya! Nak kata masak lemak cili padi bukan, sebab dia pekat.
Makan memang bertambah. Tak cukup seekor. Mak potong sotong ala-ala spring tu. Lagilah nampak menarik, tertarik! Nak potong kecil pun boleh. Pilihan masing-masing.
Jom kita tengok Resepi Sotong Masak Serai Bersantan Yang Sedap dan Mudah ini.
• kunyit hidup
• 3 sudu minyak masak
• 6 tangkai cili merah
Baca juga : Cara Masak Sambal Udang
Selamat mencuba!
Sesekali ubah selera kan, apa salahnya. Cuba sesuatu yang berlainan. Pelbagaikan menu harian, mana tahu menambat selera suami dan anak-anak kan.
Nampaknya menu ni akan selalulah diulang masaklah. Kena dengan selera Cik Rose. hihi.
Tapi, bulan Ramadhan yang lepas, mak Cik Rose masak resepi baru. Sotong masak serai bersantan. Alahai, sedapnya! Nak kata masak lemak cili padi bukan, sebab dia pekat.
Makan memang bertambah. Tak cukup seekor. Mak potong sotong ala-ala spring tu. Lagilah nampak menarik, tertarik! Nak potong kecil pun boleh. Pilihan masing-masing.
Cara masak pun mudah. Bahan pun tak banyak. Hanya gunakan bahan asas yang kebanyakkannya ada di dapur.
Jom kita tengok Resepi Sotong Masak Serai Bersantan Yang Sedap dan Mudah ini.
Bahan
– bahan:
Untuk
pes:
• kunyit hidup
• 3 sudu minyak masak
• 6 tangkai cili merah
• lengkuas
• 1
biji bawang Holland
• 1 kotak santan kecil
Untuk
masak:
● sotong
● 2
batang serai
● 3
helai daun limau purut
● garam
Cara
membuatnya:
- Potong semua bahan untuk membuat pes dan letak ke dalam blender.
- Masukkan 1/2 kotak Santan. Kisar sehingga menjadi pes. Simpan 3 sudu besar pes untuk perap sotong.
- Bersihkan sotong. Perap dengan serai, daun limau purut dan pes tadi.
- Panaskan minyak dan masukkan lebihan pes, 1/2 kotak Santan dan garam. Masak sehingga pecah minyak. Tak perlu tambah air ya. Dah siap.
Baca juga : Cara Masak Sambal Udang
Selamat mencuba!
Sesekali ubah selera kan, apa salahnya. Cuba sesuatu yang berlainan. Pelbagaikan menu harian, mana tahu menambat selera suami dan anak-anak kan.
Nampaknya menu ni akan selalulah diulang masaklah. Kena dengan selera Cik Rose. hihi.
7 Comments
Uihh nampak sedap tu.. biasa buat sambal jerk.. x pernah lagi masak macam ni.. boleh la cuba nanti..
ReplyDeletenampak sedap tu, boleh cuba nanti nih
ReplyDeletemenggoda sotong bila potong rupa gitu... nk tryla resepi ni nanti.. tq cik rose kongsi resepi
ReplyDeleteFirst time jumpa resepi ni. Boleh cuba pasni. Nampak sedap dalam gambar tu.
ReplyDeleteTengok gambar je pun sudah mengidam dah... kena cuba resepi ini nanti bila dapat beli sotong.
ReplyDeletenampak macam menarik
ReplyDeletemesti sedap nih
Mengancam sotong tu.. boleh buat nanti ni.. nampak sedap!
ReplyDelete