MEMORI KUIH SERI AYU

May 06, 2014


Hari ahad lepas, dapat wassap dari kakak saya, Along.. Dia wassap gambar kuih kat bawah ni.. 


Kalau orang tengok, mesti tak dak apa-apa kan.. Hanya gambar kuih muih je.. Kuih seri ayu dan kuih karipap.. Tapi, bagi kami satu keluarga tersimpan satu memori yang tak dapat dilupakan...

Lagi-lagi bila tengok kuih seri ayu tu, kenangan lama menjelma kembali...

Dulu, mak saya buat kuih untuk dijual. Kami tak berniaga .. Mak buat kuih muih dan letak di gerai-gerai nasil lemak.. Masa tu duduk kat Taman Nilam, Sungai Petani, Kedah.. Saya sekolah menengah time tu. Sekitar tingkatan 1 hingga 5... Macam-macam kuih mak buat.. Kuih seri ayu, kuih lompang, kuih karipap, roti jala gulung, kuih kasuwi, kuih apom inti jagung dan kelapa, kuih ketayap, kuih pau,...

Mak akan bangun seawal 3 pagi nak buat kuih.. Bila pukul 5 pagi, mak akan kejut saya.. Pembantu.. hihihi.. Tolong tekan kelapa pada acuan kuih seri ayu.. Pengalaman tu semua.. Di saat ramai yang diulit mimpi, mak gagahkan diri buat kuih, untuk dijual.. Membantu ayah.. Murah je kuih masa tu. Sebiji hanya 20 sen je tolak kat mak cik gerai tu. Dan makcik tu jual 25 sen. Masa tu tahun 2001 hingga 2005.. 

Kuih karipap mak pulak jadi pilihan ramai. walau bentuknya comel je, tapi intinya sedap.. Terasa rempahnya.. Inti pula bukan sekadar kentang.. Tapi, ada daging jugak.. Macam tu jugak dengan kuih roti jala gulung.. 

Setiap pagi, gi hantar kuih tu kat beberapa gerai nasi lemak. Bukan warung tau. Ala, yang jual guna payung tu je. Tapi, yang paling best, bila pukul 10.30 la. sebab kitorang adik beradik akan pergi ambil bekas-bekas kuih mak.. dan masa tu jugak baru dapat duit jualan.. Alhamdulillah....


p/s: Stiap yang terjadi akan menjadi kenangan.. Terserah kita nak jadikan ia kenangan manis atau sebaliknya :)



You Might Also Like

21 comments

  1. punya kenangan yang sama..masa zaman sek dlu2..bantu mak meniaga nasi lemak

    ReplyDelete
  2. sekarang kuih seri ayu dijual 5 biji rm2..

    ReplyDelete
  3. mesti sedap hasil air tangan mak ros, dan mesti ros pun pandai buat kuih....

    ReplyDelete
  4. saya selalu berharap agar saya akan jadi sekuat dan setabah ibu ibu kita membesarkan kita.. bangun seawal jam 3-4 pagi untuk sediakan makanan.. tak kira untuk jualan atau untuk sarapan..

    ReplyDelete
  5. Kuih sri ayu masa mula2 muncul pun jadi fenomena jugak,....semua org teruja nak buat.

    ReplyDelete
  6. Saya dulu selalu bangun pagi tolong nenek buat kuih :) kenangan ..

    ReplyDelete
  7. yg mnis tu hanya kita saja yng tahu, best la mak buat kuih jual nak makan kuih banyak2 pon boleh :)

    ReplyDelete
  8. kenangan itu semualah yang mengajar kita erti kehidupan kan~

    ReplyDelete
  9. Kenangan yg sukar dilupa Ros. Berunutng sebab mak pandai - sekarang mesti mak dah rehat sepenuhnya kan... itu yg jadi rindu suasana dulu.

    ReplyDelete
  10. kan pengalaman hidup mcm nilah yg mendewasakan kita..oh ya mv pula bantu mak jual nasi lemak n memotong getah

    ReplyDelete
  11. kuih seri ayu tu mmg sedap.
    last time masa duduk keramat ada makcik tu buat panas2.. dia buat kat kedai then jual.. sedapsss

    ReplyDelete
  12. sedapnya...akak suka sangat kuih ni

    ReplyDelete
  13. nostalgia kan... eh saya few days ni duk belek2 jer resepi kueh ayu ni, favurite saya ni tapi tak pernah buat sendiri, so dah memang lama jugak la tak merasa kuih ni.

    ReplyDelete
  14. pengalaman maacm ni buat kita sedar betapa bernilainya duit..saya suka kuih seri ayu..lembut jek..haihh

    ReplyDelete
  15. kalu akak lah itu jd pengalaman manis akk... sbb bkn semua dpt merasa pengalaman tuh...

    ReplyDelete
  16. seri ayu ea name kuih hijau tu...huhu suka makan tp xtau nama.... kenangan masa kecik2 dulu...

    ReplyDelete
  17. pengalaman mcm ni bila terkenang ada manisnya, banyak yang kita belajar dari pengalaman tersebut ;)

    ReplyDelete
  18. ehh x sangka pengalaman kita sama.. dulu arwah mak deqla berniaga nasik lemak.. ada la jugak kuih muih.. lps tu, arwah mak stop meniaga sbb arwah ayah larang..yelah dah berusia takot x larat pulak kan, tp sbb arwah mak mmg jenis x suka dok diam, dia mula hantar kuih muih kat org.. mmg murah je time tu.. singgit boleh dpt 5 ketul kuih kan.. x mcm sekrg..huhu..deqla plak masa tu mmg jenis ssh tdo mlm, dari dulu kecik2 dah tlg arwah mak..pukul 3, 4 pagi dah tlg..hmm rindu sgt kenangan dulu.. sekrg mak dah xde.. rindu masakan mak..Allah jelah yg tahu perasaan tu.. T_T

    ReplyDelete
  19. ciksu suka puteri ayu tu.. :)
    memori kan...

    ReplyDelete
  20. Nihlah pengalaman berharga kan...kenangan yg xboleh diulang semula

    ReplyDelete

FOLLOWERS

CONNECT

SEO Reports for inilahrealitibukanfantasi.blogspot.com PRchecker.info free web site traffic and promotion APDM SAPS