Breaking

Saturday, 21 July 2018

Ramai yang sedang berPJJ - Perkahwinan Jarak Jauh

Assalamualaikum. Selamat pagi.

PJJ.
Ramai kenalan Cik Rose yang berPJJ. Cik Rose tak nak ulas tentang percintaan jarak jauh yang masih belum ada ikatan. Tak sama tau. Cik Rose nak cerita mengenai perkahwinan jarak jauh.

Kalau dalam bercinta pun korang dah rasa susah, macam mana nanti dalam alam perkahwinan,?

Fikir-fikir dan renung-renungkan. Hihi.

Gambar sekadar hiasan. Hihi


Ok. Cik Rose bukan nak cerita pengalaman sendiri berPJJ. Kalau yang memang mengikuti blog Cik Rose, mesti tahu yang Cik Rose berPJJ dahulu.

Selalu berkongsi bagaimana nak mohon pertukaran dari Kl ke Jb dan bila dah dapat ke Jb, diduga pasangan posting ke Batu Pahat. Hahaha. Cik Rose main kejar-kejar uols!Makan tahun tau nak dapat pertukaran.

Itulah kehidupan kan. Mana ada yang tenang sahaja. Pasti ada turun naiknya. Relax dan hadapi dengan waras.

Kenapa  cakap waras? Maksud Cik Rose, fikir secara rasional.

Kasut kita lain-lain. Memang berbeza. Kita tak dapat nak sarung kasut orang lain, tapi cuba untuk faham. Ya cukup jika kita faham. Bukan saling banding membandingkan.

~Aku lagi teruk ujian, ko senang~ helloooo jangan begitu ya sayang -sayang semua.

Hihi terguna ayat DSV pulak!

Alhamdulillah, setelah main kejar mengejar, Cik Rose dah dapat stay di Batu Pahat.

Ku sangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari. Eh jangan mengeluh. Bila hujan, ada pelangi. Syukur,.

Disebalik perit ujian kita tu adalah kemanisannya. Nikmati sahaja. Jangan mengeluh uols.

Macam Cik Rose yang dapat stay di sini, diuji pula dengan tanggungjawab pasangan terhadap kerjayanya. Yang menuntut beliau dan rakan-rakannya bertugas luar. Normallah kan. Tugas. Kita ni yang kena faham.

Bagi sokongan. Jangan merugut. Bila merungut selalu, tu yang terjadinya stress.

Pilihan kita, kita haruslah bertanggungjawab. Saling memberi nasihat. Saling memberi kata-kata semangat. Cinta bukan sekadar di bibir. Cinta tak selalu indah. Tapi, kita boleh je mengindahkannya. Ecewahhh...

Hingga saat ini, ramai kenalan Cik Rose yang berPJJ. Moga kita sama-sama terus kuat dan tabah dalam meniti hari-hari ini.

PJJ ni bukan sekadar berperang  nak melawan perasaan tu. Tapi, ada banyak aspek yang perlu dilaksanakan.

Cik Rose ambil contoh ekonomi. Ya, kewangan. Bila dah berjauhan ni dah tentu ada dua rumah. Maksudnya dua dapur. Sana belanja, sini belanja. Lepas tu yang ada anak, perlu fikir juga bagaimana nak kendalikan seorang diri. Jika ulang alik seminggu sekali, kena fikir kos tu. Pendek kata, kos lah halangan yang besar.

Keselamatan. Bab ni yang amat risau bila berjauhan. Jika dekat dengan family belakang cerita ya. Alhamdulillah itu rezeki. Tapi kalau family jauh(berlainan negeri), pasangan negeriblain dan kita duduk negeri lain. Ya inilah yang merisaukan.

Jaga diri. Jaga diri.

Untuk yang berPJJ, Cik Rose nak tuju lagu ni. Hihi. Tuju lagu boleh, jangan tuju selipar. Hihi.

Lagu Aku Sayang Kamu nyanyian Harissa tu. Lagu tema perkahwinan Fattah Amin dan Fazura. Hihi.

Korang hayati lagu ni dan boleh nyanyi kat pasangan masing-masing masa video call tu. Hahha. Kalau malu, hantar voice whatsapp jer. Kalau malu lagi, share je lagu tu dekat youtube. Hihi.

Aku sayang kamu.

Dalam Sendirian wajahmu terbayang
Datang Akan bulan
Menemani Terang
Kau Pejamkan mata
Mimpi Mimpi yang terindah
Aku Sayang kamu
Tiap Detik waktu
Ku Ingin selalu dekat dihatimu
Biar Selamanya
Kekal Bahagia
Ku Selalu menyayangimu
Sayang Bersabarlah
Ini Sementara
Ku Kan bersamamu
Hingga Ke akhirnya
Jangan Bimbang sayang
Mimpi Mimpi yang terindah
Aku Sayang kamu
Tiap Detik waktu
Ku Ingin selalu dekat dihatimu
Biar Selamanya
Kekal Bahagia
Ku Selalu menyayangimu

Insyaallah. Ada kemanisan yang sedang menanti. Moga di sebalik kesusahan kita berPJJ saling mengeratkan hubungan. Moga rasa sayang dan tanggungjawab bertambah. 
Jangan pula kita alpa dan mula mencari lain. Awas!! Jaga hati, jaga diri, jaga emosi. 
Ingatlah pengorbanan pasangan kita tu. Jangan diabaikan. 

3 comments:

  1. kasihan juga pasangan suami isteri yang kena PJJ ini..

    kalau berjumpa best..

    masa berjauhan dah tak best balik betul tak

    ReplyDelete
  2. Akak dulu dah puas pjj. Akak kat pulapol air hitam suami kt kluang. Sekarang alhamdulillah, dah beli rumah duduk sama. Tapi jarang juga ada kat rumah. Dah tugas kan rose. Redha je

    ReplyDelete
  3. Apa boleh buat kan rose..redha dalam paksa jelah.

    ReplyDelete