Selamat tengahari kawan-kawan. Alhamdulillah, hari ni 13 Ramadhan..
Tahun ni, ramai kenalan saya yang masih berjaya masak untuk berbuka dan sahur, tidak membeli di Bazar Ramadhan.. Jangan tanya saya. Setakat ni, menu untuk sahur memang hari-hari saya masak. Cuma untuk berbuka, ada juga saya ke Bazar Ramadhan. Membeli kuih, Murtabak, Roti John. Dan ada minggu lepas, saya beli Nasi Kerabu dan Laksam di Bazar Ramadhan..
Ok, hari ni saya nak share satu resepi yang super duper simple dan sedap. Iaitu Ayam masak Kicap.
Jom, kita semak resepinya :
Bahan Kisar
Bawang Merah
Bawang Putih
Cili Kering
Kayu manis
Bunga lawang
Buah Pelaga
Serai (diketuk)
Kicap
Bawang Besar (dihiris)
Kentang
Cili besar
Tomato
Ayam
Garam
Cara-caranya
1)Panaskan minyak. Masukkan kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga. Kemudian, masukkan bawang merah dan bawang putih yang dikisar.
2)Bila dah wangi, masukkan cili kering yang dah dikisar. Biar sampai cili tu masak. Maukkan serai yang diketuk tadi.
3)Lepas tu, masukkan kentang. Biar sampai kentang tu empuk.
4)Kemudian, bolehlah masukkan kicap. Tambahkan sedikit air, jika terlalu kering.
5) Dan terus masukkan ayam. Biar sampai ayam tu empuk. Sewaktu proses nak empukkan ayam tu, anda boleh je nak tambahkan kicap atau air. Ikut kesesuaian ye :)
6) Bila ayam dah empuk, masukkan cili besar dan bawang besar yang dihiris serta tomato. Perasakan dengan garam. Kemudian, sedia dihidang :)
Senang kan?. Bolehlah cuba sendiri. Biarlah, walaupun kita masak sesimple manapun, asalkan ia tetap air tangan kita. Baru puas hati..
Ni masa saya dah masukkan kentang dalam cili tu.
Yang ni pulak masa dah masukkan kesemua bahan, nak tunggu menggelegak je ni ..
Inilah dia hasilnya :
Selamat mencuba kawan-kawan :)
Mencari Katering Sekitar Sungai Petani, Merbok, Bedong dan sekitar ?CATERING TERBAIK DI SUNGAI PETANI, KEDAH
34 Comments
lauk2 yg simple mcm ni mmg terangkat la..
ReplyDeletedone save22.. ;)
Ye berselera je makan ;)
Deleteayam masak kicap kalau letak kentang memang awesome...
ReplyDeleteYup kak Farah. Kalau Ros masak mesti letak.. Hiihi
Deletedeqla biasa masak ayam masak kicap halia.. sbb hubby suka yg mcm tu.. tp resepi ros ni nmpk sdp la.. nk try la nnti.. ;)
ReplyDeleteCubalah Deqla ;)
DeleteSaya jarang makan ayam masak kicap tapi saya suka kuah dia..
ReplyDeleteOwh yeke.. Ros makan je. Tapi, mesti ayam tu nk kena goreng dulu la.
Deleteboleh cuba nanti
ReplyDeleteSilakan kak :)
Deletebaru wat masak kicap last week... siap hirup kuah he3
ReplyDeleteKuah dia tu membangkit selera..
Deletesinggah ptg..sedap nmpak..baru cadang nk wat ayam masak kicap sahur nanti
ReplyDeleteKalau buat time sahur, budak-budak mesti suka kan..
Deletemasakan macam ni pun dah sedap di buatnya..=)
ReplyDeleteYe dik.. Nanti try yer
DeleteSedapnye....akak slalu masak kicap xbuh serai
ReplyDeleteRos suka letak;)
Deletelauk simple macam ni la sedap.. aisshh.. baru pukul 830 kot..
ReplyDeleteHihi. Awal ek Ros kongsikan masa tu. Maaf kak
Deleteyang simple tu yang sedap..berkeroncong perut tgk pic makanan pg2 ni..hehe..
ReplyDeletepsst: pic profile baru yek...lama xjengah blog ni..=)
Ye simple tu yg membangkitkan selera
Deleteheader baru la :) ayu tsuke je mkn ayam kicap ni..lg2x bau time tumis tu..harum semerbak
ReplyDeleteMasa tumis 3 sekawan tu memang harum kan
Deletesdp lak tengok...
ReplyDelete;) jangan lupa cuba yer
DeleteOkje n family mmg suka masak kicap ni bezanya cuma okje tak letak cili dan serai je.... Tp mmg simple dan sedap!
ReplyDeleteOo ye ke kak. Ros letak cili sebab nak juga rasa pedas peda sikit .. Hihi
DeleteKami goreng dulu aym 2..ape2 pun..mg super duper sedap..nyum3
ReplyDeleteSamalah kakyang ;)
Deletenmpk sedap yummy
ReplyDeleteCuba tau nanti ;)
Deleteterima kasih sis utk perkongsian resepi. boleh try masak utk lunch harini ni.. sedap.
ReplyDeletesama-sama. Silakan mencuba yer :)
Delete