Bahan-bahan untuk masak lemak cili api :
Kisar*
*10 batang cili api (ikut tahap kepedasan yang korang suka)
*Kunyit hidup (agak-agak banyak mana)
2 @ 3 batang serai di ketuk
15 ekor udang
Kacang buncis (kalau suka sayur, letak banyak)
Santan kotak yang kecil (kalau suka yang fresh, letak yang fresh)
Sedikit garam / cukup rasa.
Itu sahaja bahannya. Simple kan? Ada yang nak letak bawang, boleh juga. Tiada masalah. Oh ya, untuk kali ni, Cik Rose tambah sebiji tomato. Saja tambah, alang-alang tomato dah ada dalam peti ais kan.
Cara-cara menyediakan masak lemak cili api :
Panaskan periuk. Kemudian letak bahan kisar dan juga serau. Kacau-kacau sedikit. Masukkan santan. Kacau lagi. Masukkan udang dan kacang buncis. Jika kering, boleh tambah sedikit air. Perasakan dengan garam dan cukup rasa. Dah siap.
Senang kan ? Jangan lupa cuba tau.
1 Comments
nampak sedap cik rose masak..:)
ReplyDelete