KEJARLAH KASIH SAYANG!

February 08, 2015



Petang tadi, bos saya sempat ke  work station kitorang dan berbual. Dalam banyak- banyak yang dibualkan, saya tertarik dengan satu ayat beliau. Kejarlah kasih sayang! Beliau cakap, dalam dunia ni, ada 3 benda yang manusia kejar. Pertama, harta. Kedua, pangkat dan ketiga kasih sayang. Beliau tanya kitorang, mana satu yang kitorang akan kejar dahulu? Semua terdiam kusyuk mendengar tutur bicaranya. 

Kemudian bos kitorang cakap, pilihlah kasih sayang. Jangan risau, bila kita pilih kasih sayang, maka harta dan pangkat akan datang menyusul. Namun, kalau kita pilih harta atau pangkat, belum tentu kasih sayang akan datang bersama. Emmm, tersentuh hati ni. Terus rasa nak balik kerja time tu jugak, dan naik bas menuju ke Batu Pahat untuk mengejar kasih sayangku di sana. Hihi. Jangan marah haaa.. 
Tapi, sempat lagi bos menambah. Tak ramai yang memilih kasih sayang dan terus mengejar harta dan pangkat.. Hingga satu saat mereka akan rasa sunyi dan menyesal....

Ok tu je nak share kat sini.

Bila nak dapat pertukaran ni?.. Bulan depan genap setahun berPJJ buat kali kedua dengan suami. Tahun pertama berPJJ dengan suami dari KL ke JB. Genap setahun perkahwinan, dapat bertukar ke Jb. Alhamdulillah. Tahun kedua perkahwinan dapat duduk serumah. Namun, kami diuji dengan tiba-tiba Kem Majidee di Jb ditutup dan dipindahkan ke Kem baru di Banang, Batu Pahat. BerPJJ semula di tahun ketiga.. Tak ape, ujian dan cabaran ni mematangkan saya untuk teruskan hari -hari mendatang.. Moga ada sinar kemanisan yang menanti kami. Terkadang terasa peritnya bersendirian. Keluarga masing-masing jauh di Kedah. Tak ape, nak tak nak kena belajar menerima.. 

Oh JPA, tolonglah saya.. Cepatkan urusan pertukaran saya...

Allah tahu apa yang terbaik buat kita. Ikhlas dan redha. 



You Might Also Like

16 comments

  1. selamat malam..syira singgah sini..hehe..jom baca entry baru d blog syira :D

    ReplyDelete
  2. aku setuju, dalam apa yang jadi, kasih sayang dan keluarga akan membantu kite. kemudian barulah senang hati nak kerja dan kemudian baru rezeki tu datang...

    walahualam

    ReplyDelete
  3. Emm sabar mmg nmpk mudah kan ros tp yg melalui nya yg tahu betapa seksanya hati menanggung rindu pd suami.

    Jijah pun pjj juga ros. Jijah phm. Tp skurangnya jijah masih duk gan family bila suami jauh. Kesian kt ros la..

    ReplyDelete
  4. Kem Majidee dah jadi kem hantu... kosong dah situ..

    ReplyDelete
  5. Kak Ros.. terimalah kasih sayang dariku *flyingkiss*

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabar ye Ros...bulan 2 ni ramai kawan sis JM yg PJJ dapat tukar maybe sikit hari lagi tu ada lah resekinya in sha Allah. Cuma sis nk nasihatkan rajin solat Dhuha..in sha Allah ada jalan nya

      Delete
  6. InshaAllah...makin lama-makin dekat, moga terus tak payah ber PJJ.sbar ye ros...siksanya menanggung rindu.ewah, tak padan dengan belum kahwin aku ni

    ReplyDelete
  7. Sangat setuju. Kejar kasih sayang,...lebih bernilai sebab ada kasih sayang kita tak akan sunyi dan miskin. BerPJJ tulah lagi mengikat kasih Ros & suami :)

    ReplyDelete
  8. betul tu..
    apa guna harta byk..jawatan tinggi..tp tiasa insan istimewa di keliling kita utk mnemani hidup..

    ReplyDelete
  9. jom sama2 kita kejar kasih sayang :)...semoga cepat dapat pertukaran tu :)

    ReplyDelete
  10. Smoga rumahtangga ros bahagia :) kena banyak bersabar

    ReplyDelete
  11. memang suka sangat kata2 tu..kejar kasih sayang..^_^

    ReplyDelete
  12. betul apa boss kak ros cakap. kasih sayang ni senang je nak dapat. tapi kalau kita abaikan benda yang satu tu, sampai bila kita x kan merasa kasih sayang. lagi2 bila semua dah meninggalkan kita.
    sabarlah banyak2 ye kak. ALLAH tahu dugaan tu akak mampu bawa

    ReplyDelete

FOLLOWERS

CONNECT

SEO Reports for inilahrealitibukanfantasi.blogspot.com PRchecker.info free web site traffic and promotion APDM SAPS