RESEPI TOMYAM YANG SEDAP DAN PEKAT MACAM DI KEDAI TOMYAM THAI

Bahan-bahan buat tomyam campur pekat:
1 paket perencah tomyam
1 kiub pati tomyam 
Bahan kisar :
 2 ulas bawang merah
 1 biji tomato
5 batang cili padi
Sebatang serai
 lengkuas atau halia(agak-agak)

6-7 batang cili padi (kalau nak lagi pedas, letak lebih )
-di belah dua atau ketuk je.
2 batang serai(dititik) 
Halia (dihiris)
 2 biji bawang besar (dipotong bulat)
3 biji tomato-belah 4
4 daun limau purut


ayam / udang / sotong
bunga kubis
carrot
jagung kecil 
-atau sayur-sayuran lain.
Air
garam

Cara buat tomyam ayam pekat:

* Kisar 2 ulas bawang merah , 1 batang serai, 1 biji tomato, halia dan 5 batang cili padi.
* Masukkan air untuk buat kuah.
* Masukkan bahan kisar tadi ke dalam kuali dan masukkan juga 1 paket perencah tomyam.
* Masukkan carrot sampai setengah empuk.
* Kemudian, masukkan lebihan cili, serai yang di titik, halia yang di hiris, bawang besar,  garam, dan kiub pati tomyam.
* Bila sudah mendidih, masukkan ayam / udang / sotong, bunga kubis, tomato dan daun limau purut.- untuk udang  dan sotong, Cik Rose didihkan asing. Cik Rose masukkan udang dan sotong yang dah masak, ke dalam tomyam. Sebab tak nak air udang dan sotong mengganggu rasa tomyam.
* Rasa, dan siap di makan!

Selamat mencuba!

 Mencari Katering Sekitar Sungai Petani, Merbok, Bedong dan sekitar ?CATERING TERBAIK DI SUNGAI PETANI, KEDAH

Previous
Next Post »

6 comments

Click here for comments
1 June 2016 at 10:01 ×

sedapnyaaaaaaaaaaaaaaa

Balas
avatar
admin
1 June 2016 at 10:25 ×

Tom yam nie fav nieyl kalau pegi mana²...

Balas
avatar
admin
1 June 2016 at 15:51 ×

menyelerakan...febret mv ni

Balas
avatar
admin
17 July 2016 at 13:27 ×

cubalah sis Anum :)

Balas
avatar
admin
17 July 2016 at 13:28 ×

sama dengan Ros.

Balas
avatar
admin
17 July 2016 at 13:28 ×

samalah dengan Ros, MV. hihi. Ros suka yang pekat-pekat kuahnya

Balas
avatar
admin
Thanks for your comment