Ok, kali ni nak share satu resepi simple.. Ketam masak lemak cili api. Ni cara yang saya selalu buat lah kan..
Bahan-bahan :
2 ekor ketam.
5 ulas bawang putih
1biji bawang besar
5 tangkai cili api
Sedikit halia
2 batang serai(satu dititik, dan satu untuk dikisar)
2 ketul kunyit hidup
( Bahan kat atas ni dikisar)
1 asam keping
Santan
Air
Minyak
Gula
Garam.
Cara-caranya:
Panaskan minyak. Bila minyak dah panas, masukkan bahan kisar tadi. Biarkan sampai cili api tu masak. Kemudian masukkan ketam, serai yang dititik dan asam keping. Biarkan sehingga ketam tu masak. Perasakan dengan gula dan garam. Last sekali masukkan santan. Perlahankan api dan kacau rata. Dah siap pun...
Simple kan?....
Cubalah kawan -kawan :-)
*********
Mencari Katering Sekitar Sungai Petani, Merbok, Bedong dan sekitar ?CATERING TERBAIK DI SUNGAI PETANI, KEDAH
18 Comments
sekrang ni kalau tengaok mana2 resepi, mesti ada pasal cara nk masak kanghkung.. nasib baik yg ni x de.. hehhe
ReplyDeletesedapnye!
ReplyDeletesedapnya terliur
ReplyDeletemenu nie buat sambey pejam mata jeee...sbb dah expert..hahaha..blagak sgt, kan...
ReplyDeletewaduh2..kenapakah diriku digoda...
ReplyDeleteooo. ros tumis ye..
ReplyDeleteciksu x pernah lagi masak lemak cili padi tumis sbb x nak bg santan pecah minyak. hihi.
mcm mna dgn suami. ada penambahan utk paltlet darah x?
sedap nyerrr!
ReplyDeletesedapnya ketam...akak memang suka
ReplyDeleteaduiiii..sedapnye..terliur dah nih..
ReplyDeleteketam masak apa pon sedap..sebab fav saya ketam tu.,.akeke
ReplyDeleteowh ketam... lama x mkn.. mmg sedap dibuat masak lemak cili api.. nyum2...
ReplyDeletewahhh..sedapnya
ReplyDeleteakak salin resepi,tq
nampak sedap je tp alergik ketam.. huhu..
ReplyDeletewahh..best juga tu :)
ReplyDeleteSrnok yer...msak2x utk suami gitu..ketam tu blh tkar len jgkkn....
ReplyDeleteSedapnyeee
ReplyDeletesedapnya terliur rasa nak masak stok ketam yang beli kat pasar borong resepi ni..
ReplyDeleteThis is great Article
ReplyDeleteThanks for the recipe