CARA MUDAH UKUR BMI

February 07, 2014



Hai selamat pagi... Selamat bekerja bagi yang sedang bekerja.. Selamat bercuti  bagi warga Kedah, Kelantan, Terengganu dan Johor...  Apa khabar semuanya?.. Semoga semuanya berada dalam keadaan kesihatan yang baik... 

Ok, hari ni nak cerita berkenaan BMI... Bukan nak bagi tips bagaimana nak dapatkan berat badan yang ideal.(puan blog pun dah berlebihan ni. hukhuk)..

Selalunya kalau kita nak tahu BMI kita, kena kira kan.? Ada satu formula kan? Kena tahu berapa berat kita, berapa pula tinggi kita.. Lepas tu, nak kena kali dan bahagi segala bagai kan?...Oh no no... Macam mana pula kalau kita tak sempat pi timbang?...

K, jangan risau.. Kini, saya ada jalan penyelesaiannya.. Bukan saya yang cipta cara ni, cuma saya ambil dari FB je. hihihi...

Caranya amat mudah. Jom tengok :-


Guna jari pun boleh kan?.. Mudah je... Dah cuba ke belum ni?.. Haa, macam mana?.. Ideal ke berlebihan?. Opsss... hihi...





You Might Also Like

15 comments

  1. dah lama akak tak ukur bmi ni..muahahaha...entah2 dah overweight...

    ReplyDelete
  2. ada yg bgth tak brape nak btul ni..hihi

    ReplyDelete
  3. terlebih sikit je..kena usaha kuat ni utk maintain. hehehehe..hopefully dgn menyusu badan secara eksklusif ni dpt turunkan berat la. insyaAllah..

    ReplyDelete
  4. kalau camni tiap hari kot dok ukur..hii

    ReplyDelete
  5. berat badan akak kurg/kurus...ibu jari selisih sikit dgn jari telunjuk

    ReplyDelete
  6. salam ros,

    ramai juga share di FB saya.. saya pernah ikut program weight management. yang dalam gambar ni bukan cara nak tentukan BMI. tapi nak tentukan jenis bentuk badan mengikut kaedah somatotypes.

    (1) Jari bertemu - mesomorph
    (2) Jari tak bertemu - endomoorph
    (3) jari berselisih - ectomorph

    dgn tau kita kategori yg mana, ada pengiraan untuk recommendation pengambilan karbohidrat, protein dan lemak. sbb ianya menentukan kadar metabolisme. dalam kelas saya pergi tu ada yg jari selisih tapi berat overweight.. :D

    ReplyDelete
  7. alamak...trlebih suda...hihihu

    ReplyDelete
  8. niesa nak cuba kak!terlebih tapi nk ckp niesa kurus niesa ni semakin berisi..hahaha

    ReplyDelete
  9. BMI...ahaaa...lama xukur tinghi gan berat..ap cite ntah bmi skrg...huhu

    ReplyDelete
  10. owh slh info la ni yer.. mujurlah ada yg betulkan.. tp deqla nk bgtau jugaklah deqla yg no3 tu..hahha.. kurus sgt.!

    ReplyDelete

FOLLOWERS

CONNECT

SEO Reports for inilahrealitibukanfantasi.blogspot.com PRchecker.info free web site traffic and promotion APDM SAPS