Selamat petang semua.. Masak apa hari ni untuk berbuka?.. Ke beli je kat Bazar Ramadhan?.
Entry kali ni saya nak share resepi Sambal Tumis Udang Petai. Yang ni saya masak masa hari Isnin.. Sekali dengan Asam Pedas Ikan Parang .. Saje nak berkongsi, mana tahu kan ada yang mencari ke.. hihi..
Bahan-bahan
Bawang Merah
Bawang Putih
Belacan(sangai dulu atas api, guna je garpu cucuk kat belacan tu, lepas tu letak atas api dapur gas sekejap)
Cili Kering
*Kisar bahan kat atas ni. Kalau saya, saya blend asing dengan cili, tapi kalau nak blend sekali pun tak apa.
Air asam Jawa/ Asam keping
Udang
Petai
Cara-caranya :
1) Panaskan minyak. Kemudian masukkan bahan kisar.
2) BIla dah naik bau dan bawang tu garing sikit, masukkan cili pula.
3) Tumis sampai pecah minyak. Pastu masukkan air asam jawa atau asam keping. Bila dan membuak-buak, masuk petai dulu.
4) kemudian baru masukkan udang. Bila udang dah masak, perasakan dengan garam.. Lepas tu, bolehlah makan :) hihihi.
Senang kan?..
Dalam kuali lagi ni..
Haa, ni yang dah masak :)
Dah baca entry ni, kena cuba masak tau.. hihi
21 Comments
Sambal udang petai memang sedap.....
ReplyDeleteMacam sedap jer.. Terutama udang tu.. Hihi..
ReplyDeleteEh, dah tukar header blog ye...baru tu. hehehe..masak resipi ni utk berbuka ya
ReplyDeletesedapnya kak..=D
ReplyDeletenyum..nyum...mmg sedapkan sambal udang petai....sluppppp.....:)))
ReplyDeleteperghh..peberet!!
ReplyDeletejentik ford =)
ReplyDeleteakak pun prefer msk sndiri dr beli dik... sedap sambal udang petai tuh... bg akak apa2 yg ada u dang msti sedap
ReplyDeleteSedapnya..tangkap leleh..huhu
ReplyDeletetgk pun dah tahu sedapp.. peberat ni...
ReplyDeleteoh mai peberet ni.
ReplyDeletesambal udang :D
p/s: kite tahun 87, hihi :p
sedap nih rosss....tpppp akak xleh mkn udang la
ReplyDeletesedapnyaaa tp tak boleh makan udang.. allergic.. huhu..
ReplyDeletehehe...memg sodap kan! tak tipu :-)
ReplyDeletekalo deqla , deqla pilih asam jawa.. asam keping x penah pun.. huhu.. sama la deqla asingkan jugak bawang dgn cili masa blender tu..
ReplyDeletesedapnya udang tu..feberett
ReplyDeletewah sedapnya
ReplyDeleteDH akak pon da request sambal udang petai.. nanti la kene buat jugak~
ReplyDeletesalam jumaat..lme m3h x buat sambal udang petai ni
ReplyDeleteSedap nampak sambal udang petai ni.. Teringin nak masak menu ni, tp en.hb tak makan petai, satg langsung dia tak jamah, adoiii
ReplyDeleteaduh...klu petai ni ayu tmkn bila dipotong halus2x jer..klu besar2x mmg tak tertelan nnt jadinya.hihihi
ReplyDelete