CACING PITA HIDUP DALAM TUBUH MANUSIA
Ok, di petang hari ni, saya nak cerita tentang cacing pita. Entry kali ni tak ada gambar k. Yelah, kan nak cerita pasal cacing, gelilah saya nak letak pic cacing posing posing bagai ala retiss. hihihi.

Info ni saya ambil dari Akhbar Metro.

Cacing pita ni dalam bahsa saintifik dia ialah "schistosomes". Dia mampu hidup dalam tubuh manusia sehingga berdekat lamanya, melalui air yang tercemar oleh najis dan masuk ke dalam tubuh menerusi lubang kecil pada kulit. huhu.. lama tu, kan?

Ok, dalam kajian terbaru saintis, pengkaji mendapati rahsia yang membolehkan cacing ni hidup lama. Nak tahu caranya??? Dia menyorok dalam sel stem darah yang membantunya terus memperbaharui bahagian badannya.

Bila dia dok dalam tubuh manusia, dia membesar, menjadikan darah sebagai makanannya dan turut mencari cacing pita yag lain sebagai pasangannya. Amboi...sempat lagi ye.. hihi. Cacing pita betina akan bertelur tanpa henti, hingga beratus biji setiap hari. Banyaknya.....

Telur yang tidak dibuang melalui najis manusia akan tertanam di bahagian organ dalaman yang boleh mengakibatkan kerosakan tisu yang serius dan keradangan kronik. Emmm, memang bahaya.


Ok, tu je info yang dapat saya share kan.p/s: saya memang geli... huhuPrevious
Next Post »
9 Komentar untuk "CACING PITA HIDUP DALAM TUBUH MANUSIA"

thanks for sharing. baru tau. hehehe

saya pun ngah geli ni ha!!

takut pulak bce pasal ni.. kt kite ade tak?

cacing pita memang bahaya..

serius mmg mengelikan , tapi bila part membiak tu menyeramkan pulak.

Minta doakan saya dimurahkan rezeki untuk mempunyai zuriat :)
Terima kasih untuk doa itu.
Saya juga mendoakan semoga anda dimurahkan rezeki :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF