RESEPI TOMYAM YANG SEDAP DAN PEKAT MACAM DI KEDAI TOMYAM THAI

June 01, 2016

Bahan-bahan buat tomyam campur pekat:

1 paket perencah tomyam
1 kiub pati tomyam 
Bahan kisar :
2 ulas bawang merah
1 biji tomato
5 batang cili padi
Sebatang serai
lengkuas atau halia(agak-agak)

6-7 batang cili padi (kalau nak lagi pedas, letak lebih )
-di belah dua atau ketuk je.
2 batang serai(dititik) 
Halia (dihiris)
2 biji bawang besar (dipotong bulat)
3 biji tomato-belah 4
4 daun limau purut

ayam / udang / sotong

bunga kubis
carrot
jagung kecil 
-atau sayur-sayuran lain.
Air
garam


Cara buat tomyam ayam pekat:

* Kisar 2 ulas bawang merah , 1 batang serai, 1 biji tomato, halia dan 5 batang cili padi.
* Masukkan air untuk buat kuah.
* Masukkan bahan kisar tadi ke dalam kuali dan masukkan juga 1 paket perencah tomyam.
* Masukkan carrot sampai setengah empuk.
* Kemudian, masukkan lebihan cili, serai yang di titik, halia yang di hiris, bawang besar,  garam, dan kiub pati tomyam.
* Bila sudah mendidih, masukkan ayam / udang / sotong, bunga kubis, tomato dan daun limau purut.- untuk udang  dan sotong, Cik Rose didihkan asing. Cik Rose masukkan udang dan sotong yang dah masak, ke dalam tomyam. Sebab tak nak air udang dan sotong mengganggu rasa tomyam.
* Rasa, dan siap di makan!




Selamat mencuba!


 Mencari Katering Sekitar Sungai Petani, Merbok, Bedong dan sekitar ?CATERING TERBAIK DI SUNGAI PETANI, KEDAH

You Might Also Like

9 comments

  1. Tom yam nie fav nieyl kalau pegi mana²...

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. samalah dengan Ros, MV. hihi. Ros suka yang pekat-pekat kuahnya

      Delete
  3. Sedap je nampak. Nak cubalah resepi ini

    ReplyDelete
  4. Sedap je nampak. Nak cubalah resepi ini

    ReplyDelete
  5. Saya cuba masak untuk anak2 tghari ni.terima kasih puan sudi berkongsi resepi tomyam pekat.

    ReplyDelete

FOLLOWERS

CONNECT

SEO Reports for inilahrealitibukanfantasi.blogspot.com PRchecker.info free web site traffic and promotion APDM SAPS