MEMORI KUIH SERI AYU


Hari ahad lepas, dapat wassap dari kakak saya, Along.. Dia wassap gambar kuih kat bawah ni.. 


Kalau orang tengok, mesti tak dak apa-apa kan.. Hanya gambar kuih muih je.. Kuih seri ayu dan kuih karipap.. Tapi, bagi kami satu keluarga tersimpan satu memori yang tak dapat dilupakan...

Lagi-lagi bila tengok kuih seri ayu tu, kenangan lama menjelma kembali...

Dulu, mak saya buat kuih untuk dijual. Kami tak berniaga .. Mak buat kuih muih dan letak di gerai-gerai nasil lemak.. Masa tu duduk kat Taman Nilam, Sungai Petani, Kedah.. Saya sekolah menengah time tu. Sekitar tingkatan 1 hingga 5... Macam-macam kuih mak buat.. Kuih seri ayu, kuih lompang, kuih karipap, roti jala gulung, kuih kasuwi, kuih apom inti jagung dan kelapa, kuih ketayap, kuih pau,...

Mak akan bangun seawal 3 pagi nak buat kuih.. Bila pukul 5 pagi, mak akan kejut saya.. Pembantu.. hihihi.. Tolong tekan kelapa pada acuan kuih seri ayu.. Pengalaman tu semua.. Di saat ramai yang diulit mimpi, mak gagahkan diri buat kuih, untuk dijual.. Membantu ayah.. Murah je kuih masa tu. Sebiji hanya 20 sen je tolak kat mak cik gerai tu. Dan makcik tu jual 25 sen. Masa tu tahun 2001 hingga 2005.. 

Kuih karipap mak pulak jadi pilihan ramai. walau bentuknya comel je, tapi intinya sedap.. Terasa rempahnya.. Inti pula bukan sekadar kentang.. Tapi, ada daging jugak.. Macam tu jugak dengan kuih roti jala gulung.. 

Setiap pagi, gi hantar kuih tu kat beberapa gerai nasi lemak. Bukan warung tau. Ala, yang jual guna payung tu je. Tapi, yang paling best, bila pukul 10.30 la. sebab kitorang adik beradik akan pergi ambil bekas-bekas kuih mak.. dan masa tu jugak baru dapat duit jualan.. Alhamdulillah....


p/s: Stiap yang terjadi akan menjadi kenangan.. Terserah kita nak jadikan ia kenangan manis atau sebaliknya :)



Previous
Next Post »

21 comments

Click here for comments
6 May 2014 at 09:43 ×

punya kenangan yang sama..masa zaman sek dlu2..bantu mak meniaga nasi lemak

Balas
avatar
admin
MAY
6 May 2014 at 09:57 ×

sekarang kuih seri ayu dijual 5 biji rm2..

Balas
avatar
admin
6 May 2014 at 10:22 ×

mesti sedap hasil air tangan mak ros, dan mesti ros pun pandai buat kuih....

Balas
avatar
admin
6 May 2014 at 10:25 ×

saya selalu berharap agar saya akan jadi sekuat dan setabah ibu ibu kita membesarkan kita.. bangun seawal jam 3-4 pagi untuk sediakan makanan.. tak kira untuk jualan atau untuk sarapan..

Balas
avatar
admin
6 May 2014 at 10:38 ×

Kuih sri ayu masa mula2 muncul pun jadi fenomena jugak,....semua org teruja nak buat.

Balas
avatar
admin
6 May 2014 at 10:39 ×

Saya dulu selalu bangun pagi tolong nenek buat kuih :) kenangan ..

Balas
avatar
admin
6 May 2014 at 11:01 ×

yg mnis tu hanya kita saja yng tahu, best la mak buat kuih jual nak makan kuih banyak2 pon boleh :)

Balas
avatar
admin
6 May 2014 at 11:27 ×

kenangan itu semualah yang mengajar kita erti kehidupan kan~

Balas
avatar
admin
6 May 2014 at 11:45 ×

Kenangan yg sukar dilupa Ros. Berunutng sebab mak pandai - sekarang mesti mak dah rehat sepenuhnya kan... itu yg jadi rindu suasana dulu.

Balas
avatar
admin
6 May 2014 at 11:53 ×

kan pengalaman hidup mcm nilah yg mendewasakan kita..oh ya mv pula bantu mak jual nasi lemak n memotong getah

Balas
avatar
admin
6 May 2014 at 12:24 ×

kuih seri ayu tu mmg sedap.
last time masa duduk keramat ada makcik tu buat panas2.. dia buat kat kedai then jual.. sedapsss

Balas
avatar
admin
6 May 2014 at 13:04 ×

sedapnya...akak suka sangat kuih ni

Balas
avatar
admin
6 May 2014 at 13:31 ×

nostalgia kan... eh saya few days ni duk belek2 jer resepi kueh ayu ni, favurite saya ni tapi tak pernah buat sendiri, so dah memang lama jugak la tak merasa kuih ni.

Balas
avatar
admin
6 May 2014 at 15:10 ×

pengalaman maacm ni buat kita sedar betapa bernilainya duit..saya suka kuih seri ayu..lembut jek..haihh

Balas
avatar
admin
6 May 2014 at 16:32 ×

kalu akak lah itu jd pengalaman manis akk... sbb bkn semua dpt merasa pengalaman tuh...

Balas
avatar
admin
6 May 2014 at 16:37 ×

seri ayu ea name kuih hijau tu...huhu suka makan tp xtau nama.... kenangan masa kecik2 dulu...

Balas
avatar
admin
6 May 2014 at 22:25 ×

pengalaman mcm ni bila terkenang ada manisnya, banyak yang kita belajar dari pengalaman tersebut ;)

Balas
avatar
admin
7 May 2014 at 16:40 ×

ehh x sangka pengalaman kita sama.. dulu arwah mak deqla berniaga nasik lemak.. ada la jugak kuih muih.. lps tu, arwah mak stop meniaga sbb arwah ayah larang..yelah dah berusia takot x larat pulak kan, tp sbb arwah mak mmg jenis x suka dok diam, dia mula hantar kuih muih kat org.. mmg murah je time tu.. singgit boleh dpt 5 ketul kuih kan.. x mcm sekrg..huhu..deqla plak masa tu mmg jenis ssh tdo mlm, dari dulu kecik2 dah tlg arwah mak..pukul 3, 4 pagi dah tlg..hmm rindu sgt kenangan dulu.. sekrg mak dah xde.. rindu masakan mak..Allah jelah yg tahu perasaan tu.. T_T

Balas
avatar
admin
8 May 2014 at 13:28 ×

ciksu suka puteri ayu tu.. :)
memori kan...

Balas
avatar
admin
8 May 2014 at 18:12 ×

Nihlah pengalaman berharga kan...kenangan yg xboleh diulang semula

Balas
avatar
admin
Thanks for your comment