Bahan-bahan
buat tomyam campur pekat:
1 paket perencah tomyam
1 kiub pati tomyam
Bahan kisar :
2 ulas bawang merah
1 biji tomato
5 batang cili padi
Sebatang serai
lengkuas atau halia(agak-agak)
6-7 batang cili padi (kalau nak
lagi pedas, letak lebih )
-di belah dua atau ketuk je.
2 batang serai(dititik)
Halia (dihiris)
2 biji bawang besar (dipotong
bulat)
3 biji tomato-belah 4
4 daun limau purut
ayam / udang / sotong
bunga kubis
carrot
jagung kecil
-atau sayur-sayuran lain.
Air
garam
Cara
buat tomyam ayam pekat:
* Kisar 2 ulas bawang merah , 1
batang serai, 1 biji tomato, halia dan 5 batang cili padi.
* Masukkan air untuk buat kuah.
* Masukkan bahan kisar tadi ke
dalam kuali dan masukkan juga 1 paket perencah tomyam.
* Masukkan carrot sampai setengah
empuk.
* Kemudian, masukkan lebihan
cili, serai yang di titik, halia yang di hiris, bawang besar, garam, dan
kiub pati tomyam.
* Bila sudah mendidih, masukkan
ayam / udang / sotong, bunga kubis, tomato dan daun limau purut.- untuk
udang dan sotong, Cik Rose didihkan asing. Cik Rose masukkan udang dan
sotong yang dah masak, ke dalam tomyam. Sebab tak nak air udang dan sotong
mengganggu rasa tomyam.
* Rasa, dan siap di makan!
Selamat mencuba!
Mencari Katering Sekitar Sungai
Petani, Merbok, Bedong dan sekitar ?CATERING
TERBAIK DI SUNGAI PETANI, KEDAH
16 Comments
sedapnyaaaaaaaaaaaaaaa
ReplyDeletecubalah sis Anum :)
DeleteTom yam nie fav nieyl kalau pegi mana²...
ReplyDeletesama dengan Ros.
Deletemenyelerakan...febret mv ni
ReplyDeletesamalah dengan Ros, MV. hihi. Ros suka yang pekat-pekat kuahnya
DeleteSedap je nampak. Nak cubalah resepi ini
ReplyDeleteselamat mencuba yer :)
DeleteSedap je nampak. Nak cubalah resepi ini
ReplyDeleteSilakan mencuba ya :)
DeleteSaya cuba masak untuk anak2 tghari ni.terima kasih puan sudi berkongsi resepi tomyam pekat.
ReplyDeleteterima kasih sudi mencuba resepi ini :)
DeleteNampak sodap tomyam ni. Tak sabar nak cuba.
ReplyDeleteboleh cuba nanti ya :)
DeleteXyah ltak air limau ke?
ReplyDeleteboleh letak kalau puan suka. saya tak letak :)
Delete