BELAJAR BERENANG - INILAH REALITI

Wednesday, 13 November 2013

BELAJAR BERENANG



SUMBER : FB USTAZ ZAMRI



Sunnah dan Faedah Berenang


Berenang



Rasulullah SAW bersabda, “Ajarilah anak-anak kamu berkuda, berenang dan memanah”. (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Rasulullah SAW bersabda, maksudnya: “Tiap-tiap sesuatu yang bukan zikrullah berarti permainan dan kelalaian, kecuali empat perkara: Seorang laki-laki berjalan antara dua sasaran (untuk memanah); Seorang yang mendidik kudanya; Bermain-mainnya seseorang dengan isterinya; Belajar berenang.” (Riwayat Thabarani)

Semasa berenang, mental, fizikal, segala otot dan tulang rangka digerakkan untuk membuat satu gerakan yang berkoordinasi antara dua anggota kaki dan dua anggota tangan, selain meransang stamina ( sistem kardiovaskular).

Berenang juga memberi peluang manusia untuk menguasai air serta menjadi berani.


***********


Korang tahu tak berenang?.. Saya ni memang tak pandai berenang. Macam mana nak berenang, penakut air.. hihihi.. Banyak kelebihannya kan..


11 comments:

  1. hi salam...
    try masuk air dulu berendam2 dulu..main2 dulu dengan air..dah ok baru belajar :)

    dari kecil saya selalu kasi anak2 main air dalam bilik air je..lama2 baru ajak p kolam...

    ReplyDelete
  2. bila ckp berenang...sebenarnya suka.. tapi sangat fobia kalo cuba berenang... sebab pernah hampir lemas masa kecik2... terus jadi takut2.. kalo nak pon..mesti kena ada org pimpin, tarik sama... pastu pakai life jacket... heehehehehe...

    ReplyDelete
  3. masa belajar dulu rajin juga g swimming...baru je nak pandai swimming dh abes belajar..kalo sekarang kompem lemas...mcm xreti dh nk swim macammana...huhu

    ReplyDelete
  4. tu la.. nabi suruh belajar, tapi saya x pndai2 berenang lagi..

    ReplyDelete
  5. A'ah. memang sunnah. Best kalau dapat belajar dari kecik :)

    ReplyDelete
  6. masa sekolah sejarab bab kurang digemari
    markah pernah dpt 100 bila exam betul2, hmmm...result hado je..hehe

    ReplyDelete
  7. Saya tak pandai berenang sebab tu saya jarang g kolam renang. Kalau saya pergi pun, saya selalu berenang dekat area budak-budak jark. Terus kena ketawa kawan-kawan. Huhu.

    ReplyDelete
  8. noe dah sehari ke sehari nak belajar berenang...x belajar2 gak...ishhh..

    ReplyDelete
  9. aduhh.. serem la nak belajar.. deqla takot lemas.. huhu.. hubby deqla terer berenang.. siap selam menyelam, kuak lentang bagai..hubby penah ckp, xtau la betul ke x.. org kg lagi2 kawasan pendlmn mmg dari kecik tau berenang.. sbb kecik2 dorg mmg dah terjun sungai slalu..org bandar je yg agak x reti berenang.. mcm deqla ni..hihi..

    ReplyDelete
  10. tak pandai juga
    bangga kan anak dato sheikh muzaphar kecik kecik dah pandai berenang

    ReplyDelete