RESEPI TOMYAM YANG SEDAP DAN PEKAT MACAM DI KEDAI TOMYAM THAI

Bahan-bahan buat tomyam campur pekat:

1 paket perencah tomyam
1 kiub pati tomyam 
Bahan kisar :
2 ulas bawang merah
1 biji tomato
5 batang cili padi
Sebatang serai
lengkuas atau halia(agak-agak)

6-7 batang cili padi (kalau nak lagi pedas, letak lebih )
-di belah dua atau ketuk je.
2 batang serai(dititik) 
Halia (dihiris)
2 biji bawang besar (dipotong bulat)
3 biji tomato-belah 4
4 daun limau purut

ayam / udang / sotong

bunga kubis
carrot
jagung kecil 
-atau sayur-sayuran lain.
Air
garam


Cara buat tomyam ayam pekat:

* Kisar 2 ulas bawang merah , 1 batang serai, 1 biji tomato, halia dan 5 batang cili padi.
* Masukkan air untuk buat kuah.
* Masukkan bahan kisar tadi ke dalam kuali dan masukkan juga 1 paket perencah tomyam.
* Masukkan carrot sampai setengah empuk.
* Kemudian, masukkan lebihan cili, serai yang di titik, halia yang di hiris, bawang besar,  garam, dan kiub pati tomyam.
* Bila sudah mendidih, masukkan ayam / udang / sotong, bunga kubis, tomato dan daun limau purut.- untuk udang  dan sotong, Cik Rose didihkan asing. Cik Rose masukkan udang dan sotong yang dah masak, ke dalam tomyam. Sebab tak nak air udang dan sotong mengganggu rasa tomyam.
* Rasa, dan siap di makan!




Selamat mencuba!


 Mencari Katering Sekitar Sungai Petani, Merbok, Bedong dan sekitar ?CATERING TERBAIK DI SUNGAI PETANI, KEDAH


Post a Comment

16 Comments