APA YANG PESAKIT ASMA TAK BOLEH MAKAN?
| Assalamaulaikum. Pesakit asma mesti
tercari-cari punca pencentus serangan asma. Sudah tentulah kerisauan melanda di
hati. Apa yang boleh dielak, kita cuba untuk elak. Bimbang ia berulang dan
semakin teruk.
Faktor makanan adalah faktor yang selalu pesakit
asma fikirkan, selain faktor-faktor lain seperti cuaca, keadaan dan lain-lain.
Jom kita rungkaikan apakah benar faktor pemakanan penyumbang kepada asma.
Sumber yang Cik Rose ambil adalah dari laman web MyHEALTH Kementerian Kesihatan
Malaysia.
Asma dan Makanan
Makanan hanya menyebabkan alahan kepada 5% sahaja di kalangan orang yang mempunyai asma.
Di mana makanan, aditif makanan dan juga bahan kimia berkaitan makanan BUKANlah merupakan pencetus utama bagi serangan asma. Walaubagaimanapun, aditif dan bahan kimia dalam makanan boleh mencetus serangan asma untuk pesakit-pesakit yang tertentu.Reaksi atau alahan pada makanan adalah berbeza bergantung kepada individu dan jumlah pengambilan makanan tersebut.
Jenis-jenis
Makanan Pencetus Serangan Asma
Terdapat reaksi berbeza bagi
alahan makanan iaitu daripada reaksi/gejala ringan hinggalah ke tahap bahaya.
Kebiasaannya serangan asma merupakan salah satu daripada gejala/tanda alahan
yang lain.
Contoh-contoh makanan yang boleh
menyebabkan alahan adalah seperti berikut;
Telur
Susu
Kekacang
Soya
Tree
nut (seperti walnut dan almond)
Gandum
Ikan dan hasilan laut (seperti udang
dan sotong)
Salad
Buah-buahan
Aditif makanan
Gejala
Alahan Makanan dan Asma
Gejala
atau tanda-tanda alahan makanan adalah seperti ruam pada badan (urticaria),
loya, muntah dan cirit-birit. Kebiasaannya, pesakit yang mengalami alahan
makanan akan mendapat tanda-tanda alahan lain dan juga boleh diikuti dengan
serangan asma iaitu batuk dan nafas berbunyi (wheezing). Sekiranya
tidak diberikan rawatan awal akan menyebabkan kesan yang lebih teruk.
Makanan/Bahan
Makanan yang Dapat Membantu Mengelak atau Mengurangkan Serangan Asma?
Terdapat beberapa makanan yang boleh
membantu dalam mengelak atau mengurangkan serangan asma. Kerberkesanan
sebahagian makanan ini bagi mengurangkan serangan asma masih lagi di dalam
peringkat kajian. Contoh makanan tersebut ialah seperti berikut;
Epal – kajian menunjukkan bahawa
mengambil 2 ke 5 biji epal seminggu dapat mengurangkan risiko asma sebanyak 32%
berbanding kurang pengambilannya. Kandungan flavonoids di dalamnya membantu
membuka rongga pernafasan;
Makanan mengandungi vitamin C – vitamin
C merupakan sejenis agen antioksida yang bagus untuk melindungi paru-paru
daripada bahan-bahan radikal. Buah citrus banyak mengandungi vitamin C seperti
oren, anggur dan jambu;
Beta-carotene – kajian menunjukkan
bahawa makanan mengandungi beta-caraotene (sejenis agen antioksida) seperti
karot boleh mengurangkan kejadian serangan asma yang dicetuskan oleh
senaman;
Kafein – kandungan kafein di dalam kopi
dan teh boleh membuka rongga pernafasan sehingga 4 jam selepas meminumnya;
Flax
seeds – flax seeds mengandungi
omega-3 dan magnesium yang berguna kepada penyakit asma. Magnesium dapat
membantu relaksasi otot di dalam paru-paru dan membuka rongga pernafasan. Namun
begitu, kesan omega-3 pada penyakit asma masih lagi di peringkat
kajian;
Gluthatione – avocado mengandungi bahan
gluthatione (sejenis agen oksida) yang berfungsi melindungi paru-paru daripada
bahan-bahan radikal; dan
Bawang putih – ia mengandungi bahan
pencegah radang (anti-inflammatory) dan juga allicin iaitu sejenis agen
antioksida yang dapat mengurangkan serangan asma.
Pemakanan
untuk Pesakit Asma
Pesakit asma perlulah mengambil makanan
sihat dan seimbang. Makanan tersebut perlulah mengandungi makanan segar dan
semulajadi. Pesakit asma perlu kurangkan pengambilan makanan proses.
SUMBER : http://pendidikanpesakit.myhealth.gov.my/adakah-makanan-boleh-mencetus-serangan-asma/
0 Comments