8 RESEPI KUIH YANG SENANG DAN SEDAP UNTUK BULAN PUASA.| Assalamualaikum. Bila tiba bulan puasa, pelbagai jenis kuih dapat kita lihat di bazar Ramadan kan. Meriah, pelbagai rupa dan rasa. Kuih tradisional masih mendapat tempat di hati semua.
Ramai yang suka buat sendiri kuih kan. Untuk menjamu seisi keluarga dengan air tangan sendiri. Rasa puas hati bila kuih kita menjadi dan ahli keluarga berselera makan.
Ada pelbagai cara dan resepi yang dikongsikan, baik di televisyen mahupun di media sosial. Setiap orang ada cara tersendiri. Buat sahaja ikut secara sendiri. Kita olahkannya mengikut selera kita.
Dalam masakan, tiada yang betul dan tiada yang salah. Ikutlah cara masing-masing, asalkan ianya sedap dan menjadi. Tak gitu?
Jom Cik Rose kongsikan resepi kuih muih yang sesuai di bulan puasa dengan cara yang sangat mudah dan pastinya sedap. 8 resepi kuih muih menjadi pilihan Cik Rose adalah seperti :
- Roti Jala
- Popia Sayur
- Kuih Cara Berlauk
- Cucur Jagung
- Sardin Roll
- Kuih Donut
- Murtabak Mini
- Kuih Cara Manis
Jom kita tengok bahan-bahan dan cara-cara untuk membuat kuih-muih yang membuka selera ketika bulan puasa.
8 RESEPI KUIH YANG SENANG DAN SEDAP UNTUK BULAN PUASA
Resepi Roti Jala
Bahan-bahannya
3 cawan tepung gandum
3 cawan air
1 biji telur
2 sudu minyak masak
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil pewarna
Cara membuatnya
Satukan semua bahan dan kacau pakai whisk. Cik Rose blender je, lebih mudah. Elok tepungnya, tidak berketul. Dah siap, boleh la menjala ye .
Cubalah ya. Memang lembut roti jala ni. Kalau buat pagi, sampai ke petang masih lembut.
Kesabaran yang tinggi memang diperlukan untuk menjala. Lenguh kaki dan tangan jadinya.
Roti Jala dah siap. Nak cicah dengan kari. Macam mana pula cara nak sediakan kuah kari yang letops ni?
Kalau Cik Rose, karinya mesti ada kentang dan lobak merah. Tak cair dan tak pekat sangat kuahnya. Memang terangkat!
Resepi mudah nak sediakan kari ayam untuk dimakan bersama Roti Jala.
Bahan bahan:
Ayam
2 biji kentang - potong 4
1 1/2 labu bawang besar saiz besar - hiris
6 ulas bawang putih - hiris
3 inci halia - hiris
1 asam keping
1 kotak santan kotak
Air secukupnya
10 sudu besar rempah kari
Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
daun kari
Garam secukupnya
Cara cara:
1. Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bawang putih, bawang merah dan halia sehingga kekuningan.
2. Kemudian masukkan rempah kari dan kacau seketika sebelum dimasukkan air supaya rempah cair. Terus masak dengan menggunakan api perlahan sambil terus dikacau sehingga rempah sedikit garing dan terbit minyak. Kemudian masukkan daun kari dan kentang.
3. Lepas itu, masukkan pula ayam dan masak sehingga ayam kecut sebelum tambah sedikit lagi air dan biarkan mendidih.
4. Masukkan pula santan. Terus masak dengan api perlahan. Setelah kentang empuk, masukkan asam keping dan garam. Renihkan sehingga pecah minyak. Sesuaikan kepekatan kuah yang disukai. Jika terlebih pekat, tambah air panas dan masak lagi.
Kalau suka kuah pekat, kurangkan air. Boleh juga ditambah sedikit kerisik, wow sangat rasa dia tau!
Resepi Popia Sayur Yang Mudah Dan Sedap
Resepi Popia Sayur Goreng.
Bahan untuk inti:
Bawang putih dan merah (hiris halus)
Taugeh
Lobak merah (diparut. Atau hiris halus)
Kacang panjang ( dipotong kecil)
Tauhu ( dipotong kecip dan digoreng sekejap)
Telur
Udang ( rebus seketika dan potong kecil)
Kulit Popia.
Cara masak inti:
Tumis bawang putih dan merah. Bila dah kekuningan, masukkan lobak merah dan kacang panjang. Biar sebentar. Kemudian, terus masukkan tauhu dan udang. Letak garam sikit. Last sekali, masukkan tauge dan telur. Gaul sekejap, terus angkat. Siap dah inti. Boleh la balut dengan kulit popia.
Popia ni makan dengan sos cili pun sedap. Tapi, kalau nak lagi umpp, buat sendiri kuah cili tu.
Cara buat kuah cili popia :
Bawang putih ditumbuk kasar.
Cili kisar
Cuka
Garam
Gula
Air
Campur je bahan-bahan ni dalam periuk. Masak guna api kecil sahaja. Dah siap.
Resepi Kuih Cara Berlauk Yang Ringkas dan Pastinya Sedap Untuk Dicuba
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
3 cawan santan cair
½ sudu kecil garam
¼ sudu kecil pewarna kuning
Cara:
Blend semua bahan sehingga sebati. *boleh tambah air jika bancuhan terlalu pekat.
Cara untuk bakar:
Panaskan loyang kuih cara dan sapu sedikit minyak. Tuang adunan ke dalam acuan dan sudukan inti ke atas kuih. Kemudian tabur dengan hirisan cili dan daun bawang/daun sup.
Tutup loyang dengan tudung periuk. Masak lebih kurang 5 minit menggunakan api perlahan.
Untuk inti, ada pelbagai jenis. Boleh buat ikut citarasa sendiri ya.
Resepi Cucur Jagung Paling Mudah Disediakan
Apa yang diperlukan untuk buat cucur jagung? Hanyalah tepung gandum, jagung, garam dan air. Ya, itu bahan asasnya. Boleh tambah isi udang, bawang dan sedikit pewarna untuk menaikkan seri cucur jagung.
Memang mudah sangat. Resepi yang mudah, tetapi amat menyelerakan! Kalau tak ada kari, cicah dengan sos cili. Wow sangat!
RESEPI SARDIN ROLL a.k.a ROTI GULUNG SARDIN
Bahan-bahan untuk inti:
Ubi kentang dipotong dadu
Isi ayam
Bawang Besar di potong dadu
Rempah kari daging
Garam dan sedikit air
Masukkan bawang dahulu. Bila dah naik bau, masukkan rempah kari. Biar sampai pecah minyak atau hingg rempah masak. Kemudian masukkan kentang. Biarkan dahulu. Bila separuh empuk, masukkan isi ayam. Biarkan hingga kering, masukkan garam. Dah siap. Kalau perlu, tambah air di awal penyediaan inti ni.
Pukul beberapa biji telur untuk digaul bersama inti nanti. Style Cik Rose, akan masukkan inti sedikit demi sedikit. Bukan masukkan semua inti dalam telur tu.
Panaskan pemanggang ajaib atau kuali. Letak minyak sedikit dan ratakan di kuali. Dalam bekas yang lain, letakkan kulit popia. Kemudian, letakkan inti di tengah-tengah kulit popia. Lipatkan menjadi empat segi.
Angkat dan letakkan dalam kuali. Mudahkan? Boleh tambah sedikit minyak dalam kuali jika memerlukan.
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan kelapa
3 helai daun pandan - letak 1 sudu kecil perisa pandan
Beberapa titik pewarna hijau
Gula pasir secukupnya( sebagai inti )
Garam secukup rasa
0 Comments